Unitat didàctica 67UD3C

Prevenció del maltractament infantil, prevenció i abordatge de l’abús sexual infantil en el món del lleure

Aquesta unitat didàctica és el complement especialitzat en temes d'abusos sexuals de la unitat didàctica anterior: 67UD3B i es complementa amb la unitat didàctica següent 67UD3C especialitzada en educació per a la diversitat sexual i de gènere

ÍNDEX

PREVENCIÓ DE MALTRACTAMENT I ABUSOS EN ACTIVITATS D'EDUCACIÓ EN EL LLEURE

El certificat de delictes de naturalesa sexual 

La Llei estatal 26/2015 de modificació del sistema de protecció a la infància i l’adolescència afecta les entitats i les persones que atenen menors d’edat.

El certificat de delictes de naturalesa sexual permet acreditar la manca de delictes d'aquest tipus. Des de l’any 2015 les persones que treballen en contacte habitual amb menors tenen l’obligació d’aportar el certificat negatiu conforme no n'han comès.

Totes les persones que per la seva feina tinguin contacte habitual amb menors hauran de presentar a les entitats o empreses d’educació en el lleure on hagin de treballar una certificació de no estar condemnat per cap delicte contra la llibertat i indemnitat sexual.

De la mateixa manera, els responsables jurídics de les entitats i les empreses s’han d’assegurar que les persones (ja siguin voluntàries, contractades, en pràctiques...) que col·laboren en les activitats amb menors que organitzen no estiguin condemnades per cap delicte contra la llibertat i indemnitat sexual.

La diferència substancial que presenta aquest certificat en relació amb el certificat d’antecedents penals és que només hi figuren els delictes sexuals, d’aquesta forma es preserva el dret a la intimitat inherent a tota persona.

Qui el pot sol·licitar

Qualsevol persona física major d'edat.

En el cas de menors d’edat, hauran d'estar representats pel pare, la mare o el tutor legal.

Si la persona sol·licitant no és espanyola, a més del certificat del Registre Central de Delinqüents Sexuals, ha d’aportar un certificat del seu país de nacionalitat en el qual s’informi de la manca de delictes de caràcter sexual.

Tràmit per obtenir la certificació del registre central de delinqüents sexuals

El tràmit per obtenir la certificació del registre central de delinqüents sexuals es gestiona a través del Ministeri de Justícia.

També al web Tràmits Gencat hi ha un apartat específic destinat a la obtenció del certificat de delictes de naturalesa sexual, on hi ha tota la informació necessària: Obtenció del certificat de delictes de naturalesa sexual

Validesa del certificat de delictes de naturalesa sexual

Si voleu comprovar la validesa del certificat que us presenti una persona, podeu fer-ho mitjançant el web de verificació de documents del Ministeri de Justícia.

Vigència del certificat de delictes de naturalesa sexuals

La persona que treballa o col·labora de forma discontinua, ha de tornar a presentar el certificat a l’empresa o entitat cada vegada que s’hi incorpora.

La persona que treballa o col·labora de forma continuada no cal que torni a presentar el certificat mentre no s’interrompi aquesta col·laboració.

Persones estrangeres

D’acord amb l’article 9 del Real Decret 1110/2015, d’11 de desembre, pel qual es regula el Registre Central de Delinqüents Sexuals, els ciutadans d’origen estranger que vulguin treballar habitualment amb menors hauran de tenir:

Certificació negativa del Registre Central de Delinqüents Sexuals expedida per les autoritats espanyoles

Certificació negativa d’haver estat condemnats per delictes de caràcter sexual expedida pel seu país d’origen o d’on siguin nacionals.

NOVETAT

LES ORGANITZACIONS QUE TRACTIN AMB INFANTS PODRAN COMPROVAR ELS ANTECEDENTS SEXUALS

El 25 d’abril, ha entrat en vigor el Reial Decret 407/2024, de 23 d’abril, pel qual es modifica el Reial Decret 110/2015, d’11 de desembre, pel qual es regula el Registre Central de Delinqüents Sexuals. La nova normativa pretén millorar la protecció de les menors d’edat, facilitant la comprovació d’antecedents per delictes sexuals i tràfic d’éssers humans

