Activitats d'aula

el darrer dia, a la piscina!

Mira-ho que bé ho vàrem passar el darrer dia a la piscina! Jocs, diversió i rialles!


LA TERANYINA

Durant el darrer dia de classe, ens vàrem acomiadar fent la dinàmica de la teranyina. Començàrem amb un capdell de llana que anàrem passat d'un a l'altre explicant quin ha estat el nostre millor moment del curs i recordant totes les aventures viscudes. Enllaçats ens hem agrait el curs que hem passat i com un bon equip que som, hem respirat i hem agafat forces per tot el que ens queda per viure plegats.

Bones vacances estimades i estimats!

DIADA A LA MAR

El passat dimecres dia 15, vàrem poder gaudir d'una meravellosa diada a la mar.Vàrem passar tota la jornada a la platja de C'an Pastilla, i amb els monitors de l'escola de surf " El Niño", vàrem aprendre a fer paddel surf, big surf, anàrem amb kayak i també vàrem surfejar per damunt les ones.

Mirau què bé ho vàrem passar!


acabam ef dansant

Per acomiadar les classes d'educació física, ho hem fet preparant unes genials coreografies en petits grups. Cada un/a de nosaltres ha aportat diverses idees que han enriquit les coreografies. Després de molta pràctica i sincronització, aquí us deixem els resultats.

geometria creativa

A partir d'uns patrons prèviament exposats i amb el suport de la visualització d'una bateria d'images d'il·lusions óptiques i art cinètic, hem agafat llapis i regla i ens hem aventurat a jugar amb formes geomètriques, deixant volar la nostra creativitat.

Arquitectes per un dia!


benvingut, senyor malestar

Conte escrit per Miriam Tirado i il·lustrat per Joan Turu sobre criança conscient, respectuosa i amb afecció, en aquest cas, per tractar la gelosia quan apareix un germà petit i la relació mare-fill/filla. També ens ha resultat molt pràctic per treballar la gelosia a altres àmbits de la vida. Després de la seva lectura, hem fet una conversa en gran grup on cada un de nosaltres ha aportat i compartit les seves vivències.


N'aran ens regala un concert de piano

Aquest divendres, per acomiadar la setmana, ho hem fet de la millor manera possible: amb música.

La nostra companya Aran, ens ha oferit un concert amb un repertori molt variat, i hem pogut fer un petit recorregut , per diferents èpoques de la història de la música, des de Beethoven fins a Jhon Williams, passant per alguna peça tradicional del cançoner rus.

Hem pogut aprendre alguns indicadors de tempo tals com : Allegretto, Adagio, Lento , Andante...

També hem aprofitat per aprendre el funcionament d'un piano i com és per dintre, hem pogut veure com repiquen els martellets, la caixa, el teclat, els pedals...

Moltes gràcies Aran per compartir amb nosaltres aquesta estona, has tocat molt bé, amb molta precisió i entusiasme!


CAl·LIGRAMES


Amb els cal·ligrames donam per finalitzada la tongada de jocs lingüístics. Els hem treballat a partir de diversos exemples, però el que més ens ha agradat ha estat el d'Es Liceu; diu així:


Enguany complim quaranta anys caminant sense aturar,

ens vigila un fumeral que, en pati, planta fa.

La nostra escola estimada es fa gran i es fa valenta,

i jo només vos puc dir que d'anar-hi estic contenta.

Dues paraules em basten per definir el que sent,

a l'hivern o a l'estiu, Es Liceu sempre present.


Poema de Margalida Cortès

Cal·ligrama d'Ana Rios


Ens ha quedat ben clar què són els cal·ligrames i com es formen. És per aquest motiu que ens hem decidit a crear els nostres propis. Esperam que els gaudiu tant com nosaltres ho hem fet mentre els pensàvem i dibuixàvem.

Al quadern de feines trobareu els cal·ligrames que vàrem crear a l'aula!

Ha estat una feina molt productiva i hem tret la poetessa i el poeta que duim a dintre!


cicle de l'aigua

Com a producte final del cicle de l'aigua, hem volgut fer un experiment simulant el viatge que fa l'aigua, amb l'objectiu de poder observar tres de les seves fases: l'evaporació, la condensació i la precipitació.

Per realitzar l'experiment hem utilitzat bosses de zip, retoladors permanents, aigua i colorant alimentari.

A casa haureu pogut observar com l'aigua s'evapora, es condensa i es precipita.

Bona feina!


ENS VISITA L'iBANAT

El passat 5 de juny vàrem celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient. A tercer ens va visitar en Patxi de L'institut Balear de la Natura. Ens va explicar un conte sobre els boscos de les nostres illes i la prevenció d'incendis forestals.

