Vinkkejä kuvaamiseen

Kuvaaminen / lelut ja leikit

Otetaan kuvia lempileluista tai mielekkäistä leikeistä päiväkodilla. Pienempien lasten kanssa kuvan ottaminen tehdään yhdessä (pienikin lapsi osaa painaa kuvanotto -painiketta ohjatusti). Kuvissa ei kuvata lapsia, vaan lelu asetetaan lapsen haluamaan paikkaan kuvan ottamisen ajaksi / leikeistä otetaan kuva ilman leikkijöitä, jolloin leikin sisällöt tulevat kuvatuiksi. Kuvat katsotaan ryhmässä yhdessä ja samalla nimetään kuvissa olevia leluja/leikkejä sekä tutkitaan esim. lelujen ominaisuuksia ja leikkien sisältöjä. Keskustellaan myös ketkä kaikki paikalla olevat tykkäävät samasta lelusta/leikistä jne.

Tavoitteet

Digitaalinen osaaminen: harjoitella teknisiä perustaitoja, tutkivaa ja luovaa työskentelyä sekä vuorovaikutusta

Kielten rikas maailma: edistää kielellisen muistin ja sanavarannon kehittymistä nimeämällä

Ajattelu ja oppiminen: tukea jäsentämisen ja nimeämisen taitoja


Kuvaaminen / värit

Mitä värejä ympäriltämme löytyy?

1) Otetaan lähiympäristöstä kuvia erilaisista väreistä. Pienempien lasten kanssa kuvan ottaminen tehdään yhdessä (pienikin lapsi osaa painaa kuvanotto -painiketta ohjatusti). Kuvat katsotaan ryhmässä yhdessä ja samalla nimetään värit. Tutkitaan myös kenen vaatteista löytyy kuvassa näkyvää väriä ja keskustellaan esim. lempiväreistä.

2) Isompien lasten kanssa kuvataan tiettyä väriä esim. pareittain. Pussiin laitetaan erivärisiä paperin/kartongin palasia, joita jokainen saa vuorollaan ottaa pussista. Samaa väriä etsitään ympäristöstä ja otetaan löydetyistä esineistä/tavaroista/kohteista kuva. Kuvat katsotaan yhdessä ja pohditaan, mitä muita asioita löytyy kyseisissä väreissä, joita juuri nyt ei ole kuvattuna.

Tavoitteet

Digitaalinen osaaminen: harjoitella teknisiä perustaitoja, tutkivaa ja luovaa työskentelyä sekä tuottamista

Kielten rikas maailma: vahvistaa kielellisten taitojen ja valmiuksien kehittymistä

Ajattelu ja oppiminen: mahdollistaa oivaltamisen ja oppimisen ilo

Kuvaaminen / kuva-arvoitukset

Otetaan kuvia lähiympäristössä esim. pareittain niin, että ensimmäinen kuva otetaan oikein läheltä, toinen kuva samasta kohteesta vähän kauempaa ja kolmas kuva niin kaukaa, että kohde on helppo tunnistaa. Pienemmille lapsille aikuinen voi tehdä kuva-arvoitukset tutusta lähiympäristöstä yhdessä lapsen kanssa. Kuvat katsotaan ryhmässä yhdessä aloittaen läheltä otetusta kuvasta. Mikäli kukaan ei arvaa, mistä kuva on otettu/mitä kuvassa on, näytetään seuraava kuva ja lopuksi kaukaa otettu kuva, josta kohde on tunnistettavissa.

Tavoitteet

Digitaalinen osaaminen: harjoitella teknisiä perustaitoja, tutkivaa ja luovaa työskentelyä sekä toimintaa eri ympäristöissä

Tutkin ja toimin ympäristössäni: ohjata havainnoimaan ympäristöä

Monilukutaito: edistää luovan ajattelun ja yhteistoiminnan taitoja

Uudet lukutaidot -hanke 2022-2023

Savonlinna