Activitats d'aula

DIADA FINAL DE CURS

El passat dimecres 15 vàrem poder fruir d'una meravellosa diada a la mar. I és que vam estar tota la jornada a la platja de Ca'n Pastilla, gaudint de valent practicant tota mena d'activitats aquàtiques gràcies als monitors/es de l'escola de surf El Niño. Amb la seva ajuda, vam aprendre a fer paddel surf, big surf, kayak i també vàrem surfejar per damunt les ones. Ah, i nos hem d'oblidar del que jugàrem a l'arena: vòlei platja i pales. Tot això acompanyats/des d'una companyia fantàstica i d'un dia esplèndid. Quines ganes teníem de dur a terme una experiència com aquesta.

Mirau que bé ho vàrem passar!

acabam ef dansant!

Per acomiadar les classes d'educació física, ho hem fet preparant unes genials coreografies en petits grups. Cada un/a de nosaltres ha aportat diverses idees que han enriquit les coreografies. Després de molta pràctica i sincronització, aquí us deixem els resultats.


CURSA DE CAVALLS

La cursa de cavalls és un joc en què els jugadors/es elegeixen un dels dotze cavalls, llencen dos daus i realitzen la suma de les puntuacions obtingudes d'ambdós. En el cas que el resultat sigui el del cavall triat, s'avança una casella. L'objectiu és aconseguir que el cavall elegit arribi al final de les caselles el primer.

Aquest recurs ens ha permès fer una primera aproximació al món de la probabilitat i estadística amb una experiència estocàstica totalment vivencial.

Per treballar aquest contingut, vam organitzar l'activitat perquè es donessin tres moments:

  1. Experimentació: en petits grups, durant diversos dies vam estar-hi jugant. A cada partida, canviàvem de cavalls i anotàvem el número del cavall que resultava vencedor. Comencen a adonar-se que aquí passen coses: l'1 és impossible que surti i el 7 està "trucat".

  2. Estadística: jugades moltes partides, la nostra recollida de dades comença a ser grossa. És moment de representar-ho en un gràfic de barres i veure quins han estat els resultats finals. Ràpidament, observam que, de les 41 partides que s'han disputat, en 20 el 7 s'ha emportat la victòria. Com és això possible ens preguntam totes i tots? Deu ser pels daus? Sorgeixen moltes qüestions, però no sabem donar-li resposta. Seguim analitzant el gràfic i veim com el 6 i el 8 han estat els següents en nombres de victòries. En canvi, n'hi ha d'altres que ni han estrenat el caseller. Què ha succeït aquí?

  3. Probabilitat i reflexions finals: recollides les preguntes, és hora de contestar-les. Ens adonem que el 7 guanya més vegades perquè té més combinacions que la resta de cavalls. Concretament, són 6. En canvi, el 6 i el 8 en tenen 5. Arribam a la conclusió que és un tema de combinatòria. El joc té 36 combinacions possibles i el 7 compta amb 6 d'elles. Tot i això, encara que és el succés més probable, no és segur que guanyi. També hem vist com l'1 és un succés impossible, i que la suma dels daus sigui entre 2 i 12 és un succés segur.

Ens ha encantat poder gaudir d'aquest primer tast de probalitat i poder sumar noves nocions matemàtiques a la nostra motxilla. Quedam amb ganes de més!






geometria creativa

A partir d'uns patrons prèviament exposats i amb el suport de la visualització d'una bateria d'images d'il·lusions óptiques i art cinètic, hem agafat llapis i regla i ens hem aventurat a jugar amb formes geomètriques, deixant volar la nostra creativitat.

Arquitectes per un dia!

cal·ligrames

Amb els cal·ligrames donam per finalitzada la tongada de jocs lingüístics. Els hem treballat a partir de diversos exemples, però el que més ens ha agradat ha estat el d'Es Liceu; diu així:

Enguany complim quaranta anys caminant sense aturar,

ens vigila un fumeral que, en pati, planta fa.

La nostra escola estimada es fa gran i es fa valenta,

i jo només vos puc dir que d'anar-hi estic contenta.

Dues paraules em basten per definir el que sent,

a l'hivern o a l'estiu, Es Liceu sempre present.


Ens ha quedat ben clar què són els cal·ligrames i com es formen. És per aquest motiu que ens hem decidit a crear els nostres propis. A continuació, us els mostram. Esperam que els gaudiu tant com nosaltres ho hem fet mentre els pensàvem i dibuixàvem.

cireres

Cireres cireretes tan boniquetes i redonetes que si les compres al mercat et surten més bonetes. Sempre una devora l'altra com si fossin germanetes i a vegades, fins i tot, ben abraçadetes. Amb una bona oloreta només surten en l'estiu, mentre que durant l'hivern les cireres cireretes estan ben amagadetes.

la terra

La meva casa estimada que estrany és veure com nosaltres, els habitants, et destruïm cada vegada més. Esperam i desitjam que no explotis perquè en el fons nosaltres et volem.

el ca

Aquesta boca i aquest nas són tan bonics com un gelat. Aquest cercle tan gran és igual que un plat. Aquests ulls tan petits són ben iguals que un dit. Aquest cap tan gran és tan llest que ajuda als humans a viure i a menjar. Aquestes orelles tan boniques mai no han d'anar a nedar perquè si no otitis agafaran.

pilota

Pilota piloteta que content estic quan acaricies la xarxeta. M'acompanyes quan estic content i enfadat i, fins i tot, en dies solejats. Pilota piloteta ets tan bona com mumareta.

