RELLEU

El relleu de catalunya es força variat.

-Els Pirineus: són la unitat de relleu més important perquè és una serralada de grans proporcions. Es caracteritza per cims alts i valls profundes. A la part central s´enregistren els cims més alts que sobrepassen els 3.000m. A mesura que s’apropa a la costa va reduint la seva alçada.

Els Pirineus es divideixen en dues parts: el Pirineu Axial i el Prepirineu. El Pirineu Axial és la zona central de la serralada i se situa al nord de Catalunya. El Prepirineu és una serralada paral·lela al Pirineu Axial, que igualment s’estén d'oest a est. La principal diferència es que el Prepirineu té menor altitud.

-La Depressió Central.

La Depressió Central és una unitat de relleu que s'estén entre el Prepirineu i les Serralades Costaneres. Aquestes terres són gairebé planes,amb grans valls i turons.

-Les Serralades Costaneres o Litorals formades per dues serralades paral·leles a la costa:

La Serralada Prelitoral i la Serralada Litoral, entremig de les dues queda la Depressió Prelitoral i vora la costa la Plana Litoral.

-La Costa

La costa o litoral és la zona on la terra està en contacte amb el mar. El litoral català està banyat pel mar Mediterrani i té més de 550 km de longitud des de Portbou fins al riu de la Sénia, al Sud.

A Catalunya tenim dos costes: la Costa Brava, que és una costa alta i la Costa Daurada, que és una costa baixa.

Les costes altes:

Predominen al nord de Catalunya, des de la Serralada Litoral s'enfonsen en el mar i s'hi han format penya-segats. Les platges són de sorra gruixuda i solen formar petites cales.

Les costes baixes:

Les trobem a les planes litorals que arriben fins el mar com a l'Empordà, al Maresme i al sud de Catalunya. Les platges són molt llargues i de sorra fina. El mar és poc profund.