Seguidament, vàrem poder veure en el nostre pati, com treballa una brigada de l' IBANAT , va ser molt interessant!

Vàrem acabar la diada un poc banyats, però ho passàrem genial!


A RITME DE QUEEN!

Per acabar la setmana, i dins l'àrea d'educació artística, ho feim a ritme de Queen! Primer vàrem treballar amb les mans i seguint la lletra de la cançó de Queen un obstinat rítmic , que consisteix amb la repetició d'un fragment rítmic de manera persistent. Seguidament ho vàrem provar amb pilotes de bàsquet, futbol i voleibol.

Aquí teniu el resultat! Així començam el cap de setmana!

rugbi adaptat

El rugbi és un esport d’equip que permet treballar conceptes de posició de camp, aspectes físics i aspectes de funcionament grupal. Gràcies a Suma't, un

programa de la Direcció Insular d’Esports del Consell de Mallorca que promociona esports minoritaris i els valors de l'esport, hem pogut gaudir, d'una forma lúdica i dinàmica, un petit tast d'aquest esport noble. Ens ho hem passat fantàsticament!

ELS NOSTRES ARBRES DE LA VIDA

A l'àrea d'educació artística, aquestes darreres setmanes ens hem inspirat amb l'obra del pintor Gustav Klimt que va néixer el 14 de juliol de 1862 a Baumgarten, molt a prop de Viena. Va ser el segon de 7 fills i en 1876, i només amb catorze anys va ingressar a l’escola d’arts aplicades de Viena per convertir-se en mestre de dibuix. Els seus professors, apreciant el seu talent, el van animar a convertir-se en pintor.

El retrat i el paisatge són dues constants en la seva obra. Els retrats estan sempre envoltats d’un entorn artificial i el paisatge mai té la presència humana. L’extrema sensibilitat i les detallades ornamentacions de fons i vestits, sempre presents en la seva obra, són signes d’identitat. Va tractar temes com la vida , la maternitat, la mort,.... i sentiments d'amor com besades i abraçades.

Els nins i les nines de tercer i quart hem treballat la seva obra “L’arbre de la vida”. A partir de l’observació de l’obra (formes en espiral de les branques,grafismes del tronc...) vàrem representar la nostra versió personal amb les tècniques de: dibuix, pintura i lluentons de colors. El resultat són uns arbres plens de color i de vida! A Klimt, no li agradava explicar coses sobre ell i va dir: “No tinc el do de la paraula parlada ni escrita, si he de dir alguna cosa sobre mi, com a artista, l’única cosa que podeu fer és mirar els meus quadres i intentar veure-hi que hi sóc i què vull fer”.

I així ho hem fet nosaltres, cada branca dels nostres arbres , representa un episodi de la nostra vida, i cada símbol, algun record especial que volem deixar reflectit per sempre. Finalment, hem aconseguit fer una gran intervenció artística al passadís construint un arbre gegant amb cada una de les nostres produccions. A la galeria fotogràfica veureu que hem botat molt amunt intentant alcançar el punt més elevat de l'arbre, i no ho hem aconseguit, ara què, ningú ferà que deixem de lluitar per arribar-hi.

Finalment, volem agraïr l'ajuda de n'Ana i en Nacho, que han estat els vertaders creadors de l'arbre gegant. Aquesta ha estat la seva darrera setmana de pràctiques i els volem desitjar tota la sort del món!


SENDERISME A L'EMBASSAMENT DE CÚBER

Després de més d'un any d'espera, a la fi hem pogut tornar a fer una sortida com les d'abans. Ho hem fet visitant un dels llocs més significatius de la Serra de Tramuntana: l'embassament de Cúber.

Allà hem pogut gaudir d'un meravellós dia de senderisme. També hem pogut conéixer, relacionat amb el projecte que treballam a l'aula, com aquest embassament és un dels punts de distribució d'aigua de Palma i els seus voltants.

El fet d'estar totes i tots plegats en un lloc diferent de l'escola, així com l'entusiasme de descobrir el nostre entorn, han fet que hagi estat una jornada fantàstica!

EMBARBUSSAMENTS

  1. Després de l'èxit obtingut amb el certamen d'acudits i el d'endevinalles, ens hem engrescat a prerarar-ne un d'embarbussaments amb l'objectiu que les nines i els nins adquireixin rapidesa lectora, aprenguin nou vocabulari i millorin la seva atenció i concentració

  2. Els embarbussaments són un recurs molt atractiu i motivador pels infants. El joc de paraules que es crea en els embarbussamnets genera un dinamisme en les paraules que fa que sigui molt difícil de llegir i provoca errors molt divertits. Són un bon recurs per treballar la lectura amb els infants i gaudir amb els jocs lingüístics que ens aporten. Els embarbussaments ens permeten treballar temàtiques molt variades.

