6è B - LA NIT

El pati és un espai en constant evolució on els infants i tenen molt a dir. Aquest trimestre les noies i nois de sisè volen posar el seu granet de sorra proposant possibles activitats a fer. Després de veure exemples i practicar diferents jocs preesportius i esports no convencionals han elaborat, de manera cooperativa, diferents propostes pensant l’espai a utilitzar, el material necessari i la normativa a seguir. 

English Project: A TOUR OF OUR SCHOOL

We are thrilled to share with you an exciting project happening in our English class, the creation of a tour of our school!
Our students are tasked with writing and recording a video that captures the essence of our school. This project not only allows them to showcase their creativity but also helps them develop various essential skills.

We are excited about the enthusiasm our students have shown throughout this project. 

Stay tuned for the final virtual tour, which will be shared with you soon!

FINISHED VIDEOS TOUR OF OUR SCHOOL 


Educació física

Les noies i nois de sisè han conegut diferents rècords esportius i els han utilitzat com a punt de partida per realitzar diverses activitats i proves que han servit per conèixer les pròpies capacitats condicionals, afavorir l’autoimatge i el respecte a les diferències. També han gaudit de jocs preesportius on han desenvolupat el treball cooperatiu i el respecte vers les normes i les altres persones del grup.  

Laboratori

Aquest primer trimestre al laboratori de cicle superior ha estat una experiència fascinant i educativa, marcada per una varietat d'experiments que han abastat diverses disciplines científiques.

1. Experiments de Química:
Ens hem submergit en experiments emocionants, incloent la manipulació de la densitat del gel mitjançant l'addició de sal. Aquest procés ens ha permès explorar com les propietats dels materials poden modificar-se amb substàncies específiques.


2. Investigació Biològica:
Hem abordat l'estudi de les corrents oceàniques i el seu impacte en els ecosistemes marins. Hem analitzat com aquests fluxos influeixen en la biodiversitat i hem entès millor la importància de mantenir l'equilibri en els sistemes aquàtics.


3. Física Aplicada:
Hem explorat les propietats de la massa no newtoniana, una substància que canvia la seva viscositat en resposta a la pressió. Aquest experiment ens ha proporcionat una perspectiva pràctica dels conceptes físics fonamentals.

Estem emocionats de seguir explorant i aprenent en el proper trimestre del nostre viatge científic.

Temps de torrar castanyes!

Amb la tardor vindré per la vora del riu,

pels camps ben plens de boira

i amb galls que matinegen,

quan tot és tan llunyà, del llit estant, que a penes

ens allibera del no-res un horitzó de pluja.


Miquel Martí i Pol

Poeta, escriptor i traductor català


Les festes i celebracions són un un motiu per passar-s’ho bé i compartir. A l’escola aprofitem aquests moments també per aprendre d’una forma molt  motivadora.


La primera de les festes de celebració del curs, és la Castanyada, una festa que darrerament té dues vessants: la tradicional, de la castanyada i Tots Sants, i una altra importada com és el Halloween. Nosaltres hem volgut aprofitar aquesta situació i hem creat una obra teatral  humorística on s'exposa, de forma participativa i divertida, aquesta dualitat. 

Els encarregats de portar aquesta obra a terme i tot el que hi comporta, enguany han estat els alumnes de 6è B.


Les activitats prèvies de preparació han estat de diferent tipologia i engloben vàries àrees d’aprenentatge. 


En  l’àrea de valors,  la participació, el companyerisme, l’ajuda i la col·laboració i el treball  compartit per aconseguir un objectiu concret  han estat l’eix vertebrador i ens han ajudat  a créixer en les relacions i cohesió de grup. 


En àrea de llengua,  el treball en l'expressió oral i artística ha tingut una vessant d’expressió corporal que ens ha ajudat a comunicar, i una vessant plàstica que ens ha permès entrar en el món de la posada en escena i tot el que abarca la decoració, practicant destreses manuals i creatives. Tot això acompanyat pel gaudi en les activitats diàries i el dia de la representació final.


