Unitat didàctica 68UD2

Tècniques pedagògiques del joc

ÍNDEX

TÈCNIQUES PEDAGÒGIQUES DEL JOC

1 LA PEDAGOGIA DEL JOC I EL SEU VALOR EDUCATIU

El nostre intent de definir el joc emprant tots els elements a partir de l’estudi de Lavega, 1996: “El joc és una acció lliure, agradable, espontània, desinteressada, moldejable, ordenada, conscient, estètica, imaginada i necessària que es desenvolupa en un espai i temps determinats per uns actors concrets i amb determinat material de suport".

1.1 El joc i el desenvolupament personal

La persona des de ben petita actua mitjançant el joc: explorant, aprenent, coneixent el seu cos, els objectes que l’envolten i l’entorn social i cultural en el que viu.

El joc permet que qualsevol jugador que s’hi introdueixi en la seva essència s’oblidi de l’entorn seriós de la vida quotidiana, comportant-se sense màscares, ensenyant la seva personalitat i els trets característics del seu tarannà.

Hi ha una estreta relació entre el joc i la personalitat, cada persona quan juga participa de forma unipersonal i particular que els distingeix de la resta de jugadors, i cadascun d’ells té preferències diferents per la diversitat de jocs i cas de jugar al mateix joc, cadascú es comporta amb patrons de conducta altament subjectius i irrepetibles. Això mateix, vist duna altra manera, podem afirmar que els trets particulars de determinades situacions de joc podem modelar la personalitat. Per exemple, en el futbol, aquell que sempre juga de porter i aquell altre que sempre ho fa de davanter, poden perfilar personalitats ben diferents, i fins i tot el fet de jugar sempre a futbol pot generar una personalitat diferent al fet de jugar a judo, posem per cas.

És aquesta relació existent entre la personalitat de l’individu i el joc que practica, quan podem parlar de la influència del joc en el desenvolupament de la personalitat al llarg de les etapes evolutives de la persona.

1.2 La dimensió lúdica del joc: elements qualitatius i elements quantitatius

Els components qualitatius que són l’essència de la dimensió lúdica del joc agrupats en 10 accions:

  1. Acció lliure: Llibertat, alliberament, acció lliure, voluntari, apetència, valors de llibertat, moviment lliure

  2. Acció agradable: Gaudiment, gratificació, plaer moral, alegria, diversió, satisfacció, temps lliure personal, forma de felicitat, agradable, xivarri, amè

  3. Acció espontània: Espontaneïtat, indisciplina, instintiu, impulsiu, irracional, intuïtiu, desafiament a la racionalitat, improvisació

  4. Acció desinteressada: Desinteressat, intranscendent, afinal, plaer funcional, improductiu, sense fins exteriors, fi en ell mateix, infinitud interna, làbil, superflu, no seriós, futilitat, gratuït, inutilitat, sense metes extrínseques, intencionalitat zero, intencionalitat buida, autotèlic, alegria funcional, invenció gratuïta, objectiu no material

  5. Acció moldejable: Tensió, inseguretat, probabilitat, incertesa, aventura, formes canviants, varietat, ésser mutant, moldejable, plasticitat, fluctuant, metamorfosi

  6. Accíó ordenada: pacte, regles, creador d’ordre, sistema de regles, conveni, normes, llibertat feta llei, límits interns, ésser convencional

  7. Acció conscient: Conscient, decisió, compromís, subjectivitat, impregnada de decisions i sentit, món autodirigit,

  8. Acció estètica: Harmonia, ritme, estètica, ordre, proporció, equilibri, creatiu

  9. Acció imaginada: Separat, fictici, abstracte, fantasia, imaginació, orientació pròpia, absorció, representació simbòlica, fins ficticis, simulació, fluir

  10. Acció necessària: Seriositat, solemnitat, activitat necessària, necessitat interior

Les regles i normes de qualsevol joc no són altra cosa que l’ordenació lògica dels components quantitatius que en relacionar-se atorguen a cada joc una especificitat i lògica interna peculiar. Aquests components es concreten en 4 aspectes principals:

  1. Espai determinat: acotació espacial, límit espacial, espai tancat

  2. Temps determinat: acotació temporal, límit temporal, provisional, finalització fràgil

  3. Actors concrets: actors, jugadors, protagonistes

  4. Material de suport: juguets, suport de joc, jugar amb objectes, equipament, element mediador, objectes extracorporals

2. ANÀLISI I APLICACIÓ DELS DIFERENTS JOCS I RECURSOS LÚDICS

2.1 Anàlisi i aplicació dels diferents jocs i recursos lúdics

2.1.1 Sistemàtica d'ordenació i catalogació de jocs: segons objectius, edats, contextos, etc

Els jocs els podem classificar segons molts criteris, però la forma més pràctica al nostre entendre de fer-ho és atenent-nos als components qualitatius del joc: l'espai, el temps, els jugadors i el material de suport.

  • Segons l'espai: Jocs d'interior - Jocs d'exterior

  • Segons el temps: Jocs de curta durada - Jocs de llarga durada

  • Segons els jugadors: Jocs d'infància - Jocs d'adolescència

  • Segons el material de suport: Jocs amb material - Jocs sense material

Aquesta classificació dels jocs és la bàsica i la més pràctica a l'hora d'escollir determinats jocs per dur a terme. Si tenim tots els jocs classificats per aquests quatre grups, per exemple en una base de dades, podem escollir els jocs per a una determinada edat, que siguin d'interior, que no requereixin material i que siguin de curta durada. És a dir, jocs per improvisar una tarda de pluja, per exemple.

Dins d'aquests criteris en podem fer subclassificacions, per exemple: jocs d'exterior a la naturalesa, al carrer, de poble, de ciutat...

Aquest sistema de classificació no té en compte els objectius del joc, i aquí és on es complica la cosa si volem classificar-los atenent a criteris qualitatius.

  • Existència o no de regles: Reglats - No reglats

  • Existència o no de monitora o monitor: Espontanis - Dirigits

  • Existència o no de grup: Individuals - Col·lectius - Per equips

  • Existència o no de competitivitat: Cooperatius - Competitius

  • Desenvolupament d'habilitats: Jocs d'expressió - Jocs de creativitat - Jocs de destresa - Jocs físics - Jocs mentals - Jocs socials - Jocs exploratoris

  • Segons l'atzar: Jocs d'atzar - Jocs on no hi intervé l'atzar

  • Segons l'etapa del dia: Jocs de dia - Jocs de nit

  • Jocs esportius: Jocs preesportius - Jocs esportius - Jocs funcionals o de pre exercici - Jocs motors

  • Jocs socials: Jocs per la pau - Jocs de rol social

2.1.2 Desenvolupament i organització dels jocs i activitats lúdiques: fases, materials, etc.

Abans que res heu de tenir un bon fitxer de jocs, però quan diem que heu de tenir un bon fitxer, vol dir, d'aquells jocs que ja coneixem i hem experimentat. I això només s'aconsegueix amb la pràctica. Fixeu-vos sobretot en aquells jocs que més funcionen i aquells altres que no funcionen, intenteu analitzar què ha passat en cada cas, i poseu en pràctica les vostres conclusions quan practiqueu un joc nou.

Els jocs no s'improvisen mai. El monitor sempre porta un sac de recursos que l'ajuden en un moment determinat a preparar una sessió de jocs. Hi ha jocs que requereixen més preparació que d'altres, però fins i tot aquests els hem de saber escollir si no volem que allò que fem acabi en fracàs. Per això és molt important portar sempre a mà un fitxer de jocs i una caixa de material polivalent, aquell material que ens ajudarà a organitzar la majoria de jocs: mocadors de colors per fer equips, paper per escriure, papers de colors variats, tisores, llapis, guixos per marcar pistes, jocs de cartes...

A l'hora de seleccionar un joc el primer que hem de tenir en compte són els jugadors, i en aquest cas la seva edat. Tot seguit adequar el lloc on volem realitzar el joc bé seleccionant el lloc correcte, bé ambientant-lo si es dóna el cas. Finalment, la durada i el tipus de material que necessitarem.

Paral·lelament a aquests criteris n'hem d'utilitzar uns altres d'acord amb els nostres objectius educatius, és a dir, per què i a què volem jugar.

Ara bé, amb això no n'hi ha prou, cal tenir en compte les circumstàncies en les quals ens movem: fa fred o calor?, estem en un casal unes hores concretes o en una casa de colònies tot el dia?, estem a ciutat o a bosc? Tots aquests condicionants són claus a l'hora d'organitzar els jocs.

