Hem > Presentation > Anna Grund Lorensberga skola 7-9 > Trygg lärandemiljö inom idrott och hälsa

Trygg lärandemiljö inom idrott och hälsa

I tidigare blogginlägg har fokus legat på de positiva effekter vi får ut av det pulsprojekt vi jobbar med på Lorensberga. Där fortskrider arbetet och till hösten planerar vi att utbilda nya ungdomsledare! 


I det här inlägget har jag valt att fokusera mer på de utmaningar vi ställs inför och hur vi ska tänka inför framtiden för att underlätta för eleverna och skapa rätt förutsättningar för lärandet.

De senaste åren har det blivit allt tydligare i arbetet med idrott och hälsa att simningen är något som många elever brottas med och känner stor oro inför. Våra elever inom Ludvika kommun har sedan tidig ålder förmånen att få simträna regelbundet och de flesta som kommer till oss på högstadiet har goda simkunskaper. Problemet vi ser ligger alltså inte i själva kunskaperna och lärandet utan att våga visa upp sina färdigheter och att fortsätta utvecklas. Då jag har jobbat som idrottslärare i mer än 15 år kan jag titta tillbaka hur det har varit tidigare och vilka utmaningar vi ställs inför nu. 

Tidigare kunde jag lägga all fokus på själva simundervisningen då det inte var något utbrett problem att simma tillsammans med sina klasskamrater vilket inte är lika självklart nu. Nu ser jag det som ytterst viktigt att vi har skapat goda relationer inom gruppen både elever emellan och att jag som lärare ha en god relation till eleverna för att kunna genomföra undervisningen och stort fokus måste läggas på tryggheten i gruppen. Så hur ska jag då gå tillväga för att komma tillbaka till den grundtrygghet som tidigare funnits? Vad beror det på att eleverna känner en större otrygghet idag? Kan sociala mediernas intågande ha något med förändringen att gör? Är det bara jag som känner att klimatet har förändrats eller är det ett utbrett problem?

Många funderingar som jag brottas med och som jag vill hitta lösningen till. Visst finns det några snabba lösningar som att låta eleverna simma i mindre grupper och dela upp tjejer och killar men jag vill ändå komma åt grundproblemet. Jag tror inte att det bara är inom idrott och hälsa som vi diskuterar dessa problem utan att vi alla jobbar för att tillsammans skapa den bästa arbetsmiljön för eleverna. 

Som jag ser det så är goda relationer, trygghet och studiero en förutsättning för att jag ska lyckas med mitt uppdrag. Jag blev lite nyfiken på hur andra skolor gör för att lyckas och har lagt lite tid på att läsa lite forskning inom ämnen och några rapporter.

Skolinspektionens rapport Skolors arbete med trygghet och studiero lyfter fram dessa framgångsfaktorer hos de skolor som lyckas bra med trygghet och studiero.


Precis som skolinspektionen säger så tror jag att det är viktigt att vi tillsammans hjälps åt för att skapa förutsättningar för ett tryggt lärande. Just när det gäller simningen förstår jag att eleverna känner sig extra utsatta men jag tror även trygghet och studiero spelar väldigt stor roll för elevernas utveckling i samtliga ämnen och är en förutsättning för goda resultat. Jag känner ändå att vi gör ett bra jobb med detta men som alltid så går det att göra mer och driva utvecklingen vidare. 


Just nu börjar tankarna glida mot hösten och mottagandet av nya 7or och min utgångspunkt kommer att vara att lägga mycket fokus på trygghet i grupperna för att eleverna sedan ska känna sig trygga och våga prestera.

Frågor


Anna Grund

Lorensbergaskolan 7-9