Mielenterveys ja digitaaliset taidot

8 tutkimusnäyttöä nuorille

Digitaalisella teknologialla voi olla sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia mielen hyvinvointiin.


Keskustelimme nuorten kanssa, joilla on haasteita mielen hyvinvoinnin kanssa osana digitaalisten taitojen tutkimushanketta (ySKILLS).



Tässä mitä he kertoivat meille.

1.


Nuoret kokevat mielenterveysongelmien ihannoinnin, epärealististen kehonkuvien edistämisen ja epäterveeseen vertailuun kannustamisen sosiaalisessa mediassa ongelmalliseksi – erityisesti kun on huono päivä. 

2.

Verkossa nuoret arvostavat yhteydenpitoa toisten kanssa, joilla on samankaltaisia vaikeuksia, hyödyllistätietoa ja että voi saada muuta ajateltavaa vaikeissa tilanteissa. Mutta hyvien digitaitojenkin kanssa on vaikea löytää luotettavaa tietoa verkosta ja tietää, keneen luottaa.

3.

Nuoret käyttävät digitaalisia taitoja oman mielen hyvinvointinsa parantamiseen. He pyrkivät torjumaan algoritmeja, jotka ehdottavat negatiivista sisältöä, ja luomaan positiivista ympäristöä itselleen verkossa sekä etsivät luotettavia ihmisiä, jotka voivat tarjota tukea. Mutta edes todella hyvät taidot eivät aina riitä, ja asiat voivat silti mennä pieleen verkossa. Tämä voi pahentaa mielen hyvinvoinnin haasteita.

4.

Internet ja sosiaalinen media voivat olla ahdistavia ja haastaa mielen hyvinvointia. Nuoret eivät voi aina kontrolloida tai ennakoida näkemäänsä. Heille saatetaan näyttää ei-toivottua negatiivista sisältöä tai he voivat kokea vaikeita tilanteita, mitkä vaikuttavat itsetuntoon ja selviytymiskykyyn. Lapsilla riski on vielä suurempi, koska he opettelevat vielä verkossa toimimista.

5.

Nuoret ovat usein varuillaan verkkouhkien varalta.  He pyrkivät kehittämään tietoja ja taitoja ennaltaehkäistä ja käsitellä paremmin haasteita verkossa. Nuorten on silti vaikea tietää, mitä on odotettavissa, miten asiat voivat vaikuttaa heihin ja miten niihin suhtautua.

6.

Nuorista tuntuu, että digitaalisen elämän hallinta on heidän omalla vastuullaan. Vaikka nuoret kokevat ylpeyttä siitä, mistä kaikesta voivat selviytyä, he saattavat myös tuntea olevansa yksin vaikeissa tilanteissa ja olla epävarmoja siitä, miten saada tukea. Tämä on erityisen vaikeaa, jos päätyy sellaisten huonosti harkittujen huomionosoitusten kohteeksi, jotka pyrkivät vahingoittamaan heitä.

7.

Nuoret hakevat harvoin apua tai neuvoja tutuilta ihmisiltä, kun he kohtaavat vaikeuksia verkossa. He pelkäävät tulevansa ymmärretyksi väärin, rangaistuksi tai syytetyksi siitä, että asiat menevät pieleen. Siksi he saattavat keksiä keinoja pitää digitaaliset kokemuksensa salassa vanhemmilta, opettajilta, terapeuteilta ja jopa kavereilta. Kuitenkin nuoret haluavat löytää apua tarvittaessa ja kehottavat myös muita tarpeen tullen turvautumaan apuun eikä selviytymään yksin.

8.

Nuoret haluavat, että internetistä ja sosiaalisesta mediasta tehdään ystävällisempiä ja kannustavampiaympäristöjä. He toivovat voivansa puhua verkkokokemuksistaan. Nuoret haluavat hyvinvointia tukevien ammattilaisten ja muiden luotettavien aikuisten ymmärtävän paremmin heidän digitaalista elämäänsä ja kunnioittavan samalla heidän yksityisyyttään.

KIIREELLINEN TUKI


Soita Mieli ry:n kriisipuhelimeen

09 2525 0111

Apua ja tietoa

Luotettavaa tietoa Nuorten mielenterveydestä 

Lasten ja nuorten puhelin ja chat Mannerheimin lastensuojeluliitto 

Tietoa mediataidoista ja netin käytöstä

Pelastakaa Lasten nettinuorisotalon keskustelut ja neuvontapalvelut

Netari

netari.fi

Nämä tutkimustulokset kehitettiin nuorten avustuksella. Lisätietoa siitä, miten kehitimme tämän materiaalin (englanniksi): bit.ly/mentalhealth8


Lisätietoa projektista (englanniksi): bit.ly/LSEySKILLS

Kuvien tekijänoikeus: storyset, Freepik.