Kirjailijoiden dialogia ja dialogia kirjailijoiden kanssa
Kirjailijoiden dialogia ja dialogia kirjailijoiden kanssa
Päivi Hytönen 23.4.2020
© Päivi Hytönen
Poikkeustilanne katkaisi opiston kirjailijatilaisuudet ja kirjallisuusluennot. Monet kevään kirjalliset tapahtumat järjestetään syksyllä uudestaan, jotta lukijoiden odottamat kirjailijat pääsevät ääneen ja lukijat kohtaamaan kirjailijat. Uusiakin kirjailijoita kutsutaan vierailemaan meidän lukijoiden luona.
Kirjailijoita pääsee seuraamaan nyt keväälläkin, vaikka Kirjan ja ruusun päivää 23.4. vietetään kotioloissa kotikirjastojen ja kotiin lainattujen kirjojen parissa. Some-kanavilla esiintyy kirjailijoita: Sofi Oksasella on Koronakeittiö, jossa hän laittaa ruokaa ja samalla kertoo teoksistaan. Koronakeittiössä oli viime viikonloppuna kirjailijavieraana Rosa Liksom. Kaksi sanavalmista kirjailijaa oli dialogissa vaikka kummatkin omassa työhuoneessaan. Liksom esitteli työhuonettaan ja kirjoittamisen filosofiaansa; Oksanen johdatteli Liksomia aina uuteen aiheeseen. Kirjailijat keskustelivat Instagram-TV:ssä vaikka olivat eri puolilla Helsinkiä. Katsojalle näkyi ja kuului samalla ruudulla kaksi interiööriä, kaksi kirjailijaa.
Ruudun ja netin kautta päästiin isomman ryhmän kirjallisuuskeskusteluun Lukukeskuksen järjestämällä virtuaalisella kirjailijavierailulla 21.4. klo 17. Lukukeskus kutsui yhteistyökumppaninsa Helsingin työväenopiston kirjallisuuden ja kirjoittamisen opiskelijoita osallistumaan virtuaalisen kirjailijatapaamisen kokeiluun. Kymmenisen opiskelijaa tuli mukaan. Niin me sitten kokoonnuimme koneidemme, kameroidemme ja mikrofoniemme ääreen kuuntelemaan kirjailija Eppu Nuotiota ja keskustelemaan hänen kanssaan. Nuotio oli erityisen iloinen siitä, että nimenomaan työväenopiston ryhmistä tuli kokeiluyleisö, sillä hän muutettuaan Iisalmesta Helsinkiin vuonna 1980 aloitti helsinkiläisiin tutustumisen työväenopiston teatteripiirissä, jossa luettiin yhdessä Spoon River antologiaa.
Virtuaalikirjailijavierailulla kirjailija toimii kuten tavallisellakin. Hän kertoo työstään ja elämästään, kirjallisesta matkastaan nykytilaan, johon kuuluvat monenlaiset kirjoitustyöt, tekstin tekijän ammattitaito ja taitojen syveneminen ja laajeneminen. Kun tavallisella kirjailijavierailulla istutaan salissa kaukana kirjailijasta, niin virtuaalivierailulla kirjailija tulee ikään kuin kotiin. Samalla tavalla omaan kotiin tulevat vieraiksi toiset virtuaalivierailun seuraajat. Syntyy tunne yhteisyydestä, lukija- ja kirjoittajayhteisöstä, jossa yhdessä jaamme lukukokemuksia ja ajatuksia. On dialogi niin omien kotiemme kuin kirjailijan ja hänen teostensa kuin toisten keskustelijoiden kanssa. Keskustelu on intiimimpää vaikka kaikki olemme toisillemme yhtä vieraita kuin muutenkin. Se, että kurkistamme sekä kirjailijan että toistemme koteihin, tuo tilanteeseen lämpöä. Keskustelu oli Eppu Nuotion vierailulla välitöntä – tietenkin valloittavan ja avoimesti puhuneen kirjailijan mutta myös pienen, innostuneen keskustelijajoukon vuoksi. Lopuksi keskusteluruutu täyttyikin kiitoksista: Oli ihanaa, kiitos.
Saimme ainutkertaisen kokemuksen tavata kirjailija ja toisemme kaukana mutta silti hyvin lähellä toisiamme.
Perinteisempi televisiotyyppinen kirjailijavierailu tai –tapaaminen oli Oodista 8.4.20 klo 13 striimattuna toteutettu runoilija Aura Nurmen ja haastattelija kirjailija Jani Saxellin keskustelu. TV-keskustelutyyppinen kirjailijoiden kohtaaminen ei oikeastaan eroa saleissa toteutettavista tai muista haastatteluista mitenkään. On dialogi kahden keskustelijan välillä mutta yleisökeskustelua ei ole, koska striimaus ja myöhemmin nähtävillä oleva videotallenne ei anna mahdollisuuksia keskusteluun.
Nurmen ja Saxellin videoitu keskustelu on nähtävillä toistaiseksi Helsinki-kanavalla: https://www.helsinkikanava.fi/fi/web/helsinkikanava/player/vod?assetId=52942545
Keskustelu lukijoiden ja kirjailijan kanssa on kuitenkin se, joka luo kirjailijatilaisuuksiin niiden viehättävyyden. Itse usein haastattelijana koen salissa toteutetun kirjailijavierailun improvisaationa: en koskaan tiedä, mitä kirjailija vastaa minulle tai minkälaisia kysymyksiä ja kommentteja yleisöstä tulee – millainen dialogi syntyy.
Jokainen tilaisuus on ainutkertainen, sitä ei voi toistaa, koska nimenomaan dialogista syntyy lukijoiden ja kirjailijan yhteinen tulkinta käsillä olevasta teoksesta. Lukukeskuksen virtuaalinen kirjailijavierailu antoi meille yhteisen kokemuksen, yhteisen Eppu Nuotion maailman ja yhteisen kirjallisen kodin 45 minuutiksi.