Estrella

Estrella estrelleta tu ets la meva llum. Tu em fas llum des d'alla amunt. Tu em guies fins un mon en què les estrelles brillen com el sol.

moix, moixet

Moix moixet tens els ulls com dues pilotes. Moix moixet tens el nas com dos forats. Moix moixet tens les orelles com un rectangle. Moix moixet tens els bigots com sis fils de llana. Moix moixet tens la cara com un platet.

espasa

Espasa espaseta ets punxagudeta i peses un munt amb el teu mànec de fusteta. Alerta no me peguis un cop que me talles de cop. Em pots agafar amb una mà i ningú et podrà detendre perquè te defensaré per sempre.

dimoni

Dimoni dimoniet cada dia un poquet i cada vegada més vermell estaràs. De tant en tant festetes faràs i un aglà menjaràs. Que t'agrada de molt fer córrer als nins petits i grans, sempre amb un garrot a la mà.

sol

El sol és una estrella gegant i molts planetes giren al seu voltant. La terra fa una volta cada any a la bella estrella i no es mareja ni una miqueta. El nostre sol estimat, sempre alegre i content, fa millor la nostra gent!

armari

Armari armariot tu dus molts d'anys guardant la roba i mai estàs cansat. Tu sempre vols més roba, ja sigui rosa, petita, grossa, grisa i groga. Sempre estàs content i no sé què faríem sense tu.

Bàsquet

La pilota de bàsquet ens ajuda a fer esport. Pot ser de molts colors, per exemple groc, marró i taronja. Si tu vols jugar amb ella, només l'has de botar.

Experiment del cicle de l'aigua

Com a producte final del projecte de l'aigua, hem volgut fer un experiment simulant el cicle de l'aigua amb l'objectiu d'acabar-lo d'entendre i poder observar, per nosaltres mateixos, tres de les cinc fases d'aquest cicle tan essencial per tot el planeta: l'evaporació, la condensació i la precipitació.

Per realitzar l'experiment hem utilitzat bosses de zip de gran grandària, retoladors permanents de diversos colors, aigua i colorant alimentari. Una vegada dibuixat el cicle a cada una de les nostres bosses, per poder veure les fases en acció, hem decidit penjar-les a les finestres de l'aula.

Efectivament i tal com esperàvem, hem pogut observar com l'aigua s'evaporava, es condensava i precipitava. També hem arribat a la conclusió que el cicle dins la bossa seria gairebé infinit. OBJECTIU ACONSEGUIT!

a ritme de queen

Començam la setmana a ritme de Queen!

L'objectiu ha estat treballar l'obstinat rítmic, és a dir, la repetició d'un fragment rítmic de forma persisitent, mitjançant aquesta cançó.

Primer de tot, ho hem treballat amb les mans, per després fer-ho amb pilotes. Us deixam amb el resultat.

ens visita l'ibanat

El passat 5 de juny va ser el Dia Mundial del Medi Ambient. Des de l'escola no hem volgut ser manco i ens hem sumat a la celebració d'aquesta data tan assenyalada mitjançant diverses activitats relacionades amb el tema.

A tercer ens ha visitat en Patxi, de l'Institut Balear de la Natura (IBANAT). Ens ha explicat una història sobre els boscos de les nostres Illes i la prevenció d'incendis forestals.

Seguidament, hem pogut presenciar i veure en el nostre pati l'espectacularitat d'una brigada de l'IBANAT, especialment pels seus vehicles.

rugbi adaptat

El rugbi és un esport d’equip que permet treballar conceptes de posició de camp, aspectes físics i aspectes de funcionament grupal. Gràcies a Suma't, un programa de la

Direcció Insular d’Esports del Consell de Mallorca que promociona esports minoritaris i els valors de l'esport, hem pogut gaudir, d'una forma lúdica i dinàmica, un petit tast d'aquest esport noble. Ens ho hem passat fantàsticament!

els nostres arbres de la vida

A l'àrea d'educació artística, aquestes darreres setmanes ens hem inspirat amb l'obra del pintor Gustav Klimt, nascut el 14 de juliol de 1862 a Baumgarten, molt a prop de Viena.

El retrat i el paisatge són dues constants en la seva obra. Els retrats estan sempre envoltats d'un entorn artificial i el paisatge mai té la presència humana. L'extrema sensibilitat i les detallades ornamentacions de fons i vestits, sempre presents en la seva obra, són signes d'identitat. Va tractar temes com la vida, la maternitat, la mort..., i sentiments d'amor com besades i abraçades.

Els nins i les nines de tercer hem treballat la seva obra L'arbre de la vida. A partir de l'observació de l'obra (formes en espiral de les branques, grafismes del tronc...) vàrem representar la nostra versió personal amb les tècniques de: dibuix, pintura i lluentons de colors. El resultat són uns arbres plens de color i de vida! A Klimt, no li agradava explicar coses sobre ell i va dir: "No tinc el do de la paraula parlada ni escrita, si he de dir alguna cosa sobre mi, com a artista, l'única cosa que podeu fer és mirar els meus quadres i intentar veure-hi que hi sóc i què vull fer".

