Naturrik semester i Storfjäten, Idre

Hyr fjällstuga!

Storfjäten ligger nära gränsen mellan Dalarna och Härjedalen i ett glest bebyggt fjällstugeområde på 730 meters höjd. Stugan är högt belägen i sluttningarna upp mot fjället och med en härlig utsikt över Nipfjället i väster.   I området är det gles tallskog och på väg upp mot kalfjället är det blandat gran-, tall- och björkskog.

Här är det nära till naturen både sommar och vinter. 

Stugan uthyres veckovis.   Se bokningsläget.

Nordost om oss har vi Långfonnen (1096m.ö.h.), Sömlingshågna (1195 m.ö.h) och norr därom Lofsdalen.  Österut har vi Vedungfjällets naturskyddsområde.  I söder ligger St. Uckuvålen (1082 m.ö.h).  Allt detta inom räckhåll till fots eller på skidor.  Åt väster har vi en vidsträckt utsikt över Nipfjället, Fjätervålen och Städjan.  Närmaste vattendrag är Storfjätan, som ligger c:a 1km nedanför oss.

Här finns alla förutsättningar för den som vill ha lugn och ro och som på bekvämt avstånd vill uppleva en orörd natur!

Storfjäten på vintern

Idealiskt läge för turåkning. Lätt, barnvänlig terräng.  Flera vinterleder upp på kalfjället.  

10 km till närmaste liftar - Fjätervålen.  Där finns även affär vintertid. 

Den skidsugne kan välja på flera olika leder genom skogen och upp mot kalfjället. För den vane tar det c:a 30 minuter upp till trädgränsen. Där kan man åka fritt på fjället eller följa de utstakade lederna, t.ex. Fonnfjället runt. Då kan man ta en paus i stugbyns raststuga (Kölstugan) som ligger mellan Långfonnen och Sömlingshågna. Är vädret lite blåsigt undviker man kanske kalfjället och  håller sig till de närmaste lederna i skogslandskapet. I stugan finns kartor och beskrivningar av lederna.

För de små finns rika möjligheter att skida lite närmare stugan i lätt terräng. Pulkaåkning är populärt kring stugan, särskilt som den ligger i en sluttning.

Vill man åka utför, så är det Fjätervålen som gäller i första hand. Dit är det 13 km och här finns erkänt bra backar, dessutom är det nästan aldrig kö i liftarna. Här finns skidskola, värmestuga,  restaurang och en matvaruaffär.

Vill man pröva Idre Fjälls backar, så tar det ytterligare c:a 15 minuter med bilen till deras närmaste parkering och liftar (Ostliften).

Snöskoter lockar många. Bara några hundra meter från stugan går den närmaste skoterleden och via denna kommer man snabbt upp på fjället och når ett milsvitt nätverk av skoterleder. Området öster om stugområdet är naturskyddat och här måste man hålla sig till de utmärkta lederna. Vill man åka fritt i terrängen får man hålla sig till området norr om Storfjäten (väster om Fonnfjället och Sömlingshågna). Snöskoter kan hyras i Fjätervålen eller direkt av Fjätens Alltjänst (070-2065501).

Djurliv på vintern: Det finns goda chanser att stöta på renhjordar på vintern. Renarna håller vanligen till kring Långfonnen och St.och L:a Uckuvålen. Ripor och lavskrikor  stöter man ofta på och har man tur kan man få se en Kungsörn segla över fjälltopparna.

Storfjäten på sommaren

Vackra omgivningar.  Utmärkta vandringsleder i skogsterräng  eller upp på kalfjället.

Vandringar: Det finns rika möjligheter till kortare eller längre vandringsturer i skogsterrängen eller upp på kalfjälet. Den s.k. Lofsdalsleden är spångad upp emot Fonnfjället och man kommer bekvämt upp till trädgränsen på någon halvtimma. Där kan man välja att gå fritt i lättgången terräng eller följa någon av lederna. I stugan finns kartor och ledbeskrivningar, där man får tips om olika turer.

Djurliv: Har man tur kan man få se älg, enstaka strörenar, räv och småvesslor. Går man försiktigt fram utefter Storfjätan kan man få se bäver. Bäverhyddor finns både ned- och uppstöms bron över Storfjätan.

Vanliga fåglar på sommaren är ripa, lavskrika, tjäder, orre, men även olika ugglor. Med tur kan man även få se kungsörn.

Bär: I början av augusti brukar hjortronen mogna på myrarna. Lite senare i augusti finns rikligt med blåbär och i september lingon. Dessa kan man plocka ända upp på Långfonnens sluttningar

Fiske: Närmaste fiske är Storfjätan. Här kan man fånga f.f.a öring, antingen från stränderna eller i forsarna.

Nedanför stugbyn är Storfjätan bred  och vattnet ej så strömt. Här kan man fiska från  båt eller kanot. Fiskekort  erfordras.

F.ö. är hela norra Dalarna och Härjedalen känt för bra fiske på bl.a. öring, röding, harr och sik. Många kommer till trakten för just fiskets skull.

Kanot: Det finns många bra kanotvatten i närheten. Vi har en kanadensare liggande vid stugan, som kan lånas. Varför inte ta en tur i Storfjätan nedanför oss. Smyger man fram försiktigt kan man få syn på bäver på kvällarna. Man kan också prova fiskelyckan från kanoten.

Utfärder: Ta en tur till Harundsjön där man kan bada, eller till Fjätfallet. En verklig sevärdhet är Fulufjällets nationalpark med Sveriges högsta vattenfall Njupeskär och ett nybyggt fint naturrum. Nära Särna ligger ett skogsmuseum och i Funäsdalen ett fjällmuseum. Idre golfbana är känd för att vara en av landets vackraste.

Vägen dit

Stugan ligger i landskapet Härjedalen men i Dalarnas län!  Det är nära till kalfjället. 

Närmaste samhällen är Särna och Idre

 

 

 

 

Mer information på telefon 0703-415658

eller E-mail:

kagunek@telia.com