Les sommiadores i els sommiadors de l'esperança.

Final de curs

Ha arribat el final de curs, un curs intens, ple d’aprenentatges, creixement, alegries i moments inoblidables. Ens sentim molt orgulloses de la gran evolució que han fet els infants de 5è en l'àmbit personal, emocional, social i acadèmic. Creiem que han fet grans aprenentatges que els acompanyaran tota la vida fruit de la feina feta a tres bandes: la vostra, la dels infants i la de l'escola. A tall de tancament voldríem dir-vos que ha estat un plaer acompanyar a les vostres filles i fills al llarg d'aquests mesos.

Us adjuntem algunes imatges de moments viscuts al llarg del curs per què pugueu compartir-les en família..

Esperem que aquestes vacances siguin un temps de descans merescut, diversió i de compartir moments en família. Gaudiu molt d’aquest estiu!

Una forta abraçada!

Aquest trimestre els infants de cinquè han afrontat el repte d’organitzar, per grups, una petita gimcana. A les sessions han vivenciat diferents tipus de reptes i activitats com a exemples de possibles proves on han desenvolupat la coordinació general, el treball cooperatiu i l’execució d’habilitats motrius. Un cop contextualitzades les activitats els grups han començat a crear la seva gimcana iniciant una pluja d’idees on han decidit proves, ordre, agrupacions i possibles temàtiques o recompenses. 

L A B O R A T O R I

  & 

R O B Ò T I C A

En els dos darrers trimestres del curs hem introduït dins el treball de laboratori, la robòtica educativa. Es basa en la utilització de dispositius dissenyats per fer servir a l’aula per treballar l’aprenentatge basat en reptes i projectes de manera senzilla, des de els nivells educatius d’Infantil fins a Batxillerat. Utilitzem kits de robòtica que estan conformats per una sèrie de mòduls electrònics que inclouen una placa base programable per controlar els sistemes, el motor per dirigir els moviments dels robots, sensors de llum i infrarojos, un mòdul bluetooth, piles i més elements necessaris per a que l’equip funcioni.

L’organització, la repartició de tasques i responsabilitats dels equips cooperatius és la mateixa que la dels experiments de laboratori. La proposta de treball es presenta com una història on  es plantegen dos reptes de construcció i moviment al que han de donar resposta mitjançant la realització petites investigacions aplicades a la tecnologia, fent petites hipòtesis, seleccionant el material amb elements modulars  de  construcció i del llenguatge de programació, extraient conclusions i comunicant els resultats. 

L’objecte d’estudi en el cas de la robòtica, apart de ser també el medi, ens amplia l’aprenentatge a d’altres camps com són la lògica, la resolució de problemes, l’ús de la tecnologia i el pensament computacional, i ens permet fer-ho de manera combinada  desenvolupant  dos tipus d’habilitats: la  habilitat tècnica i la destresa.

Colònies al Vendrell 2024

Ja arriba el final d'aquest curs, i hem encetat aquest darrer trimestre amb el tan esperat viatge de colònies al Vendrell.  Ha estat una gran i bonica oportunitat per compartir entre els quatre grups de cicle superior.  Durant aquests dies, els infants han pogut gaudir de diferents activitats a la platja: olimpíades, paddle surf, caiac i bodyboard. D'altra banda, han pogut experimentar, per primer cop, la convivència de forma autònoma en els diferents bungalows junt amb les seves amistats i companys i companyes de nivell. En aquest sentit, hem observat com s'han anat gestionant i cohesionant, fent-los créixer tant pel que fa a l'autonomia com personal i relacional. 

Us deixem, a continuació, algunes imatges i vídeos on els podreu veure passant-s'ho d'allò més bé en aquests dies tan especials. I per amenitzar us enllacem també una llista de reproducció pensada pels vostres fills i filles.

Esperem que us agradin!

Apadrinament lector

Aquests darrers mesos hem estat treballant, junt amb els infants de 2n, per impulsar el gaudi per la lectura. Així doncs, setmanalment, s'han anat trobant duent a terme diverses propostes literàries de forma conjunta. En el cas del 5è, han adoptat el rol de padrins dels companys de 2n (fillols), fent així parelles i trios entre ells i elles. 

