När hela hjärtat är med

Välkommen till vår bloggsida, syftet är att reflektera och synliggöra hur vi vid Töreskola arbetar med hälsofrämjande skolutveckling

Vi gratulerar

Vi gratulerar hälsoskolan som nu faktiskt är över ett år! Detta är hur kul som helst, att en sådan viktig del inom Norrbottens kommuner fortsätter att göra det dem gör. Men vad som är ännu roligare är att vi i Töre faktiskt varit en del utav hälsoskolan ända sedan starten. Detta är något vi är väldigt stolt över här på Töreskolan och definitivt glada över det faktum att som det ser ut kommer vi vara involverad i det arbetet ett bra tag framöver. Firandet skedde i Luleå, där var olika kommuner, skolor och smått och gott från hela Norrbotten och pratade om deras olika hälsosatsningar. Otroligt inspirerande och kul att få lyssna på alla. Det fanns en gemensam nämnare för alla som var där, vi alla satsar på hälsa, och alla vill jobba hälsofrämjande. Men trots att alla vill jobba hälsofrämjande så skiljer sig alla arbeten åt. Vissa gasar fullt på fysiskt aktivitet och en del fokuserar massor på just barns uttrycksformer utifrån Reggio Emilia pedagogiken. Om vi hoppar tillbaka till oss i Töre så presenterar vi vårt arbete med grund på en helhet, vi jobbar med flera olika delar på ett mer jämnt plan. Vi gör ungefär lika mycket utav allt. Vi fokuserar till exempel lika mycket på fysisk aktivitet som vi fokuserar på drama, bara för att ha ett exempel. Det ska vi även tillägga att tack vare att vi göra så otroligt många delar i vårat arbete så har vi svårt att sätta punkt på vad det exakt är som gör att allting faktiskt fungerar så bra, vi gör alla delarna och alla delarna spelar in. Vi får ofta frågan vad det är som gjort att saker och ting har blivit så bra, och det korta svaret på det är helheten, och helheten får man aldrig glömma. Allting måste ju trots allt finnas för att hela hjärtat ska vara med. Personal, elever, lokalvårdare, bespisningspersonal och framförallt våra föräldrar. Alla spelar sin roll i vårat arbete.

Som ni hunnit få veta tidigare så har även vår sjätteklass utformat en pausgympa. Denna pausgympan visades sedan i samband med Snöis födelsedag. De stod på en scen och körde sitt program inför massor utav folk. Och takten satt så bra så att det till och med smittade av sig på övriga publiken. Ja, trots att det var uppskattningsvis runt 100 personer som körde programmet var alla i takt. Otroligt ja, men det finns till och med på film! Helt fantastiskt.

Som ni ser på bilderna från vårt utställningsbord så kan ni lägga märke till att vi även haft en hel del tankar kring hur vi skulle lägga upp detta. Det slutade med att vi tog med det mesta kort sagt. Känslodockor, brainbreaks, himmelikonst, bilder att titta på samt mycket... ja mycket mer. Sedan hade vi även våra sjätteklassare att visa en del brainbreaks samt andra aktiviteter vi har. Detta var mycket uppskattat utav besökarna eftersom att vi alla trots allt i grund och botten var där för våra elevers skull.

Dagen gick dock snabbt, just när den börjat kändes det också som att den slutat. Vi från Töreskolan tackar er alla som var där för otroligt intressanta presentationer och tankar. Det var mycket lärorikt.

På torsdagen var vi tillbaka på skolan i vanlig ordning. Och det ska vi tillägga att under torsdagen och fredagen var vädret helt underbart. Trots att det var en bitande kyla under -25 grader var eleverna vid gott mod och var till och med ute och lekte utan större problem. Man kan fundera hur det egentligen är möjligt, men våra elever rör sig så pass mycket under rasterna så jag antar att man kan dra den slutsatsen att de faktiskt håller värmen trots kylan. Fotboll spelades, stjärtlapp åktes, spökbollspelet var i full gång och andra skottade och lekte andra lekar. Det var skönt att vara tillbaka trots att man bara varit borta en dag, att se all glädje som finns bland eleverna är något som värmer varje dag, varje vecka, året runt.

Back to school

Då var det dags igen. Med gott mod åkte vi alla pedagoger till Töre på måndagen för att planera upp skolstarten, och det var en hel del att prata om. Som tur var handlade allt om väldigt positiva saker. Bland annat om nästa vecka. Men vad händer då? Då fyller faktiskt "Snöis" år. Men vem tusan är då Snöis? Jo, det är hälsoskolans maskot. Men vad är hälsoskolan? Det är en del inom Norrbottens Kommuner som fokuserar på just det, hälsa i skolan. Där har vi i Töre lyfts många gånger tack vare det arbetet vi gör här. Detta är precis vad som händer nästa vecka med, närmare bestämt onsdag. Då ska vi med våra sexor åka till Luleå för att representera vår skola och visa upp vad vi gör för alla besökare samt övriga skolor som blivit inbjudna. Som vi längtar! Mer info kring denna dag kommer nästa vecka på vår facebooksida. Sedan kan jag även "hinta" att det kommer fler dagar att se fram emot inom kort. Vad dessa dagar innebär får ni dock nöja er med att spekulera kring så länge.

Rubriken lydde ju faktiskt Back to school denna vecka, och det var det dags för på onsdag. Alla dörrar låstes upp för första gången på några veckor och äntligen var det dags igen. Det som var lite tråkigt var att en hel del elever hade lyckats bli förkylda under jullovet så tyvärr fick vi ej träffa alla elever denna vecka, får hoppas att dem lyckas krya på sig så vi ses på måndag. Men för övrigt så kändes det ungefär som vanligt måste jag säga. Det var ett positivt och glatt humör på alla elever och pedagoger, precis som det brukar vara. Men vad gjorde vi under denna uppstart? Förhoppningsvis följer alla ni som läser oss redan på facebook och instagram, då har ni förmodligen redan sett lite utav det vi har hunnit hitta på. Förutom vanliga lektioner har bland annat har våra sexor fått göra ett pausgympaprogram som dem kommer genomföra på Snöis födelsedag nästa vecka inför allt folk där. Sedan kom vår lärare i tvåan med en minst sagt briljant idé. Spela spökboll utomhus. Det är inte första gången detta sägs på vår blogg, men visst kan det vara enkelt ibland? Allt som krävs är ju faktiskt lite kreativt tänkande. Spökboll vet alla barn vad det är, och jag gissar även att ni som läser vet vad det är... Oavsett om ni är 18 eller 99 år. Detta gjordes först enbart med klass två, men självklart som med allt annat på vår skola så spridde det sig till alla andra på hela skolan, och då menar jag alla. Vi har elever från alla klasser som spelar spökboll nu, från förskoleklass upp till sjätteklass. Och då är det viktigt att poängtera att våra förskoleklasselever spelar spökboll med elever från sexor, och det fungerar utan minsta lilla problem. Detta är ett mycket hett tips åt alla pedagoger som läser vår blogg, spela spökboll utomhus om ni har snö så att eleverna kan hoppa och studsa utan att göra sig illa. Ni behöver en boll samt något som markerar planen, konor eller liknande. Dock gjorde vi så att vi tog ut vatten i hinkar tillsammans med penslar. Sedan fick eleverna pensla med mycket vatten och göra sin egen plan. Dessa linjer frös då till is och syntes perfekt och vi slipper plocka in och ut konor. Detta var dock det vi hann med denna vecka, vi gick ju trots allt bara tre dagar. Vi är dock riktigt nöjda. Det tror jag eleverna också var. Lite på skämt frågade vi en elev i årskurs sex om han var glad att vara tillbaka på skolan, och förväntade oss det vanliga svaret i from utav att det varit skönt att vara ledig. Till svar får vi "Ja, gud som jag längtat". Tänka sig att det svaret kan komma ifrån en elev som är 12 snart 13 år. Fantastiskt måste jag säga.

Nu blickar vi fram emot nästa vecka då mycket kul händer, på onsdag ska vi som sagt till Luleå, men förmodligen kommer fler kul saker att dyka upp under veckan. Trevlig helg!

Teater och ett hemligt besök

Nu har faktiskt hela denna termin gått. Dock skulle jag gärna vilja byta ut ordet gått emot sprungit, eller kanske rätt utav flugit förbi? Tiden har gått snabbare än vi kunnat ana. Det vi däremot har reflekterat utöver är hur bra denna termin faktiskt har varit. Det är svårt att sätta ord på hur bra allt har fungerat. Lektioner, utflykter, aktiviteter och raster är bara några få exempel på saker som har fungerat över förväntan. Även om det alltid finns mycket utrymme för förbättring så känner vi i personalen att vi har ett arbete som har satt sig bra. Detta är även något som syns sett över hela skolan, med det vill jag nog lägga störst vikt på att det syns på våra elever. De vet vad som gäller och hur saker och ting fungerar, och det tror jag är väldigt bra.

