Unitat didàctica 68UD6

El títol de monitora i monitor d'activitats d'educació en el lleure

ÍNDEX

EL TÍTOL DE MONITORA I MONITOR D'ACTIVITATS D'EDUCACIÓ EN EL LLEURE

1 EL TÍTOL OFICIAL

Si t’interessa el món de l’educació i t’agrada dinamitzar i ser protagonista d’una manera global en el creixement personal d’infants i d’adolescents a les seves activitats en el temps de lleure pots inscriure’t als cursos de director/a o de monitor/a d’educació en el lleure que en aquest període intensifiquen les escoles d’educadors en el lleure.

L'única condició que se’t demana és que tinguis 18 anys complerts al moment d’iniciar el curs.

Les escoles d’educació en el lleure d’arreu de Catalunya, reconegudes per la Direcció General de Joventut, tenen una variada oferta de cursos, molts dels quals són a l'estiu i s'ofereixen de manera intensiva.

Els cursos són teòrics-pràctics i tenen les següents durades:

  • Monitora i monitor: durada mínima de 310 hores (150 hores d'etapa teòrica i 160 hores de pràctiques)

  • Directora i director: durada mínima de 410 hores (290 hores d'etapa teòrica i 120 hores de pràctiques)

Ep! Recorda que pots convalidar part dels mòduls del curs de directora i director amb estudis universitaris i amb dos anys d’experiència en el món del Lleure (700h mínim).

Un cop siguis monitora o directora d’activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil aquests diplomes t’obren les portes per treballar al llarg de l’any com a voluntària a les activitats que organitzen les entitats d’educació en lleure en els caus, en els esplais, etc. Activitats que contribueixen al creixement integral dels infants i dels joves, des de la perspectiva de l'educació i de la transmissió de valors com a eixos vertebradors.

El mateix diploma també et serveix per treballar a l'estiu a casals, colònies, campaments, i durant la resta de l'any a activitats extraescolars, menjadors i patis d’escoles, fires i parcs...

1.1 El curs de monitora i monitor d'activitats d'educació en el lleure infantil i juvenil

El Curs de monitora i monitor d’activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil és la formació que prepara l’alumnat per intervenir de manera educativa en activitats de lleure infantil i juvenil, i que el capacita per organitzar, dinamitzar i avaluar activitats de lleure infantil i juvenil en el marc de la programació general d'una organització, aplicant les tècniques específiques d'animació grupal, incidint explícitament en l'educació en valors i atenent les mesures bàsiques de seguretat i prevenció de riscos.

La durada mínima del curs és de 310 hores repartides de la manera següent: 150 hores d'etapa teòrica i 160 hores de pràctiques.

El contingut del curs és:

  • Activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil

  • Processos grupals i educatius en el lleure infantil i juvenil

  • Tècniques i recursos d’animació en activitats de lleure

També és important saber que el Curs de directora i director d’activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil és la formació que prepara l’alumnat per intervenir en tasques de coordinació d’equips en activitats de lleure infantil i juvenil, i que el capacita per planificar, organitzar, gestionar, dinamitzar i avaluar projectes de lleure educatiu dirigits a la infància i la joventut en tots els seus aspectes, i a representar-los internament i externament assumint la creació, el control i la dinamització dels equips de monitors.

La durada mínima del curs és de 410 hores, repartides de la manera següent: 290 hores d'etapa teòrica i 120 hores de pràctiques.

El contingut del curs és:

- Processos grupals i educatius en el lleure infantil i juvenil

- Tècniques i recursos d’animació en activitats de lleure

- Planificació, organització, gestió i avaluació de projectes educatius en el lleure infantil i juvenil

- Coordinació i dinamització de l’equip de monitors i monitores

1.2 El títol de monitor/a d'activitats d'educació en el lleure infantil i juvenil

Per obtenir aquests títols (diplomes i carnets) has d'haver superat el curs de monitor/a i/o el curs de director/a, que pots realitzar a qualsevol de les escoles d'educadors en el lleure autoritzades per la Direcció General de Joventut.

Per poder fer aquests dos cursos l’alumne/a ha de tenir 18 anys complerts.

La possessió d’aquests títols autoritza a exercir la funció corresponent: Monitor/a i/o director/a en colònies, campaments, rutes, camps de treball, etc.

1.3 Les escoles d'educació en el lleure

Les escoles d'educadores i educadors en el lleure ofereixen formació reglada i complementària als monitors i monitores i caps de les entitats d'educació en el lleure. La Direcció General de Joventut estableix la normativa que han de complir necessàriament aquestes escoles i és l'organisme del Govern que expedeix el reconeixement oficial que els permet exercir.