Els jocs no s'improvisen hem dit abans. Fins i tot una sessió de jocs d'interior imposada per una imprevista tempesta és el fruit de la preparació d'unes fitxes, del manteniment d'un ritme i té en compte la situació dels jugadors i l'entorn on s'han hagut de refugiar.

Ara bé, la resta de jocs els hem preparat anticipadament. Per sistema no confiem en la memòria, per tant elaborem un programa de jocs que preparem fent servir les fitxes i buscant el material adient i preparant l'ambientació adequada, si es dóna el cas.

Un programa de jocs curts ha de tenir en compte el ritme començant amb jocs d'escalfament per passar a jocs actius i baixar a jocs passius. Mai un programa de jocs s'ha d'establir com si fos l'única activitat d'un casal o d'una colònia, s'ha de tenir en compte el programa general i d'aquest en sortirà el ritme. No podem després d'una excursió feixuga organitzar un partit de palo-mato o un joc de batalles, més aviat podem fer jocs d'interior més aviat passius. I els jocs formen part d'un programa educatiu que l'han de reforçar i no poden entrar en contradicció, ni en la forma ni en el seu contingut.

La programació dels jocs no implica necessàriament un programa rígid que és inamovible, precisament la gràcia de qualsevol programa és la seva flexibilitat i la seva capacitat d'adaptar-se a les situacions que cada moment exigeixi.

Abans que res el títol del joc ha de ser atractiu, i per tant l'heu de titular d'acord amb la vostra pròpia realitat, adaptant-lo al centre d'interès que estigueu treballant, així el títol "La recerca del tresor" el podeu adaptar a "La recerca del tresor d'en Barbaroja", cas que el vostre centre d'interès siguin els pirates.

El joc s'ha de presentar de forma clara i senzilla, a la vegada que atractiva. Cal que els jugadors s'interessin i es motivin a jugar-hi. Les regles han d'estar ben explicades i sense ambigüitats, cal assegurar-se que s'han entès bé. Si cal i es pot fer, feu una partida d'entrenament. Si heu d'explicar un gran joc, cal determinar molt bé els límits tant d'espai com horaris. Sempre que pugueu heu de donar les regles del joc i les instruccions per escrit.

Cal observar els jugadors mentre juguen. Aquesta observació que és del tot necessària per conèixer els infants o els joves individualment, en el cas dels jocs ho és també per saber com reaccionen els jugadors als imprevistos del joc i sobretot per saber si el joc funciona o no, és a dir si els jugadors es diverteixen o no jugant-hi. Si les regles són senzilles d'observar o si pel contrari porten complicacions. Cal tenir en compte que els jugadors en el joc es comporten exactament tal com són. També cal observar quina és la reacció de tot el grup en general al davant del joc, a l'hora de presentar-lo, a l'hora de jugar-lo i en acabar. Hem de tenir molt present que no sempre el joc que ens agrada a nosaltres és el que millor funciona. Perquè un joc funcioni ha de ser adequat a l'edat, a l'espai i al temps, ha de comptar amb el material i l'ambientació adient, els jugadors han d'estar interessats i motivats i les regles que han de ser clares i senzilles han de ser conegudes per tots.

No n'hi ha prou amb tenir un bon programa i haver preparat el material. Qualsevol joc té un seguit de detalls dels que s'han de tenir molta cura si volem que el joc funcioni. Si juguem a palo-mato el terreny de joc ha de ser l'adequat: ni molt gran ni molt petit, les bases han d'estar perfectament delimitades, així com el territori del pitxi i la línia del batedor, però fins i tot els equips hauran d'estar ben delimitats. Això implica disposar de determinat material, que es pot usar en diferents tipus de jocs:

  • Marques per delimitar terreny i precisar els objectius: cunyes, estaques, cinta de plàstic...

  • Senyals per distingir els equips: braçalets, mocadors, petos

  • Banderins de colors diversos

  • Pilotes

  • Cartolines

  • Pannells de cartró

2.1.3 Sistemàtica en el desenvolupament de suports per al registre de jocs

La fitxa de registre de jocs té com a funció per un cantó portar un registre de jocs i per l'altre ser una eina per a l'execució dels mateixos que ens proporcioni la informació que ens cal per portar-los a bon terme i que ens permeti fer-ne una valoració que quedi enregistrada per a posteriors usos dels mateixos. D'aquesta manera quan plategem fer una fitxa de jocs podem perfectament emprar la fitxa d'activitats que ja hem proposat en la unitat didàctica 68UD1:

Model de fitxa d'activitats per descarregar

2.1.4 Recursos lúdics: tipus, característiques i aplicabilitat.

A la xarxa podem trobar nombrosos recursos per fer activitats lúdiques, aquí us deixem uns enllaços com a petit exemple del què hi podeu trobar:

2.2 Metodologia de participació del monitor en el joc: funcions i dinamització

Pel que fa al joc el monitor comença el seu treball quan fa la selecció i preparació del mateix des d'un punt de vista organitzatiu. L'explica i si convé fa partides de prova, explica i aplica les normes, anima i ajuda a participar-hi, fa d'àrbitre dels possibles conflictes i finalment en fa una valoració.

2.3 Anàlisi de la interrelació entre jocs i joguines.

Qualsevol objecte és susceptible de convertir-se en una joguina a les mans d’un nen. Les joguines no poden substituir sempre el nostre joc amb els nens. El joc és una de les activitats més importants en la vida d’un nen. Un nen que no sap jugar serà un adult que no sap pensar.

Les joguines poden ser creacions artesanes o industrials, especialment dissenyades pels adults per estimular el joc. Qualsevol objecte en mans d’un nen pot esdevenir material de joc, que acompanya i estimula l’activitat lúdica amb el mateix valor que la joguina comercialitzada.

2.3.1 Per triar les joguines:

  • Adequades a la seva edat: ni massa complexes ni massa senzilles, a mida

  • Estimuladores del joc.

  • Adequades a les característiques i interessos del nen, les seves capacitats i necessitats del nen.

  • Suficients.

  • Variades: desenvolupar diferents capacitats.

  • Segures i resistents: materials, mida, etiquetatge.

  • Rebutjar les joguines molt mecanitzades i que potencien la violència.

  • Preu-qualitat-temps que podrà jugar.

2.3.2 Els infants de 3 a 5 anys.

  • Temps d’atenció més perllongada.

  • S’enfronten als adults.

  • Parlen i pregunten molt

  • Els agrada jugar amb els seus amics i no perdre

  • Comparteixen i comencen a guardar el torn.

  • Bicicleta.

  • Construccions, puzzles.

  • Mecanos.

  • Plastilina, fang, pintures,.

  • Tisores de punta rodona.

  • Instruments d’oficis: jardineria, hospital, fustes, bomber, garatge,..

  • Disfresses, maquillatge,..

2.3.3 Els infants dels 6 als 8 anys.

  • Augmenta la seva curiositat per la gent i per com funciona el món en general.

  • Poden llegir, escriure, contar històries amb el seu estil.

  • Mostren interès pels treballs dels adults que admiren.

  • Major confiança en les seves habilitats físiques.

  • Necessiten afecte i recolzament per protegir-se de l’estrès produït per la competitivitat.

  • Cordes de saltar, pilotes.

  • Bicicleta, monopatí.

  • Disc volador, bitlles.

  • Mecanos.

  • Jocs de taula.

  • Contes i llibres.

  • Pintures d’aquarel·la, retoladors.

  • Telers, fils, agulles grans.

  • Caixa registradora.

  • Jocs d’experiments.

2.3.4 Els infants dels 9 als 12 anys.

  • Interès pels elements d’investigació i de tecnologia.

  • Interès per l’aventura,

  • Afecció als jocs d’equip.

  • Jocs simples de física o química.

  • Microscopi.

  • Telescopi senzill.

  • Vehicles teledirigits.

  • Aeromodelisme.

  • Maquetes.

  • Jocs de taula i societat.

  • Noves tecnologies,...

  • Els adults: joc i joguines.

  • Acompanyar-los en moments de joc.

  • Fomentar i estimular el joc.

  • Crear i triar . espais de joc.

  • Repartir les joguines durant l’any.

  • Gestionar les joguines: amagar i treure.

  • Pares, avis, oncles, padrins,....posar-se d’acord.

  • Ensenyar-los a triar (publicitat).

2.4 Valoració dels centres de recursos lúdics: definició i característiques.

Ludoteca és l'espai on es realitzen activitats lúdiques, de jocs i joguets, especialment en educació infantil, amb la finalitat d'estimular el desenvolupament físic i mental i de la solidaritat amb altres persones.