I així ho hem fet nosaltres, cada branca dels nostres arbres, representa un episodi de la nostra vida, i cada símbol, algun record especial que volem deixar reflectit per sempre. Finalment, hem aconseguit fer una gran intervenció artística al passadís construint un arbre gegant amb cada una de les nostres produccions.

Finalment, volem agrair l'ajuda de n'Ana i en Nacho, que ens han ajudat de valent amb la creació dels arbres. Aquesta ha estat la seva darrera setmana de pràctiques i els hi volem desitjar tota la sort del món!

senderisme a l'embassament de cúber

Després de més d’un any d’espera, a la fi hem pogut tornar a gaudir d’una sortida i reviure el torrent d’emocions que això comporta. Quina millor manera de fer-ho que visitant un dels paratges naturals més emblemàtics de la nostra illa: l’embassament de Cúber.

Allà hem pogut fruir d’una esplèndida jornada de senderisme, magnificats per una flora pintoresca i una companyia exquisida. Hem aprofitat també per conèixer, in situ, com aquest embassament és un dels punts de proveïment i distribució d’aigua de la capital palmesana i els seus voltants.

La germanor, el fet d’estar totes i tots plegats en un lloc diferent que l’escola, així com l’entusiasme d’explorar i descobrir el nostre entorn han estat clars indicadors del que ha simbolitzat aquesta excursió.

Quanta falta ens feies!

embarbussaments

Després de l'èxit obtingut amb el certamen d'acudits i el d'endevinalles, ens hem engrescat a preparar-ne amb l'objectiu que les nines i els nins adquireixin rapidesa lectora, aprenguin nou vocabulari i millorin la seva atenció i concentració.

Els embarbussaments són un recurs molt atractiu i motivador pels infants. El joc de paraules que es crea en els embarbussaments genera un dinamisme en les paraules que fa que sigui molt difícil de llegir i provoca errors molt divertits. Són un bon recurs per treballar la lectura amb els infants i gaudir amb els jocs lingüístics que ens aporten. Els embarbussaments ens permeten treballar temàtiques molt variades.

Ho hem passat molt bé creant els nostres propis embarbussaments!

mapes conceptuals de l'aigua

Els mapes conceptuals són una eina de pensament visual molt útil per representar les relacions existents entre conceptes mitjançant línies. Afavoreixen l'estructuració d'informació, ajudant a millorar la comprensió i l'aprenentatge sobre un tema en concret.

El gran avantatge d'aquesta tècnica és la seva simplicitat: permeten exposar de manera senzilla i gràfica conceptes estructurats, atracant-se una mica més a la forma en què funciona el cervell humà. A més a més, és un instrument analític i artístic que activa i estimula el pensament lògic i creatiu dels infants de forma més efectiva i eficaç que altres mètodes tradicionals.

Per tots aquests beneficis, ens hem decidit a confeccionar-ne del projecte de l'aigua sobre un suport poc usat... els VIDRES de les finestres de la nostra classe. I és que aquestes darreres setmanes hem estat treballant i investigant en grups cooperatius tot el relacionat amb l'aigua per poder ajudar al nostre estimat Joseph Joseppo en el seu propòsit: evitar que els éssers humans seguim malgastant aigua de forma alarmant. Per això, la seva cosina Bianca ens ha ajudat i guiat en durant tot el camí per acabar convertint-nos en expertes i experts de l'aigua i, d'aquesta manera, poder conscienciar al nostre entorn i contribuir així en el desenvolupament sostenible del nostre planeta.

Aquí us deixam amb el procés d'elaboració i els resultats; són espectaculars!

NUSOS MARINERS

En Nacho, el mestre que està fent les pràctiques al nostre nivell, ens ha ensenyat com fer alguns dels nusos mariners més comuns. Com a bon navegant que és, també ha aprofitat per transmetre'ns els seus coneixements del mar.

El primer nus que vàrem aprendre fou el vuit, el més senzill de tots (F1). Seguidament ens va mostrar el nus pla (F2); vam continuar amb l'as de guia (F3), el qual ens posà en greus dificultats, i finalitzàrem amb el ballestrinca (F4).

Ciència per a tothom és una trobada que organitza cada any la Universitat de les Illes Balears (UIB) per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre l'alumnat de primària i secundària de les illes. Ho fa oferint un grapat d'experiments i tallers ben variats.

Enguany aquestes jornades han estat virtuals i nosaltres no ens hi hem pogut estar de participar. Els tallers que hem presenciat han estat:

  • Encriptam missatges: la criptografia és una tècnica que es practica des de l'antiguitat. Serveix per «amagar» el contingut de missatges a persones que no interessa que el llegeixin. Ens han explicat algunes de les tècniques clàssiques de criptografia i hem pogut jugar a codificar i descodificar missatges amb aquestes tècniques.

  • Jugam amb el tangram: ens han ensenyat com construir un tangram amb un paper i hem pogut descobrir noves maneres d'usar-lo.

  • Digues-me com puc anar-hi: hem jugat a fer recorreguts per un pla. Com podem arribar des d'una casella a una altra? Quines instruccions són necessàries? Com indicam d'on partim? I cap a on partim? Són algunes de les preguntes que ens han plantejat i hem resolt amb aquest taller.

  • El so que balla: ens han mostrat com la música que escoltam cada dia es pot veure físicament amb un làser i un mirall. Aquest experiment ens ha costat entendre'l perquè han tingut problemes tècnics amb el so.

