Què és la Missió Alba?

La Missió ALBA és un viatge en quatre etapes. A cadascuna d’elles ens espera un desafiament. Només els que arribin al final seran capaços de veure l’invisible i explicar l’inexplicable. 

El Sincrotró ALBA és la infraestructura científica i tecnològica més gran de tot Espanya. Està situada a Cerdanyola del Vallès (a uns 20 quilòmetres de Barcelona).

Es tracta d’un complex d’acceleradors d’electrons per produir llum de sincrotró, que permet veure l’estructura atòmica i molecular de la matèria i estudiar-ne les propietats.


Cada any l’ALBA genera unes 6.000 hores de llum, que donen servei a més de 1.600 membres de la comunitat científica i del sector industrial procedents d’institucions espanyoles (75%) i també d’altres països (25%). Actualment, la instal·lació disposa de vuit línies de llum en marxa, que es destinen principalment a investigacions de l’àmbit de les biociències, la matèria condensada (nanociència i propietats magnètiques i electròniques) i la ciència dels materials. A més, té tres línies noves en construcció.


El Sincrotró ALBA està gestionat pel Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró (CELLS) i cofinançat a parts iguals pel Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya. Pertany a la xarxa d’Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS), que estan dedicades a la investigació i desenvolupament tecnològic d’avantguarda i de màxima qualitat, així com a fomentar la transmissió, intercanvi i preservació del coneixement, la transferència de tecnologia i la innovació.