I veckan har även vår teatergrupp som består utav närmare tio elever haft ett uppträdande tillsammans med dramalärare från Kulturskolan. Som många av våra föräldrar till barnen på skolan vet så har vi ett mycket bra samarbete med Kulturskolan. Detta resulterar i att våra barn får chans till bland annat dans, musik och drama. Men det sistnämnda var det som fick fokus denna vecka. Vår teatergrupp hade gjort en tappning på Charles Dickens "En Julsaga". Oj vad våra elever spelade ut bra, och oj vad dem hade lärt sig repliker och roller bra. Detta är dock en pjäs som är rätt klurig, det finns otroligt mycket tanke kring den angående hur man faktiskt beter sig på ett bra sätt. Men detta hade de lyckats med trots att eleverna bara är åtta och nio år. Jag talar för alla elever, lärare samt släktingar som var och tittade när jag säger att vi blev otroligt imponerade.

Även om det nämnts tidigare så är det bara att ta upp det igen. Vad är en jul utan pyssel? En sak som vi har gjort är dessa roliga julkort som syns på bilden här. Vi kan även konstatera att det ser lättare ut att göra än vad det är. Det tar tid att sätta dit allt småglitter, bomull och papper. Dock blir resultatet därefter som ni kan se!

Vi hoppar från vår innemiljö till utemiljön och konstaterar att vårt arbete med ledarskapsutbildningen för sexorna börjar ge resultat. Mer eller mindre varenda rast som förskolelass samt yngre elever är ute på samtidigt som våra sexor, så tar våra sexor med sig de yngre eleverna och hittar på saker. Väldigt kul, något som även påverkar de yngre eleverna till att söka sig till de äldre eleverna. Det är ingenting nytt att yngre elever ser upp till äldre, men att yngre eleverna försöker få kontakt och framförallt tar kontakt utan minsta lilla förhinder är däremot inte lika vanligt. Ofta finns en liten rädsla hos yngre elever, men detta vågar jag påstå att det mer eller mindre inte finns överhuvudtaget finns på vår skola.

En annan sak utöver vår ledarskapsutbildning som slagit igenom är vårat hälsoråd. Detta har vi startat upp med hjälp utav den ideella organisationen "Reacta". Genom dem har vi haft två i vår personal som varit på utbildning hos dem samt att vi fått en hel del bra material att använda på våra hälsoråd. Men vad är ett hälsoråd? Det är ett råd som några utav våra elever ingår i, och det är dessutom något som våra elever bestämmer. Våra hälsoråd leds utav vår gymnastiklärare med hjälp utav rektor samt övrig personal. Arbetet kring detta har alltså slagit igenom, men vad är det som har hänt? Jo, våra elever har startat upp nästan tio stycken hälsorådsgrupper. Dessa grupper består utav elever samt en vuxen som ansvarig. När man kommit på en idé att genomföra så går det att söka ett bidrag ifrån Reacta, detta bidrag går till att exempelvis hyra en gymnastiksal eller köpa in lite material. Detta är således något som händer på fritiden. Våra elever bestämmer alltså helt själv vad deras hälsogrupp ska pyssla med, och vi har grupper som pysslar med allt från gymnastik till frukt. Då förstår ni nog att detta är något för alla. Något kul att nämna är att vi redan fått några hälsoråd beviljade utav Reacta!

Men nu idag var det faktiskt dags för oss på Töreskolan att tacka för denna termin. Detta gjordes genom en julavslutning som vårt elevråd hade planerat. Där var det mycket fokus på sång, vilket jag hoppas att ni som var där uppskattade. Något jag däremot vet var att det var rejäl gåshudskänsla när vi sjöng "Halleluja" tillsammans, oj vad vackert. Plötsligt händer dock något utöver det vanliga, en mobiltelefon ringer och i telefonen pratar självaste tomten. Och vad som händer därefter kommer ni inte tro på, endast några sekunder senare så knackar det på dörrarna in till kyrkan. Vem kommer in tror ni? Ja, jag trodde absolut inte mina ögon men eftersom jag fångat det på bild så måste jag ju acceptera att det var sant. In kom självaste jultomten. Detta var till alla i kyrkans stora förtjusning. Pensionär eller förskolebarn så tror jag att detta var ett litet minne för livet. Efter att tomten tagit sig en bit in i kyrkan så fick han syn på paket, dessa paket var till alla våra barn på skolan samt barn på förskolan. När barnen hade fått sina paket så hjälpte vi tomten ut genom att sjunga Midnatt råder. Detta var lite surrealistiskt, jag vet inte vad som var mest tokigt. Att riktiga tomten faktiskt hälsat på oss i Töre, eller att han till och med dök upp tre dagar innan julafton. När barnen kommit till skolan så öppnades paketen och i paketen fanns stjärtlappar till varje barn, där fick vi bekräftat att det var riktiga tomten eftersom att barnens namn redan stod på dem, vem vet alla dessa namn om inte tomten?

Tomtar, teater, elev samt hälsoråd, ledarskapsutbildningar, musik, drama, estetik, fysisk aktivitet och hälsa. Listan kan göras milslång, tänk allt vi hunnit med denna termin. Detta har vi många personer att tacka. Bland annat tack till all personal som gjort sitt yttersta, tack till alla föräldrar som varit med och stöttat och varit där för sina barn och sist men inte minst ett stort...eller nej, stort räcker ej. Vi riktar ett gigantiskt tack till alla elever. Utan elevernas jobb samt initiativ så hade inget av detta vi lyckats med gått att genomföra. Utan elevernas vilja och ideer hade teatern aldrig gått att genomföra, utan eleverna hade ingen fysisk aktivitet blivit utav och utan eleverna hade inga ledarskapsutbildningar skett. Det är till och med så att det är tack vare eleverna som självaste jultomten kom till oss, om dem inte varit snälla hade han aldrig dykt upp. Vi stannar upp där och hoppas att ni alla som läser detta förstår hur viktiga eleverna är i vårt arbete.

Detta blir det sista stycket för i år på denna blogg, och det kommer jag att hålla kort. Vi på Töreskolan har bara en mening att hälsa till er som läser. Från oss alla till er alla, God Jul och Gott Nytt År.

Lucia 2018

Klockan slår 9.00 och årets kanske mysigaste högtid nalkas. Stressen försvinner, alla sätter sig ned och lugnet tar över. Och trots en publik som var rätt stor så höll våra stjärnor i form utav elever lugnet utan problem. Årets luciatåg inleddes självklart med lucian i spetsen, följd utav tärnor och stjärngossar. Men under andra låten kom några mindre filurer inspringande, vad kan det ha varit? Det var självklart små tomtenissar som kom insmygande till "Midnatt Råder". Kul idé och definitivt annorlunda att få se tomtenissar smyga runt och ta sig upp till scenen. Något som märktes under hela framträdandet var att förberedelserna hade varit goda, de gjorde detta helt fläckfritt. Inga snubblande på ord under verser, ingen som verkar ha tappat text under sång då dem sjöng klart och tydligt, samt att alla visste sina platser på scenen, vart man skulle gå åt sidan då andra skulle fram och prata med mer. Ett jättelyckat luciatåg som vi hoppas att ni föräldrar samt andra i publiken var nöjda med.

Tiden går minst sagt snabbt framåt, visst var det nyss skolan började? Och idag fredag den 14.e så var det faktiskt till och med en lovdag som ger lärarna tid att sätta betyg. Det innebär att om vi blickar tiden exakt en vecka framåt så står några elever och väntar på buss samt taxi, och en del har nog till och med hunnit åka hem och ta jullov. Ganska otroligt, men nu får vi ladda upp inför den sista veckan och önska er som läser en riktigt trevlig helg och tredje advent!

Teckomatorp

En kommun med cirka 15 000 invånare och en mindre ort med cirka 1500 personer i sitt upptagningsområde. Er första tanke kanske är Kalix Kommun och Töre, men så var det inte denna gång. Utan denna gång gällde det Svalövs kommun tillsammans med den lilla orten Teckomatorp i Skåne. Några ur vår personal har varit i södra Sverige och besökt denna skola samt diskuterat tillsammans med Balanserade barn och Träning i livet. Och det vi kan konstatera är att det fanns mer likheter med oss i Töre än enbart befolkningsmängden.

Vi anländer till Parkskolan i Teckomatorp innan klockan åtta, och till vår stora förvåning med en sol som är påväg att titta fram redan denna tid. Det var till och med plusgrader, kan ni tänka er? Vi möts utav Anders som är den personen som följer oss hela dagen. Ett varmt bemötande minst sagt, han leder oss direkt till deras gymnastiksal där deras ettor ska få köra ett pulspass innan skolan. Han berättar tillsammans med gymnastiklärare och fritidspedagog att dem gör detta 20 minuter direkt på morgonen varje måndag, onsdag och fredag. Pulsträning är något som vi i Töre också ska starta igång med och göra tillsammans med olika grupper. Kort efter presentationen kommer även två elever från deras femte klass, dem ska köra en uppvärmning med ettorna innan deras pass. Se där, äldre eleverna leder de yngre på deras skola, känns det bekant? Pulspasset deras ger många idéer, trots att det var 40 barn som skulle göra detta så fungerade det otroligt bra, väldigt bra struktur och tydlighet, eleverna visste till och med redan innan de kom in vad som väntade dem. Många idéer väcks.

