Hem > Presentation > Anna Edling Solviksskolan > Utvärdering av läsåret med Kooperativ struktur!

Utvärdering av läsåret med Kooperativ struktur! 

Med en bred variation i elevernas tidigare skolgång och erfarenheter är det inte alltid lätt att hitta former för effektiv undervisning. Med kooperativt lärande som ett komplement i undervisningen, där eleverna ges många tillfällen att utveckla både kunskaper och sociala färdigheter samtidigt har gett goda resultat i vår klass. 

Nu i slutet av läsåret har jag tänkt att det dags att utvärdera läsåret tillsammans med eleverna, tänka både tillbaka och framåt på läsåret som gått. Hur kan jag då organisera eleverna och övningen så att alla deltar och utvecklas i arbetet? Här finns det flera kooperativa strukturer som kan passa. Utifrån lektionsinnehållet formar jag en lektion med en kooperativ struktur som grund. Jag vill att utvärderingen av läsåret ska leda mig och eleverna framåt i undervisningen och lärandet. Jag vill också få fram tankar hos eleverna som jag kan ta med mig in i nästa läsår. 

I kunskapsöversikten, Att ställa frågor och söka svar lyfter Skolverket hur man kan undervisa utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Genom att ställa frågor och söka svar kan vi utveckla vår undervisning tillsammans med våra elever. Vad fungerar bra i vårt arbete och hur vet vi det? Och hur gynnar det elevers lärande på olika sätt?

När eleverna utvärderar läsåret vill jag att de gör det tillsammans på något sätt, att de ska reflektera och samtal om läsåret som gått. De ska samtala om hur de lär sig på bästa sätt och vilken undervisning de trivs med och tycker är gynnsam för just dem.  

Jag tycker att en struktur som skapar ett positiv, ömsesidigt beroende är de bästa strukturerna för denna typ av lektion. Positivt, ömsesidigt beroende innebär att vi strukturerar lektionen så att eleverna blir beroende av att alla deltar. Eleverna behöver varandra för att lyckas med övningen. Med hjälp av rollkort, stöttar och tydliggör jag elevernas olika roller i grupparbetet. 

Ofta innan jag sätter igång lektionen definierar jag tillsammans med eleverna vilka samarbetsfärdigheter de behöver tänka på för att de ska lyckas. Det kan tillexempel vara att, ta plats i gruppen, hålla fokus på målet eller förklara hur de tänker. Vilken samarbetsfärdighet man vill belysa för eleverna kan variera beroende på elevgrupp.  Att belysa och prata om vikten av samarbetsfärdigheter vid grupparbeten är ett stöd för många eleverna, de ges tydliga ramar för vad som krävs och förväntas av dem innan de sätter igång med själva jobbet. Jag tycker det har gett bra resultat på så sätt att eleverna vet vad som förväntas och vad de ska göra. När de kommer igång med sitt arbete så jobbar de effektivt. Detta medför att jag får loss tid där jag har möjlighet att stötta elever som har behov av det.

När jag startar lektionen skriver jag alltid på tavlan och går igenom noga för eleverna lektionens olika mål och innehåll. Den här lektionen har målen:

Kunskapsmål: utvärdera läsåret. 

Socialt mål: samarbeta och stötta varandra.

Gemensamt mål: ni är klara med uppgiften när alla i gruppen är överens om era svar.

Eget ansvar: bidra med dina tankar i arbetet. Kunna berätta vad gruppen pratat om.

Efter en tydlig genomgång delar jag in eleverna i grupper och delar ut elevernas roller de ska ha i grupparbetet. Eleverna får aldrig styra själva över rollerna utan jag väljer vem som ska göra vad. Jag har valt sekreterare, uppmuntrare, ordfördelare och berättare. Eleverna tar en fråga i taget, går laget runt och lyssnar på varandras svar på frågorna, sen diskuterar de sig fram till ett gemensamt svar på frågan och skriver dem i ett gemensamt dokument.

Genom kooperativt lärande ges eleverna möjlighet att stötta varandra för att lära sig av varandra. De utvecklar förmågor så att deras arbete blir mer effektivt. Eleverna får utveckla både sina kunskaper och sin sociala förmågor samtidigt. Det bästa med kooperativt lärande är att det blir ett elevaktivt klassrum där varje enskild elevs bidrag är viktigt. 

Anna Edling

Solviksskolan F-6