RECREATIEF 1*FD

WAT IS EEN RECREATIONAL FREEDIVER

De Recreational Freediver is een kenninsmakingsbrevet voor vrijduiken. Het laat toe in een beperkte tijd de vrijduiktechnieken aan te leren. Het is de ideale kennismaking voor mensen die graag snorkelen tijdens hun vakantie en dit veilig willen doen Deze opleiding voldoet aan de ISO-13970 standaard voor ‘Gids Recreatief Snorkelen’, en laat dus toe van mensen te gidsen tijdens snorkel excursies.

Een Recreatieve Vrijduiker is bekwaam om veilig en correct een apneuduik van beperkte lengte, diepte en tijdsduur uit te voeren. Hij is vertrouwd met het oppervlakteprotocol en de regels van duikveiligheid. Hij moet kunnen functioneren volgens het buddy-systeem van CMAS en is in staat om een redding in apneu van -7m uit te voeren. De 1*FD is een recreatieve vrijduiker die geen gebruik maakt van een boei en duiklijn.

OPLEIDING

De opleiding bestaat uit 4 delen:

  • Een theoretisch gedeelte, op basis van een cursus. Deze lessen (8 lesuren of het equivalent door zelfstudie) worden afgerond door een multiple choice proef.
  • Een praktisch gedeelte in het zwembad waar de diverse technieken aangeleerd worden (2 opleidingssessies van 2 lesuren).
  • Een praktisch gedeelte in een diep zwembad of in buitenwater waar duiken op diepte ingeoefend worden (2 opleidingssessies van 2 lesuren).
  • Minimaal 2 oefensessies samen met een andere duiker onder supervisie van een 4*FD of Instructeur (als er geen derde duiker aanwezig is mag de sessie ook samen met de 4*FD of Instructeur).