Per altra banda, i en relació als objectius de coneixement del medi hem fet una sèrie d’activitats durant tota la setmana que han tingut a veure amb  el que comporta el canvi d’estació. Aquesta celebració ancestral ens ajuda a passar d’una estació a una altra, de l'estiu a la tardor. És una època de transició cap a l’hivern, on tot el nostre entorn canvia progressivament i  on la llum i la foscor tenen un paper rellevant. 


Hem volgut fixar-nos en aquests canvis i relacionar-los amb les diferents tradicions ancestrals que han esdevingut celebracions populars que han arribat als nostres dies, i ho hem fet mitjançant ambientació de les aules, lectures de llegendes i poemes que ens han portat a observar, preguntar-nos i conversar en més profunditat sobre l’estació nova que acabem d'iniciar.


Temps de familiarització

Familiaritzar-se significa "prendre's un temps de trobada" amb la finalitat que un univers desconegut es torni prou conegut; perquè es puguin construir les noves unions, essencialment basades en la confiança i el respecte mutu.

Martin Boden


Familiaritzar-se significa "prendre's un temps de trobada" amb la finalitat que un univers desconegut es torni prou conegut; perquè es puguin construir les noves unions, essencialment basades en la confiança i el respecte mutu.

Martin Boden


Cada cop, és més ferma la certesa que, per aprendre, cal un context de benestar. És per això que l'equip de mestres de cinquè i sisè, al juliol i al setembre, vam planificar els primers dies com una oportunitat per anar coent, a foc lent, aquest temps necessari per familiaritzar-nos: presentar-nos, parlar, anar deixant que passin coses per anar teixint la vida de l'aula i els nous vincles amb les mestres.

El repte s'inicia amb unes frases dedicades que el que busquen és un punt de partida i de relació que ens ajuda a tenir coses a parlar.

Amb unes maletes de presentació les mestres, a través d'objectes i símbols, es presenten de manera més personal fent de model als infants. I, després, ells i elles prenen el relleu i es van presentant, a voltes, superant vergonyes, però sempre gaudint. Hem parlat de mascotes, llibres, aficions, jocs, família: un cosmos divers i sorprenent.

El dia a dia també s'ha anat quallant amb l'elaboració de normes de la classe, on hem treballat a partir de paraules, d'idees, d'experiències. Mastegant, de mica en mica, per a donar un sentit comú i que les normes siguin viscudes i no un paper mullat.

I hem volgut fer una carta, la carta al nostre jo de juny. Inspirats i inspirades per l'experiència d'altres persones, hem escrit al nostre jo del futur amb l'objectiu de recollir aquest escrit i recuperar-lo al final i així valorar i comparar allò que pensem i sentim al setembre amb allò que pensarem i sentirem al juny. La carta l'hem treballat a partir d'una estructura deduïda i acordada entre tots i totes.

També ha aparegut el Consell d'Infants de Cardedeu, les persones delegades de la classe i els càrrecs. Tot treballat des de la reflexió familiaritzant-nos amb les persones, però també intentant aprofundir en el nostre compromís personal cap als processos d'aprenentatge propis. No només aquells més acadèmics, sinó també aquells que també formen part de la vida a l'escola: les relacions amb els altres, la relació amb un mateix i una mateixa i la contribució al benestar de tots i totes més enllà de la mateixa aula.

La sortida al Pompeu Fabra és l'estrena d'una proposta que desitgem fermament que ens pugui acompanyar tot el curs: la descoberta viscuda de l'entorn proper de Cardedeu lligada als aprenentatges que es produeixen a dins l'aula. Allà, després d'una curta caminada, vam fer jocs guiats i també vam tenir una estona llarga d'esbarjo amb l'objectiu de treballar la cohesió de grup.

Ens esperen moltes sorpreses en aquest cicle que culmina l'escolarització a la nostra escola: pels de cinquè perquè l'enceten, pels de sisè perquè el finalitzen; en tots els casos, perquè ens ofereix un món d'aprenentatges que de mica en mica us anirem explicant en aquest univers que, cada vegada, per a tots i totes, serà més familiar.