Talvella

Lumihiutale (kuvahaku)

Lumihiutale on kaunis jääkiteistä muodostunut lumikide tai yhteen tarttuneiden lumikiteiden rypäs. Etsitään netistä lumihiutaleen kuva (hyödyntäen Googlen puhe- ja kuvahakua). Katsellaan kuvaa yhdessä. Tutkitaan kuvasta hiutaleen muotoa - kulmia ja sakaroita, lasketaan sakaroiden määrä jne.

Tutkimisen jälkeen lapset voivat piirtää esim. Muistiinpanot -sovelluksella omia lumihiutaleita. Ohjevideo: Piirtäminen Muistiinpanot -sovelluksella

Tavoitteet

Digitaalinen osaaminen: harjoitella selaimen peruskäyttöä ja kuvahakua

Tutkin ja toimin ympäristössäni: tutustua luonnonilmiöihin

Monilukutaito: kehittää kuvanlukutaitoa

Lumi (tiedon hakeminen ja tutkiminen)

Lumi, mitä lumi oikeastaan on? Keskustellaan lasten kanssa lumesta - mitä lumesta jo tiedetään, mitä halutaan tietää lisää? Mistä tietoa voisi etsiä?

1) Etsitään tietoa sekä kirjoista että selaimesta (hyödyntäen Googlen puhehaku -toimintoa)

2) Tuodaan lunta sisälle muovilaatikoissa ja tutkitaan lunta. Miltä lumi näyttää, tuntuu, tuoksuu? Tehdään lumesta vaikkapa pieniä lumiukkoja. Jätetään lumiukot muovilaatikoihin ja seurataan sulamista. Sulamisen eri vaiheista otetaan kuvia. Isompien lasten kanssa voidaan mitata sulamista esim. viivottimella. Mittaamistuloksista voi lisäksi tehdä diagrammin esim. legoista konkretisoimaan tuloksia (1cm = 1 lego) kunnes lumiukko on sulanut kokonaan...). Myös diagrammista otetaan kuva.

3) Lumen muuttuessa vedeksi, pohditaan, miksi lumi sulaa? Onko lumi/vesi puhdasta? Tutkitaan sulanutta lunta myös iPadien Suurennuslasi- sovelluksella ja otetaan kuvia löydöksistä (kuvan saa otettua Suurennuslasi -sovelluksessa olevalla kameralla ja tallennettua Kuvat -kansioon).

Tavoitteet

Digitaalinen osaaminen: harjoitella tiedonhakua, tutkivaa ja luovaa työskentelyä

Tutkin ja toimin ympäristössäni: ohjata havainnoimaan ja tutkimaan luonnonilmiöitä

Ajattelu ja oppiminen: mahdollistaa ihmettely, oivaltaminen ja oppimisen ilo

Eläinten talvi (tiedon hakeminen)

Oletko koskaan miettinyt, mitä eläimille tapahtuu talven aikana? Mitä tapahtuu metsäjäniksen turkille talven saapuessa? Entäpä oravan turkille? Mitä karhu tekee talvella?

Niin pienempien kuin isompienkin lasten kanssa etsitään kuvia jäniksestä ja oravasta sekä kesällä että talvella sanoittaen samalla värin vaihtumista. Tietoa etsitään sekä kirjoista että selaimesta (hyödyntäen Googlen puhe- ja kuvahakua). Isompien lasten kanssa voi myös etsiä tietoa, mitä jänis ja orava syövät talven aikana, millaiset jäljet hangelle jää jne.

Lisäksi etsitään tietoa karhusta - vaihtuuko karhun turkin väri? Mitä karhu syö talvella, vai syökö sittenkään...

Tavoitteet

Digitaalinen osaaminen: harjoitella tiedonhakua

Tutkin ja toimin ympäristössäni: vahvistaa luontotuntemusta

Digitaalinen osaaminen: hyödyntää digitaalisia välineitä tutkimisessa

Uudet lukutaidot -hanke 2022-2023

Savonlinna