L'apadrinament lector permet als grans fer-se responsables, així com als petits sentir-se acompanyats des d'una major proximitat, fent, d'aquest espai, un moment significatiu i engrescador per totes dues bandes. Entre d'altres propostes, els infants de 5è s'han hagut de preparar lectures pels petits com per exemple els contes dels Kamishibais. 

Proyectos

Des de l'àrea de llengua castellana els infants han estat treballant en petits grups o de manera individual sobre temes triats per ells i elles. Les temàtiques escollides han estat molt variades, incloent-hi aspectes com la història, l'esport, la natura, problemàtiques socioambientals, política, entre d'altres. 

Durant aquests darrers mesos, han estat fent recerca amb un objectiu pactat, alhora que confeccionant aquells materials o documents que els serviran com a producte final i/o com a suport de cara a l'exposició final, on estan podent compartir les seves descobertes amb la resta de companys i companyes d'aula.

Ara ens trobem en aquest punt, gaudint de les diferents ponències, enriquint-nos, aprenent i gaudint de les propostes i dinàmiques que han anat preparant durant aquests mesos. En aquest sentit, s'ha intentat donar cabuda a diferents formats, fomentant, d'aquesta manera, la seva creativitat a l'hora de transmetre els propis coneixements i aprenentatges. Així doncs, alguns han preparat obres de teatre, conferències amb suport visual digital, maquetes, jocs fets per ells mateixos, murals, jocs en suport digital (Kahoot o Blooket), enquestes, entre d'altres.

Tot aquest procés ha enriquit profundament a l'alumnat del grup des de diverses perspectives: aprenentatge a través de la cerca d'informació, estructuració d'aquesta, redacció d'un guió, creació de jocs i dinàmiques engrescadores i significatives pels companys i companyes, aprofundiment en l'ús d'eines digitals, treball de l'estadística, i, sobretot, una major comprensió del món en què viuen. 

Educació física 

A partir de la pregunta “Com entrena un esportista?” les noies i nois de cinquè han conegut i desenvolupat les capacitats condicionals a través d’activitats i jocs i han descobert els beneficis que els hàbits saludables poden aportar. També han associat diferents reptes i activitats a les capacitats i, de manera cooperativa, han elaborat rutines d’entrenament senzilles que han provat i compartit amb la resta del grup. 

Racons matemàtics

L'alumnat de cinquè al llarg de tot el 1r trimestre hem estat realitzant racons matemàtics internivell; barrejant els alumnes dels dos cinquès en tres grups. A través d'aquesta iniciativa, hem abordat temes com la resolució de problemes, mesura de perímetre i àrea, numeració, geometria i lògica, jocs diversos per anar adquirint més rapidesa i seguretat en les taules de multiplicar. Aquesta col·laboració ha fomentat la interacció, el pensament crític i la resolució de problemes matemàtics, enfortint la comprensió i habilitats en aquest àmbit. Aquests racons han ofert una oportunitat enriquidora per a explorar la matemàtica de manera pràctica i interactiva, fomentant la cooperació i la diversitat d'idees. 



Projecte - H2O Font d vida

Amb entusiasme i consciència ambiental, desde novembre que hem engegat el projecte titulat "H2O: Font de Vida". Aquesta iniciativa pren rellevància especial atès el context actual del nostre país, que es veu afectat per una realitat alarmant relacionada amb la sequera.

Amb la comprensió aprofundida d'aquesta problemàtica i l'adopció de pràctiques sostenibles, aspirem a ser agents de canvi positius enfront de la crisi hídrica, contribuint a preservar la vitalitat de la nostra font de vida: l'aigua



Sortida al CRAM

És un plaer compartir les experiències emocionants i educatives que vam viure com a alumnes de cinquè durant la sortida al Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM). Aquesta jornada va ser una oportunitat única per connectar amb la biodiversitat marina i comprendre millor la importància de la conservació del medi ambient.

