DE LA MUNTANYA A LA MAR?

5è EP

Àrea: Coneixement del medi natural, social i cultural

Competències específiques

Competència específica:

CE4. Conèixer i prendre consciència del propi cos, de les emocions i sentiments propis i aliens, tot aplicant el mètode científic, per desenvolupar hàbits saludables i per aconseguir el benestar físic, emocional i social.

Criteri d'avaluació:

4.2. Adoptar estils de vida saludables valorant la import ncia d'una alimentació variada, equilibrada i sostenible, l'exercici físic, el contacte amb la natura, el descans, la higiene, la prevenció de malalties i l’ús adequat de noves tecnologies.

Competència específica:

CE6. Identificar les causes i conseqüències de la intervenció humana en l'entorn, des dels punts de vista social, econòmic, cultural, tecnològic i ambiental, per afavorir la capacitat per afrontar problemes, buscar solucions i actuar de manera individual i cooperativa en la seva resolució, posant en pràctica hàbits de vida sostenibles i conseqüents amb el respecte, cura i protecció de les persones i del planeta.

Criteri d'avaluació:

6.1. Promoure estils de vida sostenible i conseqüents amb el respecte, les cures, la corresponsabilitat i la protecció de les persones i del planeta, a partir de l'anàlisi crítica de la intervenció humana en l'entorn.

6.2. Participar amb actitud emprenedora en la cerca, contrast i avaluació de propostes per afrontar problemes ecosocials, buscar solucions i actuar per a la seva resolució, a partir de l'anàlisi crítica de les causes i conseqüències de la intervenció humana en l'entorn.

Sabers bàsics

C. Societats i territoris

4. Consciència ecosocial

  • El canvi climàtic del local al global: causes i conseqüències. Mesures de mitigació i adaptació.

  • Responsabilitat ecològica i social. Ecodependència, interdependència i interrelació entre persones, societats i medi natural.

  • Estils de vida sostenible: els límits del planeta i l'esgotament de recursos. La petjada ecològica.

Àrea: Matemàtiques

Competències específiques

Competència específica:

CE1. Interpretar situacions de la vida quotidiana, proporcionant una representació matemàtica d’aquestes mitjançant conceptes, eines i estratègies per analitzar la informació més rellevant.

Criteri d'avaluació:

1.1. Comprendre problemes de la vida quotidiana a través de la reformulació de la pregunta, de manera verbal i gràfica.

1.2. Elaborar representacions matemàtiques que ajudin en la cerca i en la tria estratègies i eines, incloses les tecnològiques, per a la resolució d'una situació problematitzada.

Competència específica:

CE2. Resoldre situacions problematitzades, aplicant diferents tècniques, estratègies i formes de raonament, per explorar diferents maneres de conducta, obtenir solucions i assegurar la seva validesa des d'un punt de vista formal i en relació amb el context plantejat.

Criteri d'avaluació:

2.1. Seleccionar entre diferents estratègies per resoldre un problema, justificant l’elecció.

2.2. Obtenir possibles solucions d'un problema seleccionant entre diverses estratègies conegudes de manera autònoma.

Competència específica:

CE6. Comunicar i representar, de manera individual i col·lectiva, conceptes, procediments i resultats matemàtics utilitzant el llenguatge oral, escrit, gràfic, multimodal i la terminologia matemàtica apropiada, per donar significat i permanència a les idees matemàtiques.

Criteri d'avaluació:

6.1. Interpretar el llenguatge matemàtic senzill present en la vida quotidiana en diferents formats, adquirint vocabulari apropiat i mostrant la comprensió del missatge.

6.2. Comunicar en diferents formats les conjectures i processos matemàtics utilitzant llenguatge matemàtic adequat.

Sabers bàsics

E. SENTIT ESTOCÀSTIC

1. Organització i anàlisi de dades.

  • Estratègies per a la realització d'un estudi estadístic senzill: formulació de preguntes i recollida, registre i organització de dades qualitatives i quantitatives procedents de diferents experiments (enquestes, mesuraments, observacions…). Taules de freqüències absolutes i relatives: interpretació.

  • Gràfics estadístics senzills (diagrama de barres, diagrama de sectors, histograma, etc.): representació de dades mitjançant recursos tradicionals i tecnològics i selecció del més convenient.

  • Mesures de centralització (mitjana i moda): interpretació, càlcul i aplicació.

3. Inferència

  • Identificació d'un conjunt de dades com a mostra d'un conjunt més gran i reflexió sobre la població a la qual és possible aplicar les conclusions de recerques estadístiques senzilles.

Àrea: Català

Competències específiques

Competència específica:

CE3. Produir textos orals i multimodals amb coherència, claredat i registre adequats per expressar idees, sentiments i conceptes; construir coneixement; establir vincles personals; i participar amb autonomia i una actitud cooperativa i empàtica en interaccions orals variades.

Criteri d'avaluació:

3.2. Participar en interaccions orals espontànies o reglades, incorporant estratègies senzilles d'escolta activa, de cortesia lingüística i de cooperació conversacional.

Competència específica:

CE6. Buscar, seleccionar i contrastar informació procedent de dues o més fonts, de forma planificada i amb el degut acompanyament, avaluant la seva fiabilitat i reconeixent alguns riscos de manipulació i desinformació, per transformar-la en coneixement i comunicar-la de manera creativa, adoptant un punt de vista personal i respectuós amb la propietat intel·lectual.