  • Desemmascara la màquina d'escopir números: hem hagut de descobrir quins canvis (operacions matemàtiques) feia una màquina (era la persona que duia el taller) quan nosaltres li donàvem números. Ens hem hagut de fixar molt bé en els nombres que ens retornava per desxifrar el codi que utilitzava (normalment eren operacions matemàtiques). Ha estat un dels preferits de tothom.

  • Canvi climàtic: ha consistit en dos experiments: el primer ha demostrat que l'excés de diòxid de carboni contribueix a l'escalfament global de la Terra, i el segon que el CO2 acidifica l'aigua.

Ens ha encantat i segur que l'any que ve repetirem!

el fil invisible

Aquesta setmana passada vàrem llegir a l'aula El fil invisible de Miriam Tirado. El missatge que ens va transmetre ens va emocionar a totes i a tots.

Resulta que la Nura, la protagonista del conte, ha descobert el secret que amaga el melic. Ara ja sap que en surt un fil invisible que la uneix amb les persones que més estima: la mare, el pare, els padrins, les tietes, els cosins, les amigues... S'ha acabat tenir por quan no estiguin amb ella perquè sap que aquest fil la lliga amb ells, més enllà del temps i de l'espai i que els connecta sempre!

Un conte sobre els vincles que ens uneixen amb qui més estimam, i sobre com, de vegades, les coses més importants són aquelles que no es veuen.

Us deixam amb els dibuixos que hem fet per treballar-lo, així com amb el conte (per si el voleu escoltar i reflexionar totes i tots des de casa).

MUSICOGRAMA w. a. MOZART

El musicograma consisteix en gràfics o dibuixos que representen els diversos elements que intervenen en una peça musical (ritme, timbre, compasses, frases, etc.). En cap cas substitueix la partitura convencional, sinó que la complementa.

S'usa molt en educació musical perquè és un recurs que ajuda a la visualització d'una obra musical de forma global i senzilla, facilitant-ne la comprensió, el seguiment i l'anàlisi de la composició.

En el nostre cas, n'hem fet un sobre un fragment de La marxa turca de Wolfgang Amadeus Mozart. Primer de tot, a partir d'una plantilla, hem confeccionat el nostre musicograma en un paper i l'hem decorat al gust de cada un/a. Seguidament, l'hem practicat un parell de vegades, fent-ne el seguiment amb el dit.

Us deixam amb el resultat final. Ja us avançam que ho feim la mar de bé!

danSa de l'índia

En relació amb la cursa solidària virtual que ha organitzat la Unió de Cooperatives d'Ensenyament anomenada De Balears a Anantapur, s'emmarca aquesta activitat, amb la qual hem volgut descobrir amb més profunditat aquesta ciutat i país (Índia) tan interessant.

Mitjançant diversos recursos d'Internet, hem pogut saber com és aquest país, on està situat, com viuen i part de la seva cultura i religió. Al següent vídeo podreu veure com vàrem aprendre una de les seves danses típiques.


Namasté!

HAPA-ZOME

La tècnica de Hapa-Zome és l'art japonès de colpejar fulles i flors amb un martell per extreure els pigments naturals damunt un suport, que pot ser tela o paper. És un procés d'estampació molt lligat al concepte eco-printing, ja que és un mètode molt respectuós amb el medi ambient.

Ho vàrem passar molt bé i ens va sorprendre molt com les flors i les fulles quedaven lligades al paper i el color que desprenien. Una de les coses que més ens va agradar va ser picar ben fort amb el martell; ens va tranquil·litzar moltíssim!

Com sempre, moltes gràcies per la vostra col·laboració!

santa jordina

Enguany hem decidit repensar i capgirar la llegenda de Sant Jordi amb l'objectiu de feminitzar-la, pacificar-la i enaltir la lectura com a element transformador i de canvi del món.

Mitjançant la dramatització de l'adaptació de la llegenda al nostre gust, hem treballat el guió mentre anàvem coneixent, a poc a poc, els diversos components que formen part del teatre i la dramatització. Abans però, hem realitzat el repartiment aleatori per formar els grups i les nines i els nins han decidit, de manera democràtica, qui representaria cada paper. Entre altres aspectes que hem treballat es troben la musicalitat de les paraules, el ritme, l'entonació, la memorització, el volum i la projecció de la veu. També hem experimentat amb diferents estils teatrals, jugant a representar un mateix personatge amb diferents veus. A més a més, entre elles i ells varen decidir quin vestuari i quina escenografia utilitzarien el dia de l'espectacle.

Ha estat una setmana molt productiva, on hem gaudit molt del procés de construcció de la nostra obra i de l'esperada representació final. Per completar aquesta setmana tan fantàstica, durant cada dia hem llegit un poema relacionat amb la festa del llibre.

El darrer dia, juntament amb la classe de tercer B, vàrem portar a terme una intervenció artística gegant a la paret que compartim: dracs, roses i Santa Jordina. Vàrem finalitzar el dia assistint a l'entrega de premis del Certamen Literari de l'escola. Enhorabona a tots i totes les participants de l'aula i a l'equip organitzador de la diada!

Fins a l'any que ve Santa Jordina!

cream les nostres pròpies endevinalles

Després del certamen d'acudits, ens hem embarcat en una nova aventura: la de crear les nostres pròpies endevinalles. Han estat unes sessions ben divertides on hem intentat posar en pràctica la nostra creativitat i enginy.

