13.6.2020

EsPa -Atlantis FC Akatemia

Kolmonen käyntiin kotivoitolla, EsPan edustukselta erinomainen esitys

EsPa - Atlantis Fc "Akatemia" 2-1 (0-0)

Kotijoukkue nousi takaa-ajoasemasta rikkonaisen ottelun voittoon Alouin ja Appelqvistin maaleilla


Kolmosen kausi vihellettiin käyntiin keltavihreen osalta lauantai-iltapäivästä kun vieraaksi saapui Atlantis Fc Akatemia. Tosin "Akatemiaa" vierailijoissa edusti pelkästään joukkueen nimi, kyseessä oli puhtaasti kakkosen pelejä pelaava ryhmä joka tuli hakemaan pelituntumaa ennen 16.6. alkavaa omaa sarjaansa. Kotiin viemisiksi ei varmasti tullut sitä mitä Atlantiksen papereissa oli suunniteltu, vaan keltavihreä kotijoukkue nollasi tarkan ennakkoanalyysin pohjalta tehdyn pelisuunnitelman avulla vieraiden vahvuudet heti alusta alkaen ja punapaidat puskivat päätään oikein sijoittuneeseen puolustuslinjaan.

Atlantis pyrki heittämään palloa selustaan ja pystyjuoksuilla maalintekoalueelle, mutta kokeneet laitapakit Valtteri Sääski ja Tommi Virkkunen lukivat yritykset hyvin ja pakottivat pelin kulmalipuille. Sieltä Atlantiksen ainoa lääke oli laittaa hätäisiä keskityksiä EsPan toppariparin Roivainen & Pykälä-Aho hoidettavaksi.

Kotijoukkue taas teki sitä minkä se osaa parhaiten. Peliä avattiin keskikentän timanttisen kolmikon kautta. Kapteeni Juuso Happonen, Eetu Kauria ja ensimmäiset minuuttinsa espoolaisten paidassa saanut Alfred "Fred" Mapoka saivat takki auki matsiin lähteneet punapaidat tuskastumaan varmalla pelillään. Laidoissa juosseet Matti Pirhonen ja ensimmäistä peliään keltavihreessä pelannut Simo Räsänen loivat painetta nopeudellaan vastustajan laitapuolustajille ja tekivät hienoa työtä myös puolustussuuntaan. Ainoa vaarallinen tilanne Atlantikselle tuli taas hätäisen keskityksen seurauksena, muutoin huippuottelun maalissa pelannut Axel Anderson luki pallon väärin ja se päätyi vastustajan hyökkääjän otsasta tolppaan ja purettin siitä keskikentälle.

Otteluun saatiin draamaa kun noin 20 minuutin kohdalla erotuomari Sugulle Abdirahman tuupertui kentälle ja jouduttiin taluttamaan sivuun. Onneksi hän oli hetkeä myöhemmin jo huomattavasti paremmassa kunnossa, mutta hänen tilalleen jouduttiin vaihtamaan katsomossa erotuomaritarkkailijana istunut kollega. Ottelu oli seis kymmenkunta minuuttia kunnes sitä päästiin jatkamaan uuden tuomarin johdolla.

Uuden aloituksen jälkeen peli oli ymmärrettävästi hetken sekaisin niin pelaajien kuin tuomaristonkin osalta. Esimerkiksi uudelta tuomarilta jäi viheltämättä kohtalaisen selkeä pilkku tilanteessa jossa hyökkääjänä pelannut Yasine Aloui työnnettiin kaksin käsin kumoon Atlantiksen boxissa. Valitettavaa on myös se että jo pidetyt puhuttelut nollautuivat ja muutama Atlantiksen pelaaja sai täten jo toisen kerran viimeisen huomautuksen ensimmäisellä puolikkaalla. Kortteja jaettiin jaksolla kaksi, molemmat vierailijoiden pelaajille. Lapun saivat Costa de Lima 38min typerästä espa-vahtiin kohdistuneesta taklauksesta ja kapteeni Metzger 42min takaapäin tulleesta sukituksesta.

Viimeisillä jakson minuuteilla Fredin jo ennen ottelua kireä takareisi tuntui niin ilkeältä että hän istahti nurmelle ja näytti vaihtoa. Tilalle oli laittaa isoa ja taitavaa, Guri Qerimi oli hetkessä valmiina hyppäämään sisään. Vaihtoa ei ehditty kuitenkaan tekemään ennen jakson täyttymistä joten pöytäkirjaan se meni 46 minuutille.

----

HALFTIME

EsPa - Atlantis Fc "Akatemia" 0 - 0

Vaihdot EsPa:

46min

Sisään: Guri Qerimi

Ulos: Alfred Mapoka

Vaihdot Atlantis:

46min

Sisään: Sesay, Ibem, Osongo

Ulos: Bekhedda, Ekmark, Camara

----

Toinen puolisko jatkui ensimmäisen kaltaisena, vierailijat pyrkivät laitojen kautta maalintekoalueelle ja Espa nosti hallittuja hyökkäyksiä keskikentän kautta.

