Mentale gezondheid en digitale vaardigheden

8 bevindingen voor jongeren 

Digitale technologieën kunnen zowel positieve als negatieve effecten hebben op de mentale gezondheid.


Onderzoekers van ySKILLS spraken met jongeren die te maken hadden met mentale gezondheidsproblemen als onderdeel van een project over digitale vaardigheden. 


Ze zeiden het volgende:

1.


Het helpt ons niet dat sociale media mentale gezondheidsproblemen verheerlijken, onrealistische lichaamsbeelden bevorderen en een ongezonde cultuur van vergelijking met anderen aanmoedigen, vooral op dagen dat het minder goed met ons gaat.

2.

Online hechten we waarde aan contacten leggen met anderen die vergelijkbare moeilijkheden delen, aan nuttige informatie of afleiding in lastige situaties - vooral wanneer we over de digitale vaardigheden beschikken om optimaal van deze mogelijkheden gebruik te maken. Maar zelfs met uitstekende vaardigheden vinden we het moeilijk om betrouwbare bronnen online te vinden en te weten wie te vertrouwen is.

3.

We gebruiken onze digitale vaardigheden om onze mentale gezondheid te verbeteren. We proberen algoritmes tegen te gaan die negatieve inhoud suggereren, creëren positieve online omgevingen of zoeken vertrouwde personen die ondersteuning kunnen bieden. Maar zelfs bij zeer goede vaardigheden is dat niet altijd voldoende en kunnen er online nog steeds dingen misgaan. Dit kan mentale gezondheidsproblemen verergeren.

4.

Het internet en sociale media kunnen verontrustend voor ons zijn, wat mentale terugval kan veroorzaken. We kunnen niet altijd beheersen of voorspellen wat we te zien krijgen. We kunnen ongewenste negatieve inhoud te zien krijgen of in extreme situaties terechtkomen die onze eigenwaarde en ons vermogen om ermee om te gaan, beïnvloeden. Jongere kinderen lopen zelfs een groter risico, aangezien ze nog aan het leren zijn.

5.

We zijn vaak op zoek naar online bedreigingen. We proberen de vaardigheden en kennis te ontwikkelen om online problemen te voorkomen of er beter mee om te gaan. Toch vinden we het moeilijk om te weten wat we kunnen verwachten, hoe we erdoor beïnvloed kunnen worden en hoe we weer op kunnen veren.

6.

We hebben het gevoel dat het aan ons is om ons digitale leven te beheren. Hoewel we trots kunnen zijn op wat we aankunnen, kunnen we ons ook eenzaam voelen wanneer we te maken krijgen met moeilijke situaties en onzeker zijn over waar we steun kunnen vinden. Dit wordt moeilijker als we het doelwit zijn van kwaadwillende aandacht die op ons gericht is om schade aan te richten.

7.

We zoeken zelden hulp of advies bij mensen die we kennen wanneer we online problemen hebben. We zijn bang om verkeerd begrepen te worden, gestraft te worden of de schuld te krijgen als er iets misgaat. Daarom vinden we manieren om onze digitale ervaringen privé te houden, weg van ouders, leraren, therapeuten en zelfs leeftijdsgenoten. Toch willen we hulp vinden wanneer we die nodig hebben en adviseren we anderen om niet zelf te proberen hun mentale gezondheid te beheren.

8.

We willen dat het internet en sociale media vriendelijker en ondersteunender worden gemaakt. We willen kunnen praten over onze online ervaringen. We willen dat onze therapeuten en andere vertrouwde volwassenen onze digitale levens beter begrijpen terwijl ze onze privacy respecteren.

DRINGENDE ONDERSTEUNING 

(in België, Vlaanderen)

Bel met JAC 0800 13 500

Of bel met Awel op 102


Contacteer Tejo 

(therapeutische begeleiding jongeren 10 tot 20 jaar)


Contacteer OverKop 

(vijf fysieke huizen en een online platform)


 Andere hulpbronnen: CLB van je school

Voor hulp en informatie

Informatie over mentale gezondheid die je kunt vertrouwen

Advies over online zaken:

Child Focus

CHILDFOCUS

Mediawijs

Mediawijs

Draag zorg voor jezelf: Goed in je vel met

NokNok

NokNok 

Deze bevindingen kwamen tot stand met de hulp van jongeren. Meer informatie over hoe we deze bron hebben ontwikkeld: bit.ly/mentalhealth8.

Meer details over het project: bit.ly/LSEySKILLS.


Copyright afbeeldingen: storyset van Freepik.