Weichu Tang

Olemattomuus

Leppävaaran Pima

Ohjaaja: Hillevi Vähälä-Aranko

Weichu Tang

Olen 17 vuotias nuori taiteilija joka opiskelee tällä hetkellä Ressun IB lukiossa. Aloitin kuviksen jo 7 vuotiaana Leppävaarassa ja jatkan sitä yhä. Olen myös kokeillut toisia taidemuotoja, kuten kiinalaista muste maalausta ja keramiikkaa, jotka ovat kaikki vaikuttaneet tyyliini ja tekniikoihin. 

Taide on aina kiehtonut etenkin taidehistoria ja uusien tyylien kehittyminen. Käyn usein taidemuseoissa niin Suomessa kuin ulkomailla, jotta voisin nauttia taiteen keskuudessa oleskelusta ja taiteen kehittymisen katsomisesta. 

Aikaisemmin olen aina pitänyt absoluuttisesta realismista, mutta lähiaikoina olen alkanut kokeilla abstrakteja ja surrealistisia tekniikoita. 

Aikaisemmat työt

Ennen kuin aloitin lopputyöni en ole maalannut paljoa öljyväreillä, vaan enimmäkseen akvarelli väreillä. Viimeisin työ ennen kuin aloitin lopputyöni maalasin öljyväreillä kuvaa Claude Monetista käyttämällä Vincent Van Goghin tyyliä. 

Käytin samoja tyylejä lopputyössäni mm. kuivalla pensselillä maalaminen. Töiden aiheet eroavat toisista suuresti, mutta molemmissa töissä maalasin henkilöhahmoa ja pyrin yhdistämään värejä toisiinsa. 


Teoksen lähtokohdat ja inspiraatio

Lopputyöni koostuu kahdesta eri kokoisesta maalauksesta jotka liittyvät toisiinsa vaikka ovat tyyliltään melko erilaisia. 

Halusin työssäni kuvata mielenterveys ongelmia sairastavan ajatusmaailmaa ja tunnemaailmaa. Halusin maalata tästä aiheesta, sillä vaarini sairasti Alzheimeria ja hän menehtyi viime vuoden alussa, ja minulla on yksi serkku, joka sairastaa autismia. 

Halusin kuvata näitä käyttämällä kontrastoivia värejä, maalaamalla sekä akryylillä että öljyvärillä. Ensimmäisessä maalauksessa käytin sekä öljy- että akvarellivärejä eri kohdissa ja toisessa päätin käyttää ainoastaan öljyvärejä, jotta teos valmistuisi nopeammin.  

Kun aloitin teoksen tekemisen minulla ei ollut vielä tarkkaa muotoa koko teokselle vaan rupesin suunnittelemaan samalla kuin tein teosta. Olin ajatellut alunperin, että tekisin vain yhden maalaukset, mutta myöhemmin sain paljon inspiraatiota Puolalaiselta maalarilta Zdzisław Beksiński, joka on erikoistunut surrealistisiin dystopia maailmojen maalaamiseen. Tämä johti toiseen pienempään maalaukseen, joka perustuu yhteen hänen maalaukseen. 


Työn prosessi

Aloitin työskentelyn valitsemalla oikean kokoiset rungot, leikkaamalla oikean kokoisen kankaan, ja lopuksi maalasin kankaan kokonaan valkoiseksi. 

Sen jälkeen aloitin hahmon piirtämisen kankaalle ja käytin apunani puista nukkea. Muutaman kokeilun jälkeen onnistuin saamaan haluamani asennon hahmolle ja päätin aloittaa maalaamisen. 

Ensiksi aloitin maalaamalla taustan kokonaan mustaksi öljyväreillä, jotta sillä olisi kiiltävä pinta. Jätin pienen osan taustasta vaaleaksi, jotta se korostaisi henkilöä pimeästä taustasta. Päätin maalata hahmon kokonaan käyttämällä akvarellivärejä, jotta hahmolla olisi kontrastia taustaan. 

Käytin alunperin sinistä, punaista, keltaista ja vihreää kuvassani, ja yritin sulauttaa niitä yhteen käyttämällä marmorointi tekniikkaa. Tämä tekniikka ei kuitenkaan toiminut, sillä hahmon pinta-ala oli liian pieni eikä pensselillä ollut riittävän paljon tilaa liikkua kankaalla. Päädyin lopulta käyttämään samaa tekniikkaa jolla olin maalannut Claude Monetin partaan, kuivalla ja pienellä pensselillä maalaaminen. Muutin myös toisen jaloista vaalean vihreäksi ja toisen violetiksi, jotta värit kontrastoisivat toisiaan enemmän, ja maalasin taustan kokonaan pimeäksi. Lisäsin myös henkilöllä silmät sillä tässä vaiheessa sain inspiraatiota Zdzisław Beksiński maalauksesta ja päätin tehdä toisen maalauksen joka liittyy tähän ensimmäiseen. 

