Pla d'Organització

de Centre

2020-2021

Desplegueu les pestanyes tocant el títol

1. Introducció

Per l’elaboració del Pla d’Organització de Centre ens hem basat en les Instruccions per al curs 2020-2021 dels centres educatius de Catalunya, en el Pla d’actuació per al curs 2020-2021 per a centres educatius en el marc de la pandèmia per Covid-19 i l' Informe en relació a les mesures que s'aplicaran per a l'obertura de centres escolars.

El Pla provisional que vam elaborar al mes de juliol es manté pràcticament inalterat i es converteix en definitiu al setembre.

La principal dificultat que ens vam trobar en elaborar aquest pla va ser la de prendre una decisió que creiem que havia de venir predeterminada en els documents del Departament. Decidir entre reduir ràtios o conservar les especialitats va ser com “triar entre el pare i la mare”. A finals d'agost es va instar els centres escolars a reduir la ràtio a 20 alumnes per aula, sempre que això fos possible. Afortunadament, l'escola Esteve Barrachina ja tenia els seus grups organitzats amb ràtios d'entre 15 i 18 alumnes.

Com a equip directiu, vam intentar fer que aquesta decisió tan transcendent fos el màxim de consensuada possible amb el claustre: es va debatre, es va votar dues vegades i malgrat tot, encara van quedar dubtes i angoixes entre l’equip docent perquè qualsevol de les dues opcions implicava renúncies importants.

L’Escola Esteve Barrachina ha estat immersa en un procés de profunda transformació pedagògica des del 2016 i veiem ara, amb gran pena, que moltes de les accions innovadores que s’han anat incorporant no podran tenir continuïtat aquest curs per culpa de la Covid 19.

Tanmateix som conscients que les mesures sanitàries i de seguretat s’han de posar ara en primer lloc, però com a escola, com a ens socialitzador i com a persones que treballem amb el cor, necessitem expressar el nostre malestar.

En aquest Pla d’Organització per al curs 2020-2021 de l’escola Esteve Barrachina en el marc de la pandèmia per COVID-19 s’han contemplat i vetllat les següents consideracions:

- SEGURETAT: Mantenir totes les mesures de seguretat per tal que el centre continuï essent un espai on l’activitat educativa es pugui dur a terme d’una manera segura i confortable.

- SALUT: totes les mesures que s’adopten en aquest pla estan adreçades a reduir la transmissió del virus i a millorar la traçabilitat de casos i contactes.

- EQUITAT: la proposta actual vol afavorir la presencialitat sense renunciar a la seguretat d’alumnes i personal docent i no docent dels centres educatius.

- GRUPS DE CONVIVÈNCIA: s’han organitzat tres grups per cada nivell des de P3 fins a 6è d'entre 15 i 18 nens/es, amb el seu tutor/a i 2 mestres especialistes que entraran a l'aula en moments puntuals i sempre amb mascareta.

- ESPECIALITATS: S’ha vetllat perquè tota l’escola pugui seguir fent l’especialitat d'anglès i de música. La resta d’especialistes i les dues dotacions extraordinàries que ens ha donat el Departament seran referents d'un grup.

Malgrat totes aquestes premisses i seguint tot el protocol establert, el centre no pot garantir el 100% de la seguretat en el tema dels contagis de tota la comunitat educativa.

2. Organització pedagògica en una situació de pandèmia com l'actual

Les mesures de seguretat que el Procicat i el Departament d’Educació han establert es basen en la creació de grups estables de convivència.

Els alumnes de grups estables diferents no es poden barrejar entre ells ni circular per les dependències del centre sense seguir uns itineraris controlats i organitzats.

Aquesta premissa ens impedeix principalment dur a terme la lliure circulació entre els ambients de Petits i Mitjans, així com la combinació de grups del mateix nivell en les franges de projectes dels Grans.

El gran repte pedagògic, en aquesta situació, és no perdre l'essència dels ambients i del treball cooperatiu.

No podrem mantenir l’intercanvi entre edats i nivells diferents, però sí l’aprenentatge entre iguals. No podrem mantenir la lliure circulació, però sí l’aprenentatge manipulatiu. Els alumnes no podran triar en quin espai volen treballar, però sí que podran triar la proposta que vulguin de les que trobaran a la seva aula.

Amb aquesta mesura volem conservar el treball autònom dels nens i les nenes, ajudar-los a desenvolupar la seva capacitat de decisió, d'autoregulació, de treball en equip i d’aprenentatge per descobriment.