El ludotecari és responsable d'acompanyar en el procés de desenvolupament psicosocial, intel·lectual i afectiu dels infants. Ha de tenir la capacitat de divertir-se juntament amb ells. Ha de crear un ambient de tolerància i respecte on tots disposen de llibertat per experimentar. Ha de posseir coneixements sobre els processos de desenvolupament de la infantesa, saber seleccionar els materials auxiliars didàctics que ha de recórrer i el temps disponible per a les activitats.

Les funcions de la ludoteca són oferir a l'usuari el material lúdic segons els seus gustos, habilitats i possibilitats, promoure el joc en grup segons l'edat per a estimular les cooperació solidària i de participació, afavorir l'adquisició de pertinença per mitjà del coneixement de la història i les tradicions, definint la seva identitat nacional, l'ocupació del temps lliure perquè sigui productiva, comunicació familiar en l'estimulació dels processos afectius i de relació amb la família, orientar als pares en l'adquisició de material lúdic, proveir material lúdic per a infants amb discapacitat, malaltia, problemes físics o psíquics.

2.4.1 Hi ha diferents tipus de ludoques

  • Ludoteca circulant o mòbils: Utilitzant ludobusos permet dur a diversos llocs allunyats o escasos d'espais recreatius el préstec de materials lúdics.

  • Ludoteca publica: estan situada en institucions com cases de cultura, museus, biblioteques, centres recreatius, cercles socials. Brinda un servei que abasta a tota la comunitat i d'ampli horari.

  • Ludoteca escolar: Es troben dins d'institucions d'ensenyament primari i secundària i posseeix materials lúdics segons el tipus d'usuari i els objectius que es persegueixen.

  • Ludoteques hospitalàries: Disposen d'espais habilitats per al joc en pacients infanto-adolescents.

  • Ludoteques laboratoris: Són annexos d'altres institucions relacionada amb l'activitat docent o lúdica per a l'experimentació o formació d'especialistes. Són instituts pedagògics, empreses productores de joguets, entitats d'investigació psicològica o sociològica , etc. Són de caràcter investigador.

  • Ludoteca itinerant: Són les creades per institucions provincials per a acostar materials lúdics a nuclis rurals, comunament es realitza en escoles.

  • Ludoteques especialitzades: Per a realitzar treball amb discapacitats, contant amb material seleccionat dins de l'establiment educatiu.

2.5 Mètodes d'adaptació, transformació i creació de jocs.

Quan parlem de jocs adaptats ens estem referint a jocs que en el seu desenvolupament limiten d’alguna manera la capacitat física o psíquica de la persona o les persones que estan jugant.

Amb això volem donar recursos per poder jugar i integrar amb tota normalitat als nens amb discapacitats a les activitats de lleure educatiu, fer veure quin paper important tenen les limitacions a persones sense discapacitat i mostrar que quasi qualsevol joc es pot adaptar a les circumstàncies del grup.

Referent a les diversitats funcionals físiques més generals podem trobar els següents tipus:

1) Falta de mobilitat d’alguna extremitat: en aquest cas estem parlant de persones que tenen dificultats per caminar o per córrer o lesions en els braços i mans. Aquestes lesions poden esdevenir per paràlisis de la musculatura degut a una malformació o alteració de la medul·la espinal o poden esdevenir en una falta de sensibilitat en algun membre.

2) Paràlisi cerebral: en aquest cas la persona no completa el seu desenvolupament. Podem parlar de hemiplegia (afectació de la cama i braç del mateix costat), diplegia ( més afectació dels membres superiors que dels inferiors), paraplegia (afectació de les dues cames), i tetraplegia (afectació de membres superiors i inferiors).

3) Afectació al sentit de la oïda: en aquest sentit parlem del grau de pèrdua d’oïda que pateix una persona que pot anar des de una gradació lleu, mitjana, severa i finalment una pèrdua de oïda profunda.

4) Afectació de la vista: parlem de persones que tinguin una certa disminució de la seva capacitat de veure. En aquest cas podem parlar de ceguesa temporal degut a alguna malaltia que pot ser tractada o d’una ceguesa irreversible, degut a que el cervell no dona les ordres necessàries per activar el sentit o bé aquest no és capaç de transformar-ho en acció.

5) Afectació de la parla: en aquest sentit ens referim a persones que no poden comunicar-se amb nosaltres via oral.

A continuació us expliquem tres jocs diferents perquè així pugueu tenir una idea sobre com es poden adaptar els jocs en funció d'una diversitat funcional concreta.

Joc del mocador

  • Adaptació motriu: No es correrà i guanyarà qui agafi el mocador a uns 30 cms. de aquell que l'aguanta. Es pot anar d'esquenes o a peu coix excepte el jugador discapacitat.

  • Adaptació visual: Es col·locarà un picarol en el mocador, o una corda guia. Pot anar amb un acompanyant o que tots els jugadors portin els ulls tapats.

  • Adaptació Psíquica: Hi haurà un jugador que l'avisarà. Es pot fer que tots els jugadors vagin a peu coix. I se li donarà un número molt baix: 1, 2 ó 3.

  • Adaptació auditiva: Els números estaran escrits amb cartellets o amb els dits.

1, 2, 3 Picaparet

  • Adaptació motriu: Canviar el pas, fer pas de formiga, a peu coix, etc. Si ell/a para, no sortirà darrera dels altres jugadors, sinó que podrà fer servir una pilota per tocar-los. Fer el joc asseguts o a quatre grapes.

  • Adaptació visual: Jugarà acompanyat. Si ell/a para, tots els altres portaran alguna cosa que faci soroll o picaran de peus o bé l'ajudant l' indicarà qui s'ha mogut.

  • Adaptació psíquica: Canviar els passos pels de formiga o d'esquenes (quan ell/a pari). Pot tenir un acompanyant perquè l'indiqui. No fer variacions amb el joc i tenir paciència.

  • Adaptació auditiva: Avisar aixecant un senyal amb la mà (mocador, cartolina, etc.) per poder avançar.

Si és ell/a qui para no hi haurà variacions. Si té dificultats per parlar, utilitza una pilota o la mà per assenyalar.

Joc de Matar

  • Adaptació motriu: Els jugadors no es poden moure del seu lloc. La pilota serà gran i adaptada.

  • Adaptació psíquica: El camp ha de ser petit. La pilota ha de córrer per terra i els jugadors poden quedar-se quiets com bitlles.

  • Adaptació visual: Jugar amb una pilota sonora i es pot fer rodar per terra. Els jugadors queden quiets i pot haver-hi un acompanyant perquè el dirigeixi.

  • Adaptació auditiva: En aquest cas, no es necessita cap adaptació en especial. Naturalment, segons el desenvolupament del joc es poden afegir materials visuals per ajudar al jugador/a sord/a.

2.6 Anàlisi i gestió de les fonts d'informació sobre jocs i joguines.

Utilitzant un cercador d'inernet podem trobar infinitat de pàgines de jocs, si detallem més la recerca, afinarem també més allò que desitgem trobar. Els diversos museus de jocs i joguines també aporten molta informació sobre aquests.

2.7 Anàlisi dels jocs físics i esportius: esports tradicionals, tipus, característiques i funcions.

Els jocs esportius-recreatius són activitat físiques organitzades: tenen codis (formes de jugar i estratègies); regles (que com veurem més endavant poden modificar-se); i estan dirigits i estructurats (tant en el espai com en el temps). Cal diferenciar joc i esport.

El joc suposa activitat motriu i és una necessitat fonamental en la vida del ser humà i de molts sers vius. El joc és una ocupació lliure que es desenvolupa dintre d’uns límits espai-temporals, i amb unes regles acceptades lliurement. El joc té una finalitat lúdica (no busca cap guany material)

L’esport és una activitat motriu sotmesa a unes regles fixes. L’esport té com a característica fonamental la competició (sigui de forma individual o col·lectiva) amb l’objectiu clar de vèncer a l’adversari. L’esport està institucionalitzat; per tant organitzat a nivell competitiu, federatiu, d’arbitratge…

Quan parlem de jocs esportius en un context d'educació en el lleure ens referim a aquells jocs sobretot d’exterior on agafant com a base un esport en fem variacions i adapta­cions per ju­gar-hi.