Atlantis suoritti neljännen vaihtonsa 55min kohdalla, ulos otettiin Martins ja tilalle Fazli.

Myös EsPan penkillä rullattiin teippiä sukan varteen, 59min kohdalla ulos tuli täyden päiväduunin tehnyt Matti Pirhonen ja laitumelle laukkasi viime kausien tehokkain maalintekijä Markus “Masi” Appelqvist.

Masi olikin heti ensi minuuteillaan mukana ottelun ensimmäisessä maalissa, kevyt kontakti omassa boxissa Atlantis-pelaajaan joka onnistui tekemään näyttävän Neymar-tason kaatumisen. Tällä kertaa tuomarin pilli ei ollut hukassa ja sormi osoitti välittömästi täplää. Kellossa 61min ja pallon taakse Sarpong joka laittoi pallon varmasti vasempaan laitaan Axelin aavistaessa oikealle.

Keltavihreä kotijoukkue ei tästä lannistunut vaan jatkoi vyöryttämistä. Reunalta katsottuna näytti että Atlantikselta alkoivat voimat loppua. Punapaitainen vierasjoukkue joutui rikkomaan keskikentällä useasti vapaapotkun arvoisesti mutta laput pysyivät taskussa.

Työnteko palkittiin 72min kohdalla kun Yasine sai syötön pystyyn ja pääsi 1v1 keskikentällä. Kaikkien jo odottaessa syöttöä laitaan, Yasi ohitti puolustajan ja täräytti 25 metristä Urheiluruudun kierroksen maaliksi kelpaavan pommin oikeaan yläkulmaan. HUH ja HUH mikä tasoitusmaali!

Viimeistään tässä vaiheessa jo valmiiksi turhautuneiden vierailijoiden moraalin rippeetkin alkoivat murentua, kentältä alkoi kuulua kielitaitoisen korvaan melko alatyylistä vastustajan kommentointia ja vierailijoiden valmentajakin päätti osallistua tähän haistattelemalla kotijoukkueen penkille. Valitettavasti näihin ei tuomaristo tarttunut asian vaatimalla tavalla. Spontaanit reaktiot kentällä ja sen laidalla ovat ymmärrettäviä, mutta toisen joukkueen penkkiä kohti kun kävelee ja huutaa “Haistakaa ….u!” on joku raja ylitetty. Linjatuomarin kommentti asiaan oli että asia on huomioitu, toivottavasti saamme tietää jälkikäteen miten.

Joka tapauksessa muutamaa hyökkäyksen puolikasta lukuunottamatta paine pysyi vierailijoiden päädyssä ja Atlantiksen keinot jäivät paidasta repimiseen ja nilkoille koputteluun sekä tuomioista tuomarille valittamiseen. Kun kello saavutti 84min oli Masin vuoro onnistua. Keltavihreä rakensi (kulman jälkitilanteesta) hässäkän vierailijoiden maalille, Yasine sai pallon päätyviivan tuntumassa muutama metri oikeasta tolpasta ja pyörähti irti hihassa roikkuvasta topparista. Tarkka syöttö tavoitti Masin vitosen boxin vasemmassa laidassa ja Masi tälläsi Selectin sydämen kyllyydestä maalin kattoon siirtäen keltavihreän ansaittuun 2-1 johtoon. Muutamaa minuuttia myöhemmin vieras-kapteeni Metzger näytti esimerkkiä ja otti itselleen toisen tyhmän keltaisen, taaten lepovuoronsa kun Atlantiksen Kakkosen kausi alkaa.

EsPa kulutti taktisesti sekunteja pois kellosta, pallojen haku sivurajaheittoihin ja vapaapotkuihin tapahtui rauhallisesti happea ottaen. Tämä kirvoitti vastustajan valmentajalta illan hauskimman kommentin, “kamoon EsPa, vähän Fair Playtä”, joka sai aikaan melkoisen naurun remakan. Tämä siis sama “Fair Play”-valmentaja joka kymmenkunta minuuttia aiemmin oli haistatellut EsPan penkille.


Ottelun viimeiset minuutit alivoimalla puskeva Atlantis ei saanut juurikaan mitään aikaiseksi ja kotijoukkue suoritti vielä yhden vaihdon, 90min pois otettiin tankin tyhjäksi ajanut Tommi Virkkunen ja sisään Eetu Riistama. Muutama minuutti yliaikaa ja tuomarin pilli päästi riemun irti. Ansaittu voitto ja täydet pisteet kauden avauksesta.


FULLTIME

EsPa - Atlantis FC “Akatemia” 2 - 1

Maalit:

61min 0-1 Sarpong (RP)

72min 1-1 Yasine Aloui

84min 2-1 Markus Appelqvist

Vaihdot EsPa:

59min

Sisään: Markus Appeqvist

Ulos: Matti Pirhonen

90min

Sisään: Eetu Ristama

Ulos: Tommi Virkkunen

Vaihdot Atlantis:

55min

Sisään: Fazli

Ulos: Martins