Aquest tipus de treball competencial requereix d’un acompanyament proper per part de l’adult, per tal de garantir l’assoliment dels continguts fixats en el Currículum i, amb ràtios de 25/26 nens per aula, es fa molt difícil aconseguir que aquest acompanyament sigui realment eficaç. De fet, durant el curs 19-20 els sis grups de tutoria de les comunitats de Petits i Mitjans es repartien en nou ambients diferents durant aquesta franja i, entre d’altres aspectes, s’aconseguia així reduir la ràtio. Amb els Grans ja hi treballaven 3 tutors/es per cada dos grups. Per aquest motiu i per atendre millor la diversitat del nostre alumnat amb una visió realment inclusiva, el claustre ha decidit desdoblar cada nivell en tres grups d'entre 15 i 18 alumnes.

Per fer-ho comptem amb 2 mestres que s’afegiran a la nostra plantilla a partir del mes de setembre i amb els especialistes que assumiran el rol de tutors/es. A més, comptem amb el personal PAE (3 educadores), el mestre de religió, les vetlladores (1’5) i l’equip directiu (3) per a reforçar els 9 nivells d’infantil i primària.

Aquestes persones de reforç faran ús de la mascareta en tots els grups on intervinguin, sempre que no puguin mantenir el metre i mig de distància amb l’alumnat.

Per allotjar tots els grups estables caldrà adaptar almenys 9 aules dins l’edifici de l’escola incloses la biblioteca i l'aula de música. S'han sol·licitat dependències municipals per als moments del migdia i se'ns ha concedit l'ús de l'edifici de Can Coll i de l'Escorxador per a l'esbarjo de la Comunitat de Grans.

A la comunitat de Mitjans es conservaran els monogràfics de català, castellà i matemàtiques, així com les investigacions -que són la base dels projectes ABP- la música i l’educació física (que assumirà cada tutor/a). Per a l’ensenyament-aprenentatge de la llengua anglesa comptarem amb una mestra especialista que treballarà amb tots els grups de 1r a 3r.

A la comunitat de Grans tampoc es podrà treballar en codocència, però sí que podrem conservar el treball per projectes i el treball cooperatiu. En aquests nivells ja comptàvem amb tres cotutores i ara cadascuna d’elles estarà amb el seu grup estable separat dels altres dos. D’aquesta manera també en els cursos més alts podem baixar la ràtio a 17 alumnes per aula.

Els projectes d’àmbit lingüístic i d’àmbit científic-matemàtic s’han estructurat en forma de capses d’aprenentatge que, a partir de reptes i propostes competencials, incorporen tots aquells continguts del Currículum que volem treballar cooperativament.

Els projectes ABP també s’hauran de realitzar dins del grup estable de convivència, però no per força amb el grup base de treball cooperatiu.

Per a aquells continguts que necessitem treballar de manera més sistemàtica, conservarem els monogràfics de català, castellà, matemàtiques i anglès.

Cada nivell de la comunitat de Grans té una cotutora amb especialitat o perfil d’anglès, de manera que aquesta persona s’ocuparà de fer les sessions d’anglès als tres grups del seu nivell. El mateix passa amb l’educació física almenys en dos nivells. Així doncs, aquests grups tindran una mestra estable i dues que entraran amb mascareta segons l’àrea que hagin de treballar.

L’especialista de música treballarà amb tots els grups estables, fent ús de la mascareta sempre que no pugui garantir el metre i mig de distància amb els alumnes. Hem prioritzat aquesta especialitat perquè al voltant de la música giren una sèrie de projectes d’escola que ens defineixen com a centre i amb els quals es treballen de manera transversal continguts d’altres àmbits. I també perquè, precisament en la situació actual d’incertesa i desconcert, així com en situació de confinament, la música ens ha ajudat a enfortir l’acompanyament i el benestar emocional dels nostres nens i nenes.

Les especialitats que no afecten la totalitat de l’alumnat, bé perquè són triades per les famílies, bé perquè responen a necessitats educatives especials, com són la religió i la musicoteràpia, es podran mantenir reunint els alumnes del mateix nivell que pertanyin a grups estables diferents, fent ús de la mascareta per part de mestres i alumnes.

3. Organització pedagògica en cas de confinament parcial o tancament del centre

3.1 Entorn virtual Google

Educació Infantil

A la Comunitat de Petits es durà a terme el mateix sistema que s’ha utilitzat durant el confinament del curs 19-20, amb dossiers de propostes setmanals per nivell i propostes diàries en vídeo, cada dia d’un ambient diferent.