Efter detta rör vi oss emot skolan, där får vi sitta och se samt lyssna på både personal och elever som berättar om deras arbete. Deras grund i arbetet är en person vid namn Anders Hansen, vet ni inte vem han är så rekommenderar jag er att söka på både youtube samt google så kommer ni få höra och läsa mycket intressant fakta. Finns mycket att lära utav honom. Här i texten ni nyss läst fanns dock en till likhet, eleverna presenterar deras arbete. Att de lyckats få eleverna att förstå vad det är dem gör är det inget snack om, då vi hade två av deras förstaklassare som mer eller mindre höll en egen föreläsning för oss, det tackar vi för! Detta är något som vi också jobbat mycket med, att eleverna ska bli medvetna om vad arbetet innebär, hur man än vrider och vänder på det så är det ju för eleverna vi gör arbetet. Detta är också något som både vi på Töreskolan och Parksskolan i Teckomatorp har lyckats med.

Efter mycket prat och bollande utav tankar så är det äntligen dags för rast, vi klär på oss och går ut i samlad trupp. Gissningsvis tar det fem sekunder innan första eleven kommer och säger hej och vill skaka hand. Wow. Här märks det helt klart att bemötande är något som dem pratat om. Jag hinner gå några få steg innan ett helt gäng med elever kommer fram till mig, det var deras sjätteklassare. Dem visade mig runt skolgården vad dem hade att göra samt hur allt såg ut. Detta var bland det mest intressanta under hela dagen, att få gå och lyssna på vad dem hade att säga. Dem berättar att det finns tre eller fyra rastaktiviteter varje förmiddagsrast. Då ställer jag frågan om dem brukar vara med på dem, eller leka lekarna som erbjuds. På det svarar dem "Vi brukar inte alltid vara med, men vi är åtminstone där ofta eftersom dom mindre tycker det är kul". Det visar på en värdegrund lik vår i Töre, de äldre bryr sig om dem yngre barnen. Detta är otroligt viktigt eftersom att de äldre eleverna faktiskt sätter en ribba för hur saker och ting ska se ut på en skola, och när jag fick höra det där så förstod jag direkt att detta är en skola där saker fungerar rätt bra åtminstone ur bemötande, värdegrund och relationsaspekten. Då raster ofta är en tid på dygnet då bråk samt kränkningar tyvärr uppstår så blir min följdfråga om det sker bråk på raster. Till det får jag till svar "Nej aldrig typ, det är ju en skola så en del saker kan hända men aldrig något stort." Sedan diskuteras allt mellan himmel och jord, min kamera, syskon, vart jag kommer ifrån, varför vi hälsar på dem. Barnen var självklart fascinerade över hur det lät då jag pratade, jag visade på en karta vart jag bor och det var väl knappt så att dem förstod att det gick att bo där. Det märks att vi bor på två helt olika ställen i detta land då jag med handen på hjärtat inte förstod allt dem sade på grund av den skånska dialekten, intressant minst sagt.

Dagen till ära firades något som vi också jobbat med en del i Töre, och det var självklart inget mindre än Nobeldagen. Här hade dem planerat så att deras sjätteklassare hade klätt upp sig och serverade lunch åt alla andra barn på skolan. Sedan gjorde dem kanske även något arbete kring dagen som vi i Töre gjort men det var tyvärr inget vi hann med att se eller prata om. Imponerande då denna skola har cirka 200 elever att dessa sjätteklassare höll både tempo och humör uppe under denna servering, riktigt bra jobbat!

En stund efter lunchen var det dags för oss att rulla vidare. Och vi rullade verkligen iväg med ett glatt humör. På något sätt vill jag påstå att det kändes lite "som hemma" att vara på Parkskolan. Att gå med eleverna och prata, att diskutera med personalen där samt att se allt dem gör påminner oss otroligt mycket om det vi gör. Det vi kan konstatera är dock att Parkskolan har gjort detta arbete med en grund på just fysisk aktivitet, medan vi i Töre gör mycket andra delar förutom fysisk aktivitet såsom drama, mycket estetisk inlärning med mer, så fick jag känslan att dem trampat gasen i botten på fysiska aktiviteter här i Teckomatorp, vilket ser ut att funka. Och med det vill jag säga att trots delvis olika metoder kring hälsosatsningen kan man uppnå mer eller mindre lika resultat. Listan på gemensamma saker kan göras lång, ledarskapsutbildning för de äldre eleverna, brain breaks i klassrum, rastaktiviteter, äldre leder yngre, samt en viktig sak, personal som tar sig ann detta och gör det riktigt bra. Detta är saker som både vi i Töre och Teckomatorp har. Kort och gott är det bara att säga att detta speglar av sig på hela skolan, lugnet finns, värdegrunden verkar sitta, eleverna vet vad det handlar om, ett bra bemötande finns och eleverna är framför allt glada. Det sistnämnda är väl det viktigaste utav allt, att eleverna är glada. Hur man än vrider och vänder på allt vi gör så är det eleverna som vårt arbete speglar av sig på, det är för eleverna vi gör detta och vi får aldrig glömma att alltid ha eleven i centrum. Det är då resultat börjar uppnås.

Vi tackar för vårt besök där och rekommenderar er att titta in på Parkskolans facebooksida, klicka på knappen nedan så kommer ni dit.

Sedan får vi inte glömma att ni på Parkskolan är välkomna att besöka oss i Töre när som helst för att se hur vi jobbar, förutom vårt arbete så har vi ju faktiskt något fantastiskt i Töre att bevittna som ni definitivt inte har speciellt ofta där nere, mycket snö. Välkomna!

Snö

Rubriken hade dock lika gärna kunnat vara "Äntligen". Och så var det, snön var verkligen efterlängtad. Det är magiskt, i minus 15 grader och snö så går det perfekt att vara ute, men då det är plus 4 grader och lite vind så fryser alla. Fantastiskt minst sagt.

Men vad har vi egentligen hittat på denna vecka? Det ska ni få se här.

Det första vi passade på att göra var islyktor. Några barn fick följa med och göra en varsin islykta som vi sedan tände marschaller i. Som tidigare nämnt så är enkla aktiviteter oftast de bästa, och att fylla vatten i två hinkar och sätta ut i minusgrader eller frysen kan ej bli lättare. Något vi passade på att göra var även att sätta i karamellfärg i vattnet vilket resulterade i ett par lyktor som några faktiskt trodde var gjorde av glas. Kan verkligen rekommendera att göra dessa, dels för att det är en väldigt rolig men ändå enkel skapande aktivitet, dels för att detta blir något som faktiskt kan användas som alla kan se. Sedan ska vi inte glömma att dem blir otroligt snygga också.

Något som våra barn även gör som vanligt är såklart att spela fotboll, vi lär inte behöva skotta planen någonsin. Trots cirka 2-3 decimeter snö på multiarenan började de spela, och nu är snön så pass nedtryckt av allt de har sprungit så att det knappt märks att den varit där. Det är otroligt hur obehindrade barnen är egentligen, det finns inte ett klagomål på snön och det finns inget intresse att be om att få skottat, man spelar och gör det utan minsta lilla påverkan utav snön. Tycker nästan att alla som läser går ut nästa gång då ni har 2 decimeter nysnö och testar spela fotboll då, dribbla och passa. Då får man en förståelse för hur pass duktiga dem ändå är som fixar att spela 25 stycken barn på samma plan under dessa förhållanden.

Fritids har även satt igång med sin julkalender. Detta innebär att det öppnas ett paket varje dag. Förutom på fredagar och måndagar då man även öppnar helgens paket. Dessa paket består utav olika aktiviteter och pyssel. Aktiviteterna kan exempelvis vara en tipsrunda och pyssel kan vara att göra stora snögubbar utav olika papper. Detta tycker självklart barnen är roligt eftersom att vi lottar och låter dem öppna klapparna.

En sammanfattning utav denna vecka är väl egentligen att vintern och julen är igång på riktigt, kallt, mycket snö och massor utav julpyssel. Precis som det ska vara under juletider. Sedan som en julbonus kan ni klicka på knappen nedan för att komma till Dagens Nyheters reportage som de gjort om oss på Töreskolan.

Juletider

Första december är ju trots allt idag på lördag. Detta var självklart något som även skulle märkas på skolan, trots att vi fortfarande var i november. Vad gjordes då? Ja, i klassrummen har det satts upp juldekorationer, i korridorer börjar det smyckas med lite olika julsaker samt att vi låtit våran femte klass sätta upp dekorationer i vår mittentrappuppgång. Och fint blev det, och ännu finare kommer det att bli då övriga barn ska få dekorera granen.