Els objectius d'aquesta activitat han estat els següents: descobrir els trets característics de les endevinalles, comprendre les endevinalles per descobrir la solució, enriquir la llengua amb els jocs lingüístics i crear endevinalles utilitzant els recursos proposats.

Les endevinalles formen part de la literatura oral i són una bona eina per treballar la llengua amb els infants: la lectura, la comprensió lectora, el vocabulari i l'expressió escrita.

Aquesta feina ens ha aportat molts de beneficis, tals com potenciar el domini verbal, afavorir l'adquisició de nou vocabulari, treballar la musicalitat de les paraules, conèixer els recursos literaris, treballat l'estructura de la frase i potenciar la memòria.

Aquí teniu el resultat! Bona feina!

tercer trimestre

setmana cultural: celebram els 40 anys

Aquests darrers tres dies del trimestre hem duit a terme la Setmana Cultural i ho hem fet celebrant els 40 anys de la nostra escola. Els hem commemorat realitzant un munt d'activitats que ens han mantingut units i ens han fet viure el dia a dia al centre de manera diferent.

Dilluns 29

Vam realitzar un taller de baldufes, les quals foren confeccionades amb CD, bales i taps de botelles. Amb retoladors les vàrem decorar al gust de cada un/a.

També pintàrem un dels 40 fumerals a una de les parets del pati dels pins. Nosaltres decidírem emprar la tècnica d'estampació per decorar-lo.

Dimarts 30

Vam dedicar la major part del segon dia al projecte dels 40 anys d'Es Liceu. L'iniciàrem exposant, de manera oral, tot allò que sabíem de l'escola. Malgrat que vam adonar-nos que érem coneixedors de moltes coses, també érem conscients que en volíem saber moltes més. Per això, vam deixar que la nostra curiositat fes la seva feina. El resultat fou una diversa bateria de preguntes, totes elles interessants. La següent passa a realitzar era resoldre-les. Amb aquest objectiu en ment, acordàrem organitzar-nos en quatre grups de treball i repartir-nos les preguntes. D'aquesta manera, en tenir-les totes contestades, les posaríem en comú amb la resta de la classe. La informació l'obtinguérem de dues maneres: consultant fonts d'informació en paper i digitals, i entrevistant diverses sòcies i socis cooperativistes de l'escola. Des d'aquí els volem tornar a agrair l'ajuda que ens brindaren. Finalment, dissenyàrem la portada del projecte amb retalls de tela amb motiu de l'origen fabril de l'escola. També aprofitàrem per incloure fotografies antigues dels orígens de l'escola que n'Albert Aguilera ens va cedir del seu arxiu fotogràfic.

Dimecres 31

El darrer dia vàrem elaborar petits marcs de fotografies mitjançant bocinets de CD. Dintre el marc, hi adjuntàrem una fotografia molt especial i que de ben segur la guardarem com un tresor: la foto de tota classe al costat de l'emblemàtica màquina que encapçala el pati.

Finalment, va arribar un dels moments que totes i tots estàvem esperant amb més ganes i il·lusió d'aquesta Setmana Cultural: l'acte de cloenda de la mà del músic bunyolí Xanguito. Ens va delectar amb un concertasso, ple dels seus millors èxits que ens feren gaudir de valent.

per molts d'anys es liceu!

càlcul mental amb daus

Desenvolupar i aplicar estratègies personals de càlcul mental és una de les competències que treballam a diari des de l'escola mitjançant diverses activitats. I és que la seva pràctica contribueix a adquirir la comprensió i el sentit del nombre, proporciona versalitat i indepèndencia de procediments i ajuda en la reflexió per a decidir i elegir.

Una de les maneres amb les que gaudim més d'entrenar el nostre càlcul mental és amb els daus. Aquest joc consisteix a tirar daus i fer operacions amb els nombres que van sortint, les quals s'acorden abans de cada ronda. Per exemple, primer sumar i després restar, sumar i sumar, multiplicar i restar, etc. La primera o el primer en encertar aconsegueix un punt. Per verificar el resultat, s'ha d'explicar el procés que s'ha seguit per arribar-hi. De moment, hem començat amb tres daus i, poc a poc, n'anirem introduint més.

Què atents i concentrats estam mentre jugam i practicam càlcul mental!

benvinguda primavera

Amb aquesta peça musical del compositor italià Antonio Vivaldi titulada La Primavera, hem volgut donar la benvinguda a n'aquesta estació.

En primer lloc hem escoltat un fragment de la composició i hem compartit amb el grup allò que ens inspirava per, seguidament, realitzar l'acompanyament amb tassons, tal i com podeu veure en el vídeo.

Ha estat un autèntic goig!

simetria amb policubs i pals

Amb aquesta activitat hem treballat el concepte de simetria i cossos simètrics a través de l’experimentació i familiarització amb policubs i pals de gelat.

Hem dividit la classe en dos grans grups on cada un d'ells emprava un dels materials manipulatius abans esmentat:

  • Pals de gelat: consistia a fer la simetria d'una imatge donada amb els pals. Primer copiàvem la figura a una rajola (1) i empràvem la junta d'aquestes com a eix de simetria. A continuació construíem la simetria de la figura feta i aixecàvem la mà per corregir-ho. Finalment comprovàvem el resultat obrint el paper (2). Després, ens intercanviàvem el paper amb un company/a i tornàvem a repetir el procés.