La comunicació entre professorat i famílies es farà a través de l’app de l’escola i les tasques s’emmagatzemaran al Drive.

Educació Primària

S’obrirà un compte Google per a cadascun dels alumnes de Primària (recordeu signar i enviar l'autorització) amb el qual tindran accés al correu electrònic i a l’entorn virtual de Classroom. Cada grup tutoria tindrà també el seu compte i les seves “classes” obertes, que els mestres hauran d’omplir de contingut, adaptant les propostes que es duen a terme a l’aula.

Les "classes" a les quals tindran accés els alumnes seran les següents:

Comunitat de Mitjans: Monogràfic de català, Monogràfic de castellà, Monogràfic de matemàtiques, Anglès, Música, Educació Física, Investigacions i Ambients.

Comunitat de Grans: Monogràfic de català, Monogràfic de castellà, Monogràfic de matemàtiques, Anglès, Música, Educació Física, Projectes ABP, Projectes d’Àmbit lingüístic, Projectes d’Àmbit Científic-Matemàtic.

3.2 Formació per als mestres

El curs 19-20 es va realitzar una formació sobre l'entorn de Google for Education a tot el claustre. Aquesta formació es veurà complementada en els primers dies de setembre amb una sessió monogràfica sobre el Classroom arrel del Pla d’Educació Digital de Catalunya.

A més, hem acceptat una oferta de chromebooks de l’editorial Baula que inclou l’acompanyament d’un Partner Google. Es tracta d’un assessor especialitzat que pot complementar la formació del professorat i ajudar a crear i gestionar l’entorn virtual de l’escola.

3.3 Introducció al Classroom per famílies

Volem dur a terme una sessió de formació per a les famílies per ajudar-vos a entendre com funciona el Classroom i que així pugueu acompanyar millor els vostres fills i filles en cas de confinament, sobretot els més petits. Ho faríem virtualment (per Zoom) i per nivells la setmana del 21 al 25 de setembre.

4. Organització de grups d'alumnes, professionals i espais

Tal com marca el Departament d'Educació, s'ha afavorit sempre una atenció inclusiva de tot l’alumnat.

S'han organitzat els grups amb criteris d’equitat i d’inclusió. En cap cas s'han establert agrupaments homogenis per nivells d’aprenentatge o per alumnat amb necessitats de suport educatiu.

A més hem procurat, atenent les necessitats emocionals de cada infant, que tots i totes tinguin al seu grup almenys un o dos dels companys i companyes més afins.

5. Organització d'horaris i gestió d'entrades i sortides

S’han previst 5 accessos diferents i 3 horaris esglaonats per a les entrades i sortides de l’alumnat.

Les famílies no podran accedir al recinte escolar, a excepció de les de P3 que podran acompanyar els seus fills i filles fins la porta de l’aula que dóna al pati i les de P4 que podran acompanyar-los fins la porta del vestíbul del carrer Emili Picó.

A les 12'30h i a les 15'00h els alumnes que van a dinar a casa sortiran i entraran tots pel carrer Isabel Julià.

Aquest curs haurem de ser tots extremadament puntuals. Si venim abans o després de la nostra hora provocarem aglomeracions a l'entrada de l'escola.

En cas que algú arribi tard, l'alumne NO podrà accedir al centre barrejat amb un grup que no sigui el seu i per tant haurà d'esperar fins que hagin accedit tots els grups, entrar per la porta del carrer Rafael Llopart i esperar que hi hagi algun membre de l'equip docent lliure per acompanyar-lo o acompanyar-la fins la seva aula.

6. Requisits d'accés al centre

Podran accedir al centre educatiu els infants:

  • Amb absència de simptomatologia compatible amb la covid-19 (febre, tos, dificultat respiratòria, malestar, diarrea...) o amb qualsevol altre quadre infecciós.

  • No convivents o amb contacte estret amb un positiu confirmat o amb simptomatologia compatible en els 14 dies anteriors.

  • El control de símptomes es basa en la responsabilitat de les famílies. En aquest sentit, es comprometen a no portar l’infant al centre educatiu en cas que presenti simptomatologia compatible amb la covid-19 o l’hagi presentat en els darrers 14 dies i a comunicar-ho immediatament als responsables del centre educatiu per tal de poder prendre les mesures oportunes.

  • Les famílies han d’haver signat una declaració responsable per la qual es comprometen a seguir les normes establertes davant la COVID-19, mantenir el centre educatiu informat de qualsevol novetat al respecte i permetre l’intercanvi de dades personals entre els Departaments d’Educació i Salut amb la finalitat de fer la traçabilitat de possibles contagis en relació a la gestió de casos. Haureu de portar aquest paper signat el primer dia d'escola, el podeu descarregar clicant el botó "Documents per signar" al final d'aquest site.

