Unitat didàctica 66UD5

Estratègies i mètodes d'educació per a la salut

ÍNDEX

ESTRATÈGIES I MÈTODES D'EDUCACIÓ PER A LA SALUT

1 CONCEPTES BÀSICS D'EDUCACIÓ PER A LA SALUT. APLICACIÓ D'HÀBITS DE VIDA SALUDABLES (HVS)

L'Organització Mundial de la salut (OMS) va definir l'any 1947 la salut com un estat de complet benestar físic, mental i social i no simplement l'absència de malaltia.

Aquesta definició va suposar un pas endavant en donar importància a la Salut des d'un concepte global. A l'actualitat aquest concepte de salut ha evolucionat: hi ha qui entén la salut com un recurs per viure i altres l'entenen com una capacitat d'adaptació. Veiem com exemple quantes definicions de salut podem trobar per la xarxa.

Tot i que la salut humana és un concepte universal, existeixen diferències culturals en la seva interpretació. La cultura determina una forma de pensar sobre el concepte salut i els seus diferents àmbits. La cultura apareix també com un factor de risc per a la salut en certs àmbits, com ara l'alimentació.

Un dels objectius de l'Educació per a la Salut en el lleure educatiu és la promoció de la salut i la millora de la qualitat de vida en general. 

La nostra tasca com educadors consisteix en la prevenció d'hàbits nocius i el foment d'estils de vida més saludables, que implica desenvolupar en les persones la capacitat d'elecció d'un estil de vida més d'acord amb el seu entorn.

La Carta d'Otawa per a la promoció de la salut (1986) diu: "La promoció de la salut afavoreix el desenvolupament personal i social en tant que proporcioni informació, educació sanitària i perfeccioni les aptituds indispensables per a la vida".

Factors de risc de la salut: 

Si entenem la salut com un concepte positiu, és a dir diferent a l'absència de malaltia, aleshores l'instrument més adequat per preservar-la és la prevenció.

Àmbits de prevenció:

En el lleure educatiu farem especial èmfasi en l'àmbit primari de prevenció. 

1.1 Conceptes d'educació per a la salut

L'Educació per a la Salut (EPS) ha estat considerada com un dels camps d'innovació de la Reforma Educativa en curs a Espanya, i cobra cada vegada una major importància com a àrea de treball pedagògic en l'educació reglada i en l'educació social (no reglada).

Malgrat tot, l'Educació per a la Salut (EPS) és una pràctica antiga, encara que ha variat substancialment en quant al seu enfocament ideològic i metodològic com a conseqüència dels canvis paradigmàtics en relació a la salut: D'un concepte de salut com a no-malaltia cap a un altre de més global, que considera la salut com las globalitat dinàmica de benestar físic, psíquic i social.

El pas del concepte negatiu de salut a una visió positiva ha conduït a un moviment ideològic, segons el qual, les accions han d'anar dirigides a fomentar estils de vida sans, front al enfocament preventiu que havia prevalgut fins aleshores. Paral·lelament, s'ha produït un canvi terminològic: De la tradicional denominació d'Educació Sanitària a l'actual Educació per a la Salut (EPS).

Així doncs, l'EPS, que té com a objectiu millorar la salut de les persones, pot considerar-se des de dues perspectives:

Des del punt de vista preventiu, capacitant a les persones per a evitar els problemes de salut mitjançant el propi control de les situacions de risc, o bé, evitant les seves possibles conseqüències.

Des d'una perspectiva de promoció de la salut, capacitant a la població per a que pugui adoptar formes de vida saludables.

Aquesta revolució ideològica ha portat ,com a conseqüència, a l'evolució en els criteris sobre els que se sustenta el concepte d'EPS.