Criteri d'avaluació:

6.1. Localitzar, seleccionar i contrastar informació de diferents fonts, incloses les digitals, citant-les i recreant-les mitjançant l’adaptació creativa de models.

Competència específica:

CE9. Reflexionar de forma guiada sobre el llenguatge a partir de processos de producció i comprensió de textos en contextos significatius, utilitzant la terminologia elemental adequada per iniciar-se en el desenvolupament de la consciència lingüística i millorar les destreses de producció i comprensió oral i escrita.

Criteri d'avaluació:

9.2. Revisar i millorar els textos propis i aliens i esmenar alguns problemes de comprensió lectora, de manera progressivament autònoma, a partir de la reflexió metalingüística i interlingüística, usant la terminologia bàsica adequada.

Sabers bàsics

B.Comunicació

1. Context

  • Interaccions entre els components del fet comunicatiu (situació, participants, propòsit comunicatiu, canal, registre).

3. Processos

  • Interacció oral: interacció oral adequada en contextos formals i informals, escolta activa, assertivitat, resolució dialogada de conflictes i cortesia lingüística. L’expressió i escolta empàtica de necessitats, vivències i emocions pròpies i alienes.

  • Producció oral: elements bàsics de la prosòdia i de la comunicació no verbal. Construcció, comunicació i valoració crítica de coneixement mitjançant la planificació i producció de textos orals i multimodals amb progressiva autonomia.

  • Comprensió lectora: estratègies de comprensió lectora abans, durant i després de la lectura. Identificació de les idees més rellevants i interpretació del sentit global, realitzant les inferències necessàries. Valoració crítica. Identificació d’elements gràfics i paratextuals al servei de la comprensió. Lectura compartida i expressiva. Detecció d’usos discriminatoris del llenguatge verbal i no verbal.

  • Alfabetització mediàtica i informacional: estratègies per a la recerca d’informació en diferents fonts documentals i amb diferents suports i formats. Reconeixement d’autoria. Comparació, organització, valoració crítica i comunicació creativa de la informació. Ús progressivament autònom de la biblioteca digital i la biblioteca d’aula, així com dels recursos digitals de l’aula.

D. Reflexió sobre la llengua i els seus usos en el marc de propostes per a la producció i comprensió de textos orals, escrits o multimodals

  • Procediments bàsics d'adquisició de vocabulari. Mecanismes lèxics bàsics per a la formació de paraules.

  • Mecanismes bàsics de coherència i cohesió, amb especial atenció a les substitucions pronominals i a la correcció temporal establerta mitjançant els diferents temps verbals.

  • Els signes de puntuació com a mecanismes per organitzar el text i expressar intenció comunicativa.

Àrea: Valors

Competències específiques

Competència específica:

CE3: Comprendre les relacions sistèmiques entre l'individu, la societat i la naturalesa, a través del coneixement i la reflexió sobre els problemes ecosocials, per comprometre's activament amb valors i pràctiques conseqüents amb el respecte, cura i protecció de les persones i el planeta.

Criteri d'avaluació:

3.1. Avaluar diferents alternatives amb què frenar el canvi climàtic i aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, identificant causes i problemes ecosocials, i justificant argumentalment i de manera crítica el deure ètic de protegir i cuidar de la naturalesa.

Competència específica:

CE4: Desenvolupar l'autoestima i l'empatia amb l'entorn, identificant, gestionant i expressant emocions i sentiments propis, i reconeixent i valorant els dels altres, per adoptar una actitud fundada en la cura i estima de si mateix, dels altres i de la resta de la naturalesa.

Criteri d'avaluació:

4.1. Gestionar equilibradament pensaments, sentiments i emocions, tot desenvolupar una actitud d'estima i cura de si mateix o sí mateixa, dels altres i de l'entorn, identificant, analitzant i expressant de manera assertiva les pròpies emocions i afectes, i reconeixent i valorant els d'altres persones, en diferents contextos i en relació amb activitats creatives i de reflexió individual o dialogada sobre qüestions ètiques i cíviques.

Sabers bàsics

A. Recepció i anàlisi

  • Recursos digitals d’ús comú per a les arts plàstiques i visuals, les arts audiovisuals, la música i les arts escèniques i performatives.

Avaluació

En el context d’aquest model d’avaluació, el docent acompanya, guia i qualifica aquells processos que consideri rellevants en aquesta situació d’aprenentatge. Abans d'inicar el projecte s'explica com s'avaluarà cada una de les parts del projecte.

S'han realitzat les següents activitats d'avaluació:

    • Avaluació per part de mestre durant el projecte de manera oral i individual, valorant l'actitud i el compromís.

    • Coavaluació i autoavalució de la sortida.

    • Coavaluació a partir d'un rúbrica del treball realitzat en grups cooperatius.

    • Avaluació per part del mestre de la representació de les dades obtingudes mitjançant les enquestes.

    • Avaluació per part del mestre les diferents estratègies proposades per a resoldre les diferents problemàtiques que vagi sorgint en petit grup.

    • Avaluació mitjançant un formulari autocorrectiu de l'interpretació de taules i gràfics.

    • Avaluació per part del mestre de l'exposició oral de les diferents dinàmiques en gran grup, mitjançant una rúbrica d'EO.

    • Autoavaluació dels criteris de l'expressió escrita a partir de la Rúbrica d'EE.

    • Autoavaluació mitjançant una rúbrica de la participació oral en les diferents dinàmiques dutes a terme.