7. L'ús de la mascareta

L' Informe en relació a les mesures que s'aplicaran per a l'obertura de centres escolars de la Generalitat de Catalunya estableix que l'ús de la mascareta dins els grups estables de covivència es regula de la següent manera:

  • Educació infantil (3-6 anys): No obligatòria.

  • Educació primària: No obligatòria si s’està amb el grup de convivència dins de l’aula. Indicada fora del grup quan no es pugui mantenir la distància d’1,5metres. Tots els alumnes de primària hauran de dur la mascareta posada per accedir al centre.

  • Personal docent i no docent: Recomanable en els grups estables. Obligatòria per al personal quan imparteixi classes a diferents grups, quan no formi part del grup de convivència estable i no es pugui mantenir la distància d’1,5 metres.

Per altra banda, el mateix document especifica també que "l’ús de la mascareta serà obligatori a primària −a partir de 6 anys− quan les circumstàncies de la pandèmia en aquell territori així ho indiquin". Això significa que tots plegats haurem d'estar pendents de l'actualitat per saber si el nostre municipi es troba en un nivell epidemiològic o un altre. Us farem arribar sempre aquesta informació actualitzada a través de Dinantia.

Volem que sapigueu que quan es donin les circumstàncies per a que els infants hagin de dur la mascareta dins l'aula, això no serà mai una decisió de l'escola, sinó una norma d'obligat compliment per a tothom establerta pel Govern.

8. Els patis

Educació infantil

No estan obligats a portar mascareta i s’ha pensat fer tres horaris diferents (P3, P4 i P5).

P3: farà l'esbarjo de 10'30h a 11h

P4: d' 11 a 11'30h

P5: d' 11'3'h a 12h

Partirem el pati per la meitat i sortiran dos grups i el tercer d’aquest mateix nivell anirà a l’hort.

L'espai del pati serà rotatiu al llarg de la setmana.

Educació primària

Se seguirà com fins ara, hi ha espai per tenir tres nivells junts i l’horari seria per comunitats.

Grans: de 10'30h a 11'00h

Mitjans: de 11'10h 11'40h

Preferim que portin la mascareta a haver de parcel·lar el pati.

L'esmorzar serà a les aules.

9. El menjador

Al menjador es faran 3 torns enlloc de 2, seran els següents:

-Comunitat de Petits: dinaran de les 12:30h a les 13:15h, després els de P3 faran la migdiada a la seva aula i P4 i P5 s’aniran alternant el pati o activitats guiades a les seves aules.

-Comunitat de Mitjans: dinaran de les 13:15h a les 14:00h, el pati el faran de 12:30h a 13:15h i de 14:00h a 15:00h a l'escola.

-Comunitat de Grans: dinaran de les 14:00h a les 14:45h, i faran el pati 12:30h a 13:45h a l'exterior del centre per no coincidir amb la Comunitat de Mitjans (Escorxador de Sitges).

Els nens/es que no es queden al menjador sortiran per la porta d'Isabel Julià. En aquest cas, no hi haurà sortida esglaonada perquè marxen pocs alumnes.

10. Les extraescolars

Les extraescolars del migdia es podran seguir fent, seguint totes les mesures de seguretat i tres normes acordades amb l'AMPA:

  1. La porta d'accés a l'escola es tancarà a les 12'30h i no es tornarà a obrir fins les 15'00h, per tant totes les activitats que es vulguin fer durant aquesta franja hauran de ser dins el recinte escolar. Si es vol fer una activitat fora de l'escola, aquesta haurà d'incloure el dinar.

  2. Ningú pot dinar amb un grup que no sigui el seu, ni canviar de torn, per aquest motiu caldrà triar les activitats que s'ofereixin en la franja horària del propi grup.

  3. Les responsables de les activitats extraescolars s'encarregaran dels alumnes fins les 15'00h i no fins les 14'45h com fins ara. Aquestes persones hauran d'acompanyar cada alumne fins la porta de la seva aula evitant que es barregin amb altres grups.

11. L'acollida

El servei d’acollida matinal Tàndem serà de 8:00h a 9:00h del matí al gimnàs de l’escola.

Entraran per la porta petita del C/ Rafael Llopart.

L’acollida matinal dels germans que entren en torns diferents serà de 8:40h a 9:00h al menjador petit on hi haurà una educadora de l'escola.