Här ovan ser ni en bild på hur juldekorationen blev. Men det är även en bild som visar något helt annat, något långt bortom denna jul. Vad kan det vara? Jo, vi har börjat jobba om rymden med de äldre eleverna, och då var tanken självklart som så att varför endast titta i en bok på planeterna? Då är det väl ändå roligare att kombinera NO, Bild och Teknik och helt enkelt bygga planeterna själva! Alla planeterna har självklart byggts i rätt storlek i förhållande till varandra där Jupiter är störst och vår dvärgplanet Pluto är minst. Det blir en helt annan grej för barnen när de faktiskt kan se planeterna framför sig och till och med känna på dem om de vill, samt att barnen enklare kommer att komma ihåg vem som gjort vilken planet och därav förhoppningsvis också lära sig vad den heter samt hur den ser ut tack vare kopplingen till sina klasskamrater.

Då får vi önska er alla en trevlig advent samt meddela att det förhoppningsvis blir mer bilder på denna sida med jultema under december.

Hopppla!

Då har vecka 47 gått mot sitt slut och vi välkomnar kylan och december månad. Något vi även välkomnar och vill visa denna vecka är att våra elever leker med käpphästarna som vi gjort utav gamla skridskolådor. Tänka sig att gamla lådor som ska kastas bort kan bli till något som tiotals elever varje rast använder sig utav. Just på denna bild här ovan ser vi ett tydligt exempel på att de yngre elever någonstans tar åt sig utav de större eleverna. Några elever från förskoleklassen satte upp banan som syns på bilden och bjöd in större elever att testa den också. Detta bör gissningsvis vara en idé som grundar sig i att våra äldsta elever ofta har ledarledda aktiviteter med de yngre eleverna, exempelvis har de äldre eleverna lekt lekar med förskoleklassen under ett tillfälle denna vecka. Alltid kul att se att saker och ting smittar av sig till våra yngre elever.

Har vi gjort något annat måntro? Ja, för att nämna några saker så har vi haft rörelse på schemat för alla klasser minst en gång per dag, sexorna har gjort nationellt prov, några i personalen har besökt forskare och diskuterat på LTU samt så har eleverna spelat fotboll varenda rast vilket oftast resulterar i över 30 barn på planen på samma gång.... Hur våra elever håller koll på lagen är för mig fortfarande helt obegripligt.

Nu håller vi tummarna för att snön förhoppningsvis kommer till veckan så att eleverna har något att gräva i på rasterna, trevlig helg!

Vecka 46, då vi blev rikskändisar

Rikskändisar? Ja, denna vecka hade vi Dagens Nyheter på besök som ska göra ett reportage om vårt hälsofrämjande arbete här på skolan, 1.1 miljoner läsare kommer alltså att få läsa och ta del utav det vi gör, kul!

Vad har vi mer gjort under denna vecka? En hel del. Bland annat så har det hunnits med keramikmålning med Adrienne, våra sexor har hållit i gympalektioner för förskolebarnen som finns vägg i vägg samt att det har hänt en hel del kul under våra raster.

Keramikmålning var något vi gjorde under denna vecka samt förra. Vi har haft detta som ett projekt tillsammans med Adrienne, som jobbar på vår skola och har stort intresse för detta samt är riktigt duktig. Adrienne tog alla klasserna eftersom, och har låtit dem måla sina saker, riktigt fint blev det.

En annan riktigt rolig sak som hände under denna vecka var att våra sexor höll i en gymnastiklektion för några utav våra dagisbarn. De hade byggt upp en lite mindre hinderbana där dem kunde krypa, klättra, balansera samt hoppa ned på stora madrassen. Detta fick de göra i början utav lektionen en stund, sedan fick dem leka lekar tillsammans med sexorna som självklart var med och lekte. Och jag kan säga att det är ytterst sällan jag ser så mycket glädje på en och samma plats, jag vet inte om jag sett barn ha så roligt någonsin faktiskt. De sprang, skrattade, jagades och hade förmodligen en av de roligare stunderna på länge. Vill även passa på att berömma våra små förskolebarn som trots allt finns i samma byggnad som oss. De skötte sig jättebra och gjorde mer eller mindre allt som våra äldre elever sade till om. Självklart även beröm åt våra sexor som hade utformat en bra och rolig lektion för förskolebarnen.

King, eller kanske ruta eller något helt annat för våra äldre läsare. Det är utan minsta lilla tvekan en av de mest populära aktiviteterna våra elever gör på rasterna. Tror inte det har gått en enda rast hittils som dem ej spelat detta spel på. Det är så kul att se eleverna spela tillsammans, många gånger med elever från alla olika klasser, samt att det alltid fungerar så bra när eleverna sköter det på egen hand. Sedan är det en helt perfekt lek för att träna lite motoriska färdigheter.

En kul vecka som nu gått mot sitt slut. Förhoppningsvis kommer DN (Dagens Nyheter) publicera vårat reportage under början utav nästa vecka. Vid eventuell publicering på internet kommer ett nytt inlägg komma så snart jag fått tag i länken.

Med det önskar vi alla på Töreskolan er andra en riktigt trevlig helg!

Vecka 45

En mörk vecka, åtminstone vädermässigt. I övrigt har detta varit en vanlig vecka på Töreskolan. I måndags fick vår förskoleklass samt våra ettor åka iväg till badhuset i Kalix för att träna på att simma. Det blev en riktig gympadag för våra ettor som fick inleda med bad och direkt efter lunchen även ha vanlig gympalektion. Sedan började vi i måndags att göra filmer tillsammans med våra fritidsbarn. Detta eftersom vi har ett "gosedjurstema" på fritids nu under en period på tre veckor. Det innebär att eleverna får ta med sig ett gosedjur om dem vill, alternativt låna eller använda något som vi i personal tagit med. Otroligt populärt och kul för barnen med gosedjur och då tänkte vi att vi kan göra filmer med dem också för att få in lite teknikträning i det hela.

Att göra film tog dock rätt mycket tid, så detta lär vi hålla på med även nästa vecka om eleverna vill. Som ni ser så gick en del elever helt "all in" på sin rekvisita. Men som med allt annat, med hårt arbete kommer bra resultat. Filmerna som vi fått klart har varit otroligt påhittiga och roliga att titta på. Tror nog till och med att gosedjuren tyckte det.

Jag gjorde även en favorit i repris. Det innebär att göra pussel utav en träplanka. Frågan är väl egentligen om det går att hitta på någon enklare aktivitet åt barnen? Gå till träslöjd, fixa till en platta, såga en planka i bitar, ta kort på den så att facit finns och ge sedan åt barnen. Något vi också fixat tack vare Tim som var och målade på vår gård är "tre i rad rutor", jag gjorde två stycken med färgade stenar och dem används varenda rast utav elever från olika klasser. Kul att se att dessa olika rastaktiviteter lockar elever att göra saker tillsammans från både mellanstadiet och lågstadiet. Något jag dock måste påpeka är att jag överskattade både eleverna och mig själv när jag gjorde pusslet på bilden, jag fick sitta med facit i handen under hela tiden vi byggde. Detta slutade dock med att jag gjorde sex stycken olika pussel med olika svårighetsgrad så att det finns något för alla. En bra, rolig och ganska vanlig vecka på vår skola.

Höstlov 2018

En välkomnad vecka utav ledighet kan man även säga. Trots detta var vi i fritids igång som vanligt. Vi hade bestämt olika aktiviteter som vi hittade på varje dag. Aktiviteterna bestod bland annat över att titta till Töre Kyrka samt lyssna på dess historia, gå på ett mysterium på skolan samt se bio, gå på promenad till slagghögen vid gamla Töre Masugn, med mer.

Det senaste alternativet, att gå på promenad till gamla slagghögen samt Töre Masugn var precis vad vi gjorde under denna fredag. Efter lunchen klädde vi på oss och gick iväg emot slagghögen. Det var otroligt ivriga barn som gick iväg med bra fart tills de hittade en stor isplätt på vägen... Där blev det ett längre stopp eftersom det självklart var väldigt kul att glida runt där.

Nu kan vi konstatera att man blir såhär glad utav att gå på en promenad. Det är ganska intressant och kul att se hur pass lite det egentligen krävs för att få en god aktivitet som tas positivt utav barnen. Det vi gjorde var alltså att vi packade ihop lite saft och kex, sedan gick vi till slagghögen där barnen fick klättra och leka fritt samt leta efter de fina gröna slaggstenarna som finns där. Detta låter som en otroligt enkel sak, och det är precis vad det är. Det som är så viktigt i detta är även att bevara den lokala historian som finns, varför slagghögen finns där och varför de gamla husen ser ut som dem gör. Detta är också något som barnen intresserar sig utav, lokal historia, eftersom de själva kan relatera och se resterna utav det vi pratar om. Sedan hade vi otroligt tur att träffa en elevs morfar som hade bra koll på historian och kunde ge oss en riktigt kul faktalektion kring allt vi såg. Detta var helt enkelt en väldigt kul och intressant fritidsdag. Nu laddar vi upp inför skolstart nästa måndag.