Una d’aquestes adaptacions tradicionals en el món del lleure ha estat l’a­dap­tació del beisbol que a casa nostra s’ha jugat amb el nom de Palo-ma­to o Pitxi. Posarem com exemple d’adaptació les regles de Palo mato que va proporcionar Salvador Fornós, aleshores consiliari de l’Agrupament Scout Sant Jordi de Palamós (Baix Empordà) a finals dels anys 70, i que es van escollir com a vàlides entre els agrupaments de les poblacions que aleshores van fer una lliga d’aquest esport casolà.

Normativa del Palo-mato

  • Dos equips.

  • Mateix nombre de jugadors.

  • Un Rei per equip.

  • Dos temps (generalment 20 minuts cadascun d'ells).

  • Se sorteja camp.

  • El “Pitxi” tira la pilota quan després de dir Palo el batedor li con­te­sta Mato.

  • La primera base és lliure, això vol dir que hi poden haver tants ju­ga­dors com calguin.

  • Les altres bases no són lliures i queda eliminat el jugador que arriba últim, quan se n’hi troben dos o més.

  • Pilota agafada a l'aire sense que toqui a terra elimina al batedor.

  • Pilota que es llença a un corredor quan està entre base i base i el to­ca, també l'elimina.

  • El temps per a córrer bases s'atura al crit de Pitxi en el moment que aquest toca amb la pilota a terra dintre el cercle.

Àrbitre i sistema de punts:

  • Cada eliminat, 1 punt per l'equip contrari.

  • Quan el Pitxi tira la pilota abans de sentir Mato, regala un punt.

  • Tres pilotes mal tirades pel pitxi, canvi d'aquest i un punt per l'equip contrari.

  • Quan el batedor falla tres vegades eliminat, i naturalment 1 punt per l'equip contrari.

  • Cada carrera completada 3 punts. Si la carrera la fa el rei 5 punts.

  • Si s'elimina el rei, canvi de camp la resta del temps que s'estigui jugant i 5 punts per l'equip contrari.

  • Si la carrera es fa d'una sola tirada 5 punts, si fos el rei, 7 punts.

  • Si el pitxi surt de la rodona que té marcada, 1 punt menys.

Dintre de la modalitat de jocs esportius també hi trobem tots aquells jocs que serveixen d’iniciació a qualsevol esport, com ara la majoria dels jocs de pilota.

Podem agafar qualsevol esport i el podem adaptar, com ara el Polo que es practica sobre cavall i amb una maça per colpejar una pilota, subs­ti­tuint el cavall per un company o companya, en aquest cas els genets són els més petitons i que pesen menys i els cavalls els més reforçats o re­for­ça­des.

Es tracta de tenir imaginació per adaptar l’esport com a joc adequat per als nostres nens i nenes i també per al lloc on el volem realitzar

Però si volem no ens hem de trencar gaire el cap, la xarxa està plena de recursos.

Finalment, dins d’aquest apartat de jocs esportius volem fer esment al fet d’organitzar unes Olimpíades, en el sentit de crear un centre d’in­te­rès basat en les olimpíades per tal de definir quins “esports” entren en com­petició, quines seran les seves regles i també de crear tota la para­fer­nà­lia que els acompanya, països participants, esportistes, abanderats des­fi­la­da, cerimònies d’inauguració i cloenda, construcció de podis i me­da­lles. Una activitat aglutinadora que dóna molt de sí. I aquests jocs que en­tren en competició poden ser tan creatius com el llançament de la sabata com introduir jocs tradicionals com ara jugar a boles (balles, pínsols...) o a lletra (la seva varietat substituint la bola per un tros de rajola).

2.7.1 Característiques dels jocs esportius:

  • Tot el món ha de poder participar (edat, gènere, o nivell d’aptitud física no ha de ser factors limitants).

  • Les regles poden ser creades, adaptades o modificades

  • pel monitor i/o pels seus practicants.

  • Jugar amb els companys, és més important, que jugar contra els companys.

  • La pràctica ha de ser lúdica/recreativa.

  • Encara que no sigui el seu objectiu, la seva pràctica ha de suposar un esforç físic.

  • No hi ha limitacions respecte al tipus d’activitats a practicar, el lloc on practicar-les, les instal·lacions o el material d’Educació Física emprat.

  • Suposen un alternativa per a l’ocupació del temps lliure amb activitats físiques competitives no agonístiques (on la victòria no és allò important).

2.7.2 Classificació dels jocs esportius:

En funció de la seva estructura (ubicació dels jugadors/es en el camp, forma de relacionar-se amb els companys/es o els adversaris, objectiu del joc...) els jocs esportius-recreatius es poden classificar en 4 tipus:

  • Jocs esportius d’invasió: dos equips o dos jugadors s’enfronten en un mateix terreny de joc. Quan s’inicia el partit cada equip ocupa la seva part corresponent dins del terreny i en posar-se en joc el mòbil utilitzat (per exemple un disc volador) l’equip que vol aconseguir punt ha d’invadir el camp dels adversaris per tal d’aconseguir el seu objectiu (fer arribar el mòbil dins d’una porteria, fer arribar el disc volador dins una zona concreta...). Els jugadors dels dos equips poden entrar en contacte. Un exemple d’aquest tipus de joc seria l’ultimate o el bate-donut.

  • Jocs esportius de canxa dividida: dos equips o dos jugadors/es s’enfronten en un terreny de joc, però a cada equip li correspon solament la meitat d’aquest terreny que normalment està dividit per una línia o una xarxa. Els jugadors dels dos equips mai poden entrar en contacte. L’objectiu del joc normalment es fer que un mòbil caigui dins del camp dels adversaris, que l’atravessi, o que faci més d’un bot. Exemples d’aquest tipus de joc serien aquells realitzats amb pales i pilotes de tenis, els jocs amb indiakes…

  • Jocs esportius de blanc o diana: dos equips o dos jugadors/es s’enfronten en un terreny de joc que pot ser comú o no. L’objectiu del joc normalment es colpejar amb un mòbil un objectiu que pot estar fix o en moviment. Un exemple d’aquest tipus de joc seria “el cementeri”.

  • Jocs esportius de bat i camp: dos equips o dos jugadors s’enfronten en un terreny de joc que pot ser comú o no. El joc es desenvolupa colpejant amb un bat/raqueta/pala/bastó o semblant una pilota o un altre element i després cal córrer amb la finalitat d’aconseguir un objectiu determinat. Un exemple d’aquest tipus de joc seria el palo-mato

2.7.3 Semblança jocs esportius i esports:

  • Son activitats físiques que estan organitzades.

  • Suposen un esforç físic.

  • Enfronten dos equips o dos jugadors.

2.7.4 Diferència jocs esportius i esports:

  • En els esports el reglament és fix, no es pot modificar; en les jocs esportius sí.

  • En els esports és important guanyar; en els jocs esportius aquest objectiu és secundari.

  • Els esports estan institucionalitzats tenen federació, competicions regulars… els jocs esportius no.

2.2 Metodologia de participació del monitor en el joc: funcions i dinamització

Pel que fa al joc el monitor comença el seu treball quan fa la selecció i preparació del mateix des d'un punt de vista organitzatiu. L'explica i si convé fa partides de prova, explica i aplica les normes, anima i ajuda a participar-hi, fa d'àrbitre dels possibles conflictes i finalment en fa una valoració.

3 PRÀCTICA DE JOCS

3.1 Tipologia de jocs d’interior

Entenem per jocs d’interior aquells que es poden fer en un lloc tancat i on l’espai de desenvolupament del joc és limitat. Els jocs d’interior, en la seva majoria, solen ser jocs tranquils.

3.1.1 Jocs de taula

Entenem per jocs de taula aquells que es juguen al cim d’una taula o quelcom similar, hi poden jugar una o més persones.

Aquesta mena de jocs poden ser d’atzar però també poden requerir l’ús del raonament lògic o estratègic, la coordinació dels equips, les habilitats manuals, la memòria, la capacitat deductiva, la negociació...

Jocs de daus

S’utilitzen daus o similars com ara el parxís o el joc de l’oca.

Bàsicament també es poden classificar com jocs de tauler, on hi podem trobar els més clàssics com els que hem anomenat, o els escacs (que no utilitza daus), el monopoly, l’scrabble, el trivial, el pictionary, i molts altres de temàtics com ara jocs per conèixer una població, un ofici, una entitat...

Jocs de fitxes

S’utilitzen fitxes gravades com ara el dominó o el mahjong.

Jocs de cartes

Són els que es fan servir cartes, com ara la brisca, la botifarra, el set i mig amb la baralla espanyola o el pòquer amb la baralla anglesa. També es fabriquen jocs amb baralles especials com ara per jugar a les parelles.