  3. Ho hem passat molt bé creant els nostres propis embarbussaments!

MAPES CONCEPTUALS DE L'AIGUA

Els mapes conceptuals són una eina de pensament visual molt útil per representar les relacions existents entre conceptes mitjançant línies. Afavoreixen l'estructuració d'informació, ajudant a millorar la comprensió i l'aprenentatge sobre un tema en concret.

El gran avantatge d'aquesta tècnica és la seva simplicitat: permeten exposar de manera senzilla i gràfica conceptes estructurats, atracant-se una mica més a la forma en què funciona el cervell humà. A més a més, és un instrument analític i artístic que activa i estimula el pensament lògic i creatiu dels infants de forma més efectiva i eficaç que altres mètodes tradicionals.

Per tots aquests beneficis, ens hem decidit a confeccionar-ne del projecte de l'aigua sobre un suport poc usat... els VIDRES de les finestres de la nostra classe. I és que aquestes darreres setmanes hem estat treballant tot el relacionat amb l'aigua per poder ajudar al nostre estimat Joseph Joseppo en el seu propòsit: evitar que els éssers humans seguim malgastant aigua de forma alarmant. Per això, la seva cosina Bianca ens ha ajudat i guiat en durant tot el camí per acabar convertint-nos en expertes i experts de l'aigua i, d'aquesta manera, poder conscienciar al nostre entorn i contribuir així en el desenvolupament sostenible del nostre planeta.

Aquí us deixam amb el procés d'elaboració i els resultats; són espectaculars!





UN POC DE MOZART!

El musicograma consisteix en gràfics o dibuixos que representen els diversos elements que intervenen en una peça musical . En cap cas substitueix la partitura convencional, sinó que la complementa.

S'usa molt en educació musical perquè és un recurs que ajuda a la visualització d'una obra musical de forma global i senzilla, facilitant-ne la comprensió, el seguiment i l'anàlisi de la composició.

En el nostre cas, n'hem fet un sobre un fragment de La marxa turca de Wolfgang Amadeus Mozart. Primer de tot, a partir d'una plantilla, hem confeccionat el nostre musicograma en un paper i l'hem decorat al gust de cada un/a. Seguidament, l'hem practicat un parell de vegades, fent-ne el seguiment amb el dit.

També hem aprofitat la sessió de música per conèixer i aprofundir sobre la vida de Mozart.

Us deixam amb el resultat final. Ja us avançam que ho feim la mar de bé!



ciència per a tothom!

Ciència per a tothom és una trobada que organitza cada any la Universitat de les Illes Balears per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques de l'alumnat de primària i secundària.

Aquest curs, les jornades han estat virtuals i nosaltres hi hem participat! Ens hem convertit en universitaris i universitàries per un dia! Els tallers en el quals hem realitzat han estat els següents:

  • Encriptam missatges: la criptografia és una tècnica que es practica des de l'antiguitat. Serveix per «amagar» el contingut de missatges a persones que no interessa que el llegeixin. Ens han explicat algunes de les tècniques clàssiques de criptografia i hem pogut jugar a codificar i descodificar missatges amb aquestes tècniques.

  • Jugam amb el tangram: ens han ensenyat com construir un tangram amb un paper i hem pogut descobrir noves maneres d'usar-lo.

  • Digues-me com puc anar-hi: hem jugat a fer recorreguts per un pla. Com podem arribar des d'una casella a una altra? Quines instruccions són necessàries? Com indicam d'on partim? I cap a on partim? Són algunes de les preguntes que ens han plantejat i hem resolt amb aquest taller.

  • El so que balla: ens han mostrat com la música que escoltam cada dia es pot veure físicament amb un làser i un mirall. Aquest experiment ens ha costat entendre'l perquè han tingut problemes tècnics amb el so.

  • Desemmascara la màquina d'escopir números: hem hagut de descobrir quins canvis (operacions matemàtiques) feia una màquina (era la persona que duia el taller) quan nosaltres li donàvem números. Ens hem hagut de fixar molt bé en els nombres que ens retornava per desxifrar el codi que utilitzava (normalment eren operacions matemàtiques). Ha estat un dels preferits de tothom.

  • Canvi climàtic: ha consistit en dos experiments: el primer ha demostrat que l'excés de diòxid de carboni contribueix a l'escalfament global de la Terra, i el segon que el CO2 acidifica l'aigua.

Ens ha encantat i segur que l'any que ve repetirem!



HAPA- zome

La tècnica de Hapa-Zome és l'art japonès de colpejar fulles i flors amb un martell per extreure els pigments naturals damunt un suport, que pot ser tela o paper. És un procés d'estampació molt lligat al concepte eco-printing ja que és un mètode molt respectuós amb el medi ambient.

