Välkommen till Digifyren! 

Hösten 2020 lanserade undervisnings- och kulturministeriet utvecklingsprogrammet Nylitteracitet för åren 2020–2023 som en del av ministeriets omfattande utvecklingsprogram Utbildning för alla.  

Våren 2021 publicerade utvecklingsprogrammet kunskapsbeskrivningar för informations- och kommunikationsteknik, mediekompetens och programmering. Kunskapsbeskrivningarna grundar sig på grunderna för planen för småbarnspedagogik och läroplanen för förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen. Nationella audiovisuella institutet och Utbildningsstyrelsen svarar i samarbete för utarbetandet av beskrivningarna.

Våren 2023 gjordes mindre uppdateringar i IKT-läroplanen i Kyrkslätt. Syftet med uppdateringen var att förtydliga innehållet i läroplanen. Uppdateringen gällde också de program och applikationer som används. Innehållen preciseras enligt riktlinjerna i projektet Nylitteracitet.

Inom projektet Nylitteracitet har undervisningen i medieläskunnighet än allt större roll. Informationspåverkan är vardag i den föränderliga världen och därför är det allt viktigare att undervisa kritisk läskunnighet och mediegranskning. Innehållen ingår i läroplanen för modersmål, men några centrala begrepp inkluderas också i IKT-läroplanen. En nyhet i planen är programmering tillsammans.

Digifyren är ett verktyg för lärarna. Här hittar du material och länkar för undervisning i ikt, programmering och mediekompetens. Materialbanken växer och utvecklas. 

I Kyrkslätt är det planerare Ninja Somersalmi som svarar för genomförandet av projektet och för materialbanken. Materialet har utarbetats i samarbete med lärare i den egna kommunen och i andra kommuner samt med Kyrkslätts områdestutorer. Projektet har genomförts med finansiering beviljad av undervisnings- och kulturministeriet och således får allt material på denna webbplats användas fritt med CC-BY-SA-4.0-licensen. Observera ändå att denna licens inte automatiskt gäller det material som man länkat till utanför Digifyren. 


Digifyren har byggts upp under sommaren och hösten 2023. I sammanställningen av materialet har man strävat efter att observera Kyrkslätts krav på dataskydd, men samtidigt har utarbetandet av Luuppi-anvisningarna pågått. Därför är det möjligt att det i Digifyrens material ingår länkar till program eller applikationer, vilka inte uppfyller Kyrkslätts krav på dataskydd. Försäkra dig alltså om att du endast använder webbplatser och program som uppfyller de aktuella kraven. Mer information om Luuppi och om kraven på dataskydd hittar du i Undervisningsportalen. Om du upptäcker ovan nämnda missförhållanden i materialet kan du skicka ett meddelande till ninja.somersalmi@kirkkonummi.fi



Hur använder jag materialet?

Materialet är uppdelar enligt Kyrkslätts IKT-läroplan. Årskurserna har buntats ihop parvis i årskurserna 1-6 och som underrubriker används läroplanens delområden. Materialet i sig själv har uppgjorts i diapresentationer som länkats till webbplatsen. Tanken med detta är att läraren om hen så vill lätt kan visa diaserien för eleverna eller fast skriva ut den åt sig själv. Av presentationens första dia framgår vilket mål i läroplanen som man strävar efter att besvara, eventuella material som behövs till lektionen och uppskattning hur mycket tid som det lönar sig att reservera. I vissa uppgifter finns materialet tyvärr endast tillgängligt på finska. Jag hoppas att du kan använda det finskspråkiga materialet med anpassning. Jag strävar efter att snarast möjligt hitta och ersätta dem med lämpliga svenskspråkiga material. 

Om du har respons eller förslag gällande webbplatsen eller materialet, skicka epost till ninja.somersalmi@kirkkonummi.fi 

OBS! Om du hittar översättningsfel i texten, vänligen kontakta kommunens översättare direkt: kielenkaantajat@kirkkonummi.fi 

Årskurshelterna

Mediefostrans årsklocka 

I den bifogade kalendern har länkarna till årets olika temaveckor samlats. Temaveckorna erbjuder varierande färdigt material som stöd för undervisning i mediefostran och mediekompetens. Länkarna i kalendern tar dig direkt till rätt sida.

Vid sidan om skolarbetet hinner man omöjligt med allt. I årskurserna 1-6 kunde årligen välja en temavecka som man deltar i på någåt sätt i den egna undervisningen. 

Exempelvis

Årskurs 2 Läskunnighetens temavecka

Årskurs 3 Filmvecka

Årskurs 4 Spelvecka

Årskurs 5 Nyhetsvecka

Årskurs 6 Mediekompetensvecka