Halloweendagen 2018

Höstlovet och vecka 44 närmar sig, och det ska självklart i vanlig ordning firas in med att ha en Halloweendag för hela skolan. Alla eleverna började med att samlas i en stor ring i matsalen för att vänta på lärarna... Men lärarna var inte där, utan det var deras läskiga lärarvikarier! Enkelt översatt utklädda lärare, detta var självklart till elevernas stora förtjusning att se lärarna utklädda. Efter en snabb introduktion var det dags att dela upp eleverna i grupper och skicka iväg dem på sina uppdrag där sexorna var ledare i sina grupper.

Dagen flöt på som förväntat och när till slut alla utmaningarna var gjorda utav alla grupper så hade de fått ut ett ord i form utav "Folkets Hus" samt blivit tilldelade en biljett. Lunchen åts och efter det var det promenad ner till Folkets Hus som gällde, väl där lämnade eleverna in sina biljetter till häxan i biljettluckan och gick sedan in och satt sig på sina platser i lokalen. Vad som väntade där var en Halloweenbio. Vi valde att se hälften av filmen och sedan ta ett break, det breaket bestod utav något som jag inte tror så jättemånga elever har fått göra. Köra Just Dance på bioduk, och det var succé. Filmen sågs sedan klart och dagen var då slut. Detta blev en rolig dag för både barn och vuxna, väldigt kul att klä ut sig och göra något för barnen. Utmaningarna gick bra och var kul samt avslutningen med bio blev helt perfekt. Mycket beröm åt våra sexor med som var riktigt duktiga gruppledare.

Aktivitetseftermiddag

En solig eftermiddag var det dags för sexorna att hålla i aktiviteter för lågstadiet här på Töreskolan. Detta hade vi diskuterat och kommit överens med våra sexor eftersom att lågstadiet ej var med på Skogsäventyret, trots att det var med mycket kort varsel så hade våra sexor kommit på och planerat roliga aktiviteter som passade barnen mycket bra.

Exempel på aktiviteter var klädstafett, kasta boll i bunke samt på burkar, just dance samt repbana. Roliga aktiviteter som uppskattades rejält utav våra yngre elever, enkla att planera och genomföra samt bra nivå på dem så att våra yngre elever förstod hur det gick till.

Som jag skrev, detta fick planeras med väldigt kort varsel. Det planerades och genomfördes på enbart några enstaka dagar. Anledningen till att denna dag genomfördes var som nämnt att lågstadiet ej var med under skogsäventyret. Det är otroligt viktigt att inte glömma bort de yngre eleverna på skolan så att även dem får känna sig lika delaktiga som de äldre eleverna. Lite kul också att nämna var att en tvåa fick vara gruppledare i varje grupp. Och det fungerade alldeles utmärkt.

Vecka 41

Ja, vecka 41 är det i skrivande stund. Så vad har skett under denna vecka måntro? Till att börja med så har artisten/konstnären "Tim Timmey" varit i Kalix och gjort rörelsebanor på skolorna runtom i kommunen. Tim dök upp på förmiddagen här i Töre och lämnade efter middagstid, så vi kan med det konstatera att han gjort ett riktigt hästjobb med vår bana. Vi i Töre diskuterade och efter förslag från en elev så kom vi överens att vi skulle göra inte en, inte två men tre olika banor. Varje bana börjar direkt vid utgångarna, varje bana har en svårighetsgrad passande eleverna som går ut där, exempelvis är förskoleklassens bana lättare än mellanstadiets. Detta för att få rätt utformning på banorna så att dem passar alla elever samt en väldigt viktig sak, spontanitet. Kan säga att det blev helt perfekt, eftersom banorna ligger precis vid utgångarna behöver inte eleven söka sig fysiskt till banan, eleven är redan vid den när den går ut, med andra ord kör majoriteten av eleverna banan även om de har tänkt gå och göra något helt annat på rasten. Detta syntes att det var smart tänkt och funkade direkt.

När banorna äntligen var klara så diskuterade vi och Tim gick med på att göra konst utav vårat annars lite tråkiga gröna plank, sagt och gjort så satte han igång. Till och med eleverna stannade kvar två timmar efter dem slutat för att titta på det Tim gör och jag tänker inte säga mer utan låter dessa bilder tala för sig själv. Före och efter.

Men, det har faktiskt hänt lite mer under denna vecka. Närmare bestämt två saker jag vill ta upp.

Den ena är att vårt fritids har börjat att ha "temaveckor", då väljs ett specifikt tema utav personalen som sedan pågår under några veckor. Under denna tid finns en rad olika fasta aktiviteter samt en hel del aktiviteter där eleverna själva får vara med och välja samt påverka. Nu under fredagen avslutades det första temat som hade med hösten att göra. Detta gjordes med en skördefest där eleverna fick äta olika grönsaker med dipp, macka samt andra pålägg.

Den andra är att våra sexor har börjat arbeta med teknik på NO. De har tidigare veckor fått testa att bygga torn utav spaghetti, snöre, lite tejp samt marshmallow. Nu under denna vecka fortsatte de på förra veckans arbete kring broar och fick bygga en bro som skulle klara av att hålla ett antal leksaksbilar, detta gjorde dem med bravur.

En ganska vanlig men ändå händelserik vecka. Något som är lite speciellt med vår skola är att vi ofta gör aktiviteter som man kanske inte tänker på i första hand, bryter det traditionella bänksittandet och utformar lektioner så att inlärning sker på andra vis och på andra ställen än i klassrummet, även om det såklart är en hel del bänksittande också. Vi tackar och bockar åt Tim som kom till vår skola och gjorde detta, förhoppningsvis ses vi i framtiden.

Rekommenderar alla som läser detta att åtminstone klicka in på hans hemsida och inspireras utav det han gör, tryck på hans namn så tar ni er till hans hemsida.

Skogsäventyr

På den kyliga torsdagsmorgonen gav jag mig ut i skogen tillsammans med vår estetiklärare för att fixa iordning ett skogsäventyr. Denna dag var riktad emot mellanstadiet samt våran tredjeklass. Men vad innebär då ett skogsäventyr? Jo, det innebär åtminstone utifrån denna dag att ge sig ut i skogen i olika grupper samt genomföra gruppmoment tillsammans, alla övningar som gjordes var utformade på det sättet att det inte går att genomföra på egen hand, man måste alltså samarbeta, vilket också var syftet för denna dag.

Några exempel på aktiviteter vi genomförde var, klättra tillsammans genom nät, gissa vikt/längd/massa, repbana, göra ord, samt ett personalmemory med bilder på vår personal...

Alla aktiviteter hade inslag utav ämnen vi har i klassrummen såsom matte, NO, idrott och svenska.

Återigen, det börjar nästan bli tjatigt. Men jösses vilket samarbete det finns. Väldigt intressant att se hur pass bra dem gör detta trots den stora åldersskillnaden på eleverna. Detta var en dag vi bestämde oss att göra för att få våra elever att komma ut samt ta lärandet till en helt annan miljö än klassrummet. Sedan var även denna dag en liten uppföljning utav sexornas ledarskapsutbildning de haft tidigare. Sexorna fick ta ansvaret att vara gruppledare i sin grupp samt leda de övriga eleverna i gruppen genom aktiviteterna. Detta gjorde de med bravur.

Underbar dag med fint väder och trevlig stämning. Kunde inte bli bättre.

Skoljogggen 2018

Ja, så glad som dessa två tjejer på bilden är kan man vara då man sprungit skoljoggen. Skoljoggen iår blev en riktigt spontan aktivitet som planerades lite hastigt då vi tyvärr ej hann köra den under sexornas aktivitetsdag på grund av ösande regn och blött spår. Men nu under fredagen så bjöd moder natur på ett oerhört vackert höstväder. Och det tackar vi för.

Som vanligt med alla dagar samt aktiviteter som skiljer sig från vardagen så var eleverna oerhört taggade och peppade inför att springa skoljoggen. Tror nog att en del elever till och med var rejält överladdade med tanke på farten de drog iväg med...

En enkel men väldigt kul och uppskattad aktivitet som bjuder på glädje samtidigt som vi främjar vårat välmående här på skolan. Alla tog sig runt spåret utan problem och det bjöds på glada miner från början till slut.

Val 2018

Ja, i fredags var det val, och inte vilket val som helst... Det var nämligen dags för eleverna att rösta på det parti dem tyckte var bäst, och partierna var inte vilka som helst heller. Dem var utformade och skapade utav våra sexor. Det fanns partier utav alla slag, sportpartiet var ett utav dem, de förde starkt ideologin att sport var bra samt att det har en positiv effekt på kropp och knopp, något som faktiskt stämmer väldigt bra. Sedan hade vi ett parti som hette Töre Samhälle som prioriterade samhällsfrågor rörande Töre, något som också är väldigt viktigt förstås. Sedan fanns det några andra olika partier som tänkte på bland annat djur och även några som riktade in sig på en tv och datorspelande målgrupp.