Ho vàrem passar molt bé i ens va sorprendre molt com les flors i les fulles quedaven lligades al paper i el color que desprenien. El que ens va agradar més va ser picar ben fort amb el martell, ens va tranquilitzar moltíssim!

Com sempre, moltes gràcies per la vostra col·laboració!


EN NACHO ENS ENSENYA A FER NUSOS MARINERS

Aquest divendres, en Nacho, el mestre que està fent les pràctiques a la nostra classe , ens va ensenyar a fer nusos mariners. Com a bon navegant que és, ens va transmetre els seus coneixaments de la mar i com es fan els nusos per iniciar-se a la navegació. Va poder comptar amb l'ajuda de'n Bernat Oliver i na Lucia Martínez, experts també en temes marítims.

El primer que vàrem apendre, i més senzill va ser el nus vuit. Seguidament ens va mostrar el nus pla. El que ens va costar més va ser l'as de guia i vàrem acabar amb el ballestrinque.


Moltes gràcies Nacho per ajudar-nos cada dia i per compartir amb nosaltres aquesta experiència que mai oblidarem!


el fil invisible

Aquesta setmana passada vàrem llegir a l'aula aquest conte de Miriam Tirado, i ens va transmetre un missatge que ens va emocionar a totes i a tots.

La Nura ha descobert el secret que amaga el melic. Ara ja sap que en surt un fil invisible que la uneix a les persones que més estima: la mare, el pare, els padrins, les tietes, els cosins, les amigues... S'ha acabat tenir por quan no estiguin amb ella perquè sap que aquest fil la lliga amb ells més enllà del temps i de l'espai i que els connecta sempre!

Un conte sobre els vincles que ens uneixen amb qui més estimam, i sobre com, de vegades, les coses més importants són aquelles que no es veuen.


l' Índia

En relació amb la cursa solidària que ha organitzat la Unió de Cooperatives d'Ensenyament, DE BALEARS A ANANTAPUR, i com una de les activitats de l'àrea d'educació artística, durant aquesta setmana hem volgut aprendre més coses d'aquest país tan interessant. Hem pogut conèixer a través d'imatges i vivències personals, com és aquest país, on està situat, com viuen i part de la seva cultura i religió. A aquest vídeo podreu veure com vàrem aprendre una de les seves danses típiques.

Namasté!


SANTA JORDINA 2021

A partir de la lectura del conte d'Inés Mcperson " Santa Jordina " , amb il·lustracions de Pilarin Bayés, els mestres de tercer vàrem decidir repensar i capgirar la llegenda de Sant Jordi per feminitzar-la i pacificar-la. Durant tota la setmana hem treballat el guió i ens ha agradat molt conèixer tots els elements que formen part del teatre i la dramatització. Hem fet un repartiment aleatori per formar els grups i les nines i els nins han decidit de manera democràtica qui representaria cada paper. Entre altres aspectes hem treballat : la musicalitat de les paraules , el ritme, l'entonació, la memorització, el volum , la projecció de la veu i hem experimentat amb diferents estils teatrals jugant a representar un mateix personatge amb diferents rols. També entre elles i ells varen decidir quin vestuari i quina escenografia utilitzarien el dia de la representació final. Com a element sorpresa, vàrem poder gaudir de la presència d'un drac terrible que ens va dur en Nacho i que ens ha acompanyat a fer la nostra posada en escena. Ha estat una setmana molt productiva, on hem gaudit molt del procés de construcció de la nostra obreta i de l'esperada representació final. Per completar aquesta setmana tan fantàstica, durant cada dia hem llegit un poema relacionat amb la festa del llibre on hem gaudit moltíssim de recitar en veu alta , tenir idea de l'estructura d'un poema, conèixer diferents escriptores i escriptors tals com na Joana Raspall i en Miquel Martí i Pol i jugar amb les paraules. El darrer dia, juntament amb la classe de tercer A, vàrem fer una intervenció artística gegant a la paret que compartim : dracs, roses i Santa Jordina. Vàrem finalitzar el dia, assistint a l'entrega de premis del Certamen Literari de l'escola. Enhorabona a totes i a tots els participant de l'aula i a l'equip organitzador de la diada!

Fins l'any que ve Santa Jordina!

cream endevinalles!

Després del certamen d'acudits ens hem embarcat a una nova aventura, la de crear les nostres pròpies endevinalles. Han estat unes sessions ben divertides on hem intentat posar a la pràctica la nostra creativitat i enginy.

Els objectius d'aquesta activitat han estat els següents: descobrir els trets caracerístics de les endevinalles, comprendre les endevinales per descobrir la solució, enriquir la llengua amb els jocs lingüístics i crear endevinalles utilitzant els recursos proposats.