Jocs de rol

Els jugadors han d’assumir un paper i superar diverses proves que van apareixent (normalment hi ha un director o directora del joc) en funció de determinades característiques que cada jugador sap que té i que els altres ignoren.

3.1.2 Jocs de bromes

Volem dedicar un apartat especial a aquesta tipologia de jocs perquè si no hi reflexionem podem fer que algun nen o nena o jove se senti humiliat i ferit en els seus sentiments.

Bàsicament es tracta de jocs on a un o uns dels membres participants se’ls fa sortir fora per donar instruccions a la resta, i quan s’incorporen tots interpreten el seu paper per fer una broma als escollits, des de inventar-se un codi que permet que tots facin alguna acció i diguin alguna cosa en un moment determinat, a ordenar una acció a la víctima i imaginar-se-la en un determinat context que ella desconeix i que per allò que fa, la situació fa gràcia.

S’ha de tenir molt en compte a l’hora de fer aquests jocs amb qui és la víctima i aturar-los d’immediat si ens adonem que la víctima pateix o s’ho passa malament, no és el mateix fer una broma a que algú en pateixi les conseqüències, els grans hem de saber on són els límits però en cas de dubtes evitar aquests tipus de jocs.

Per experiència són els mateixos joves qui els proposen i per tant hem de saber sempre mantenir el control.

3.1.3 Altres tipologies de jocs d’interior

  • Jocs de confiança

  • Jocs de coneixença

  • Jocs de distensió

  • Jocs d’afirmació

  • Jocs d’ajuda

  • Jocs d’animació i escalfament

  • Jocs d’expressió i creativitat (jocs de teatre)

  • Jocs de Kim

  • Jocs de viatge

  • Jocs tradicionals

  • Grans jocs d’interior

  • Concursos...

3.2 Jocs d'interior per Xavi Giró

Cistell de fruites

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Tots els participants es col·loquen en rotllana asseguts en una cadira.

Una de les persones para , es col·loca al centre i assenyala a un dels participants. Si li diu TARONJA TARONJA, el noi/a li ha de contestar dient el nom de la persona que té a la dreta, si li diu LLIMONA, LLIMONA haurà de contestar amb el nom de la persona que té a l’esquerra, si diu MADUIXA MADUIXA , dirà el seu propi i nom i si diu CISTELL DE FRUITES, tothom ha de canviar de cadira . La persona que para ha d’intentar seure i la persona que es quedi sense cadira para.

El cançoner

MATERIAL:

Llibreta i bolígraf per grup

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Formem diferents grups entre 4 i 6 jugadors i els donem un temps determinat perquè facin un llistat de cançons on surti una paraula que nosaltres els hi donem. Com més cançons tinguin a la seva llista més possibilitats de guanyar tindran.

Per exemple els hi podem dir que han de fer un llistat de cançons on surtin noms propis ( Laura , la Ramona, Gloria, etc..). Un cop han fet aquest llistat el monitor diu el nom d’un grup i comença a cantar l’estrofa de cançó on surt el nom . Si la resta té aquesta cançó a la seva llista ràpidament l’esborra perquè aquesta ja no es podrà repetir.

Quan diem el nom d’un altre grup canta una nova cançó on surt un altre nom propi.

Guanya l’equip que té més cançons i canta més estona sense haver-ne repetit cap de les cantades pels seus companys.

El director

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Tots en rotllana menys un jugador que para i es col·loca al centre.

Tots els participants formen part d’una orquestra i tenen un director que farà que el grup toqui. El grup interpreta la cançó XUMBA XUMBA MERIXUMBA

Tots els músics han de fer el mateix moviment que fa el director i la persona que para ha d’intentar encertar la persona que dirigeix l’orquestra.

Un cop ha encertat la persona que dirigeix l’orquestra es canvien els papers i el director passa a parar per la propera partida.

El joc de les pel·lícules

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Dividim els nois/es en diferents grups.

Joc de mímica on cada grup tria una pel·lícula i la fa representar al següent grup.

No es poden fer sorolls només mímica.

El mercat de Capi Capo

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Tots els jugadors asseguts en rotllana i surten de la sala 4 o 5 components.

Quan entren els expliquem que ens trobem en un mercat i que han d’endevinar els productes que es poden vendre o que no es poden vendre en aquest mercat.

Per exemple es poden vendre cases però no pisos, es poden vendre patates però no pinyes. I cal saber el perquè?

Senzillament perquè en aquest mercat no es poden vendre productes que portin la lletra i ni la lletra o. Una persona dirigeix el joc i és la responsable de preguntar als jugadors el que vendrien en aquest mercat.

El xiulet

MATERIAL: 1 xiulet

DESCRIPCIÓ DEL JOC

Demanem a un company que abandoni el grup fins que el monitor ha explicat el joc.

La resta de companys tots en rotllana , menys el monitor o una persona que portarà un xiulet lligat a la part de darrera del seu pantaló.

Quan torna el company li comentem que ha de fer de policia i fer voltes per dins el cercle per encertar quin company ha xiulat en aquell moment. La persona que porta el xiulet també voltarà pel centre de la rotllana amb l’excusa d’ajudar al que para

(sempre cal no donar-li l’esquena perquè no vegi el xiulet).

Quan el que para sent el xiulet s’acosta ràpidament on ha sonat i li diu a la persona que li ensenyi el xiulet. Lògicament ell no té el xiulet ( li podem dir que l’ha passat ràpid i que vigili les mans del company), perquè la persona que el porta ja s’ho mogut cap al costat contrari perquè xiuli una nova persona i així desconcertar al que para.

Els personatges

MATERIAL: Paper i cinta adhesiva (cel·lo)

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Tots els jugadors agafen un tallet de paper i escriuen el nom d’un personatge conegut per tots ja sigui polític , esportista , actor, un personatge de còmic, fantasia, etc.. Aquest paper l’enganxarem a l’esquena d’un company sense que ell vegi el personatge que es.

Un cop tothom té el nom d’un personatge a l’esquena comença el joc i els jugadors comencen a caminar fent preguntes a la resta. La resposta que podem rebre només es SI O NO per tant les preguntes poden ser ; soc un esportista? Soc home ? soc dona? Etc..

El primer jugador que endevina el personatge guanya.

Figures

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Podem jugar en parelles o grups més nombrosos de 2 o tres persones.

La parella o grup realitza una figura que no veuen els seus companys ( ulls tapats o tancats).

Un cop realitzada els companys han de tocar per intentar imitar de la manera més similar possible a la figura inicial.

Joc del porc

MATERIAL:

Un objecte que representa el porc ( qualsevol, un bolígraf, un paper etc..)

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Tots els participants asseguts en una rotllana es passen un article ( un llapis, un paper, etc..) imaginant que es passen un porc. Un cop els hi arriba a les seves mans han de dir a quina part del porc li farien un petó i passar el porc al següent company.

Un cop el porc ha fet tota la volta i arriba al primer participant aquest haurà de fer el petó a la part del porc que havia dit al company de la seva dreta i així successivament..

La bruixa avorrida

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Triem una persona que farà de bruixa i que matarà a la resta de personatges.

Tots els participants comencen a caminar per la sala observant les cares de tothom per intentar veure qui es la bruixa.

La bruixa mata als participants traient discretament la llengua, el personatge al que han matat espera 2-3 segons i seu a terra i diu ESTIC MORT.

La resta de participants continuen jugant, observant les cares i mirant d’encertar qui és la bruixa. Si un jugador sap qui es la bruixa ho ha de dir , en cas d’encertar guanya i si s’equivoca està mort.

La fotografia

ESCRIPCIÓ DEL JOC:

Tots els jugadors menys un, dos o tres es col·loquen preparats perquè els hi facin una fotografia. El jugador que para observa a tots els altres. Aleshores se’n va a un lloc determinat i mentrestant, un jugador s’amaga.

Quan torna el jugador que para, ha de saber qui falta. Si ho encerta s’intercanvien les funcions. També es pot jugar canviant la posició dels components de la foto i fins i tot intercanviant-se peces de roba i el que para ha d’intentar encertar els màxims de canvis possibles.

Entre aquesta primera fotografia i la segona hi ha diversos canvis. El nen o nens que paren veuen la primera imatge i surten de la sala. Quan tornen es troben amb la imatge canviada. Han d’intentar esbrinar els màxims de canvis possibles i tornar a col·locar a la gent com a la fotografia inicial.