Detta gjorde vi självklart eftersom att vi just nu är i valtider och ville få eleverna att fundera på vad ett parti gör samt hur process går till. Eleverna tyckte att det var rätt kul att få komma på saker till sitt parti, göra valaffischer samt hålla ett partiledartal. Kul att se hur pass engagerade eleverna blev och vilket bra jobb dem gjorde. Även kul att se att så pass unga elever faktiskt klarar av att tänka realistiskt och på samhällsnivå då de gör sina val och för fram sina tankar.

Sedan vill jag även berömma våra andraklassare som även gjorde egna partier som de gärna ville visa upp. Dessa är de planscher som syns vid senaste bilden.

Fotbollsturnering för mellanstadiet

Äntligen fredag säger man. Men denna fredag var inte som alla andra fredagar för denna dag var det dags för mellanstadiet att åka in till Kalix för att spela fotbollsturnering emot de andra skolorna runtom i kommunen. Matcherna var indelade så att fyror mötte fyror, femmor mötte femmor och sexor mötte sexor. Dock fick det bli så att våra sexor lånade in två spelare från fyrorna och två spelare från femmorna för att täcka upp med avbytare, och de gjorde det riktigt bra trots att de spelade emot äldre elever. Matcher spelades hela dagen och det märktes på eleverna att de hade varit förväntansfulla inför denna dag, alla var taggade och gav järnet. Detta var även något som syntes på resultatet, måste faktiskt påpeka att vi spelade oerhört bra och vann väldigt många matcher. Detta gjorde alla klasser som ett lag, det passades, pratades och planerades tillsammans och som jag skrev tidigare gick även yngre elever in och spelade med äldre vilket också fungerade bra. Kort och gott kan vi säga att man kommer oerhört långt med bra lagsammanhållning! Mycket bra och trevlig dag som gick hur bra som helst, inte en enda sur min på hela dagen och väldigt glada elever som lämnade fotbollsplanen.

Aktivitetsdag för hela skolan

Igår under onsdagen så fick våra sexor äran att hålla i en aktivitetsdag för alla elever på skolan. De hade fått till uppgift att planera och genomföra en aktivitet tillsammans med en elev från femman. Vad som ingick i det var att komma på en aktivitet, planera den med beskrivning samt material och slutligen genomföra den. Som de allra flesta märkte så regnade det en hel del på onsdagen, detta innebar att de fick kasta om i planeringen. De hade planerat att vara på fotbollsplanen som Töre Sk ansvarar för, men detta gick ej och de genomförde istället aktiviteten i Folkets hus samt utanför. Och detta gjorde det med bravur.

Trots motgången att inte kunna vara där vi planerat så genomförde sexorna med hjälp av femmorna denna dag väldigt bra. Alla övningar som dem planerat flöt på bra och måste ge ledarna extra mycket beröm. De bemötte de yngre barnen på ett trevligt, roligt men ändå proffesionellt sätt. De fick verkligen fram det bästa hos våra yngre elever, som även dem skötte övningarna riktigt bra. Det var väldigt kul att se! Och måste även påpeka att det var riktigt fyndiga aktiviteter som de hade kommit på, allt från att sticka ned händerna och plocka upp läskiga saker (kulor) i mjöl med vatten, att kasta ned burkar som på tivoli, skjuta fotboll i mål efter att ha snurrat runt med pinne och kasta pil på ballonger. Det blev riktigt populärt och eleverna var väldigt nöjda med dem.

Denna dagen genomförde vi som en fortsättning utav ledarskapskursen som våra sexor fick gå. Som jag sa tidigare, de genomförde detta med bravur. Det märktes att de hade tagit med sig en del som vi pratade om på ledarskapskursen och använde det i "skarpt läge". Mycket sitter nog i eleverna i sig, de är väldigt duktiga på att leda och vara bra ledare men förhoppningsvis så hade de även tagit med sig en del från vår kurs. Som i vanlig ordning när någon rolig dag arrangeras blev detta en kul dag!

Ledarskapsutbildning för sexorna

På torsdag morgon fick våra sexor samlas vid busshållplatsen nedanför skolan för att åka ut till Siknäs och gå en ledarskapsutbildning. Väl på bussen så var eleverna rätt uppspelta, dock med en viss osäkerhet angående vad som egentligen kommer hända och ske. När vi kom fram till Siknäs Bygdegård så kollade eleverna runt och kikade i skog och hus. Efter ett tag dök Helena med kompani upp och vi gick in för att starta vår utbildning. Innan lunch så var det fokus på hur man är som ledare, samt reflektera över hur man själv är. Detta kombinerades med några övningar som eleverna fick utföra. Tiden gick väldigt snabbt och vid 11 valde vi att ta lunch.

Efter lunch så gick vi en liten "walk and talk" promenad där eleverna tillsammans i små grupper fick komma på en aktivitet och planera den snabbt med hjälp utav en personal. Promenaden ledde oss ned till Siknäs hamn där vi sedan lät eleverna leda en lek för både personal och barn. Därefter gick vi upp till bygdegården igen och där skulle eleverna hjälpas åt att tillverka en efterrätt. Efterrätten bestod utav fruktsallad, grädde och saft. Det hann inte mer än svischa till så var efterrätten hackad och klar, har aldrig sett maken till sådant samarbete förut. Vi avslutade dagen med att äta fruktsallad och prata en del för att sedan sätta oss i bussen och åka till skolan.

Denna dag gjorde vi för att våra nya sexor skulle förstå innebörden av att vara äldst på skolan samt leda yngre elever och på samma gång som vi gör detta ge dem ett verktyg i form utav en utbildning i ledarskap som dem kan använda sig utav under sin sista tid här på skolan och även i framtiden. Något att betona är att våra sexor är extremt duktiga, de skötte sig oerhört bra och visade upp hur duktiga dem faktiskt är. Detta är visserligen något vi ser varje dag på skolan, dem är väldigt duktiga på att ta hand om de yngre eleverna, att lära dem och bjuda in dem att vara med. Det blev även riktigt kul att se att dem kunde göra detta i en mer "seriös situation". Detta blev en riktigt bra dag där jag även tror att eleverna fick visa vad dem kunde och även lära sig en del nya saker. Helt perfekt.

Första veckan

På onsdag morgon var det fullt ös här på skolan vill jag lova, möbler flyttades och allt gjordes klart av den enkla anledningen att våra barn skulle dyka upp på morgonen. Efter en hel del arbete och kånkande utav diverse möbler inomhus så samlades vi alla ute på vår nya multiarena för att lyssna på rektor Helenas välkomnande tal. Hon hälsade alla välkomna samt presenterade ny personal inför både elever och föräldrar som var på plats och lyssnade. Väldigt kul att se att en del föräldrar var där och lyssnade. Efter det så blev det en massa aktiviteter och en mjukstart för alla klasser första dagen.

På torsdagen, som var elevernas andra dag så fortsatte vi med att göra olika aktiviteter för barnen. Här var klass fyra, fem och sex och spelade brännboll. Kul och egentligen väldigt enkel aktivitet som togs emot väl av barnen. Även de övriga klasserna på skolan hade en del aktiviteter och annat kul.

På fredag, som även är den dag som det är i skrivande stund så gick mellanstadiet ned till Hyttgården för att få baka klådda, gå en tipsrunda samt få titta och lyssna på en del utav historian kring denna vackra gård. Detta var även något som eleverna uppskattade mycket och tog emot med god stämning. Skulle nog vilja påstå att baket utav klådda blev en så kallad "hit", en del av eleverna hade mer eller mindre ätit upp sitt bröd innan de överhuvudtaget hade tagit sig ut ur bagarstugan...

På lågstadiet valde man att gå ut allihopa i skogen. När jag kom dit så möttes jag direkt utav en otrolig mängd aktiviteter bland barnen. En del gick runt och lekte någon form av jaktlek med pinnar, grenar och träd, en hel del plockade blåbär och åt, några byggde kojor uppe i skogen, en del gick runt efter eljusspåret och pratade. Jag tror inte att ett enda barn hade det tråkigt. Otroligt intressant och kul att se korsningar samt gemenskap mellan klasser här ute, alla hjälptes åt med kojor och samla grenar samt pinnar. Och när maten kom så skyndade sig genast en del elever och hjälptes åt med att bära den till matplatsen.

Denna korta vecka har vi valt att göra en så kallad mjuk start. Detta för att vi tror att eleverna mår bättre utav det samt får komma tillbaka till gruppen och vardagen lättare. Och jag tror att det har varit ett bra val, stämningen har varit mycket god och det har inte varit några svårigheter överhuvudtaget. Allt har helt enkel gått som ett tåg på räls. Nu ser vi fram emot en ny skolvecka!

Skolstart

En hel sommar har gått och äntligen börjar det bli lite svalare ute. Det innebär även att vi närmar oss skolstarten. Nu på onsdag kommer skolgården, skolhuset och vägarna i Töre fyllas med elever.