Aquestes escoles, a més dels cursos d'especialització i de formació permanent, imparteixen els cursos de monitor/a i de director/a que estan reglats per la Direcció General de Joventut que és qui expedeix el carnet de monitor/a i el carnet de director/a.

Les Escoles d'Educadors en el Lleure Infantil i Juvenil estan habilitades per a fer els cursos de formació de monitor/a i de director/a d’activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil adaptats a la nova normativa vigent: ORDRE BSF/192/2015, de 18 de juny, per la qual s'estableixen els programes dels cursos de formació de monitor/a i de director/a d'activitats d'educació en el lleure infantil i juvenil.

1.4 Contingut dels cursos de formació de monitora i de directora d’activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil

Els cursos per obtenir el diploma i el carnet de monitor/a i de director/a d’activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil consten d’una etapa lectiva i d’una etapa de pràctiques, constituïdes per una sèrie de mòduls.

Per a més informació sobre els mòduls i unitats formatives i els mòduls de pràctiques dels cursos de monitor/a i director/a d’activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil, podeu consultar l’annex I del Reial decret 1537/2011, de 31 d’octubre, pel qual s'estableixen els certificats de professionalitat de la família professional de Serveis socioculturals, i l’annex II del Reial decret 1697/2011, de 18 de novembre, que estableix dos certificats de professionalitat de la família professional Serveis socioculturals.

2 Procés per l'obtenció del títol oficial

2.1 Les etapes del curs per obtenir el títol

La durada mínima del curs és de 310 hores repartides de la manera següent:

  • 150 hores d'etapa teòrica

  • 160 hores de pràctiques.

A l'Escola l'Empordà les dos etapes estan repartides en 5 unitats formatives:

Cal tenir en compte que pel sol fet d'apuntar-se al curs no vol dir que s'obtingui el títol, la normativa aplicable ens obliga a avaluar a l'alumne en tots aquests aspectes en cadascun del mòduls formatius del curs:

  • ​Capacitats

  • ​Assistència

  • ​Actitud

  • ​Perfil de la tasca

​La possibilitat d’avaluació en cadascun d'aquests aspectes és:

  • Apte

  • ​N​o apte

  • Adaptat a les seves capacitats [2]

[2] La possibilitat d'obtenir el certificat oficial d'haver fet el curs adaptat a les capacitats de l'alumne és una possibilitat que està contemplada per tal de que alumnes que segurament haurien de tenir l'avaluació de no apte per tenir determinades limitacions derivades pel fet de que es tracta d'una activitat professional que implica responsabilitzar-se legalment de menors, se'ls pugui donar una oportunitat de treball com ajudants de monitors. Consulteu condicions a secretaria de l'escola

2.1.1 UNITAT FORMATIVA M01. Cursos semi-presencials: ETAPA LECTIVA PRESENCIAL │ Cursos on-line: ETAPA 100% NO PRESENCIAL

Aquesta unitat formativa està dividida en mòduls formatius. Per aprovar aquesta part del curs cal superar totes les UNITATS DIDÀCTIQUES. Per això els ítems avaluatius d'aquesta unitat formativa són:

MF1866_2 Activitats d'educació en el lleure infantil i juvenil

Unitat didàctica 1 (66UD1): Aplicació dels fonaments de l'educació en el lleure infantil i juvenil

Unitat didàctica 2 (66UD2): Aplicació de processos educatius i socialitzadors en la infància i la joventut

Unitat didàctica 3 (66UD3): Elaboració de propostes i projectes en les activitats d’intervenció en el lleure. S'avalua a la UNITAT FORMATIVA M02 TEA - TREBALL DE L'ESPAI D'APRENENTATGE

Unitat didàctica 4 (66UD4): Mètodes d'avaluació d'activitats de lleure educatiu

Unitat didàctica 5 (66UD5) Estratègies i mètodes d'educació per a la salut

Unitat didàctica 6 (66UD6): Risc i prevenció en les activitats de lleure

MF1867_2 Processos grupals i educatius en el lleure infantil i juvenil

Unitat didàctica 1 (67UD1): Aplicació del desenvolupament psicosocial infantil i juvenil en les propostes d'activitats de lleure

Unitat didàctica 2 (67UD2): Tècniques d'intervenció educativa en funció de la diversitat individual i grupal

