Sites - Allmänna tips

Här samlas en 'salig' blandning av de funktioner som finns att lägga till/infoga på nya Sites. Vi testar vilka funktioner och hur dessa ser ut i den nya miljön. Man kan säga att den nya versionen och är allt vad den gamla inte var dvs snyggare layouts, modern och enkel att infoga de olika 'modulerna/delarna' på sidorna OCH vi kan redigera i Sites samtidigt precis som i Google dokument vilket inte var möjligt i den gamla versionen, ett + så klart.

När du loggar in på: sites.google.com/new kommer du inpå det nya gränssnittet. Dina Siter samlas på denna ytan.

  • Skapa ny Site - klicka på den röda + längst ner till höger
  • Vill du gå till 'klassiska Sites' klicka längst ner till vänster
  • I menyn (ovanföt till höger) kan du välja att sortera Sites på olika sätt samt bestämma om du vill visa de i förhandsgranska- eller listvy. Samt en ny funktion är att klicka på 'Mapp' och välja importera filer. Migrering av gamla Sites till nya skall bli möjligt automatiskt under 2017. För tillfället måste detta göras manuellt.

Sä här ser redigeringsmiljön ut se bilderna här nedan:

  • klicka på vad du vill infoga från menyn till höger och det läggs upp under den delen som du har markerat.
  • du kan också 'dubbelklicka' bredvid t ex en bild och då kommer det upp en rund meny där du kan infoga direkt en bild etc på den platsen där du dubbelklickade.

För att visa sidan, klicka på 'ögat = förhandsgranska' längst upp bredvid 'Publicera'. Publicera knappen skapar din Site och gör den synlig för alla i domänen/världen. När man är i förhandsgranska-läget kan man växla mellan 'mobil - lärplatta - dator' vy. Samma sätt kan du infoga alla typer av element på sidan. Se bilderna nedan:

Förhandsgranska
Visnings vy 'mobil - lärplatta - dator' och stäng av visningsvyn på 'X'.

För att skapa en textruta - klicka på textruta verktyget i menyn till höger alt dubbelklicka på sidan och klicka på mitten av det runda verktyget som kommer upp. Om vill du vill ändra bakgrundsfärgen för en textruta - klicka på paletten till vänster och välj en 'toning' eller en bild som bakgrund till textrutan. Väljer du att importera 2 bilder samtidigt så läggs de bredvid varandra.

Skapa och flytta sidor i nya Sites. Klicka på 'Sidor' menyn (längst upp till höger) och klicka sedan (+) för att skapa en sida. Varje skapad sida läggs upp automatiskt som 'länk' längst upp på sidan. Du skapar en sida och om du vill ha den den som undersida - ta tag i den sidan du vill flytta och dra den delvis över den sidan där du vill ha sidan som undersida.