Hem > Presentation > Vanja Mood Kyrkskolan 7-9 > Vad säger forskningen om användningen av digitala verktyg för elever med läs- och skrivsvårigheter?

Vad säger forskningen om användningen av digitala verktyg för elever med läs- och skrivsvårigheter?  

Vi vet att en dator som pratar upp text fungerar bra för elever med läs- och skrivsvårigheter. Det säger Idor Svensson, professor vid Linneuniversitetet, i Specialpedagogiska skolmyndighetens podd “Lika värde”. Talsyntes och annan  assisterande teknik ger elever större möjligheter att delta i undervisning på lika villkor. Det kan stärka elevers självförtroende och minska risk för stress och oro, menar Idor Svensson.

Det är viktigt att börja tidigt, menar Idor Svensson. Mycket talar för att man ska introducera digitala verktyg för alla elever redan under årskurs ett, säger han. Det är ett bra sätt ändra attityden till assisterande teknik. Det underlättar också för elever med svårigheter om det senare visar sig att de behöver det. 

Finns det en risk att de digitala verktygen ersätter träning?

Idor Svensson menar att det är väldigt viktigt att alla elever får ordentlig träning av läs- och skrivförmågan. Det ska vara evidensbaserad lästräning, t ex att jobba med ljud- bokstavskombinationen i ett tidigt skede. Det är viktigt att man verkligen gör det, menar Idor Svensson. 

Om en elev fortfarande har stora svårigheter efter kanske tre till fyra års lästräning tycker Idor Svensson att man kan börja använda assisterande teknik som en ersättning istället. För en del, inte så många, hjälper inte intensivt tränande alls och då kan assisterande teknik till och med vara ett alternativ, säger han. 

Många elever behöver både fortsätta med läsandet och använda sig av assisterande teknik, menar Idor Svensson. Elever som har en viss läsförmåga kan bli bättre på att läsa genom att använda assisterande teknik säger Idor Svensson.

Gunilla Almgren Bäck, rådgivare vid SPSM och doktorand vid Linneuniversitet, belyser i samma podd att det är viktigt att man inte lägger ansvaret att använda assisterande teknik helt på eleverna. Det är viktigt att lyssna in elever, hjälpas åt med strategier, ge kontinuerligt stöd och ha fortsatta samtal med eleverna. Om man inte gör det finns risk att eleverna snabbt tappar bort hur man gör för att använda tekniken.

Ofta används inte de verktyg vi har fullt ut, säger Gunilla Almgren Bäck. En orsak kan vara att de tidigare var krångliga att använda, tror hon. Verktygen blir mycket bättre med tiden, det är viktigt att komma ihåg. Vi behöver motivera fler, både elever och personal att använda digitala verktyg, menar Gunilla Almgren Bäck. Vilka fördelar är det för mig? Det är frågan vi alla behöver ställa oss, menar Gunilla Almgren Bäck. Det är viktigt att prioritera och utbilda organisationen, menar hon. 

Vi i Ludvika kommun har det bra förspänt med assisterande teknik tycker jag. Dagens uppmaning är att använda AppWriter Cloud om du inte redan gjort det. AppWriter Cloud ligger i elevernas Chromebooks. Om symbolen inte ligger i verktygsfältet - gå in på den lilla pusselbiten, leta rätt på AppWriter Cloud och logga in med Google.

Bild på Appwriters logga

Bild: Appwriters logga till höger


För att få en websida uppläst:


För att få ett dokument i Classroom uppläst.

När man är inloggad i AppWriter Cloud kan ibland “ordförutsägelse” komma upp. Många av mina elever stör sig på det. Ta bort det genom att klicka på AppWriter Cloud och bocka ur rutan för AppWriter Cloud. 


Växeldra finns bra instruktionsfilmer till AppWriter Cloud. Där finns nu också möjlighet att anmäla sig till en snabbkurs. I mars finns det även en kurs för vårdnadshavare.

Sammanfattningsvis alltså: Många fördelar med att använda en dator som pratar upp text, menar forskare Idor Svensson. Många fördelar med att motivera ännu fler i Ludvika kommun att använda AppWriter Cloud, menar jag. 

Tack till dig som tog dig tid att läsa!

Frågor att fundera över:

Vanja Mood

Kyrkskolan 7-9