Les endevinalles formen part de la literatura oral, i són una bona eina per treballar la llengua amb els infants: la lectura, la comprensió lectora, el vocabulari i l'expressió escrita.

Aquesta feina ens ha aportat molts de beneficis, tals com: potenciar el domini verbal, afavorir l'adquisició de nou vocabulari, treballar la musicalitat de les paraules, conèixer els recursos literaris, treballat l'estructura de la frase i potenciar la memòria.

Aquí teniu el resultat!

Bona feina!

celebram els 40 anys



Durant aquests darrers tres dies , hem celebrat el 40 aniversari de la fundació de la nostra escola.


Ho hem commemorat realitzant un munt d'activitats que ens han matingut units i ens han fet viure el dia a dia al centre de manera diferent.


El primer dia vàrem realitzar un taller de baldufes fetes amb compact disc. També pintàrem uns dels 40 fumerals que decoraran el nostre estimat pati dels pins.


El segon dia el dedicàrem a dur a terme un projecte de treball dels 40 anys de la nostra escola. Posàrem en comú els coneixements previs i pactàrem el que volíem aprendre d'aquests anys.

A contestar les preguntes ens varen ajudar na Catalina Bosh, fundadora del centre , na Catalina Oliver, la secretària, en Xavier Seguí , professor d'Eso i en Toni Perelló. Moltes gràcies a tots. També ens va ajudar molt conèixer de primera mà, l'arxiu fotogràfic de n'Albert Aguilera.


El tercer dia, vàrem fer un petit marc de fotos amb bocinets de cd on hi vàrem adjuntar una foto que ens hem fet especialment per celebrar aquest dia. I la cloenda, va ser de la mà del músic Xanguito, on vàrem poder gaudir del seu repertori més conegut i acomiador-nos fin després de vacances.


Molts d'anys Liceu!





donam la benvinguda a la primavera

Amb aquesta melodia del compositor Antonio Vivaldi, anomenada " La Primavera", hem volgut donar la benvinguda a n'aquesta estació. En primer lloc hem escoltat un fragment de la composició i hem parlat amb el grup del que ens inspirava i seguidament hem fet aquest acompanyament amb tassons.

Benvinguda, Primavera !


ULLS DE DÉU

Durant aquestes dues darreres setmanes hem experimentat i jugat amb fils de llana de colors, tot pensat amb les persones que treballaven a la fàbrica de teles Ses LListes, convertida avui amb la nostra estimada escola que aquest curs celebra els seu 40 aniversari.

Per dur a terme aquesta activitat hem fet Ulls de Déu, amulets que feien antigament el Peruans com a senyal de protecció.

Hem gaudit molt d'experimentar, manipular i jugar amb fils de colors. Aquí teniu el resultat!


primer certamen d'acudits


La representació i dramatització de textots adaptats o situacions de la vida quotidiana pròxima a la vida dels nostres infants és un contingut que enguany havíem de treballar a l'àrea de llenguatge. Per això, que més proper, entretingut i motivador que els acudits per posar-lo en pràctica. Els acudits són un gran recurs didàctic i una bona eina per treballar amb els infants la llengua: el vocabulari, la lectura, la comprensió lectora i l'expressió escrita. Són un recurs lúdic i motivador pels infants que permeten treballar temàtiques molt variades.


Els objectius d'aquesta tasca han estat els següents: descobrir els trets característics dels acudits, treballar l'entonació el ritme i la pronúncia i enriquir el vocabulari amb la lectura dels acudits.


En parelles o en trios, hem hagut de memoritzar, aprendre i escenificar un acudit en català . Fins i tot, alguns/es de nosaltres ens hem atrevit a inventar-nos un.


Després, els hi hem mostrat a la resta de companyes i companys en el nostre famós certamen d'acudits. Totes i tots ho hem fet genial!


LA NOSTRA JAIA QUARESMA

Durant aquestes darreres sessions d'eduació artística i sempre tenint present les nostres arrels i tradicions, ens hem de dedicat a confeccionar la nostra pròpia Jaia Quaresma.

Mirau que polides i originals!

MAE C. JEMISON

Mae Carol Jemison (va néixer el 17 d'octubre de 1956) és una metgessa americana i astronauta de la NASA. Va ser la primera dona afroamericana que va viatjar a l'espai quan va anar a orbitar a bord del transbodador espacial Endeavour el 12 de setembre de 1992.

