Harjoitellaan sisukkuutta


Mitä sisu sinulle merkitsee?

Millainen on mielestäsi sisukas ihminen?

Missä olet kohdannut sisukkuutta? Miten sisu auttaa eri elämäntilanteissa?

Miksi sisu on hyvä asia?

Voiko ihminen olla liian sisukas?

Jakakaa kokemuksia sisukkuudesta. Kertokaa missä olette todistaneet sisukkuutta tai itse olette tarvinneet ja käyttäneet sisukkuutta.


1. Mieti mikä on sinun sisumoottorisi?

Mietitään oma tsemppijuttu. Silloin kun tuntuu ettei enää jaksa vaikka tehdä tehtäviä tai kävellä enempää, mikä saa sinut jaksamaan? Onko se joku suosikkibiisi? Kuvittelenko itseni päätepisteeseen? Kuuntelenko inspiroivaa musiikkia? Katselenko kannustavan leffan? Kilautanko kaverille? Millä tavoin saan tarpeellisen ylimääräisen vaihteen silmään?

2. Otetaan mallia sisukkaasta toiminnasta

Etsikää lehdestä, somesta tai muualta tarina sisukkuudesta, joka inspiroi teitä. Jakakaa sisutarina toistenne kanssa. Miettikää myös mikä voisi olla oma sisutarinanne? Halutessanne voitte kirjoittaa ne ja lukea toisillenne. Esim. erilaisia kirjoja sisukkaista ja rohkeista ihmisistä on olemassa.

3. Oma vahvuus ja sisäinen kannustus

Sisukas ihminen luottaa omiin kykyihinsä. Luottamus omiin kykyihin tulee onnistumisten ja minäpystyvyyden kautta. Välillä tarvimme tukea sen muistamiseen, että on ennenkin selvinnyt tiukoista paikoista. Sisukkuus on myös omiin kykyihinsä luottamista, silloinkin kun muut eivät usko. Tähän tarvimme sisäisen äänen, jos kykyjä epäilemässä ovat esimerkiksi kaverit. Oma kannustava sisäinen ääni muodostuu muun muassa siitä, että tuntee omat luonteenvahvuutensa ja asiat joissa on hyvä.

4. Otetaan kasvun asenne

Kasvun asenne lähtee siitä, että yksilön ominaisuudet ovat muokattavissa. Kasvun asenteen ihmiset kehittävät omaa osaamistansa harjoittelun ja kokemuksen kautta. He jatkavat vaikka epäonnistuvat ja haasteet ovat heille oppimiskokemuksia. He inspiroituvat toisten onnistumisista. Lukkiutuneen asenteen ihmiset välttävät haasteita ja vaivannäköä. He antavat periksi helposti ja luovuttavat kohdatessaan haasteita. He tuntevat muiden menestyksen uhkana.

5. Epäonnistuminen ei haittaa

Sisukkuus on myös sitä, että ei luovuta vaikeuksia kohdatessa. Ei lamaannu epäonnistumisista, vaan nousee jaloilleen ja yrittää uudestaan. Epäonnistuminen tarkoittaa vain kompastumista matkalla kohti tavoitteita. Kyse on siis ensimmäisestä yrityksestä oppimisen matkalla. Se ei ole päätepiste, se ei ole liian korkea este. Se on ensimmäinen yritys matkalla kohti tavoitetta.

6. Tunnista terve sisukkuus

Luovuttaminen vaatii sisua, joskus enemmän sisua kuin eteenpäin jatkaminen. Joskus tavoitteen voi joutua muuttamaan, siirtämään tulevaisuuteen tai luopua siitä kokonaan. Harrastus saattaa olla fyysisesti liian rasittava tai projekti viedä liikaa aikaa elämän muilta asioilta. Silloin on hyvä osata pysähtyä, miettiä eri vaihtoehtoja ja olla joustava.



Lähteet:Tämän ohjeistuksen kirjoittamiseen on käytetty lähteenä blogikirjoitus Positiivisen pedagogiikan sivustolta. Tekstiä on muokattu sopimaan koululaisen ja opettajan käyttöön. Lähteestä löydät lisämateriaalia sisukkuuden pohtimiseen.