Biografia

Annelies Marie Frank, era una nena jueva que va néixer a Frankfurt (Alemanya) al 1929. Els seus pares es deien Otto Frank i Edith Holländer, tenia una germana petita que es deia Margot. Vivien a la ciutat alemanya de Frankfurt on el seu pare tenia una empresa de compra i venda de productes vegetals.

De petita va fugir a Amsterdam (Països Baixos) perquè a la seva família la perseguien els nazis per ser jueus. En un principi a Amsterdam van viure tranquils, molts jueus alemanys van marxar amb ells i vivien amb comoditat. Perquè els nazis van arribar també als països baixos i van començar a perseguir també als jueus d’aquell país.

Per evitar ser detinguts, els pares de l’Anne, amb l’ajut d’amics holandesos, van construir un amagatall a la casa on vivien.

La casa per la part davantera era una casa normal amb unes oficines on el pare de l’Anne i els seus amics holandesos havien treballat fins al moment d’amagar-se. Però darrere d’una prestatgeria havia una porta secreta per entrar a l’amagatall. L’amagatall tenía tres plantes i unes golfes on tant la familia de l’Anne com alguns amics també jueus es van amagar quasi dos anys.

A l’Anne li agradava força llegir i escriure, com tenia molt de temps lliure, llegia molt i el seu pare li va regalar pel seu aniversari un quadern on escriuría el seu famós diari. Al diari l’ Anna escrivia el que feia ella i la seva família mentrestant estaven amagats. El seu diari era molt valuós per a ella, era de color vermell amb quadrats blancs. L’original està conservat a la casa museu, a la ciutat d’Amsterdam.

Finalment, algun veí els va denunciar als nazis i els van detindre. Després els van portar a un camp de concentració d’ Alemanya que es diu Bergen-Belsen on finalment l’Anne va morir amb només 15 anys.

El seu diari és molt important perquè ha servit per donar a conèixer la seva història a tot el mon, també es una lliçó de com el racisme pot fer mal a les persones. A més, la vida de l’Anne ens ensenya com els llibres, la lectura i l'escriptura ens poden ajudar a ser feliços. L’Anne estava amagada en una casa petita, però sempre es mostrava optimista i alegre, de vegades els llibres poden ser els nostres millors amics.