  • Policubs: es tractava de fer la simetria d'una figura amb els policubs. En aquest cas, podríem triar la figura de diverses imatges que teníem al Classroom.

Ens ho hem passat pipa a la vegada que apreníem a construir i identificar simetries!

ULLS DE DÉU

Al llarg d'aquestes dues darreres setmanes hem experimentat i jugat amb fils de llana de colors, tot pensat amb les persones que treballaven a la fàbrica de teles Ses Llistes, convertida avui amb la nostra estimada escola que aquest curs celebra el seu 40è aniversari.

Per dur a terme aquesta activitat hem fet ulls de Déu, amulets que feien antigaments els peruans com a senyal de protecció.

Hem gaudit molt de poder fer aquesta activitat tan manual. Aquí teniu el resultat!


concurs d'acudits

La representació i dramatització de textots adaptats o situacions de la vida quotidiana pròxima a la vida dels nostres infants és un contingut que enguany havíem de treballar a l'àrea de llenguatge. Per això, que més proper, entretingut i motivador que els acudits per posar-lo en pràctica.

En parelles o en trios, hem hagut de memoritzar, aprendre i escenificar un acudit en català i un altre en castellà. Fins i tot, alguns/es de nosaltres ens hem atrevit a inventar-nos un.

Després, els hi hem mostrat a la resta de companyes i companys en el nostre famós concurs d'acudits. Hem decidit que totes i tots som guanyadores i guanyadors perquè ho hem fet genial.

Ha estat un autèntic goig!

confeccionam la nostra jaia corema

Durant aquestes darreres sessions d'eduació artística i sempre tenint present les nostres arrels i tradicions, ens hem de dedicat a confeccionar la nostra pròpia Jaia Quaresma.

Mirau que polides i originals!

preparant el 8-m

Guiats encara per les meravelles de l'univers i dins del marc de la celebració del Dia de la Dona, durant aquesta setmana ens hem endinsat a aprofundir en la vida de l'astronauta i paracaigudista Valentina Tereixkova, la primera dona que va viatjar a l'espai i, a més, ho va fer tota sola. De fet, a dia d'avui segueix sent l'única dona que ho ha fet sense estar acompanyada. Així doncs, després de conèixer la seva biografia l'hem volguda definir com a valenta, extraordinària, atrevida, segura i única.

Ha estat una jornada molt especial, perquè tota la comunitat escolar ens hem dedicat a un mateix objectiu: fer una acció de reivindicació dels drets de les dones. Per visibilitzar el seu paper, cada aula ha fet un homenatge a alguna dona rellevant al llarg de la història.


FENT MEMÒRIA SOM FUTUR!

actualització

Avui ha estat el Dia Internacional de la Dona i l'hem encetat llegint el nostre manifest. Ens ha servit per intercanviar idees i reflexionar sobre el tema. Després ho hem plasmat al paper tal i com podeu veure a continuació:

Finalment, hem aprofitat per sortir a veure les portes de les altres classes i conèixer més dones referents.

gimcana de mesura

Continuam amb el bloc de mesura; i és que aquestes dues darreres setmanes, hem invertit part de les nostres energies i il·lusions en superar les 12 proves (més la prova final) de la gimcana de mesura. Per fer-ho, ens hem organitzat en 6 equips:

Equip blau

Equip verd

Equip taronja

Equip lila

Equip vermell

Equip groc

A continuació, hem hagut de cercar, mesurar i estimar objectes per la nostra classe, el passadís i el pati per, poc a poc, anar completant les diverses missions, sempre treballant i col·laborant en equip. Malgrat algunes proves ens ho han posat díficil, finalment totes i tots ho hem aconseguit.

Aquesta activitat ens ha permès conèixer i dominar millor els instruments i les unitats de mesura més freqüents d'una manera molt vivencial i experimental, alhora que ens divertíem. Ens ha encantat!

carnestoltes

El Carnestoltes ha arribat un any més a Es Liceu i, en aquests dies on tot és possible, l'escola sencera ha gaudit de la màgia i el poder de les disfresses.


La gresca, el xivarri, l'alegria i la diversió han estat els millors acompanyants durant aquesta setmana de festa.


Les fotos parlen per sí soles. Ah, i ja que enguany no hem pogut fer la nostra estimada Rua, hem organitzat una autèntica desfilada a classe. Ens ho hem passat bomba!


cúpules de leonardo

Gràcies al CentMat, hem pogut gaudir a l'escola de les cúpules de Leonardo. Es tracta d'un recurs educatiu innovador que permet treballar múltiples conceptes i desenvolupar diverses habilitats i valors. Està format per peces de fusta especialment dissenyades (F1) amb les quals es poden construir diferents estructures amb múltiples patrons geomètrics (F2) de gran diàmetre sense cap element d'unió. Això és possible perquè es fonamenta en una de les genials idees de Leonardo da Vinci: les cúpules autosostenibles.

F1. Disseny de la peça


F2. Patrons geomètrics construibles

Abans de capficar-nos de ple amb la construcció de la cúpula, hem volgut comprendre millor aquest principi de da Vinci del suport mutu. Per això, ens hem posat per parelles i l'hem dut a la pràctica (F3).

