Teknologia arjen ympäristössä

Laitteiden etsiminen ja nimeäminen

Lähdetään tutkimusmatkalle lasten kanssa ja bongaillaan ryhmätiloista löytyviä laitteita. Pienemmille lapsille tutustumisen voi aloittaa näyttämällä ensin kuvia laitteista esim. hyödyntämällä Googlen kuvahakua, tai valmiiksi otettuja kuvia tiloista löytyvistä laitteista konkretisoimaan etsittäviä laitteita. Laitteet nimetään ja lähdetään bongailemaan. Kun laite löytyy, otetaan kuva löytyneestä laitteesta.

Bongailun jälkeen kuvat katsotaan yhdessä ja nimetään uudelleen. Isompien lasten kanssa keskustellaan, mitä milläkin laitteella voi tehdä, tarvitseeko laite toimiakseen sähköä vai toimiiko laite akulla jne.

Kotiympäristössä on myös erilaisia laitteita mm. televisio, kahvinkeitin, mikro jne. Niistä voidaan myös etsiä kuvia Googlen kuvahaulla ja samalla nimetä yleisimpiä laitteita. Isommilta lapsilta voi kysellä, löytyykö samanlainen laite kotoa, kuka laitetta käyttää, mikä on kivin laite jne.

Tavoitteet

Digitaalinen osaaminen: tutkia ja ihmetellä teknologiaa arjen ympäristössä sekä tehdä tutuksi oppimisympäristössä olevia laitteita ja välineitä

Tutkin ja toimin ympäristössäni: tutustua teknologisiin laitteisiin

Ajattelu ja oppiminen: nimetä laitteita ja oppia erilaisia käsitteitä


Lelujen tutkiminen

Millaisia leluja ryhmästä löytyy? Tutkitaan erilaisia leluja. Miltä lelut tuntuvat - ovatko ne pehmeitä, kovia, karheita... Sisältävätkö lelut toimintoja/painikkeita - liikkuvatko ne tai ääntelevätkö? Liikkuuko lelu itsestään vai täytyykö sitä ohjata? Miten lelun saa liikkeelle? Miten lelusta voi kuulua ääniä? Mitä lelu pitää sisällään?

Tavoitteet

Digitaalinen osaaminen: tutkia lasten leluja ja niiden toimintaperiaatteita

Tutkin ja toimin ympäristössäni: ohjata havainnoimaan ympärillä olevaa teknologiaa, rohkaista tekemään kysymyksiä ja etsimään niihin vastauksia

Ajattelu ja oppiminen: antaa tilaa ihmettelylle, oivaltamiselle ja oppimisen ilolle

Uudet lukutaidot -hanke 2022-2023

Savonlinna