QUIN VIATGE PODEM FER PER ARRIBAR A ESTRASBURG?

6è EP

Àrea: Coneixement del medi natural, social i cultural

Competències específiques

Competència específica:

CE1: Utilitzar dispositius i recursos digitals de manera segura, responsable i eficient, per buscar informació, comunicar-se i treballar de manera individual, en equip i en xarxa i reelaborar i crear contingut digital d'acord amb les necessitats digitals del context educatiu

Criteri d'avaluació:

1.1. Utilitzar recursos digitals d'acord amb les necessitats del context educatiu de manera segura i eficient, buscant informació, comunicant-se i treballant de manera individual, en equip i en xarxa, reelaborant i creant continguts digitals senzills.

Competència específica:

CE2: Plantejar i donar resposta a qüestions cient fiques senzilles, utilitzant diferents tècniques, instruments i models propis del pensament científic, per interpretar i explicar fets i fen mens que ocorren en el medi natural, social i cultural.

Criteri d'avaluació:

2.2. Buscar, seleccionar i contrastar informació, de diferents fonts segures i fiables, usant els criteris de fiabilitat de fonts, adquirint lèxic científic bàsic, utilitzant-la en recerques relacionades amb el medi natural, social i cultural.

Sabers bàsics

C. Societats i territoris

3. Alfabetització cívica

  • L'organització política. Principals entitats polítiques i administratives de l'entorn local, autonòmic i nacional a Espanya. Sistemes de representació i de participació política.

  • Espanya i Europa. Les principals institucions d'Espanya i de la Unió Europea, dels seus valors i de les seves funcions. Els àmbits d'acció de les institucions europees i la seva repercussió en l'entorn.

Àrea: Català

Competències específiques

Competència específica:

CE1: Reconèixer la diversitat lingüística del món a partir de la identificació de les llengües dels alumnes i de la realitat plurilingüe i multicultural de les Illes Balears per afavorir la reflexió interlingüística, identificar i rebutjar estereotips i prejudicis lingüístics, i valorar aquesta diversitat com a font de riquesa cultural.

Criteri d'avaluació:

1.1 Mostrar interès i respecte per les diferents llengües i la seva variació, identificant les característiques fonamentals de les del seu entorn geogràfic, així com alguns trets dels dialectes i llengües familiars dels alumnes.

Competència específica:

CE10: Posar les pròpies pràctiques comunicatives al servei de la convivència democràtica utilitzant un llenguatge no discriminatori i detectant i rebutjant els abusos de poder a través de la paraula per afavorir un ús eficaç sinó també ètic del llenguatge

Criteri d'avaluació:

10.1. Rebutjar els usos lingüístics discriminatoris i els abusos de poder a través de la paraula identificats mitjançant la reflexió grupal acompanyada sobre diferents aspectes, verbals i no verbals, de la comunicació, tenint en compte una perspectiva de gènere.

Sabers bàsics

A. Les llengües i els seus parlants.

- La diversitat cultural i lingüística com a riquesa i eina de reflexió interlingüística. Aproximació a les llengües de signes.

B. Comunicació

3. Processos

  • Comprensió lectora: estratègies de comprensió lectora abans, durant i després de la lectura. Identificació de les idees més rellevants i interpretació del sentit global, realitzant les inferències necessàries. Valoració crítica. Identificació d’elements gràfics i paratextuals al servei de la comprensió. Lectura compartida i expressiva. Detecció d’usos discriminatoris del llenguatge verbal i no verbal.

  • Producció escrita: ortografia reglada en la textualització i l’autocorrecció. Coherència, cohesió i adequació textual. Estratègies bàsiques, individuals o grupals, de planificació, textualització, revisió i autocorrecció. Ús d’elements gràfics i paratextuals al servei de la comprensió. Escriptura en suport digital acompanyada."

Àrea: Castellà

Competències específiques

Competència específica:

CE4: Comprendre i interpretar textos escrits i multimodals, reconeixent el sentit global, les idees principals i la informació explícita i implícita, i realitzant amb ajuda reflexions elementals sobre aspectes formals i de contingut, per adquirir i construir coneixement i per respondre a necessitats i interessos comunicatius diversos.

Criteri d'avaluació:

4.1 Comprendre el sentit global i la informació rellevant de textos escrits i multimodals, realitzant inferències i a partir d’estratègies bàsiques de comprensió abans, durant i després de la lectura.

Sabers bàsics

B.Comunicació

3.Processos

  • Comprensió lectora: estratègies de comprensió lectora abans, durant i després de la lectura. Identificació de les idees més rellevants i interpretació del sentit global realitzant les inferències necessàries. Valoració crítica. Identificació d'elements gràfics i paratextuals al servei de la comprensió. Lectura compartida i expressiva. Detecció d'usos discriminatoris del llenguatge verbal i no verbal.

Avaluació

En el context d’aquest model d’avaluació, el docent acompanya, guia i qualifica aquells processos que consideri rellevants en aquesta situació d’aprenentatge:

    • La contribució a la tasca en equip a través de preguntes, hipòtesi, propostes …

    • Les diferents tasques on es reflecteix el punt de partida i l’aprenentatge després de les investigacions i activitats fetes a l’aula.

    • L'àlbum mostra les conclusions l’aprenentatge individual de cada infant.

    • El desenvolupament de conductes positives vers hàbits correctes d’higiene i alimentació personal.