Proposem l'Educació per a la Salut com un procés de formació, de responsabilització de l'individu a fi que adquireixi els coneixements, les actituds i els hàbits bàsics per a la defensa i la promoció de la salut individual i col·lectiva. És a dir, com un intent de responsabilitzar l'alumne i de preparar-lo per a que, poc a poc, adopti un estil de vida el més sa possible i unes conductes positives de salut. (Adaptat d'Orientacions i Programes. Educació per a la Salut a l'Escola. Generalitat de Catalunya, 1984)

1.2 Funcions del monitor en l'educació per a la salut. 

Les funcions de l'educació per a la salut són les de: 

Aplicació d'hàbits de vida saludables per àmbits: 

La coordinació de la part educativa en temes de salut i prevenció són funcions del responsable de salut d’una activitat de lleure. 

També ho són les de elaborar i preparar la fitxa de salut per tal de donar als pares perquè ens la tornin degudament omplerta i signada, recepcionar les fitxes de salut i estudi meticulós del seu contingut (cercar informació i assessorament de cada cas), preparar tot allò que vingui derivat de la fitxa de salut: 

També li compet aplicar: 

1.3 Planificació de recursos i mètodes de prevenció de conductes de risc. 

Ens centrarem en la prevenció de conductes de risc relatives a la mobilitat, les drogues, la sexualitat, el cos, la imatge i l'alimentació i la desconnexió amb la societat.

També ens cal conèixer recursos que es posen a l'abast de la ciutadania com a recursos de prevenció de les conductes de risc com ara la xarxa catalana de punt d'informació juvenil, el servei d'orientació familiar personalitzada, les entitats d'educació en el lleure, temps de família, guia jove

2.4 Mètodes per a la promoció i foment dels hàbits de vida saludables (HVS).

La promoció de la salut és el procés que permet a les persones incrementar el control sobre la seva salut per millorar-la i que es dedica a estudiar les formes d'afavorir una millor salut en la població. 

La definició donada en la històrica Carta d'Ottawa de 1986 és que la promoció de la salut "consisteix a proporcionar a la gent els mitjans necessaris per millorar la salut i exercir un major control sobre la mateixa". Les àrees d'acció que proposa la Carta d'Ottawa són: construir polítiques públiques saludables, crear ambients que afavoreixin la salut, desenvolupar habilitats personals, reforçar l'acció comunitària, reorientar els serveis de salut.

La promoció de la salut es nodreix de moltes disciplines com l'epidemiologia, la medicina, la sociologia, la psicologia, la comunicació i la pedagogia. A més utilitza no només eines pedagògiques o comunicatives, sinó també l'advocacia i les intervencions estructurals.

Les eines en la implementació de les estratègies de Promoció de la Salut estan centrades en l'educació per a la salut, la comunicació social i la participació comunitària en salut. https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/

1.4 Hàbits de vida saludables i alimentació sana

Anomenem hàbits de vida saludables a totes aquelles conductes i comportaments que tenim assumides com pròpies i que incideixen pràcticament en el nostre benestar físic, mental i social. Portar una vida saludable a través d'una alimentació sana i una dieta equilibrada combinada amb la pràctica d'esports.

Una dieta equilibrada i l'esport són eficaços per a alentir els problemes de salut quan tots dos formen part habitual de la teva rutina. El consum adequat de nutrients com les vitamines, els minerals i les proteïnes és essencial per al funcionament normal de l'organisme. Fa un cop d'ull a nostra infografia per a recordar-te que amb molt poquet pots fer molt.

Definim estil de vida com els actes que una persona fa habitualment en la seva vida quotidiana i que col·laboren en el manteniment de la seva salut o augmenten el risc de tenir malalties.

Ensenyar als nens hàbits saludables i que ells els adoptin com a aspectes bàsics de la seva vida és la mesura preventiva més eficaç per mantenir una bona qualitat de vida.

Està demostrat que els nens els pares dels quals i altres membres de la família tenen hàbits de vida saludables tenen més predisposició a adoptar-los i a rebutjar conductes nocives. Per aquestes raons, és recomanable inculcar en els nens hàbits com ara: