Escola Montnegre

La robòtica a l'escola

Angles180.mp4
Rampa1.mp4
Catapulta.mp4

La fira científica

A l’escola ens van presentar el projecte Montquímic: El riu és el camí, on havíem de triar entre diferents reptes.

Per començar vam parlar i vam fer uns treballs sobre la sequera, a més durant tot el procés hem anat seguint del dades de reserva d’aigua que hi ha als pantans de Catalunya, quan vam iniciar el projecte les reserves estaven al voltant del 15% i vam veure com baixaven fins al 14%. Després de les últimes pluges hem pogut observar com han anat augmentant les reserves d’aigua fins l'actual 28%.

Com a repte vam triar l’ús que fem de l’aigua, hem vist que l’èsser humà consumeix en diferents àmbits de la seva vida, com per exemple en l’agricultura, la ramaderia, a la indústria, ús domèstic...

Primer vam voler entendre d’on ve l’aigua, si és un bé limitat i en quins estats la podem trobar, per això vam estar investigant i vam preparar uns lapbooks amb tota la informació que vam obtenir.

També vam treballar el cicle de l’aigua i el vam representar en unes maquetes. 

A més a més vam realitzar aquest experiment, en el que recreàvem el cicle de l’aigua en un pot, on vam poder veure l’aigua en estat sòlid i gasós, com s’evaporava i es condensava...

Posteriorment vam explicar el cicle de l’aigua als i a les companyes de 4t, amb l’ajuda de tots els materials que teníem.

Nosaltres ens vam centrar en l’ús que fem de l’aigua a nivell domèstic i escolar. Vam preparar unes enquestes que vam fer arribar a totes les famílies de l’escola, per conèixer si la comunitat educativa estava conscienciada sobre la sequera i la necessitat d’estalviar aigua i reduir el seu consum. D’aquesta enquesta vam veure que que hi ha persones que no acaben de ser conscients de l’ús que fan de l’aigua, però en canvi també vam descobrir moltes maneres per estalviar aigua des de casa.

Llavors vam plantejar-nos com podíem estalviar aigua des de l’escola i vam veure que cada cop que obríem les aixetes de les aules i dels lavabos, com són de polsador, es malgastava molta aigua, així que va sortir la idea de posar unes brides a cada aixeta per aconseguir reduir el temps que l’aixeta estava oberta i d’aquesta manera reduir el consum d’aigua.

Vam experimentar amb l’aixeta de la classe i vam calcular el temps que tardava en parar-se l’aixeta quan l’activaves. El temps eren 14 segons i 71 dècimes i la quantitat d’aigua que sortia eren 760ml d’aigua. Vam posar una brida a l’aixeta i vam aconseguir reduir el temps a 11 segons 64 dècimes i la quantitat d’aigua a 650ml. Tot i això vam considerar que encara podíem rebaixar més les dades, així que vam afegir una segona brida i vam fer els càlculs de nou. Amb les dues brides el temps es va reduir a 5 segons i 70 dècimes i el consum a 270 mil·lilitres.

Aquest cop si que estàvem satisfetes amb les dades obtingudes. Però vam voler calcular la quantitat d’aigua que podriem estalviar a tota l’escola.

Per això vam comptar quantes aixetes hi havia a l’escola, hi ha 57. Per fer els càlculs, vam considerar que totes les aixetes gastaven la mateixa quantitat d’aigua i duraven enceses la mateixa estona, sabem que no és així, però no volíem malgastar aigua comprovant aixeta per aixeta.

Després de realitzar diferents càlculs vam veure que activant una vegada cada aixeta de l’escola ara estalviàvem gairebé 28 litres d’aigua.

Així que vam anar a totes les aixetes a instal·lar les dues brides i a explicar a la resta de companyes i companys de l’escola el que estàvem fent i el perquè.

Hem aconseguit reduir el consum d’aigua de l’escola, ara en malbaratem molta menys i creiem que si altres escoles, instituts, bars, restaurants, poliesportius... fessin alguna cosa semblant aconseguiríem reduir el consum d’aigua i així contribuir a millorar les reserves d’aigua dels nostres embassaments.

El proper 6 de juny realitzarem unes jornades a les pistes de l’escola on està convidada tota la comunitat educativa i veïns del poble, en elles donarem a conèixer tot el que hem treballat.

Tot l'alumnat de l'escola ha col·laborat amb nosaltres omplint aquestes gotes amb consells per estalviar aigua.

Esperem que els hi hagi agradat, moltes gràcies per la seva atenció, però abans de marxar ens agradaria oferir-li aquest detall, que és una rèplica de l’experiment del cicle de l’aigua, esperem que cada vegada que el vegin recordin que l’aigua és vida!

Moltes gracies.