PRINCIPALS MODIFICACIONS

1 PREVENCIÓ DEL MALTRACTAMENT INFANTIL

Quan realitzem activitats d’educació en el lleure tenim més accés a detectar possibles riscos per als infants i joves. La educació en el lleure es un àmbit ideal per a poder fomentar la inclusió social, poder crear vincles de confiança per tal de que l’infant o jove pugui verbalitzar el seu neguit i explicar-li als monitors/es o director/es d’educació en el lleure. Per aixó la Direcció General de Joventut ens facilita un seguit de propostes, recursos i adreces que poden ser d’utilitat en el transcurs d’aquestes activitats

1.2 Certificació negativa de condemna per delictes contra la llibertat i indemnitat sexual

Les persones que per motius de feina tinguin contacte habitual amb menors hauran de presentar a les entitats o empreses en les que exerceixin l’activitat una certificació negativa de condemna per delictes contra la llibertat i indemnitat sexual. 

1.2.1 Informació sobre qui ho ha de presentar i com obtenir-la.

Qui el pot sol·licitar

Validesa del certificat de delictes de naturalesa sexual

Persones estrangeres

1.3 Protocol a seguir en l’àmbit del lleure sobre els possibles riscos en els abusos sexuals als infants i joves

PROTOCOL DE PREVENCIÓDELS ABUSOS SEXUALS EN L’ÀMBIT DEL LLEURE 

El document preveu múltiples mecanismes per tal de garantir la protecció dels 500.000 infants, adolescents i joves que participen cada any en activitats de lleure a Catalunya. Es tracta d'una guia de prevenció que contempla actuacions per tal de prevenir situacions de maltractament o abús sexual.

Té un nou decàleg de mesures per minimitzar els riscos, indicacions per gestionar situacions de risc, el procediment a seguir en cas de detecció d'un cas d’assetjament sexual infantil (ASI) a través de les figures del delegat/da de protecció de la federació de lleure, els circuits de notificació en casos de sospita o certesa d’ASI i les pautes per comunicar les situacions a les famílies afectades.

Aquest Protocol suposa una millora i una actualització del Protocol de Prevenció dels Abusos Sexuals en l’Àmbit del Lleure vigent fins ara, aprovat l'any 2013 però que no comptava pròpiament com a protocol aprovat per acord de Govern.

Parteix de la base de quin és el paper dels educadors de lleure (actualment n'hi ha uns 40.000 arreu del país) respecte a la prevenció, la detecció, la notificació d'aquest tipus de situacions així com el suport als infants que cada any participen a les activitats organitzades per caus, esplais, casals d’estiu, colònies, acampades, rutes o camps de treball.

Estableix com gestionar els nivells de risc d’abusos en les activitats en funció de situacions com: ús del lavabo, higiene personal i dutxes, piscina, canvis de roba, ferides i convalescència, dormir fora de casa (cases de colònies, bivac o campaments), fotos i vídeos, ús de dades personals, jocs i tallers, espai abans i després de l’horari, obsequis o activitats amb persones externes a l’activitat.

En cadascuna d’aquestes situacions, el document analitza la situació de risc potencial, el nivell de risc i les accions preventives.

En el cas d'infants entre 0 a 4 anys i d’adolescents, el Protocol indica accions preventives específiques.

En cas de detecció d'un cas d’ASI o maltractament, el procediment indica seguir criteris de mínima intervenció necessària sobre els infants afectats, discreció i màxima transparència. A més, els membres de l’equip han de seguir el circuit intern que marca el Protocol, i que s’emmarca en el Protocol Marc d’Actuacions contra el Maltractament a Infants i Adolescents de Catalunya.

Aquest circuit obliga a contactar de manera immediata amb el servei sanitari o hospital de referència de la zona en cas que s’hagi produït un cas de maltractament o assetjament sexual. A més, cal comunicar la situació a la DGAIA –a través del servei territorial i d’Infància Respon 116 111 (24 hores)- i a la Fiscalia de Menors.

Infografia del protocol de prevenció dels abusos sexuals en l'àmbit de l'educació en el lleure 

1.4 Recursos pedagògics i orientacions per a la prevenció i abordatge de l’abús sexual infantil en el món del lleure

Recursos pedagògics i orientacions per a la prevenció i abordatge de l’abús sexual infantil en el món del lleure Consisteix en la proposta d’una sèrie d’activitats per a realitzar amb infants i adolescents a l’entorn de l’abús sexual infantil. Les activitats estan dividides en cinc franges d’edat, abastant dels 6 als 16 anys. 

