Trets culturals i identitaris

SARDANES

La sardana és una dansa en grup i en cercle, que és balla generalment a Catalunya, Andorra i al Rosselló (França).

La sardana té el seu origen a l’illa de Sardenya. Va començar a ressorgir després de diversos segles en les comarques del nord de Catalunya, específicament en la zona que va del Rosselló a la Selva, passant per l'Empordà, que era on tenia més arrelament i força.

ELS CASTELLERS

És el nom d’una tradició típica de certes comarques catalanes, especialment les del Tarragonès, Alt camp, Alt Penedés i Baix Penedes.

En la localitat Valenciana d'Algemesí, comarca de la Ribera Alta, es practica la Muixeranga, un conjunt de danses i castells humans. Segons diversos estudis, tant la muixeranga com els castells van tenir com a origen la Moixiganga.

LES CARAMELLES I CANÇONS POPULARS

Les caramelles són unes cançons populars que es canten per Pasqua o Pasqua Florida. Súria, Sant Julià de Vilatorta, Callús i Cardona són les poblacions amb més tradició. Es fan acompanyar per instruments musicals diversos (el rigo-rago, regue rec, el catacling…). El cant més antic de les caramelles és el Goig del Roser o de les Botifarres.

GASTRONOMIA CATALANA

La gastronomia catalana es caracteritza per la seva varietat i influència d’altres cultures. El seu origen es remunta a l'època dels Romans. Des de llavors ha anat recaptant fórmules de la gastronomia italiana, francesa, grega, provençal, àrab, i jueva. El resultat, una cuina de gran complexitat a la vegada que exquisida.