Unitat didàctica 3A (67UD3A): Tècniques grupals en el desenvolupament d'activitats de lleure infantil i juvenil

Unitat didàctica 3B (67UD3B): L’educació emocional

Unitat didàctica 3C (67UD3C): Prevenció del maltractament infantil, prevenció i abordatge de l’abús sexual infantil en el món del lleure

MF1868_2 Tècniques i Recursos d'Animació en Activitats de Lleure

Unitat didàctica 1 (68UD1): Valoració dels eixos d'animació o centres d'interès i les tècniques d'animació, expressió i creativitat

Unitat didàctica 2 (68UD2): Tècniques pedagògiques del joc

Unitat didàctica 3 (68UD3): Tècniques plàstiques d'expressió, tècniques de creativitat i de comunicació

Unitat didàctica 4 (68UD4): Tècniques d'educació ambiental

Unitat didàctica 5 (68UD5): Responsabilitat, seguretat i primers auxilis en activitats de lleure

Unitat didàctica 5 (68UD6): El títol de Monitor/a d'Activitats d'Educació en el Lleure Infantil i Juvenil

2.2 Unitat formativa M02 TEA Treball monogràfic de l'espai d'aprenentatge

L’alumnat ha de fer el Treball monogràfic de l’espai d’aprenentatge cooperatiu (TEAC). Aquest treball consisteix en l’elaboració d’un projecte d’una activitat d’educació en el lleure i l'heu d'anar fent al llarg de tot el curs, s'ha de presentar al final de tot, mireu la data màxima de presentació d'exercicis al calendari.

Es tracta de fer un treball de recerca seguint les pautes que s’indiquen a continuació:

Pautes per fer el TEA:

El treball s’ha d’anar fent durant el curs segons aquestes indicacions i les que us pugui explicar el tutor/a.

  • Cal fer el plantejament general d’un casal d’estiu (juliol) a una població a determinar per cada alumne/a

  • Presentar amb tot detall la programació d’una setmana del casal.

  • Nombre de participants: 45

  • Edat dels participants: Nens i nenes de 6 a 10 anys

  • Horari del casal: Matins de 10.00h a 13.00h

Eix temàtic: La cooperació internacional (En referència a l’ajuda necessària per a la desigual relació entre el desenvolupament econòmic de diferents àrees del món)

Centre d’interès: a determinar per cada alumna

Objectius generals: Que els participants s’ho passin molt bé

Objectius específics de l’eix temàtic: Prendre consciència que des del primer món podem ajudar de moltes maneres al tercer món.

2.2.1 CURSOS 100% ON-LINE

Presenta una fitxa esquemàtica del projecte seguint aquest esquema:

Codi del curs: / Autor / Nom del casal

1) Descripció del projecte explicant el centre d’interès i l’eix temàtic

2) Lloc on es porta a terme el projecte

3) Objectius generals i específics

4) Presenta la Programació de la setmana:

- En forma de cartellera (millor en format tipus lapbook) fent un vídeo d'una durada entre 5 a 10 minuts. En aquest vídeo has d'explicar tota la programació de la setmana. Recorda que és important per l'avaluació d'aquest vídeo, que els objectius, l'eix temàtic i el centre d'interès es vegin reflectits amb les activitats.

- Breu resum en forma de graella que s'ha d'incloure a la fitxa esquemàtica.

5) En base a aquests apunts presenta un organigrama de funcions de l'equip de dirigents d'aquest casal, específiques de la setmana que has programat (funcions generals no, sinó les funcions derivades de la pròpia programació que has fet)

Notes:

  • Es poden presentar altres fulls annexos si es creu oportú

  • Donat que els comentaris de classes són per a tot l'alumnat, podeu fer consultes i respostes d'aquest tema entre l'alumnat posant sempre al principi d'intervenció: TEAC

  • El TEAC no es pot presentar abans de la data que indica el calendari

Criteris d'avaluació. Aspectes que es valoraran a la fitxa esquemàtica:

1) La idea i la creativitat en el tema escollit com a centre d’interès

2) Si s’ha explicat bé l’eix temàtic i el centre d’interès de tot el mes

3) Si s’han explicat els objectius del casal

4) Si s’ha presentat bé la programació setmanal:

  • Es valorarà si les activitats principalment segueixen el fil conductor de l’eix temàtic, si són adequades a les edats proposades i, si cal, s’han desdoblat activitats per edats.