1.5 Recomanació de la Direcció General de Joventut en relació a la finalització anticipada de la participació d'infants amb necessitats educatives especials en activitats d'educació en el lleure

Recomanació de la Direcció General de Joventut en relació a la finalització anticipada de la participació d'infants amb necessitats educatives especials en activitats d'educació en el lleure Recomanació de la Direcció General de Joventut inspirada en un suggeriment del Síndic de Greuges de Catalunya.

1.6 Altres informacions d'interès per a educadors i educadores en els abusos sexuals als infants i joves

Protocol de prevenció, detecció, notificació, derivació i coordinació de les situacions de maltractament infantil i adolescent en l'àmbit educatiu  Descripció esquemàtica de les accions a fer en matèria de maltractament infantil quan es produeixen en l’espai escolar.

Fundació Vicki Bernadet Fundació que treballa l’atenció integral, prevenció i sensibilització dels abusos sexuals a menors.

Tabú. Tu tries què t'hi jugues, Tabú, tu tries què t’hi jugues: joc per parlar sobre escenes quotidianes de violències sexuals que trobem a les aules, als equipaments juvenils i al nostre dia a dia. Tres recorreguts virtuals que s’hauran de resoldre mitjançant una app del mòbil


Tràmit per obtenir la certificació del registre central de delinqüents sexuals

El tràmit per obtenir la certificació del registre central de delinqüents sexuals es gestiona a través del Ministeri de Justícia.

També al web Tràmits Gencat hi ha un apartat específic destinat a la obtenció del certificat de delictes de naturalesa sexual, on hi ha tota la informació necessària: Obtenció del certificat de delictes de naturalesa sexual

ENLLAÇOS PER SABER-NE MÉS

VÍDEOS PER SABER-NE MÉS

Abusos sexuales a menores: 'No te calles, cuéntalo'

El 20% de la población en España ha sufrido algún tipo de abuso sexual durante su infancia antes de cumplir los 13 años. Cada día se registran en España 10 denuncias por abusos sexuales a menores. 

Son las víctimas más vulnerables, las que no opondrán resistencia, las que en la mayoría de los casos no contarán lo que les han hecho y las que tardarán toda una vida en olvidar. Los abusos sexuales a  menores están mucho más extendidos de lo que pueda parecer. En el 70% de los casos se producen dentro del entorno familiar y las redes sociales están disparando las cifras. Desde la fundacion ANAR, de ayuda a niños y adolescentes en riesgo, se alerta de esta realidad y a ellos se ha sumado la FUNDACIÓN zaragozana Edelvives: con un mensaje en forma de libro: NO TE CALLES, CUÉNTALO.

Con él se quiere llegar a los niños y a sus familias, se quiere concienciar de una realidad durísima de la que apenas tenemos conciencia. 

Trenquem el silenci. Assetjament a les escoles.

150 milions d’estudiants a tot el món, d’entre 13 i 15 anys, han patit assetjament escolar. A Catalunya, un de cada set joves ha viscut alguna situació de ‘bullying’. El curtmetratge documental ‘Trenquem el silenci. Assetjament a les escoles’ posa de manifest que aquesta pràctica continua present als nostres centres escolars. Joves estudiants hi reflexionen i alguns, fins i tot, ens apropen les seves històries personals, i professionals de la matèria ens expliquen com prevenir i fer front a l'assetjament escolar.

Aquest documental és el resultat del taller de cinema social que es va portar a terme en el marc del Cívicus, casal d’estiu XL de l’Ajuntament de Vic -organitzat per VicJove i l’Àrea de Cooperació-, i impartit pel Festival Protesta. Els joves participants van decidir la temàtica sobre la qual volien treballar i, durant el mes de juliol del 2018, van produir i gravar aquest curtmetratge.

Realització audiovisual: Festival Protesta.

Organització: Ajuntament de Vic. Àrea de Cooperació. Vicjove. Cívicus 2018. 

Conferencia Vicki Bernadet y Yaiza Redlights (07/10/17)

Vicki Bernadet y Yaiza Redlights hablaron de abuso sexual infantil, de prevención y de educación afectivo-sexual en el marco de la campaña de sensibilización realizada por la Fundación Vicki Bernadet en el Salón Erótico de Barcelona 2017 

Prevenir l'abús és responsabilitat de tothom