Després dels estudis de medicina i d'un breu període de pràctiques, Jemison va servir al Cos de la Pau des de 1985 fins al 1987, quan va ser seleccionada per la NASA per unir-se al cos d'astronautes. Va dimitir de la NASA el 1993 per fundar una empresa que investigués l'aplicació de la tecnologia a la vida diària. Ha aparegut a la televisió diversos cops, una vegada fent d'actriu en un episodi d'Star Trek. Posseeix nou doctorats hnoris causa en ciència, enginyeria, lletres, i en humanitats. És actualment la cap de la fundació 100 anys Starships.



preparant el 8-m

Guiats encara per les meravelles de l'univers i dins del marc de la celebració del dia de la dona, durant aquesta setmana ens hem endinsat a aprofundir a la vida de l'astronauta i metgessa Mae C. Jemison, la primera dona afroamericana que va viatjar a l'espai. Després de conèixer la seva biografia l'hem volguda definir com a : valenta, decidida, solidària, atrevida i segura.

Ha estat una jornada molt especial, perquè tota la comunitat escolar ens hem dedicat a un mateix objectiu: fer una acció de reivindicació dels drets de les dones . Per visibilitzar el seu paper, cada aula ha fet un homenatge a alguna dona rellevant al llarg de la història.

FENT MEMÒRIA SOM FUTUR!!



gimcana de mesurA

Continuam amb el bloc de mesura; i és que aquestes dues darreres setmanes hem invertit part de les nostres energies i il·lusions en superar les 12 proves de la gimcana de mesura. Per fer-ho ens hem organitzat en sis equips.

A continuació hem hagut de cercar, mesurar i estimar objectes per la nostra classe , el passadís i el pati, per a poc a poc anar completant les diverses missions, sempre treballant i col·laborant en equip. Finalment, totes i tots hem aconseguit superar totes les proves. Ho hem passat genial!

carnaval

Carnestoltes

(Joana Raspall)


Ha arribat el Carnestoltes

i el febrer s'ha disfressat.

S'ha posat una carota

de marçot esvalotat;

s'ha guarnit amb vel de pluja,

-com si fos el maig mateix-

i amb una faldilla llarga

feta de tarda que creix.


Malgrat la seva disfressa,

no podrà enganyar la gent

si no s'afegeix dos dies.


Ai, febrer, que ets innocent!


Amb l'arribada de la Reina del Carnaval que ens enunciava una setmana trepidant, hem viscut uns dies de festa, disbauxa i colors. El dimarts vàrem dur un complement posat pel coll, el dimecres el pijama, els dijous amb el cap decorat i el divendres ens esperava un dels dies on ens divertim més de tot l'any, la disfressa lliure. La nostra aula es va omplir de màgia, i per un dia, vàrem poder jugar a ser un personatge diferent. Per culminar la festa, le cuineres de la nostra escola ens varen preparar un pastís de xocolata boníssim i vàrem gaudir d'una jornada increïble.

11 de febrer. DIA INTERNACIONAL DE LA DONA I LA NINA A LA CIÈNCIA.

Per celebrar aquest dia, primer vàrem mirar una vídeo on es feia referència a deu dones que han fet grans aportacions i importants descobriments. Seguidament ens endinsàrem dintre el món de la ciència i ens convertírem en inventores per un dia... Tal vegada algun dia els nostres projectes arribin a port!



mesuram!

Ja fa dues setmanes que hem encetat l'ampli món de la mesura. La primera aproximació que hi tinguérem fou amb una bateria d'objectes. Tot i que sabíem el que eren la majoria d'ells i per a què servien, desconeixíem la característica fonamental que tenien en comú objectes tan diferents. Finalment, després de nombrosos intents i de grans cavil·lades , aconseguírem esbrinar que eren instruments de mesura. Observàrem que alguns mesuraven la capacitat, d'altres el pes, la longitud i fins i tot el temps. Ens adonàrem que cada una d'aquestes magnituds empra unitats de mesura distintes. Per exemple, per indicar el que pesa un retolador o una motxilla, empram grams o quilograms. En canvi, el temps el podem expressar des de segons fins a segles o mil·lennis. QUINA PASSADA!

També hem tengut la gran oportunitat de poder gaudir a l'escola d'una exposició de mesures. Ens ha agradat moltíssim i hem après moltes coses noves!


SUMINAGASHI

A l'àrea d'educació Artística hem viscut la màgia de pintar damunt l'aigua.

La paraula Suminagashi significa en Japonès tinta que sura i es refereix a la tècnica d'estampar papers amb patrons de tinta que suren damunt la superfície de l'aigua. Els primers papers de Suminagashi daten dels segle XII i perteneixen a l'antologia de poemes de Sanjürokimi Kashi que parlen sobre l'amor , les estacions de l'any i el viatges.

La bellesa d'aquesta tècnica resideix en la naturalesa de l'aigua que transfereix la tinta al paper.

Moltes gràcies per la vostra col·laboració!






les cúpules de leonardo

Gràcies al Centmat, aquesta setmana hem pogut gaudir d'un recurs lúdic educatiu que permet construir estructures ideades per Leonardo da Vinci.

