Tekniset perustaidot

iPadin käyttö (käynnistäminen, sammuttaminen, lataaminen)

Kuvaamistehtävien yhteydessä on hyvä hetki tutkailla, miten iPadit käynnistetään ja sammutetaan. Esimerkiksi lähdetään kuvaamaan lempilelua tai -leikkiä päiväkodissa. Otetaan iPadit käsiin ja tutkitaan yhdessä, miten laitteen saa käyntiin - käynnistyykö laite puheella, pitääkö sitä silittää, vai täytyykö painaa jostakin painikkeesta?

Kun iPad on saatu päälle, ohjeistetaan valokuvan ottaminen (miten kameran saa esiin ja mistä painikkeesta valokuvan saa otettua). Lisäksi ohjeistetaan iPadin huolellinen käyttö niitä käsitellessä ja niiden kanssa liikkuessa.

Käydään ottamassa kuva sovitusta asiasta, katsotaan kuvat yhdessä, keskustellaan otettujen kuvien sisällöistä (pienten kanssa nimetään kuvissa olevia esineitä/asioita, värejä yms. ja isompien kanssa kuvista voi keskustella tarkemmin). 

Kuvien katsomisen jälkeen  katsotaan, paljonko iPadissä on vielä virtaa. Mikäli virtaa on esim. alle 20 %, laitetaan iPad latautumaan ja keräämään virtaa. Mikäli iPadissä on tarpeeksi virtaa, sammutetaan se ja asetetaan "levolle", jotta iPad jaksaa taasen toimia kanssamme jatkossakin...

Tavoitteet 

Digitaalinen osaaminen: harjoitella käynnistämään, sammuttamaan ja lataamaan laite 

Tutkin ja toimin ympäristössäni: tutustua tietoteknologisiin laitteisiin ja niiden toimintaan 

Digitaalinen osaaminen: vahvistaa digitaalista osaamista


 iPadin ominaisuudet

Toiminnallisuudet: Mitä kaikkea iPadilla voi tehdä? Mihin kaikkeen iPadia voisi käyttää muuhun kuin pelaamiseen tai videoiden katseluun? Voiko iPadilla mm. ottaa kuvia, piirtää, videoida, käsitellä kuvia, tallentaa ääntä, mitata...

Ominaisuudet: Mitä ominaisuuksia iPad sisältää? Tutkitaan yhdessä mm. iPadin kuvakkeita ja painikkeita.

Tavoitteet

Digitaalinen osaaminen: harjoitellaan käyttämään iPadin ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia

Tutkin ja toimin ympäristössäni: tutustua tietoteknologisiin laitteisiin ja niiden toimintaan

Digitaalinen osaaminen: vahvistaa digitaalista osaamista 

 Näppäimistöt

Näppäimistö... Mikä on näppäimistö? Kysellään lapsilta, mitä heille tulee mieleen sanasta näppäimistö ja mitä sillä voisi tehdä? Näytetään lapsille erilaisia näppäimistöjä, mm. tietokoneen näppäimistö, iPadin näppäimistö, puhelimen näppäimistö, kirjoituskoneen näppäimistö... Näppäimistöjen kuvia voi hakea Googlen kuvahakutoiminnolla ja näyttää kuvia erilaisista näppäimistöistä. 

Mikäli käytöstä poistettuja näppäimistöjä on saatavilla, voi niitä antaa lasten kokeiltavaksi ja leikkeihin. Isompien lasten kanssa iPadin näppäimistöllä tai tietokoneen näppäimistöllä voi kirjoittaa vaikkapa oman nimen.

Tavoitteet

Digitaalinen osaaminen: tutkitaan ja kokeillaan erilaisia näppäimistöjä

Tutkin ja toimin ympäristössäni: tutustua tietoteknisiin laitteisiin ja niiden toimintaan 

Digitaalinen osaaminen: vahvistaa digitaalista osaamista 

Uudet lukutaidot -hanke 2022-2023

Savonlinna