Seguidament, hem explicat la forma de col·locar les peces per tal que s'encavalquin mútuament i es comencin a aixecar del terra. Per fer la nostra primera cúpula hem optat pel patró nº1 (F2) format per quadrats de dues mides. A continuació, hem fet el model de referència per assegurar-nos que tothom comprèn la mecànica de col·locació de les peces i ens hem dividit en petits grups per començar a experimentar.


A poc a poc, començàvem a dominar-ho; la confiança i la seguretat creixien i teníem ganes de fer-la cada cop més gran. Per aquest motiu, les hem començades a ajuntar fins que només n'ha quedat una. Ha estat a n'aquest moment quan totes i tots, COOPERATIVAMENT, hem construït la NOSTRA CÚPULA (vegeu vídeo).

Finalment, l'hem aconseguit acabar i ens hi hem volgut ficar a dintre (F4). Ens hem atrevit a aixecar-la (F5) i hem descobert que és molt resistent i que si llevem alguna de les peces, l'estructura es derrueix. Ha estat una experiència summament enriquidora

F4. Cúpula finalitzada i moment en què ens hi fiquem

F5. Aixecament de la cúpula

PAISATGES D'HIVERN

L'hivern ens convida a inspirar-nos i crear paisatges que evoquen el fred i la bellesa d'aquesta estació.

mesura: els seus instruments i unitats

Ja fa dues setmanes que hem encetat l'ampli món de la mesura. La primera aproximació que hi tinguérem fou amb aquesta bateria d'objectes (F1). Tot i que sabíem el que eren la majoria d'ells i per a què servien, desconeixíem la característica fonamental que tenien en comú objectes tan diferents. Finalment, després de nombrosos intents i de grans cavil·lades (F2), aconseguírem esbrinar que eren instruments de mesura. Observàrem que alguns mesuraven la capacitat, d'altres el pes, la longitud i fins i tot el temps. Ens adonàrem que cada una d'aquestes magnituds empra unitats de mesura distintes. Per exemple, per indicar el que pesa un retolador o una motxilla, empram grams o quilograms. En canvi, el temps el podem expressar des de segons fins a segles o mil·lennis. QUINA PASSADA!

F1. Instruments de mesura

F2. Intentam descobrir

A partir d'aquí, molts de nosaltres començàrem a cercar a les nostres cases instruments de mesura per poder dur a l'escola o penjar al Classroom i compartir-los amb la resta de companyes i companys. Han estat molt interessants i hem descobert que existeixen altres magnituds com la temperatura que empren els graus com unitat de mesura.

Finalment, hem tingut la sort de poder gaudir d'una exposició al nostre passadís que repassa quina ha estat l'evolució històrica de la mesura, els diferents instruments que s'han anat succeint, així com també les unitats de mesura.

A més a més, hem seguit i seguirem realitzant diverses i variades activitats relacionades amb aquest tema. Acabarem sent unes grans expertes i experts de mesura!

GIUSEPPE ARCIMBOLDO

Com hem treballat aquest autor?

A través de l'observació d'algunes de les obres d'Arcimboldo, es va crear un espai de reflexió sobre l’època de l’artista, els aspectes surrealistes de l’obra i els elements que la representen. A partir d’aquí, es va treballar el vocabulari de les fruites i verdures, alhora que aprofundíem en els continguts del projecte de Naturals sobre els hàbits saludables i les malalties.

SANT ANTONI

Durant aquest dijous i divendres, hem celebrat la nostra estimada festa de Sant Antoni. Malgrat no ha pogut ser tan espectacular i emocionant com sempre, hem seguit mantenint vives algunes de les costums que tant ens agraden d'aquestes dates. A n'aquesta ocasió, hem elaborat dimonis i Sant Antonis amb materials de desfeta mentre escoltàvem cançons populars. Podeu veure els resultats al següent botó. Ens ho hem passat d'allò més bé!


segon trimestre

AMISTAT INVISIBLE


Molt emocionades i emocionats estàvem el darrer dia d'escola; i és que a la fi vàrem obrir el regal de l'amistat invisible!

També vàrem rebre la visita dels patges reials a la nostra aula, amb els quals gaudírem d'una estona ben màgica i divertida. Podeu veure aquest moment en el vídeo d'aquí devora.

En definitiva, va ser un darrer dia fantàstic carregat d'il·lusió i molta alegria. Passau unes bones festes i un feliç Nadal.






pablo picasso

Aquesta darrera sessió d'educació artística ha estat motivada per l'obra de Pablo Picasso. Hem viatjat a través de les seva obra pictòrica per l'etapa blava, on manisfestava la seva tristesa, per l'estapa rosa i també hem parlat del Guernika i la seva història. Després d'aquest aprofundiment hem agafat un simple full de diari i l'hem transformat amb una vertadera obra d'art.

MULTIPLICAM AMB ELS REGLETS DE NAPIER

Hem descobert que, a més de les taules de multiplicar, aquests reglets ens permeten fer multiplicacions. Són una autèntica passada!

Aquests darrers dies hem estat fent tot tipus de multiplicacions amb ells i, de cada vegada més, ho estem fent millor. Segur que amb més pràctica i temps ens arribarem a convertir en vertaders experts i expertes dels reglets de Napier.

Bon pont a tothom!