  • És valorarà si s’han proposat activitats obertes, amb la possibilitat de poder-les triar, modificar o participar en la preparació per part dels participants

5) Es contrastarà la programació setmanal amb l'organigrama de funcions de l'equip de dirigents i es valorarà el fet de preveure totes les funcions

6) És valorarà la creativitat a l’hora de fer la la fitxa, es tracta d'una activitat de lleure. En tot cas la forma de la fitxa pot ser divertida però el contingut ha de ser rigoròs.

2.2.2 CURSOS SEMI PRESENCIALS

El treball s’ha d’anar fent segons les indicacions del tutor durant les hores lectives destinades a TEAC i amb el treball en xarxa amb la resta de companyes de grup.

Cal fer el plantejament general d’un casal d’estiu a una població a determinar per cada grup i la programació detallada d’una setmana de casal.

Nombre de participants: 45

Edat dels participants: Nens i nenes de 6 a 10 anys

Horari del casal: Matins de 10.00h a 13.00h

Eix temàtic: La cooperació internacional (En referència a l’ajuda necessària per a la desigual relació entre el desenvolupament econòmic de diferents àrees del món)

Centre d’interès: a determinar per cada grup

Objectius generals: Que els participants s’ho passin molt bé…

Objectius específics de l’eix temàtic: Prendre consciència que des del primer món podem ajudar de moltes maneres al tercer món…

Fitxa esquemàtica del projecte:

En fer la presentació del TEAC, cada grup ha d’entregar al tribunal una fitxa esquemàtica del projecte seguint aquest esquema:

Codi del curs: / Grup número / Autors / Nom del casal

1) Centre d’interès i l’eix temàtic

2) Lloc on es porta a terme el projecte

3) Objectius generals i específics

4) Planificació en forma de graella de la programació de la setmana

Extensió màxima: Cara del davant d’un full DIN A4

Nota: Es poden presentar altres fulls annexos si el grup ho creu oportú

Aspectes que es valoraran en l’exposició oral:

1) La idea i la creativitat en el tema escollit com a centre d’interès

2) Abans d’exposar la programació de la setmana si s’ha explicat bé l’eix temàtic i el centre d’interès de tot el mes

3) Si s’han explicat els objectius del casal

4) Si s’ha explicat la programació setmanal:

  • Es valorarà si les activitats principalment segueixen el fil conductor de l’eix temàtic, si són adequades a les edats proposades i, si cal, s’han desdoblat activitats per edats.

  • És valorarà si s’han proposat activitats obertes, amb la possibilitat de poder-les triar, modificar o participar en la preparació per part dels participants

5) És valorarà la creativitat a l’hora de fer la presentació i si aquesta exposició oral s’ha reforçat amb algun element plàstic o participatiu: Cartellera, mural, escenificació teatral, cançó, fer participar a la resta de la classe en alguna activitat…

2.3 Unitat formativa M03 UD UNITATS DIDÀCTIQUES ONL

Aquestes unitats didàctiques no presencials s’han de fer des de casa via ON-LINE des de l’AULA OBERTA. També heu de fer els exercicis de recuperació si en teniu. Hi ha temps fins a 30 dies després de la finalització de l’etapa lectiva presencial del curs i s'han d'enviar per correu electrònic: unitatsonline@escolaemporda.cat

2.4 Unitat formativa M04 UD PRÀCTIQUES

Abans d’iniciar les pràctiques, l’alumnat ve obligat a notificar les dades de l’ACORD PER A LA REALITZACIÓ DE PRÀCTIQUES a l’Escola l’Empordà via telemàtica des l’AULA OBERTA,. Sense l’autorització prèvia de l’Escola a l’inici de les pràctiques, aquestes seran considerades nul·les de ple dret i l’alumne/a haurà de tornar a fer unes noves pràctiques. La notificació de pràctiques és un tràmit telemàtic molt senzill que l’alumne/a ha de fer per Internet des de: l’AULA OBERTA

2.5 Unitat formativa M05 UD MEMÒRIA DE PRÀCTIQUES

Durant i/o després de les pràctiques s’ha de redactar una memòria de pràctiques. Segons estableix la normativa l’alumne/a ha d’elaborar una memòria de pràctiques que inclogui les fases de preparació, realització i avaluació de l’activitat que ha dut a terme. Per fer la memòria cal seguir el guió que de l’AULA OBERTA. La memòria de pràctiques s'ha d'enviar per correu electrònic a: memoria@escolaemporda.cat

2.6 Gestió final OBTENCIÓ DEL TÍTOL: Gestions al final de tot el procés acadèmic per activar la tramitació del títol a la Generalitat de Catalunya

