Hem > Presentation > Anna Grund > Naturens inverkan på lärandet  - ett klassrum utan väggar

Naturens inverkan på lärandet  - ett klassrum utan väggar

Det är något magiskt med att flytta ut undervisningen i naturen. Det infinner sig ett lugn som är svårt att återskapa i ett klassrum med 4 väggar. Konflikter lyser med sin frånvaro och elever som tidigare har brottats med att nå kunskapskraven inom mitt ämne idrott och hälsa, som även de innehåller många teoretiska delar, kan plötsligt briljera. Visst kan det vara lite motigt till en början att ta med sig eleverna ut när man inte har vädret på sin sida men när man väl är ute så brukar det ändå sluta med en positiv upplevelse. 


För idrotten är det helt naturligt att bedriva undervisning i naturen men även andra ämnen har mycket att vinna på att flytta ut undervisningen. Här ges även ypperliga tillfällen till att jobba ämnesövergripande. Vi har nyligen haft ett samarbete mellan idrott och hälsa, biologi och hemkunskap där vi under en heldag har vistats i naturen. Utöver en lång vandring fick eleverna genomföra fältstudier och planera och laga sin egen mat över öppen eld. Responsen från både lärare och elever var väldigt positiv och definitivt något vi borde göra oftare. 

Min uppfattning är att ämnesövergripande arbeten i naturen oftast innefattar idrott men jag ser en stor vinst även för andra ämnen att hitta samarbeten i naturen. Varför inte skapa en biologiuppgift om ekosystem och koppla det till geografi, kemi och matematik för att ge en mer övergripande förståelse. Genom att lära sig i en naturlig och verklig miljö får eleverna en direkt upplevelse av ämnet de studerar istället för att bara läsa om det. I naturen kan eleverna även ges möjlighet att delta i experiment, observationer och praktiska aktiviteter som främjar deras inlärning på ett mer engagerande sätt än med enbart teoretisk undervisning.


Jag menar dock inte att all undervisning ska bedrivas utomhus utan att det ska ses som ett komplement till traditionell undervisning. Det krävs planering för att få till en bra undervisning i naturen och det blir fler säkerhetsaspekter att ta hänsyn till.


Jag ser väldigt många positiva effekter av att flytta ut undervisningen från klassrummets 4 väggar men finns det då någon forskning på att det ger positiva effekter av att flytta ut undervisningen?  Svaret är ja, studier har bla visat att vara utomhus och även att ha fysiska aktiviteter i naturen kan förbättra kognitiva funktioner som arbetsminne och problemlösningsförmåga. Tidskriften “Frontiers in Psychology” publicerade 2012 en studie som visade att elever som deltog i utomhusundervisning hade bättre resultat på tester som mätte koncentration och minne jämfört med elever som hade traditionell inomhusundervisning.   


Petter Åkerblom, universitetslektor i landskapsarkitektur vid SLU Uppsala anser även han att naturen är ett utmärkt klassrum. Han menar att om man flyttar ut en del av undervisningen ökar elevernas skolprestationer. Men naturkontakten är också bra för grundskole elevernas hälsa och välbefinnande, liksom för deras personliga och sociala utveckling. I förlängningen stärks både självkänsla, impulskontroll, kreativitet och samarbetsförmåga. 

Hur ser det då ut i de svenska skolorna i dagsläget? I och med den utökade timplanen för ämnet idrott och hälsa har det öppnats upp möjligheter till mer friluftsliv, samt natur och utevistelse under skoltid. Naturvårdsverket har presenterat en granskning från skolinspektionen som visar att hälften av Sveriges skolor inte erbjuder undervisning inom friluftsliv och utevistelse i tillräckligt stor utsträckning. 

Här har vi alla möjligheter i världen att ligga i framkant med den fantastiska natur som omger oss. Tar vi dessutom hjälp av och inspirerar varandra kan våra elever i Ludvika kommun få en undervisning i naturen som är få förunnat. 


Frågeställningar

Anna Grund

Lorensbergaskolan 7-9