Les màquines

DESCRIPCIÓ DEL JOC:


Cada grup haurà de representar amb mímica i sense cap tipus de soroll diferents màquines que el monitor exposarà als diferents grups. Per exemple podem demanar que representin una batidora, un ordinador,un rentavaixelles, un microones, etc.. Deixarem una estona als diferents grups perquè preparin la seva representació.


Pintallunes

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Per poder explicar el joc demanem a 4-6 persones que abandonin el grup per no escoltar les explicacions del monitor.

El joc consisteix en sortir al centre de la rotllana i pintar una lluna amb un guix “imaginari”. Un cop s’ha pintant la lluna el grup decidirà si la lluna ha estat pintada correctament ( amb aplaudiments) o si la lluna no s’ha fet correctament ( escridassada general).

El secret perquè el grup accepti la lluna com a ben pintada és tan senzill com dir “GRÀCIES” quan el company ens passa el guix. Normalment els jugadors que han sortit del grup es fixen amb les tonteries i la manera com es pinta la lluna però normalment costa que es fixin en que cal dir “GRÀCIES”

3.3 Tipologia de jocs d’exterior

3.3.1 Els jocs d’exterior

Són tota aquella tipologia de jocs que s’han de fer necessàriament a l’ai­re lliure, que no es poden fer en un espai tancat (això no vol dir que hi ha­gi un munt de jocs que de forma indistinta es poden fer a l’interior i a l’ex­terior i que els classificarem a la nostra conveniència).

Dins d’aquesta tipologia de jocs d’exterior hi trobem aquells jocs que es poden fer a la naturalesa en el sentit que aprofiten els recursos na­tu­rals: prats, boscos, muntanyes, relleus, platja, riu... però a l’espai de menjador escolar haurem d’adaptar o escollir aquells que s’adiguin als espais exteriors del centre.

Com hem dit abans només cal escriure en un cercador: jocs d’ex­te­rior, i trobarem a la xarxa un munt de recursos per donar i per vendre, per aquest motiu no ens estendrem més en aquest sentit i cal que feu aquest exer­cici de recerca per tal d’adonar-vos quan de fàcil és obtenir aquests jocs que sempre haurem d’escollir en funció d'un criteri determinat.

3. 4 Jocs d’exterior per Xavi Giró

Animals cecs

MATERIAL: 1 Mocador per jugador

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

En una granja tenim diferents animals i a la nostre tenim gossos, gats, ovelles, vaques, gallines, etc.. El que passa es que a la nostra granja aquests animals no hi veuen i pel soroll que fan han de trobar el seu grups ( 5 gossos, 5 gallines, etc..)

Així que el monitor passa i li diu a l’orella a cada jugador l’animal que ha de fer. Un cop tots els jugadors ho tenen clar la granja es posa en moviment i tothom ha de trobar el seu grup. Un cop trobem a la nostra companya gallina anem plegats de la ma a buscar la resta de gallines i així cadascú amb el seu animal. El primer grup d’animals que fa el grup complert guanya.

Bingo

MATERIAL: 1 pilota de bàsquet per equip

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Dividim el grup en 2 equips i cada equip té una pilota i una cistella de bàsquet.

A la veu del monitor cada jugador fa un llançament a cistella, es pot llençar del lloc on s'agafa el rebot o podem deixar que llencin del lloc on volen.

Es van contant els punts en veu alta, cada cistella val 1 punt.

Quan un equip arriba a 21 el següent punt no el contem com a 22 si no que criden BINGOOO!

Buscamines

MATERIAL: 1 mocador per jugador

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Marquem un terreny de joc i dividim el grup en 2. Dins d’aquest terreny de joc col·loquem als participants que faran de MINES. Aquests jugadors es divideixen pel terreny de joc a diferents alçades i obren els braços. Un cop col·locats només poden moure els braços.

En un extrem del camp i un cop col·locades les MINES la resta de companys examina el terreny de joc i es fa el seu dibuix mental per intentar arribar a l’altre extrem del camp sense que cap MINA li exploti. Un cop s’ha imaginat el recorregut es tapa els ulls i fa el recorregut , si li explota una MINA aquesta farà el soroll “BOOM” i el jugador estarà eliminat. El jugador que aconsegueixi passar sense que li exploti cap MINA guanya.

Busquem l'objecte

MATERIAL: 1 mocador per participant

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Dividim als participants en grups de 5-8 persones màxim. Aquests participants formen un tren agafats per la cintura i amb els ulls tapats , el conductor dels trens que serà el darrer jugador de la filera no es tapa el ulls.

El joc consisteix en trobar un objecte el més ràpidament possible. Els trens surten al mateix temps i han de trobar un sol objecte. No es pot parlar i els trens només es poden guiar amb les senyals que dona el conductor. Per exemple per anar a la dreta picarà a l’espatlla dreta del jugador que té al seu davant i així successivament fins arribar al primer jugador. El primer equip que troba l’objecte guanya

Cara i creu

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Delimitem un camp amb una línea central i dues als extrems . Dividim als participants en dos grups que es situen a la part central del camp. A un equip l’anomenarem cara i a l’altre creu. Un cop el monitor crida el nom del grup “CARA” aquest ha de córrer per intentar superar la línea final sense que l’equip “CREU” els atrapi.

Cada vegada que s’agafa un jugador abans de que creui la ratlla és un punt pel seu equip.

Caus i conills

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Els jugadors es col·loquen en rotllana i en parella, un dels participants es posa dret amb les cames obertes (cau) i el company ajupit entre les cames (conill).

El monitor cridarà CAU O CONILL . Al moment que crida CAU totes les persones que estan dretes comencen a córrer per la part de fora de la rodona. El monitor pot cridar “CANVI D’ORIENTACIÓ” i tothom variarà el seu sentit de la marxa.

Quant el monitor crida “PROU” tots els caus han de tornar al seu conill o els conills al seu cau i sempre en la mateixa direcció de la marxa que portaven en aquell moment

(no val anar en sentit contrari ni fer marxa enrere)

Come cocos

MATERIAL:

Podem jugar sense cap tipus de material, només cal jugar en un espai marcat i com més línies trobem al terra millor ( perfecte en un pavelló)

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Una persona para ( el coco) i ha d'agafar a la resta de companys. Tots els jugadors només es poden desplaçar per les línies ( laberints) que trobem a la pista ( no val saltar d'una a l'altre).

Les línies simulen els laberints de la típica màquina del come cocos.

El jugador que para fa un moviment amb les dues mans simulant que es menja el que es troba per davant. La resta porta les mans al cap i així sabem que no estan atrapats. Un cop ens atrapen passem a ser coco, per tant cada vegada hi ha més gent que para i cal buscar línies (laberints) per intentar no ser atrapats.

VARIANT:

Podem jugar tal i com es veu a les fotos amb una pilota de bàsquet i el convertim en joc preesportiu de bàsquet.

Dos sí!, tres no!

DESCRIPCIÓ DEL JOC

Joc de persecució en el que una o dues persones paren ( depenent del nombre de jugadors). Aquests intenten atrapar a qualsevol participant que no podrà ser atrapats si es troben en parelles (un al costat de l'altre), així si estem en parella estem salvats. Si arriba un company “simpàtic” i es col·loca a un dels costats fa que el company més allunyat a ell tingui que sortir i pot ser atrapat, vol dir que el trio et fa la guitza.

Per exemple, veiem a la fotografia com es forma un grup de tres i una persona ha d'abandonar el grup abans de que sigui atrapada.

El pistoler

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Tots en rotllana menys un jugador que es col·loca al centre.

Aquesta persona assenyala a un jugador que s’ha d’ajupir ràpidament i els seus companys de la dreta i esquerra s’han de mirar i assenyalar-se com si tinguessin una pistola. El primer que diu el nom de l’altre segueix jugant , l’altre ha de seure.

Així anirem eliminat als participants fins que en quedin dos.

Els dos darrers participants han de fer un duel entre ells. El jugador del centre els marca el nombre de passades que han de fer 1-2-3 i quan diu JA el primer jugador que es gira i diu el nom de l’altre guanya.

El rellotge

MATERIAL: 1 PILOTA

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Dividim el grup en dos. La meitat es col·loquen en una rotllana i la resta en una filera. El grup que està en rotllana van fent rodar una pilota i han de contar en veu alta el número de passades que fan. Un cop la pilota comença a rodar el primer participant de la filera comença a córrer i toca la ma del següent company i així successivament fins que tots els de la filera han corregut .

Quan acaba el darrer de la filera la pilota para i es conten les passades. Es canvien els papers i els de la filera fan la rotllana intentant fer més passades que els seus companys. El grup que aconsegueix fer-ne més guanya.