3d: dia internacional de les persones amb diversitat funcional

Avui és el Dia Internacional de les persones amb diversitat funcional i des de les classes de tercer, hem volgut treballar-ho amb l'objectiu de sensibilitzar i conscienciar al nostre alumnat cap a una vertadera inclusió d'aquestes persones en tots els àmbits de la vida. Per conèixer de primera mà com és el dia a dia de les persones amb diversitat funcional i com s'ho fan per superar els entrebancs diaris, no hem pogut estar millor acompanyats que per na Lorena, practicant de mestra d'Educació Primària de l'escola, que va patir meningitis als 3 anys. Ens ha explicat un grapat de coses ben interessants i increïbles, a la vegada que ens ha permès resoldre tots els dubtes que li hem exposat. Ha estat una experiència molt enriquidora per totes i tots. Gràcies, Lorena!

TINC UN VOLCÀ

Aquesta setmana hem explicat el conte de Míriam Tirado titulat Tinc un volcà. Aquesta magnífica història ens ha permès reflexionar conjuntament sobre la gestió de la ràbia, una de les emocions que més ens costen tenir baix control i que més perjudiquen als que ens envolten i a nosaltres mateixos. A més, ens ha oferit diverses estratègies de com fer-ho. Hem arribat a la conclusió que totes i tots sempre tindrem en el nostre interior un volcà i que el que hem d'aconseguir és controlar i administrar aquesta lava tan temible.

experimentam amb en joan miró

Ens hem endinsat dintre la vida i obra de Joan Miró a través de diversos vídeos i fotografies. Estrelles, ulls, colors i daus màgics ens han ajudat a crear la nostra obra grupal i a gaudir de l'art d'aquest pintor. Llueix d'allò més bé, no ho trobau?

les nenes seran el que vulguin ser

Avui na Mercè ens ha duit aquest llibre tan interessant que hem aprofitat per contar-lo a l'aire lliure i treballar el gran missatge encoratjador que transmet: que es pot aconseguir tot allò que ens proposem i que no hem de deixar que ningú ens posi límits i ens faci de menys.

Les nostres cares ho diuen tot.

ens inventam rodolins

Els rodolins són dues frases breus que rimen entre sí. Això és el que hem après aquestes dues darreres setmanes amb na Neus, la bibliotecària d'enguany, que porta a terme propostes variades. Cada un/a de nosaltres ha confeccionat el seu propi rodolí i després l'ha recitat per a tothom. Tenim grans poetesses i poetes a la classe!

25N: Es Liceu contra la violència masclista

Avui ha estat el Dia Internacional per l'eliminació de la violència cap a les Dones i, des de l'escola, ens hem movilitzat, com fem cada any, per lluitar contra aquesta xacra social.

Malauradament, enguany no hem pogut fer la lectura del manifest totes i tots plegats al pati. No obstant això, totes les classes hem visualitzat aquest vídeo a les 9:30h i hem fet 1 minut de renou que ens ha servit per estar totes juntes des de la distància i visibilitzar aquesta problemàtica social. Us deix a continuació el vídeo d'aquest moment.

25N 2020-21.mp4

A més, hem passat gran part del matí visualitzant diferents vídeos sobre aquest tema, el que ens ha permès crear espais de debat i reflexió que han suposat ser d'una gran riquesa personal per cada un/a de nosaltres.

MAQUETA DEL SISTEMA SOLAR

Després de diversos dies d'esforç i molta il·lusió, hem aconseguit acabar la maqueta del Sistema Solar. Tot i els elements en comú de cada una d'elles, cadascú li ha posat el seu toc personal a la seva creació i la veritat és que es nota en el resultat: des de naus espacials que solquen l'espai fins a constel·lacions inventades i cinturons d'asteroides. Continuam sumant experiències enriquidores!




mapa conceptual del sistema solar

Seguim amb el projecte del Sistema Solar; i és que després d'haver estudiat els planetes i els diferents cossos que conformen el nostre sistema i recorre'l en busca d'en Joseph Joseppo, l'astronauta de la NASA perdut per l'espai, hem trobat necessari plasmar allò que hem après mitjançant un mapa conceptual que hem elaborat entre totes i tots. Aquí el teniu!

Taller de jocs de taula

MALENA BALENA

Aquesta setmana hem explicat a l'aula el conte Malena Balena. A la piscina, les nines i els nins s'enriuen de na Malena perquè pesa molt, massa; tant que li diuen balena. Però un dia, el monitor de natació li ensenya un truc i la seva vida comença a canviar.

Després d'explicar la història, hem reflexionat entre totes i tots de com es deu haver sentit na Malena i de si nosaltres hem viscut alguna situació semblant. Ha estat una experiència molt enriquidora per totes i per tots!

Constel·lacions

Emmarcat dintre el projecte del Sistema Solar que tant estem gaudint i amb el qual ja sabem un grapat de coses noves, hem construït diverses constel·lacions amb escuradents i plastilina. Hem decidit penjar-les per les parets de la classe i com veis, ens han quedat d'allò més bé!

dibuixam la tardor en perspectiva

Aprofitant que aquesta setmana ha començat la tardor, hem decidit dibuixar i pintar-la des d'un nou prisma: ens hem imaginat tombats a un bosc des d'on vèiem les fulles de les copes de diversos arbres amb els colors característics d'aquesta estació. Aquarel·les, retoladors i temperes han estat les nostres eines. Ens ha encantat!

PRIMER TRIMESTRE