Què farem i com treballarem.

Aquesta web és un espai de treball i de consulta d'informació.

Aquesta web és un espai de treball i de consulta d'informació.

Fem poble. Itinerari per la Ruta de les fonts.

Cada grup farà un intinerari.

Per fer-ho ens organitzarem de diferents formes. Hi haurà moments de treball individual, en petit grup i gran grup.

Destacar que un part important del projecte es farà utilitzant la tècnica de treball cooperatiu del trencaclosques.

Treball en grups cooperatius - trencaclosques.

Una bona metodologia per treballar més dinàmicament determinats continguts a l’aula i fer als alumnes partícips del seu propi aprenentatge és la dinàmica de treball cooperatiu Puzle o Trencaclosques, també coneguda com a mètode Jigsaw.

Aquest es tracta d’un mètode per crear interdependència i forçar la responsabilitat individual dels alumnes.  

La finalitat d’aquest és distribuir la informació o el coneixement entre els diferents membres de l’equip de manera que siguin els propis alumnes els que facin de tutors de l’aprenentatge dels seus propis companys, sent alhora tutoritzats per ells

En  resum, es pretén que cada alumne de la classe tingui una peça del puzle, és a dir, una part del coneixement necessària per completar l’objectiu didàctic, i que cadascú pugui aconseguir els seus objectius si els altres aconsegueixen els propis.

Aquesta metodologia requereix dos tipus d’agrupaments diferents dels alumnes que duen a terme al llarg de les sessions de l’activitat: els equips base o equips de treball habitual (heterogeni) i els grups d’experts (homogeni). 

Els grups d’experts es poden formar en funció d’un criteri homogeni que pot variar en cada ocasió (interès del tema o preferències en el format com es presenta la informació, entre d’altres).

El procediment és el següent:

Primerament, cadascun dels membres de l’equip s’especialitza en un o diversos continguts específics. Un cop finalitzat aquesta part individual, s’ajunten els grups d’experts composats per un alumne de cada equip base, és a dir, tots els alumnes que hagin estudiat els mateixos continguts. En aquesta reunió d’experts, treballaran en conjunt assolir els coneixements, sintetitzar la informació i preparar l’explicació a la resta de companys de l’equip base.

Seguidament, els alumnes s’adjunten novament amb l’equip habitual, i cadascú explica la seva part treballada. Es diu, que cada membre aporta la peça necessària del puzle per construir el coneixement complet. És en aquest punt quan els alumnes es responsabilitzen no sols dels seu propi aprenentatge, sinó del de tots els seus companys de l’equip intentant que tots adquireixin tots els coneixements de tots els membres.

El professor, el qual haurà d’estar molt actiu a totes les sessions, passarà sempre grup per grup controlant el correcte funcionament dels grups i guiant-los en el procés.

Per tant, aplicant aquesta tècnica, els alumnes no dependran excessivament del professor, sinó que seran ells els constructors del seu propi aprenentatge. Els avantatges que s’aconseguiran amb aquesta metodologia seran molts, entre altres:


Font info: UPF i bloc-un racó per l'educació

Els llibres i les guies que hem utilitzat.