A partir de diferents patrons geomètrics, presents al Codex Atlanticus, hem pogut aixecar cúpules autosostenibles. La construcció va començar pas a pas per tal d'assegurar la comprensió de la mecànica de col·locació de tots els participants abans de donar pas a la construcció simultànea.

Una cop construïda, tot el grup d'alumnes va poder entrar dins la cúpula. També la vàrem poder alçar coordinadament per comprovar les seves propietats de resistència i flexibilitat.

Amb aquest taller hem treballat la capacitat espacial, la geometria, les habilitats manuals, però especialment l'àmbit social.La dinàmica cooperativa del taller ens ha permés desenvolupar els objectius de la comunicació, el treball en equip, la coordinació , el respecte i col·laboració mútua.



arcimboldo a l'aula



L’Art és un recurs educatiu potent. A la vida hem d’estirar de tots aquells fils que ajuden a fer-la millor, i a la vegada anar teixint una xarxa que proporcioni relacions i seguretat per créixer. Un dels fils es l’Educació Artística. Cada setmana intemtam dissenyar activitats on els infants puguin posar en marxa la seva capacitat de pensar, de relacionar, d’intervenir i proposar, de fer projectes, d’organitzar i pensar què faran i com, amb quins materials, i on aquests tenguin relació amb el que vulguin explicar.

Com hem treballat aquest autor?

Vàrem visionar un quadre d 'Arcimboldo i es va crear un espai de reflexió sobre l’època de l’artista, els aspectes surrealistes de l’obra i els elements que la representen. A partir d’aquí, es va treballar el vocabulari de les fruites i verdures i es va aprofitar per repassar els continguts de la unitat estudiada a medi sobre hàbits saludables.



SANT ANTONI 2021

EL DIMONI VA PASSAR,

AMB LA MASCARETA POSADA.

I SANT ANTONI EL VA RENYAR,

PERQUÈ LA DUIA BAIXADA.

DURANT AQUEST DIJOUS I DIVENDRES, LES NINES I ELS NINS DE TERCER HEM CELEBRAT LA NOSTRA ESTIMADA FESTA DE SANT ANTONI. HEM ELABORAT DIMONIS I SANT ANTONIS AMB MATERIALS DE DESFETA I DESPRÉS HEM CREAT LES NOSTRES PRÒPIES GLOSES. TAMBÉ HEM TENGUT TEMPS DE CANTAR AQUESTES:

SANT ANTONI I EL DIMONI,

VAN A L'ESCOLA ES LICEU.

EL DIMONI EN BICICLETA,

I SANT ANTONI A PEU.


SANT ANTONI BERENA SOBRASSADA,

I EL DIMONI BOTIFARRÓ.

QUI ENS PREPARA TORRADORES,

ÉS EN TONI PERELLÓ.


SANT ANTONI VOL JUGAR,

AMB TOTES LES NINES I ELS NINS.

I BERENEN SOBRASSADA

JUGANT AL PATI DELS PINS.

PODEU VEURE LES IMATGES CLICANT EL BOTÓ.


SEGON TRIMESTRE

3d: dia internacional de les persones amb diversitat funcional

Avui és el Dia Internacional de les persones amb diversitat funcional i des de les classes de tercer, hem volgut treballar-ho amb l'objectiu de sensibilitzar i conscienciar al nostre alumnat cap a una vertadera inclusió d'aquestes persones en tots els àmbits de la vida. Per conèixer de primera mà com és el dia a dia de les persones amb diversitat funcional i com s'ho fan per superar els entrebancs diaris, no hem pogut estar millor acompanyats que per na Lorena, practicant de mestra d'Educació Primària de l'escola, que va patir meningitis als 3 anys. Ens ha explicat un grapat de coses ben interessants i increïbles, a la vegada que ens ha permès resoldre tots els dubtes que li hem exposat. Ha estat una experiència molt enriquidora per totes i tots. Gràcies, Lorena!

maqueta sistema solar


A partir de la idea inicial de la família den Carlos, ens vàrem engrescar a fer aquest planetari. Han estat diversos dies d'esforç i molta il·lusió i ja podem donar per acabada la nostra maqueta del sistema solar. Tot i els elements en comú de les maquetes, cada nina i cada nin ha fet la seva versió personal. Continuam sumant experiències enriquidores!





malena balena

Aquesta setmana hem explicat a l'aula el conte Malena Balena. A la piscina, les nines i els nins s'enriuen de na Malena, perquè pesa molt, massa. Tant, que li diuen balena. Però un dia, el monitor de natació li ensenya un truc i la seva vida comença a canviar.

Després d'explicar la història hem reflexionat entre totes i tots de com es deu haver sentit na Malena i de si nosaltres hem viscut alguna situació semblant. Ha estat una experiència molt enriquidora per totes i per tots!