Vam tenir l'oportunitat de participar en tallers pràctics que van ampliar el nostre coneixement sobre la vida marina i els reptes als quals s'enfronten moltes espècies.

Durant la visita, vam tenir l'oportunitat d'observar el treball increïble que realitza el CRAM per rescatar i rehabilitar animals marins ferits o en perill. Vam veure com els professionals del centre cuiden de les tortugues o altres éssers marins, oferint-los una segona oportunitat per tornar al seu entorn natural.

A més de l'aspecte educatiu, la sortida al CRAM va fomentar la nostra consciència ambiental i va despertar un sentiment de responsabilitat cap al nostre entorn. Vam comprendre que cadascun de nosaltres juga un paper essencial en la preservació dels oceans i la vida marina, i vam sortir de la visita amb un fort compromís de ser agents de canvi en la conservació del medi ambient.

En resum, la sortida al CRAM va ser una experiència inoblidable que va enriquir el nostre aprenentatge i la nostra comprensió del món natural. Estem agraïts per aquesta oportunitat i esperem que aquesta vivència ens inspiri a ser defensors actius dels oceans i la vida marina en el futur.




Laboratori

Aquest primer trimestre al laboratori de cicle superior ha estat una experiència fascinant i educativa, marcada per una varietat d'experiments que han abastat diverses disciplines científiques.

1. Experiments de Química:
Ens hem submergit en experiments emocionants, incloent la manipulació de la densitat del gel mitjançant l'addició de sal. Aquest procés ens ha permès explorar com les propietats dels materials poden modificar-se amb substàncies específiques.


2. Investigació Biològica:
Hem abordat l'estudi de les corrents oceàniques i el seu impacte en els ecosistemes marins. Hem analitzat com aquests fluxos influeixen en la biodiversitat i hem entès millor la importància de mantenir l'equilibri en els sistemes aquàtics.


3. Física Aplicada:
Hem explorat les propietats de la massa no newtoniana, una substància que canvia la seva viscositat en resposta a la pressió. Aquest experiment ens ha proporcionat una perspectiva pràctica dels conceptes físics fonamentals.

Estem emocionats de seguir explorant i aprenent en el proper trimestre del nostre viatge científic.

Delegada i delegat d'aula

A mitjans de trimestre la nostra classe va viure un moment emocionant i democràtic: l'elecció dels nostres delegats i delegades. 

Un grup valent d'alumnes es va presentar com a candidats-es, compartint amb tota la classe les raons per les quals creien que serien els millors representants per a tots nosaltres.

Amb discursos plens de passió i sinceritat, cada candidat va exposar les seves idees i objectius. Des de les propostes per reformar els lavabos o millorar la biblioteca d'aula, fins als suggeriments per fer de la nostra classe un lloc més divertit i educatiu, vam escoltar amb atenció les seves paraules i vam veure com cadascú tenia una visió única per fer del nostre curs un lloc millor.

Després de les presentacions, vam tenir una ronda de dubtes en què cada alumne va poder preguntar als candidats allò que més li preocupava. Va ser una oportunitat excepcional per conèixer millor les seves idees i entendre com planejaven abordar els reptes que el grup pugui afrontar.

Felicitats a tots els candidats i candidates per la seva valentia i dedicació. En el transcurs d’aquest trimestre hem constatat com l’Aran i l’Anna s’han entregat al màxim,  fent un treball increïble representant-nos i portant endavant les nostres inquietuds. La nostra classe està en bones mans i estem ansiosos-es per veure les grans coses que aquest any ens portarà sota la seva guia.



Qui soc jo?


Benvolgudes famílies,

hem volgut començar aquest curs posant èmfasi en qui som, com ens miren i com mirem nosaltres als altres, tot cercant la mirada positiva i amorosa entre totes les persones que convivim dia a dia en el grup. Aquesta proposta ens ha permès aprofundir en el coneixement que tenim dels altres des d'aquesta vessant, així com en nosaltres mateixos i com ens veuen des de fora.

Per tal que sempre ho pugueu tenir a mà compartim amb vosaltres les imatges de tots els infants del grup.