Här på skolan under sommaren har det jobbats febrilt med att bygga nya lokaler till förskolan, renovera klassrum samt flytta hela fritids. Till att börja med så kommer nu förskolan att ta över fritids gamla lokaler, detta resulterar i totalt fyra stycken avdelningar på förskolan. Sedan så har det fixats en del i klassrummen och ordnats. Slutligen flyttar nu fritids in i sexans gamla klassrum.

Vi på Töreskolan vill hälsa alla välkomna till skolan, nya som gamla elever och ny som gammal personal. Som ni vet så slutade en del personal hos oss innan vi gick på sommarlov, därav så kommer ni att få se några nya ansikten här på skolan under detta läsår. Vi hoppas att alla känner sig taggade och redo för ett nytt läsår!

Välkomna på onsdag!

Skolavslutning

Vad ett år kan gå snabbt... Eller ja, ett halvår för mig i skrivande stund. Det känns som att det alldeles nyss var snö utanför fönstret och vi promenerade till Töre IP för att åka skridskor, men nu var det dags för skolavslutning. Längtan bland de flesta elever hade varit väldigt stor att äntligen få sommarlov, och det märktes också på de flesta som dök upp. Det var en stor glädje hos majoriteten utav de som var där, men samtidigt kanske en liten nervositet för våra sexor att äntligen få gå ut mellanstadiet och börja högstadiet. Spännande.

En sak som fick fokus under denna avslutning var avsked, vi hade totalt fyra stycken från vår personalstyrka som skulle lämna oss inför nästa år. Tråkigt men så var det, men trots tråkigheten över att några lämnar oss blev det ett väldigt bra avsked. Det tackades både från rektor och övrig personal samt närvarande på avslutningen som tackade med varma applåder. Förutom detta så bjöds det på sång utav alla klasser, där jag måste säga att de yngre klasserna verkligen fick taket att lyfta.

Avslutningen höll på i cirka en timme, fina sånger sjöngs och fina tal hölls. Stämningen var mycket god, med folk på bänkarna och även runtomkring stående eftersom att det faktiskt kom fler besökare än vad det rymdes på bänkarna, vilket självklart var kul att se.

Men som med precis allt annat denna termin så hade skolavslutningen mer eller mindre bara börjat innan det var dags för våra sexor att springa ut ur kyrkan. Jag måste ge en eloge åt två av våra tjejer i sjätte klassen som tog på sig att hälsa alla välkomna, prata åt publiken samt skriva ett helt eget tal att hålla inför alla. Ni överträffade helt klart mina förväntningar. Måste även passa på att ge övriga sexor beröm nu innan de går ut och börjar på Manhem, under denna termin fick vi se er plocka fram en vilja som många inte trodde fanns inom er, ni har visat att ni utan problem kan ta er ann saker om ni bara vill det och faktiskt löst saker trots att det varit kort om tid. Tycker alla kan ta med sig det när ni kommer till Manhem, att allt som kommer emot er där går utan problem att klara om ni vill. Det är tråkigt att ni lämnar oss men vi i personal önskar all lycka till åt er och hoppas att allt ska gå bra.

Tack till alla som dök upp och tittade på skolavslutningen, väldigt kul att se att kyrkans bänkar faktiskt inte räckte till, då vet man att det har varit en lyckad avslutning.

Med detta vill jag önska alla ett trevlig sommarlov, på återseende!

Trekampen

Vi åkte tidigt på morgonen till Kalix för att genomföra årets trekamp. Det var en väldigt trevlig stämning på bussen under tiden vi åkte dit och det speglade också dagen oerhört bra. Alla elever visade oerhörd positivitet och var taggade på att få genomföra sina grenar. Väl där började eleverna genast att värma upp och röra på sig lite så att de skulle vara redo inför sin gren, och det syntes också på grenarna där alla presterade riktigt riktigt bra!

Någon timme senare så var det dags för lunch vilket var grillade hamburgare i vanlig ordning. Sedan efter det var det en del grenar kvar samt 800 meter. När dessa var klara så var det dags för mixstaffeten. Snabbt som vinden hade alla ställt upp och samlats på sina startplatser, när startskottet gick sprang bokstavligen barnen som vinden, riktigt snabba var dem och hamnade dessutom på en bra placering!

Väl genomförd och riktigt trevlig dag!

Vernissage 2018

Efter otroligt mycket planering, och väldigt... ja, väldigt mycket arbete från både lärarnas samt elevernas sida, samt nästan 2000 papper utskrivna så var det äntligen dags för årets vernissage. Och inget annat ord kan passa bättre till denna dag än succé.

Kvällen inleddes med ett gympapass ute på skolgården lett utav två duktiga elever från vår sjätte klass, alla barn deltog och även en del vuxna till barnens förtjusning. Det var en bra mix utav övningar samt en liten springtur, en bra start på kvällen helt enkelt.

Därefter blev det skilda vägar då de lite yngre eleverna fick följa med till matsalen där det var en del info utav rektor Helena och de lite äldre eleverna fick gå till sina hemklassrum. I sexans klassrum spelade vi Kahoot, som är ett slags frågesportprogram på internet som eleverna brukar få göra i olika ämnen, detta var även lett utav en elev i sexan och det var en hel del kluriga frågor som eleverna och föräldrarna fick svara på...


Sedan var det dags att gå vernissagepromenaden genom skolan, och jösses vad duktiga elever vi har. Eleverna var så duktiga på att visa föräldrarna vad som hade gjorts samt förklara för dem vad allt föreställde och vilka som hade gjort det, lika kul som det var att se eleverna visa föräldrarna runt var det även att se föräldrarna visa ett stort intresse. Efter visningen runt i skolan så hade de äldre eleverna och deras föräldrar enbart kvar att gå till matsalen och lyssna en stund, sedan var det slut.

Vi i personalgruppen känner att vi vill rikta ett stort tack till alla föräldrar som kom hit och var delaktiga, det var väldigt kul att få se att så många slöt upp och kom och tittade för sitt barns skull, och ska vi vara helt ärliga så överträffade denna kvällen våra förväntningar, och jag tror även att ni som var här och besökte oss fick era förväntningar uppfyllda. Även tack till alla elever som verkligen visade sina absolut bästa sidor denna kväll, jag tror faktiskt inte att dem hade kunnat göra det bättre än vad de gjorde. Även ett sista tack till alla på skolan som har jobbat med att få upp dessa saker och förbereda, främst till vår bildlärare Stina som har lagt ner oerhört mycket tid på detta.

Hoppas vi ses nästa år!

Bokdagen - Vi firar Världsbokdagen!

Vi firade Världsbokdagen genom en "litteraturdag" på skolan. Eleverna redovisade olika sätt att bearbeta böcker de läst under året. Alla elever gjorde en rundvandring för att se hur andra arbetat med sina böcker och därigenom få idéer och inspiration till nästa bokdag eller bokredovisning! Det är alltid trevligt att se olika sätt att bearbeta litteratur. Förskolan har illustrerat sagen "Hans och Greta"tredimensionellt. Ett helt fantastiskt fint pepparkakshus där till och med en liten spis fanns inne i huset! År 1 och 2 redovisade sina böcker med pratbubblor som berättade om innehållet och deras åsikter om det lästa. Treorna har dykt in i fantasyvärlden med hjälp av Harry Potter. År 4 redovisade"Adam och koderna". De hade också tillsammans med år 5 fina författarporträtt. Årets sexor slog ett slag för "Sveriges radiodrama för unga".

Det fanns olika aktiviteter under dagen som t e x att para ihop rätt citat med rätt person ur barnlitteraturens värld. De äldre eleverna pusslade ihop ituklippta ordspråk. En utställning med ord och begrepp fanns att läsa i korridoren och denna blev sedan en frågesport på Kahoot.it.Där kunde eleverna få besked om de hade grepp om litteraturen!

Alla elever ritade och målade ett anfang av sin första bokstav i sitt namn. Gamla böcker blev omvandlade till konst med hjälp av poesi och fantasi. Det blev både slagfärdiga dikter och bilder av dem!

Tack till alla elever och kollegor/ Carina Vennström

Dockteater åk 1. Tema: Att vara vänner.

Vi har pratat om värdegrundsordens betydelse och vad de står för, trygghet, ansvar och hänsyn. Därefter har de skrivit egna berättelser. Vi kommer att spela för förskoleklassen och förskolan.

Årskurs 4 tränar kropp och knopp med engelska glosor!

Rörelsepaus i arbetet!

" Övning med ärtpåse" från rörelsekalendern "Träning i livet"

Tränar bland annat koncentration, öga- och handkoordination samt avståndsbedömning.


Klass 3

Dagligen gör alla klasser något rörelsepass, vanligtvis kring 13-tiden. Har man inga egna idéer så finns det en rörelsekalender med förslag som man kan använda. Skolan har införskaffat sådana kalenderar till alla pedagoger så att vi enkelt och smidigt ska kunna genomföra en aktivitet med eleverna.

Aktiviteterna är varierade från dag till dag. Ibland tränar vi bålstyrka, balans, snabbhet, grovmotorik, samtidigt som en del aktiviteter låter oss tränar logiskt tänkande och samarbete. Personligen använder jag kalendern vissa dagar och andra dagar gör jag något eget.