Aquests alumnes entraran per la mateixa porta que el seu/va germà/germana.

12. L'adaptació de P3

Hem previst, com cada any, 5 dies d'adaptació per P3, del 14 al 18 de setembre.

Els primers dos dies farem torns de 7/8 alumnes amb 1 familiar dins l’aula que durà mascareta i calçat diferent del que utilitza pel carrer. Els torns seran de 1’5 hores, de 9'00 a 10'30h i de 11'00h a 12'30h.

El tercer dia mantindrem els torns però les famílies ja no entraran a l'aula.

El quart i el cinquè dia tots els nens i nenes assistiran tot el matí.

Les tardes de tota la setmana es dedicaran a entrevistes presencials individualitzades de 20’ amb la tutora i la monitora del menjador. Entre cada entrevista i la següent es contemplaran 10’ per a la ventilació i desinfecció de l’espai.

Els alumnes de P3 es podran incorporar al menjador a partir del 21 de setembre.

Tota aquesta informació s'ampliarà en la reunió telemàtica que tindrà lloc el dimarts 8 de setembre a les 16h de la tarda, a través de Zoom. Us enviarem l'enllaç per correu electrònic.

13. Activitats complementàries

Pel que fa a les activitats curriculars que duem a terme amb agents externs -com són el projecte de “Música i Comunitat. Un infant un instrument”, la vela i la piscina- des de l’escola hi ha una intenció molt ferma per mantenir-les, mirant d’assegurar al màxim l’aplicació de les mesures de seguretat indicades pel Procicat.

Hem d'agrair a la Societat Recreativa el Retiro, a la Piscina Municipal de Sitges, al Club Nàutic de Sitges i a la regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Sitges el gran esforç organitzatiu que ha suposat redissenyar les seves activitats per tal d’acollir l’augment de nombre de grups que els presentem i adaptar-se a les mesures de seguretat necessàries.

14. Pla d'actuació en cas de detectar un possible cas de Covid-19


● El responsable de la coordinació i la gestió de la COVID-19 al centre és la directora.

● No han d’assistir al centre l’alumnat, les persones docents i altres professionals que tinguin símptomes compatibles amb la COVID-19 o en un període de quarantena domiciliària per haver tingut contacte estret amb alguna persona amb símptomes o diagnosticada de COVID- 19.

● En essència, davant d’una persona que comença a desenvolupar símptomes compatibles amb la COVID-19 al centre educatiu:

1. Se l’ha de portar a un espai separat d’ús individual (menjador petit).

2. S’ha de col·locar una mascareta quirúrgica (tant a la persona que ha iniciat símptomes com a la persona que quedi al seu càrrec).

3. S’ha de contactar amb la família per tal que vingui a buscar l’infant.

4. En cas de presentar símptomes de gravetat s’ha de trucar també al 061.

5. El centre ha de contactar amb el servei territorial d’Educació per informar de la situació i a través d’ells amb el servei de salut pública.

● La família o la persona amb símptomes ha de contactar amb el seu CAP de referència per valorar la situació i fer les actuacions necessàries. Si es decideix realitzar un PCR per a SARS-CoV-2, l’infant i la família amb qui conviu hauran d’estar en aïllament al domicili fins conèixer-ne el resultat. En cas que finalment es confirmi el cas, Salut Pública serà l’encarregada de la identificació, aïllament i seguiment dels contactes estrets.

15. I si no vull portar el meu fill/a a l'escola?

Des de l'escola tenim la obligació de transmestre-us el què estableix la normativa vigent:

"L'educació és obligatòria dels 6 als 16 anys en virtut de la pàtria potestat que declara l'article 154 del Codi Civil, que blinda l'educació com un dret humà inexcusable; per tant, l'incompliment d'aquest deure legal comporta responsabilitats".

Si una família decideix no portar el seu fill/a al centre, immediatament l'escola haurà d'activar el protocol d'absentisme escolar i avisar als serveis socials locals, que inicien una investigació per comprovar si el nen/a no hi va per deixadesa dels pares o perquè no vol, i després emeten un informe al centre educatiu.

Quan no hi ha manera de conciliar l'assumpte, entraria en acció la conselleria. A partir d'aquí, la situació sol desembocar en un procediment administratiu, que acabaria en una multa o apercebiment recurrible davant un jutjat de primera instància.

La llei orgànica d'educació només contempla tres excepcions a l'escolarització: malaltia de l'alumne, vida itinerant o residència a l'estranger del menor. Qualsevol altre motiu fa saltar les alarmes.

Toqueu els enllaços per accedir a la informació