El monitor pot fer variar el sentit de la pilota cridant ( canvi de direcció) els participants que corren sempre ho fan en el mateix sentit

Els trens

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Formem trens de 5 o 6 vagons. Els vagons s'agafen per la cintura i al davant es col·loca una persona que para i que ha d'intentar tocar el darrer vagó del tren.

El tren ha de girar en sentit contrari intentant obstaculitzar a la persona que para perquè no pugui tocar a la darrera persona del tren.

Guerra de pilotes

MATERIAL: 1 pilota per jugador

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

El grup dividit en dos equips, un a cada part del camp.

Totes les pilotes disponibles repartides entre els jugadors.

A una senyal tothom intentarà llançar la seva pilota al camp dels contraris i ho continuarà fent fins al senyal de final del joc.

Es fa recompte de les pilotes que hi ha a cada camp. Qui té més pilotes al seu camp, perd el joc.

El joc de les 10 passades

MATERIAL: 1 Pilota

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Formem 2 equips dels mateixos jugadors i marquem un terreny de joc. Dins d’aquest terreny els jugadors intenten fer 10 passades amb els companys del seu equip per aconseguir 1 punt. L’equip contrari intenta robar la pilota.

Si al rebre la passada del company la pilota ens cau a terra començarem a contar de nou i si rebem la pilota li hem de passar a un altre company ( no val repetir amb el mateix), tampoc val córrer amb la pilota. L’equip que aconsegueix més punts guanya el joc.

KO

MATERIAL: 2 pilotes de bàsquet per grup, 1 cistella

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

El grup es col·loca en fila.

Els dos primers tenen pilota.

Llança un primer a cistella i seguidament ho fa el segon.

Sempre es comença a llançar des de tirs lliures i si no entra se segueix tirant des d’on s’agafi el rebot fins fer cistella.

Si el segon anota abans que el primer, aquest queda eliminat.

Quan un jugador encistella, passa la pilota al següent de la fila, i es continua la competició, eliminant al que va davant si encistelles abans que ell.

Quan només queden dos jugadors es col·loquen les pilotes a l’alçada de la línea de personal. Els dos jugadors es col·loquen d’esquena a la cistella i a la veu del monitor es giren el més ràpidament possible i el primer que fa la cistella guanya.

La bomba

MATERIAL: 1 Pilota

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Tots els participant es col·loquen en rotllana menys una persona que es col·loca asseguda al centre. Aquesta participant serà l’encarregada de fer explotar la bomba.

La bomba (pilota) comença a voltar i la persona del centre anirà dient (la bomba s’acosta, la bomba està a punt d’explotar i la bomba ha explotat) . En aquest moment a la persona que té la pilota a les seves mans li explota la bomba i ha de seure al terra i està eliminada.

El jugador que al seu costat en té un altre d’eliminat (assegut al terra) ha de fer arribar la pilota al proper company saltant al company eliminat (amb les cames obertes).

La casa i el llogater

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

En grups de 3 persones formem cases. La persona situada al centre de la casa és el llogater, la persona a la qui dona l’esquena és la paret del darrera i la persona a qui el llogater mira la paret del davant.

Un jugador para i es col·loca més o menys al centre de totes les cases. Aquesta persona pot dir (llogater, paret del davant ,paret del darrera o casa). Si es diu llogater, tots els llogaters canvien intentant trobar un forat en un altre casa. El mateix quan es diu paret del darrera o del davant. La persona que es queda sense casa para.

Quan es diu casa, tothom absolutament tothom canvia de casa i es tornen a formar cases el més ràpidament possibles, indiferentment de l’ordre que teníem abans . Vol dir que una persona que era paret del davant pot passar a ser llogater , l’important es formar ràpidament les cases. La persona que es queda casa passa a para

La guspira i els bombers

MATERIAL: 1 pilota, 1 cèrcol per cada bomber i cons per delimitar el camp

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Delimitem un terreny de joc i col·loquem dins aquest espai a mig grup. Tots es col·loquen dins un cèrcol, aquests jugadors són els bombers.

Fora d’aquest espai la meitat del grup que seran les guspires.

A la veu de la monitora o monitor una guspira entra dins el terreny dels bombers i s’ha de moure per dins aquest espai durant 10 segons.

Les rebaixes

MATERIAL:

1 cèrcol o con per delimitar la posició del jugador, i molt material al centre de la rotllana, pilotes, cèrcols, cons... quant més material millor

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Tots els jugadors es col·loquen al seu cèrcol de referència i en una rotllana. Al centre tot de material, que els jugadors podran “robar”.

A la veu del monitor cada jugador intenta agafar material del centre i el porta al seu lloc ( una peça per viatge). També es pot robar el material dels companys, cada vegada que un jugador es mou la resta de jugadors li poden treure el material que fins aquell moment tenia.

Guanya el jugador que té més peces de les rebaixes en el moment que la monitora o el monitor atura el joc.

Pilota fictícia

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

El joc segueix el mateix format que el joc de les 10 passades però aquesta vegada juguem sense pilota.

El monitor decideix quin jugador té la pilota i diu “PILOTA MIREIA” per exemple, la Mireia ha de reaccionar ràpidament i fer arribar la pilota a un seu company (del mateix equip) dient “PILOTA ALBERT” si l’Albert no reacciona ràpid i abans de passar la pilota dient el nom d’un altre company es tocat per un jugador de l’equip contrari perd la pilota, que passa a estar en possessió d’aquest jugador de l’equip contrari.

Tallar el fil

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Un atrapa i diu en veu alta a qui vol atrapar ( només una persona). Mentre el persegueix els seus companys el poden alliberar travessant la línia imaginària entre el que atrapa i el perseguit. El nen que atrapa ha de perseguir llavors a qualsevol que travessi aquesta línia imaginària fins que agafi algú.

A la fotografia podem veure com la noia que porta el pitrall groc intenta salvar a la seva companya passant pel mig, es a dir tallant el fil entre el perseguidor i el perseguit.

Tots a la dreta, tots a l'esquerra

MATERIAL: 1 PILOTA PER PARTICIPANT

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Tots en rotllana i cadascú amb una pilota. A la veu del monitor tothom llença la seva pilota enlaire i ha de recollir la pilota del company de la seva dreta o de la seva esquerra segons les indicacions del monitor.

Podem complicar el joc intentant recollir la pilota de 2 companys a la dreta o a l'esquerra.

T'agraden els teus veïns?

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Tots col·locats en rotllana menys un participant que es situa al centre i que fa la següent pregunta a un dels jugadors; “T’agraden els teus veïns”?

La resposta del participant serà “Si però m’agraden més els veïns d’en Pau i de la Maria per exemple” els veïns (persona de la dreta i la de l’esquerra) de la persona a la que han fet la pregunta, els veïns d’en Pau i els de la Maria (6 persones en total) han de canviar de lloc.

La persona del centre intentarà col·locar-se en un dels forats buits i el que es quedi sense lloc es situa al centre.

3.5 Tipologia dels jocs de paracaigudes

Aquesta informació està extreta de Recursos TIC a l'àrea d'Educació física del Servei Educatiu Baix Llobregat 4 - El Prat de Llobregat. Centre de Recursos Pedagògics.
Proposta didàctica elaborada per Victor Fabró. Professor especialista en educació física


3.5.1 Introducció als jocs amb paracaigudes

Cap els anys 1985 es va començar a utilitzar a Catalunya el paracaigudes com un material alternatiu del joc i l’activitat física.

Els jocs de paracaigudes proporcionen la màxima participació per a tots els membres del grup. El comportament físic d’un paracaigudes en moviment comporta que la cooperació sigui una necessitat, doncs certament per poder evolucionar amb una gran tela es necessària la participació de varis jugadors.

Un cercle manté a tots els membres del grup en peu d’igualtat. El cercle és la forma més cooperativa de comunicació del grup.

Amb el paracaigudes els jocs i situacions són exercicis i jocs de cooperació i participació, però el millor de tot és que són divertits.

3.5.2 Material

El paracaigudes és un aparell que consisteix en un teixit molt resistent, que adopta una forma més o menys copular en desplegar-se.

Hi ha molts tipus de paracaigudes, des de els paracaigudes militars fins els que es fabriquen especialment per jugar a les classes d’educació física o altres activitats (diades recreatives, festes, etc.).

El tipus de paracaigudes més idoni, és el de tela de seda o niló circular sense barretes, amb poc pes amb forma de pastis amb un forat al mig i que es pugui omplir d’aire (veure explicació).