Toinen teos on paljon pienempi verrattuna ensimmäiseen ja siinä käytetään vain öljyvärejä, mutta tässä teoksessa halusin kokeilla maalata tärpätillä toisin kuin vain käyttämällä pellavaöljyä. 

Aloitin myös ensin piirtämällä kuvan kankaalle hiilellä ja käytin Mitä käytin jotta hiili jää kankaalle?. 

Tehdessäni tätä työtä halusin tehdä työstä surrealistisemman ja kutakuinkin suorastaan painajaismaisen. Maalasin ensin kaiken öljyväreillä, jonka jälkeen kokeilin maalata taustaa tärpätillä. En ole koskaan ennen käyttänyt tärpättiä, joten tulos oli aluksi hieman sotkuinen, mutta onnistuin korjaamaan taustan maalaamalla uuden kerroksen vanhan päälle. 

Olemattomuus

Ensimmäisessä maalauksessani halusin esittää mielisairaan hormooni toimintaa käyttämällä liikkuvia värejä ja kontrastoivia värejä eri kehonosissa. 

Käytin lämpimiä värejä päässä ja käsissä, sillä aivot ja kädet ovat erittäin aktiiveja voimakkaiden tunnehetkien aikana. 

Alavartalo ja jalat ovat kylmillä väreillä väritetty, sillä ne eivät ole yhtä aktiiveja kuin pää ja kädet. 

Maalasin taustan mustalla öljyvärillä koska halusin näyttää kuinka avuttomalta ja sulkeutuneelta voi tuntua etenkin kun on voimakkaita tunnesävyjä

 

 

Toisessa maalauksessa halusin näyttää surrealistisella tavalla mielisairaan ajatusmaailmaa. 

Musta aurinko on viittaa Georgialaiseen symboliin Borjgali, joka symboloi ikuisuutta. 

Keltainen pää on viittaus ensimmäisen maalauksen hahmoon, mutta tässä toisessa maalauksessa olen päättänyt vain piirtää hahmon pään. 

Hahmon silmät ovat piki mustat joka symboloi hänen yksinäisyyttä ja onttoa tunnetta.  

TLDR

Olen melko loppujen lopuksi melko tyytyväinen työni lopputulokseen. Työn tekeminen kesti paljon enemmän kuin olin alunperin ajatellut, mutta olen nauttinut kuitenkin nauttinut lopputyön tekemisestä. Onnistuin oppimaan uusia tekniikoita ja maalaamaan enemmän öljyväreillä, jota halusin saada tästä kokemuksesta. 

Tehdessäni molempia maalauksia aloin kiinnostumaan abstraktisempaan ja surrealistisempaan tyyliin, jota en ole ennen kokeillut. 

Onnistuin mielestäni mainiosti värien sommittelussa ja värisävyjen sekoittamisessa ensimmäisessä maalauksessa. Toisessa maalauksessa pidin erittäin paljon pelkästä maalauksen tyylistä ja kuinka oudolta koko maalaus näytti. 

Työtä tehdessäni minulla oli paljon ongelmia aikatauluttamisessa, sillä minulla kesti melko kauan aloittaa lopputyön maalaaminen ja suunnitteleminen. Olen kuitenkin onnistunut pysymään aikataulussa käymällä viikossa useaan kertaan maalaamassa lopputyötä toisten tuntien aikana. 

Lopputyö vaikutti melko haastavalta projektilta ja ensin pelkäsin etten onnistuisi viimeistelemään maalauksiani ennen deadlinia taikka en ehtisi kirjoittaa esittelytekstiä ja portfoliota vapaa-ajalla. Nämä huolet olivat koko ajan mielessäni kuin tein lopputyötä, mutta nyt ne ovat kaikki hävinneet. Olen onnistunut kirjoittamaan portfolion hyvin ajoin, palauttaa esittelyteksti ennen deadlinia ja viimeistellä maalaukseni. Sain paljon inspiraatiota netistä ja toisten teoksista, ja taiteentuntemus sessiot olivat erittäin auttavia.