Inför dagens rörelsepass så skrev läraren på tavlan vilka olika rörelser som skulle utföras och varje rörelse hade ett nummer (1-6) framför sig. Sedan slog läraren med en tärning och det nummer som kom upp, den rörelsen utförde klassen 3 gånger. För varje slag så lade vi ihop tärningens nummer, om vi slog en femma först och nästa gång en trea så lade vi ihop dem till 8 och skrev upp det talet på tavlan. Målet var att komma upp till 100. På så sätt fick vi även in lite matematik i det hela.

Ett sätt att låta eleverna vara mer delaktiga är att låta dem välja vilka övningar som ska genomföras samt att eleverna kan turas om att slå tärningen.

En uppskattad övning, där eleverna får vara delaktiga, har varit när vi kört 4-hörn. Eleverna delas in i 4 grupper och sprider ut sig i 4 hörn i klassrummet. De ska sedan tillsamman komma fram till vilken typ av rörelse som ska utföras vid deras hörn. Sedan kör man igång och gör rörelserna en viss förutbestämd tid innan grupperna roterar mellan alla hörn.

/Maria Rörling, Mentor klass 3

180410

Nu är arbetet med När hela hjärtat är med i full igång och det är en stor glädje att komma till skolan och möta den arbetsiver och glädje som både elever och personal visar. Fysiska aktivitet har blivit en naturlig del av vardagen, glömmer lärarna den dagliga inplanerade aktiviteten gör barnen dem påminda. Även arbetet med estetiska uttrycksformer fortskrider och det är intressant att se den kreativitet som finns.

Veckan innan påsklovet var årskurs tre och fyra och presenterande Töreskolans arbete vid en dialogdag med utbildningsnämnden, skolledare samt lärarrepresentanter från olika skolor/stadier. Jag är mäkta imponerad av eleverna, några elever vågade till och med stå på scenen och leda Duran och Mollans Händerna upp, läste en Mindfullnes saga samt visade hur de arbetar med lärfys i klassrummet. Årskurs 4 visade upp de akustikplattor de tillverkar i bildstudion och parallellt i klassrummet läser om arbetsmiljö, återbruk samt örat och hörsel.

Våren börjar ge sig till känna men vi arbetar enda in i kaklet

En stolt rektor/Helen


Vasaloppet 2018

Det var sista dagen innan påsklovet och därmed dags för det årliga vasaloppet, men innan dess var det även dags för prisutdelning i äggmålartävlingen samt en gemensam uppvärmning på skolgården.

Alla elever samlades utanför matsalen där vi hade satt upp alla pappersägg som eleverna på skolan målat. Vi korade tre stycken vinnare från lågstadiet samt tre vinnare på mellanstadiet baserat på elevernas röster. Efter det var det i rask takt dags att gå ut på skolgården där vår gymnastiklärare Maria höll en riktigt bra uppvärmning tillsammans med två stycken elever. Sedan bar det av till starten av Töreskolans vasalopp 2018.

Väl där startade sexorna först, tre stycken tjejer stack iväg direkt. De startade etta, tvåa samt trea och det var också i den ordningen de kom i mål. Tätt efter dem kom femmorna, följt av fyrorna och sedan de yngre eleverna. Det åktes på riktigt bra i spåren och vad jag kunde se så försökte alla att ta i och åka snabbt efter sin förmåga. Det som dock är riktigt kul att se är den utvecklingen som många elever har haft, i början av skidperioden hade en hel del elever det lite småtrögt på gymnastiklektionerna att åka, men nu under vasaloppet så tar sig alla runt utan några problem överhuvudtaget. Väldigt imponerande och kul att se att eleverna visar viljan att utvecklas och bli bättre, stora som små.

Vi i personalgruppen vill även rikta ett STORT tack till alla föräldrar som var där och hjälpte till med alla praktiska saker, och även ett stort tack till alla som överhuvudtaget kom dit för att se barnen åka och finnas där. Med er där blir det en helt annan dag än det hade varit utan er, det blir en gemenskap på ett annat sätt och glädjen sprids bland vår personal och även bland eleverna våra. Så återigen, tack till alla er som dök upp!

Ungdomens Vinterspel 2018

Under tisdagen var vi på ungdomens vinterspel för att åka längdskidor. Dagen började med att åka buss till Kalix skidstadion, väl där packades allt ur och vi bar det till en plats fint belägen i solskenet som vi valde ut, vi hade verkligen tur med vädret.

Det tog inte lång stund innan några berättar att de inte känner för att åka, det var väldigt stor nervositet hos vissa som skulle åka, det märktes. Det som dock var kul var att de alla la det åt sidan och åkte och gjorde väldigt väldigt bra ifrån sig.

Först startade våra fyror att åka, och det kan vi inte säga något annat än att det blev succé. Tre av våra nio elever som åkte vann en pokal, riktigt bra jobbat!

I andra starten var det femmornas tur att åka. Där blev det en elev som fick en pokal, och övriga kom runt spåret utan problem på bra tider, mycket bra jobbat utav dem med.

Sist men absolut inte minst var det sexorna som skulle åka, även den klassen där nervositeten hade varit störst. Hur som helst så lämnade alla nervositeten på sidan av och åkte, alla tog sig runt och gjorde väldigt bra ifrån sig, riktigt riktigt stolt över dem att de övervann sin nervositet och på samma gång gjorde sitt bästa och tog i när de åkte, otroligt duktiga och extra beröm åt dem för detta. Två av eleverna i sexan fick även pokal.

Väldigt kul att se under dagen att alla elever i slutändan har en positiv inställning efter de har genomfört dagen. Jag tror även att det kan vara viktigt att bryta den vanliga undervisningen med aktiviteter som dessa, det uppskattas oerhört mycket utav eleverna att få åka på sådant och det ger även en positiv känsla till alla inblandade. En sak som även är viktig att påpeka ännu en gång är sammanhållningen vi har, vid starter så är övriga klasskamrater i regel alltid där och peppar varandra och finns där, samt att vid målgång är alltid första tanken att söka upp någon kompis och även att ta emot den som går i mål, kul att se.

Rudträskbacken 13/3-2018

Den 13.e mars var hela Töreskolan och åkte slalom, längdskidor samt pulka i Rudträskbacken i Kalix. Vi åkte från skolan efter klockan åtta på morgon. När vi väl kom dit så var de flesta väldigt ivriga och det tog inte lång stund innan flera elever hade ställt sig vid liftarna… Och lika fort gick det nog ut i skidspåret samt upp för pulkbacken…

I slalombacken åktes det upp och ned, upp och ned och återigen upp och ned. Det är nog det bästa sättet att beskriva hur det såg ut där, för det var verkligen så, slalomskidorna gick i ett. Detsamma gällde i skidspåret, vi hade barn som åkte hela dagen, och då menar jag hela dagen. Eleverna ute i spåret fick även den briljanta idén att stanna och fika, mitt på en träbro, vilket självklart var till både elevernas samt lärarnas förtjusning. En väldigt kul idé om jag får säga det själv. I pulkbacken speglades slalombackens åkning, där åktes det ned och lika snabbt som dem åkt ned var de uppe på toppen igen, redo för nästa åk. Och ett som är säkert, det gick inte för sakta i pulkbacken, vilket förstås var väldigt kul.

Till lunch bjöds det på hamburgare med festis. Dessvärre var det väldigt mycket rök inuti grillplatsen, tur som var hade vi med oss en viss lärare som var tuff nog att stå där inne hela dagen och grilla burgare åt eleverna medan vi andra vuxna tog skydd från röken… Självklart var eleverna väldigt positiva till maten också, då de allra flesta gillar hamburgare. Sagt och gjort, efter en snabb lunch så var det på med skidorna, stjärtlappen i handen och hjälmen igen för mer åk.

Det åktes sista 2 timmarna sedan var det dags att packa ihop och in i bussen, efter en del letande och hopparande utav skidor, pjäxor och stavar så var vi redo att åka hem.

Detta var en väldigt bra dag som jag tror att eleverna uppskattade mycket. Det är även väldigt kul att se att eleverna faktiskt vill ut och röra på sig och att de tycker att det är kul med dessa aktiviteter. Oerhört positiv inställning och inga sura miner vad jag kunde se, trots att en del pjäxor skavde. Något som även är mycket viktigt att poängtera enligt mig är väl den fina sammanhållning som finns på vår skola, under dagen så får man se flera gånger att de äldre tar hand om de yngre. Även samspelet mellan lärare elever fungerar bra under tiden i backen tycker jag. Detta är även något som man ofta får se under exempelvis raster på skolan, att elever från olika klasser korsas och leker tillsammans. Som ett exempel under en rast i veckan så lektes det med barn från förskoleklassen upp till sexan och detta är något som överhuvudtaget inte händer på andra skolor, och det ska vi vara riktigt stolt över.

Kort och gott, detta var en bra dag, både för elever och vuxna!