Per aconseguir un paracaigudes tenim bàsicament quatre opcions:

1) Construir-lo nosaltres: Comprar teles de niló lleuger de diferents colors i tallar-les amb forma de triangles de pastis. Cosir els triangles en forma de cercle, utilitzant la costura francesa. Retallar un forat d’uns 30 cm. de diàmetre en el centre i cosir una corda al voltant de la vora exterior del cercle per agafar-lo.

2) Es aconsellable tenir un paracaigudes manllevat a una escola de paracaigudisme, gimnàs, company, amic, etc. per fer-lo servir de patró.

3) Anar a una caserna, a una tenda d’excedents militars o a una escola de paracaigudisme i demanar-ne un d’usat. Si no teniu maquina de cosir i un local suficientment gran per estendre el paracaigudes i apedaçar-lo rebutgeu els que tinguin estrips o descosits.

4) Comprar-ne un paracaigudes especialment fabricat o distribuït per diferents cases comercials de material esportiu. Solen ser teles de niló de colors vius i de mides variables (3 a 6 metres de diàmetre).

5) Llogar-lo a alguna entitat o centre esportiu (centres de recursos pedagògics, serveis esportius municipals, servei d’esports de la diputació, etc.).

3.5.3 Jugar amb el paracaigudes

La primera vegada que hom juga amb un paracaigudes produeix una certa sorpresa i estranyesa, però sols al principi, després resulta molt divertit tant pels participants com per els espectadors.

Podem començar amb el paracaigudes estès a terra. No seran necessàries veus, megàfons o xiulets per reunir a la gent al voltant. Simplement la grandària i els colors del paracaigudes atraurà la seva atenció: Què és això? És un paracaigudes de veritat? Qui ha de saltar?. Les persones es concentraran espontàniament al voltant del suau i sedós material. Amb tots els participants drets, asseguts o a la gatzoneta al voltant de la vora del paracaigudes podem començar a jugar i després de cada joc podem tornar a deixar de nou la tela al terra. Fer això garantitza que tots els participants es guaitin i que tots escoltin les instruccions, preguntar, fer suggeriments, donar idees i compartir la direcció. Deixar el paracaigudes al terra es especialment important quan juga un grup d’edat diferents. Els nens es senten frustrats quan el paracaigudes s’agafa massa alt i no poden veure ni escoltar el que passa.

Quan el grup esta més familiaritzat amb el paracaigudes pot utilitzar la posició fruiter. Tots els participants es posen dempeus agafant el paracaigudes amb les dues mans a l’alçada del pit del participant més petit, i deixant que el centre de la tela toqui el terra o la herba en el centre, formant així un fruiter.

Si es juga amb el paracaigudes a l’aire lliure, hem d’intentar jugar en una zona d’herba o superfície fina, per evitar rascades i fer pols.

Es convenient dividir els participants en grups, tants com paracaigudes hi hagi.

Per inflar el paracaigudes, tots els jugadors s’han de posar al voltant de la vorada del paracaigudes (dempeus o a la gatzoneta), agafant-lo amb les dues mans. Es dona una senyal i tots els participants aixecant el paracaigudes sobre els seus caps fins estendre els braços totalment. El paracaigudes s’omple d’aire i semblarà una ombrel·la gegant.

Per desinflar el paracaigudes, tots junts, encara agafant la vorada a les dues mans, s’ajupiran i posaran tota la vorada al terra. L’aire quedarà atrapat a la tela, però gradualment sortirà per el forat central i el paracaigudes es desinflarà. Si volem desinflar-lo ràpidament, tots tenen que tirar la vorada cap a fora.

Les persones de totes les edats gaudeixen amb els jocs cooperatius del paracaigudes, i l’excitació del grup augmenta ràpidament si estan esperant que el paracaigudes s’ompli d’aire o amagar-se sota d’ell.

Intentar evitar l’avorriment finalitzant el joc quan els més joves o petits encara estan gaudint o planificant algunes activitats tranquil·les entre altres més actives.

A la web on hem extret aquest informació hi trobareu 19 jocs amb paracaigudes.

3.6 Jocs amb paracaigudes per Xavi Giró

El cocodrils i els metges

MATERIAL: 1 Paracaigudes

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Tot el grup seu a terra i agafa el paracaigudes per sota la barbeta, és a dir el cap fora i les cames estirades dins la lona.

Dins col·loquem un cocodril que intentarà estirar els peus dels jugadors i portar-los dins el paracaigudes i fora uns metges que intenten salvar a la gent quan es estirada pel cocodril.

Els jugadors que no aconsegueixen ser salvats pels metges i són arrosegats dins , es converteixen en cocodrils.

Futbol de paracaigudes

MATERIAL: 1 paracaigudes i dues pilotes

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Dos equips, cada equip amb una pilota d’un color diferent.

L’objectiu del joc és intentar fer fora la pilota de l’equip contrari abans que ells aconsegueixin fer fora la nostra .

El primer equip que aconsegueixi treure 3 vegades la pilota de l’equip contrari guanya el joc.

Intercanvi

MATERIAL: 1 paracaigudes

DESCRIPCIÓ DEL JOC

Tothom es posa agafant el paracaigudes per un color: A una ordre , per exemple: un, dos , tres, vermell, elevem el paracaigudes i tots els que estaven en el color vermell passen per sota per canviar-se de lloc.

Un altre variant és canviant més d’un color a l’hora.

També podem fer canvis per alguna característica dels nens, ( els que portin una peça de roba blanca, els que portin ulleres, etc..). Es pot realitzar el joc donant-se una abraçada al centre els que canvien de lloc.

L'iglú

MATERIAL: 1 Paracaigudes

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Aixecar el paracaigudes i quan baixa, entrarem a dins i seurem amb la lona sota el cul, de manera que queda com un iglú . Mirarem l'estona que aguantem dins

Peixos i pescadors

MATERIAL: 1 PARACAIGUDES

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Dividim el grup de joc en 2 , uns tindran el rol de pescador i els altres de peixos.

Els pescadors agafen el paracaigudes i concreten un número( que no han d'escoltar els peixos), el monitor marcarà un núm mínim i un de màxim, per exemple entre el 10 i el 40 ).

Quan els pescadors comencen a contar en veu alta , els peixos han d'entrar i sortir contínuament per sota del paracaigudes. Quan s'arriba al número establert els pescadors tanquen el paracaigudes per veure quan peixos han pescat.

Superman

MATERIAL: 1 Paracaigudes

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

5-6 jugadors agafen el paracaigudes per un costat i s’han de desplaçar corrent per un espai abans delimitat sense que el paracaigudes toqui el terra. Al desplaçar-se amb la lona sembla l’efecte de la capa de superman.

Terra, aigua i aire

MATERIAL: 1 Paracaigudes

DESCRIPCIÓ DEL JOC:

Agafem el paracaigudes pels extrems i l’estirem per aconseguir una rodona molt gran.

Mourem el paracaigudes arran de terra quan diem TERRA. A l’alçada de la cintura quan cridem AIGUA i a l’alçada de les espatlles quan cridem AIRE.

Cal anar coordinats i treballar en equip.

VIDEOS PER SABER-NE MÉS

A tomarse el juego en serio

Estamos habituados a pensar el juego como patrimonio de la infancia: tiempos y espacios destinados al placer y a la construcción de la personalidad. La charla de Agustín Manzanel nos invita a revisar nuestras prácticas en la vida adulta y a considerar el juego en su posición política.

Cuando estaba en el colegio secundario, Agustín quería ser ingeniero químico. Le gustaba la idea de poner la ingeniería al servicio de los recursos renovables, aunque a los dos años de carrera decidiera detenerse para reorientar el rumbo y cursar la carrera de Tiempo Libre y Recreación. Hoy es uno de esos recreólogos que se toma el juego en serio y, junto con Eliana Bellante -su compañera de ruta-, emprendieron hace casi dos años un proyecto de Recreación itinerante con una mochila llena de juegos no tradicionales, antiguos y de otras culturas. Bautizaron ese proyecto con el nombre de Saraña Huwitaqui, “caminando nuestra bonita tierra” en aymará, y a partir de entonces recorren ciudades y pueblos desde la costa hasta la cordillera de la Patagonia. Han realizado talleres de formación de formadores (docentes, psicólogos, biólogos, bibliotecarios) y han jugado con chicos de nivel inicial, primaria y secundaria, además de adultos mayores y cuanta familia abre las puertas de su casa. This talk was given at a TEDx event using the TED conference format but independently organized by a local community. Learn more at https://www.ted.com/tedx