Al final de tot el procés acadèmic per activar la tramitació del títol a la Generalitat de Catalunya s’ha d’enviar per correu postal la Documentació de Pràctiques (Original signat i segellat)

La documentació de pràctiques està composta per dos documents:

1) Acord per a la realització de pràctiques

2) Certificació i avaluació de les pràctiques

Aquesta documentació ha de venir degudament signada i segellada (Documents originals) i s’ha d’enviar per correu postal certificat a:

ESCOLA L’EMPORDÀApartat de correus, 7017230 PALAMÓS

2.6.1 Procés acadèmic d'avaluació final de l'alumnat

Informació del procés d'avaluació final dels cursos de monitores i monitors / directores i directors

  • Aquest procés s’inicia un cop disposem de la documentació de pràctiques: acord de pràctiques i certificat

  • Secretaria acadèmica revisa a més de la documentació de pràctiques, que les unitats on-line s’hagin enviat, així com el treball del TEAC en el cas del curs de directores i directors, i s’hagi rebut correctament la memòria (i els exercicis de recuperació si és el cas), i fa la corresponent avaluació comprovant que tots els ítems hagin estat avaluats aptes.

  • Secretaria acadèmica emet un certificat del títol provisional que signa electrònicament i fa arribar a l'alumnat per correu-e (en cas d’alguna irregularitat també ho comunica a l'alumnat)

  • Els dies 15 de febrer, 15 de maig i 15 de novembre es fan les propostes de titulacions on el títol està disponible a partir del 15 d’abril, 15 de juliol i 15 de gener, respectivament.

  • Els títols es custodien a Girona (espai CEESC, carrer Ibèria 4) i quan tenim els títols en el nostre poder (generalment juliol, gener o abril) l’alumnat rep per correu-e un qüestionari per indicar si el vol rebre a domicili o si el passarà a buscar per Girona

3 EXERCIR DE MONITORA I MONITOR

3.1 Sortides professionals

Els diplomes de director i de monitor d’activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil, t’habiliten per poder treballar en l’àmbit de l’educació en el lleure.

Aquesta feina la pots fer de manera remunerada en el sector de l’educació en el lleure, especialment durant l’estiu, on hi ha una demanda creixent de persones titulades degut a les vacances escolars. També pots trobar ocupació durant l’any en menjadors escolars, activitats extraescolars, centres diaris d’educació en el lleure...

De juny a setembre l’oferta d’activitats de lleure s’incrementa considerablement i les feines més habituals es troben en casals, colònies, campaments, rutes, camps de treball, ludoteques, establiments amb animació turística...

La feina en l’àmbit de l’educació en el lleure està regulada pel Conveni col·lectiu del sector del lleure educatiu i sociocultural.

Pots contactar amb entitats o empreses que organitzin aquesta mena d’activitats per saber si busquen personal o tenen alguna borsa on et puguis apuntar.

També pots treballar de manera voluntària en algun dels nombrosos i potents moviments infantils i juvenils d’educació en el lleure (centres d’esplai i agrupaments escoltes) amb una funció educativa clara, la transmissió de valors individuals i col·lectius, tot contribuint a l’educació integral dels infants i els joves, utilitzant els recursos que ofereixen les activitats pròpies del temps lliure.

3.2 Titulacions vàlides per exercir de monitor/a o director/a d'educació en el lleure

Les titulacions que habiliten per exercir d'educador en el lleure són aquelles que compleixen els requisits establerts al Decret 267/2016, de 5 de juliol, de les activitats d'educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys. Han d’estar expedides per la Generalitat de Catalunya o per l’organisme oficial corresponent de joventut, treball o educació d’una altra comunitat autònoma. En cas de dubte, podeu fer la consulta a través de l'adreça electrònica diplomesmd.tsf@gencat.

Per exercir de monitor i monitora a Catalunya s'ha d'estar registrat al Registre Oficial de Professionals de l'Educació en el Lleure de Catalunya

El 16 d'octubre de 2020 ha sortit publicada al DOGC l’ORDRE TSF/174/2020, del Registre Oficial de Professionals de l'Educació en el Lleure de Catalunya.

Totes les persones titulades de monitores (tant fins ara com en el futur) a través de les escoles d’educadores i educadors en el lleure reconegudes per la Direcció general de Joventut no cal que facin cap acció especial. La seva inscripció al Registre és automàtica (article 11).