En bernat de tercer b ha fet una trobada extraordinària!

constel·lacions

Emmarcat dintre el projecte del Sistema Solar que tant estem gaudint i amb el qual ja sabem un grapat de coses noves, hem construït diverses constel·lacions amb escuradents i plastilina. Hem decidit penjar-les per les parets de la classe i com veis, ens han quedat d'allò més bé!

dibuixam la tardor en perspectiva

Aprofitant que aquesta setmana ha començat la tardor, hem decidit dibuixar i pintar-la des d'un nou prisma: ens hem imaginat tombats a un bosc des d'on vèiem les fulles de les copes de diversos arbres amb els colors característics d'aquesta estació. Aquarel·les, retoladors i temperes han estat les nostres eines. Ens ha encantat!

sistema solar

Seguim amb el projecte del sistema solar; i és que després d'haver estodiat els planetes i diferents cossos que conformen el nostre sistema i recorre'l a la recerca d'en Joseph Joseppo, l'astronauta de la NASA perdut per l'espai, hem trobat necessari plasmar allò que hem aprés mitjançant un mapa conceptual que hem elaborat entre totes i tots, aquí el teniu!



pintam amb el cor

Durant aquests primers mesos, i després de la situació viscuda, hem treballant molt intensament les emocions . Aquesta tasca ens ha ajudat a afavorir la cohesió de grup, també ha possibilitat un ambient agradable a l'aula , ens ha ajudat a conèixer-nos una mica més i ha potenciat la comunicació i diàleg entre nosaltres. Ho hem volgut reflectir mitjançant aquests dibuixos, pintats amb el cor.

Experimentam amb joan miró

Durant aquesta setmana ens hem endinsat dintre la vida i obra de Joan Miró. Estrelles, ulls, colors i un dau màgic ens han ajudat a crear la nostra pròpia obra i a gaudir de l'art d'aquest pintor. Perquè l'art és un meravellós recurs que ens pot ajudar a grans i petits a aprendre com ens sentim i a expressar-nos lliurament.


el dia i la nit

Dintre el projecte de l'Univers, hem treballat el dia i la nit i els colors freds i calents.


Cada dijous rebem la visita de na Neus, la bibliotecària de l'escola. Sempre ens presenta propostes molt engrescadores i interessants.

Aquí podeu escoltar com feim un rap ben divertit utilitzant el nostre nom.

Seguim sumant experiències!

Na Neus, ens fa gaudir de l'art de la lectura, proposant-nos jocs que ens endinsen dins el món màgic dels contes. Amb ella gaudim de la lectura i de la música!

Aquesta setmana hem explicat el conte de Miriam Tirado i il·lustracions de Joan Turú: tenc un volcà.

Amb aquesta història hem reflexionat conjuntament com gestionam la ràbia i també ens ha oferit diverses estratègies de com fer-ho.

multiplicam amb els reglets de Napier

Hem descobert que, aquests reglets ens permeten fer multiplicacions. Són una autèntica passada!

Aquests darrers dies hem estat experimentant amb ells i de cada vegada ho estam fent millor!

Bon pont!

LA MÀGIA DEL MEU NOM

Amb aquest conte, hem investigat la màgia del nostre nom i ens hem aventurat a saber que s'amaga darrera cada una de les lletres que el formen. Ha estat una experiència genial!


LA MONA LISA

Ens agrada molt gaudir de l'art i experimentar. Aquesta setmana ens hem endinsat dintre la vida i obra de Leonardo da Vinci. Hem après qui era, on vivia i la seva creació. Però si una obra ens ha cridat l'atenció ha estat la Mona Lisa i els misteris que amaga aquesta famosa pintura. Qui era aquesta senyora?, Somreia ?, Què amaguen els còdigs numèrics que Leonardo va deixar inscrits dins els ulls de la Gioconda....

Després de parlar-ne molt, hem fet la nostra versió particular d'aquesta famosa obra. Aquí ho teniu!

PABLO PICASSO

Aquesta darrera sessió d'educació artística ha estat motivada per l'obra de Pablo Picasso.Hem viatjat a través de les seva obra pictòrica per l'etapa blava, on manisfestava la seva tristesa, per l'estapa rosa i també hem parlat del Guernika i la seva història. Després d'aquest aprofundiment hem agafat un simple full de diari i l'hem transformat amb una vertadera obra d'art.


AMISTAT INVISIBLE

Molt emocionades i emocionats estàvem el darrer dia d'escola... A la fi vàrem obrir el regal de l'amistat invisible!

PAISATGES D'HIVERN

L'HIVERN ENS CONVIDA A INSPIRAR-MOS I CREAR PAISATGES QUE EVOQUEN EL FRED I LA BELLESA D'AQUESTA ESTACIÓ.