Hem > Presentation > Anna Grund Lorensberga skola 7-9 > Likvärdig utbildning inom idrott och hälsa

Likvärdig utbildning inom idrott och hälsa

Vårterminen 2020 inleddes ett arbete med att skapa årshjul för respektive ämne där vi diskuterade vad undervisningen ska innehålla och när det ska genomföras. Med utgångspunkt från det centrala innehållet i kursplanen och hur vi ska förhålla oss till det i undervisningen utformade vi en gemensam grovplanering för ämnet idrott och hälsa.


 En av våra tankar med arbetet var att skapa förutsättningar för en smidigt övergång för elever som byter skola inom kommunen så att de inte ska behöva jobba med samma arbetsområde igen och riskera att missa något annat. Vi vill också säkerställa att eleverna får en likvärdig utbildning oavsett vilken skola i kommun de går på samt att vi skickar vidare eleverna till nästa stadium med likvärdiga kunskaper och förutsättningar. Trots att arbetet då fick en bra start så dröjde det inte länge innan vi hamnade i pandemin med alla utmaningar det förde med sig och arbetet som vi hade inlett fick ingen fortsättning. Nu under vårterminen har vi dock tagit upp tråden igen men den här gången är vi en liten grupp idrottslärare som gemensamt utformar en kommunövergripande grovplanering för ämnet. Tanken är sedan att bjuda in samtliga idrottslärare så att vi tillsammans slutför arbetet.

Det har blivit tydligt under arbetets gång att det inte går att detaljstyra planeringen för mycket då våra förutsättningar på de olika skolorna ser väldigt olika ut när det gäller material, salens utformning och storlek och andra resurser. Det är inte heller tanken med arbetet utan det centrala är att säkerställa en likvärdig utbildning oavsett vilken lärare man har eller vilken skola man går på. 

Det som är nytt den här gången är att vi jobbar med implementeringen av den nya kursplanen som ska gälla från höstterminen. För över ett år sedan gjorde en idrottslärare ett inlägg på tiktok där han berättade att musik och rörelse och orientering försvinner som kunskapskrav. Detta inlägg har lett till mängder med diskussion hos oss då många elever har tolkat det som att det försvinner helt från undervisning men att det i själva verket bakas ihop med andra kunskapskrav. Detta visar hur otroligt viktigt det är hur vi uttrycker oss och hur tydliga vi måste vara med vad som förväntas av eleverna. Vi har börjar ha diskussioner kring de nya betygskriterierna och det har väckt en del frågor och funderingar hos oss som vi med spänning ska ta oss an till hösten. 


Under det här arbetet med grovplaneringen har även det kollegiala samarbetet börjat få ett uppsving igen! För ett par år sedan ordnade vi egna idrottslärarträffar på Lorensberga där vi dela med oss av sådant vi lärt oss på olika utbildningar. Det finns så mycket kunskap bland kommunens lärare som vi alla kan ha glädje av och dessa träffar var väldigt givande. Tyvärr så gjorde pandemin även här att vårt påbörjade arbete avstannade men nu finns energin och drivet hos flera av oss att få fart på det kollegiala lärandet igen så till hösten kan vi förhoppningsvis bjuda in till workshops igen. Min förhoppning är att vi dels ska kunna diskutera de nya betygskriterierna tillsammans då det ger så mycket att ta del av varandras tolkningar och funderingar och att vi ska kunna köra några praktiska pass tillsammans under hösten!


Frågeställningar:


Anna Grund

Lorensbergaskolan 7-9