La resta de titulats s'han d'inscriure necessàriament en aquest registre per poder treballar a Catalunya:

  • Certificat de professionalitat de Dinamització d’activitats de lleure educatiu infantil i juvenil, expedit pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

  • Tècnic/a Superior en Animació Sociocultural, expedit pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

  • Tècnic/a Superior en Ensenyament i Animació Socioesportiva, expedit pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

  • Titulats a fora de Catalunya

Per exercir de directora a Catalunya s'ha d'estar registrat al Registre Oficial de Professionals de l'Educació en el Lleure de Catalunya

El 16 d'octubre de 2020 ha sortit publicada al DOGC l’ORDRE TSF/174/2020, del Registre Oficial de Professionals de l'Educació en el Lleure de Catalunya.

Totes les persones titulades de directores (tant fins ara com en el futur) a través de les escoles d’educadores i educadors en el lleure reconegudes per la Direcció general de Joventut no cal que facin cap acció especial. La seva inscripció al Registre és automàtica (article 11).

La resta de titulats s'han d'inscriure necessàriament en aquest registre per poder treballar a Catalunya:

  • Certificat de professionalitat de Direcció i coordinació d’activitats de lleure educatiu infantil i juvenil, expedit pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

  • Tècnic/a Superior en Animació Sociocultural i Turística, expedit pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

  • Tècnic/a Superior en Ensenyament i Animació Socioesportiva, expedit pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

  • Titulats a fora de Catalunya

3.3 Monitor de lleure: compromís voluntari o una sortida professional?

L’Educació en el lleure, com a part de l'educació no formal, és una intervenció educativa en el temps lliure dels infants i els joves fora de l'ensenyament reglat i de l'àmbit familiar.

3.3.1 Una aposta associativa i voluntària

Tot això, a partir del compromís personal que hi ha darrera de la voluntat dels monitors i caps:

  • Una tasca voluntària realitzada durant tot l’any en els centres d’esplai i els agrupaments escoltes amb una funció educativa clara, la transmissió de valors individuals i col·lectius, tot contribuint a l’educació integral dels infants i els joves, utilitzant els recursos que ofereixen les activitats pròpies del temps d'esbarjo.

  • Una aposta personal d’aquells joves que decideixen associar-se i dedicar una part del seu temps lliure a educar infants i joves sense esperar res a canvi. Joves que fan una aposta col·lectiva de país per educar en el compromís, un valor que es transmet sobretot des de la gratuïtat.

3.3.2 Una dedicació professional

Però hi ha una realitat paral·lela que cada cop va guanyant més terreny: treballar de monitor de forma remunerada i convertir-ho en una feina. És doncs desenvolupar una funció d’educació integral dels infants a través de les activitats pròpies del temps de lleure però des de la vessant professional. El requisit indispensable és tenir el diploma de monitor/a d'activitats de lleure infantil i juvenil. Aquest diploma s’obté fent el curs de monitor i aleshores es poden realitzar feines en diferents àmbits com ara en l'àmbit escolar (monitor de menjador, de monitor de pati, de suport d'activitats extraescolars ...), en l'àmbit de l'educació en el lleure (monitor o director d'activitats de temps lliure infantil i juvenil: colònies, casals, campaments, de monitor ludotecari, de tallerista o de monitor especialitzat) o en l'àmbit d'oci en general (monitor de fires i de parcs, d'animador turístic, d'educador especialitzat ...).

3.4 Requisits que cal complir per treballar de monitora i monitor

En la gran majoria de casos s’ha de disposar del diploma de monitor/a o director/a d’activitats d’educació en el lleure, expedit per la Direcció General de Joventut.

També es pot exercir de monitor/a o director/a si es disposa de les titulacions següents:

Monitor/a

  • Certificat de professionalitat de Dinamització d’activitats de lleure educatiu infantil i juvenil

  • Tècnic Superior en Animació Sociocultural

Director/a

  • Certificat de professionalitat de Direcció i coordinació d’activitats de lleure educatiu infantil i juvenil

  • Tècnic Superior en Animació Sociocultural i Turística

3.5 Condicions laborals i Conveni col·lectiu

Per a tenir informació sobre les condicions laborals generals de treballar de monitor/a o director/a pots consultar el Conveni col·lectiu del sector del lleure educatiu i sociocultural. Text del conveni col·lectiu del sector del lleure educatiu, que té la vigència ratificada fins que no se’n signi un de nou: Conveni col·lectiu del sector del lleure educatiu i sociocultural

Borsa de treball d’activitats de lleure infantil i juvenil: L’Oficina Jove de Treball, té una borsa de treball d’activitats de lleure infantil i juvenil.