MASTER 4*FD

4*FD: MEESTERSCHAP IN VRIJDUIKEN

Meesterschap in vrijduiken! Dit brevet is voor de echte gepassioneerde vrijduiker. Het is het meest doorgedreven vrijduikbrevet. De Master Freediver mag ook les geven aan andere vrijduikers als hij het brevet van Assistent-Instructeur behaald heeft.

Een vrijduiker die bekwaam is om veilig en correct een apneuduik van grotere lengte, diepte en tijdsduur uit te voeren. Hij is in staat om een vrijduiksessie met meerdere vrijduikers in stilstaand binnenwater te organiseren en beginnende vrijduikers te begeleiden tijdens hun eerste duiken. Hij is Duikinstructeur, of Duiker-Redder, of Hoger Redder, of Duiker-Hulpverlener of heeft een equivallent internationaal erkend brevet.

Het master programma vereist duiken op grotere diepte, hiervoor moet de kandidaat dus voldoende ervaring hebben en recent vrijduiken gedaan hebben. Het is belangrijk om de diepte langzaam op te bouwen zodat het lichaam de tijd krijgt om zich aan te passen aan de grotere diepte (denk hierbij aan longflexibiliteit en bloodshift). Het master programma is een intens programma waarbij de kandidaat zoveel mogelijk ervaring opdoet. Hoewel het mogelijk is dit programma op korte termijn te doen is het aan te raden dit over een langere periode te spreiden, het is een ideaal programma om gedurende enkele weken je intens in vrijduiken te verdiepen.

De focus van de opleiding ligt op perfectionering van de technieken enerzijds en anderzijds op het aanleren van de technieken bij anderen. Het is hier dat de basis gelegd wordt voor ons instructeurskader. De kandidaat moet dus kunnen aantonen dat hij de technieken geïntegreerd heeft en ze op een didactisch verantwoorde manier kan aanleren aan anderen.

OPLEIDING

De opleiding bestaat uit 4 delen:

  • Een theoretisch gedeelte, op basis van een cursus. Deze lessen (6 lesuren of het equivalent door zelfstudie) worden afgerond door een multiple choice proef.
  • Een praktisch gedeelte in het zwembad waar de diverse technieken aangeleerd worden (1-3 opleidingssessies van 2 lesuren).
  • Een praktisch gedeelte in een diep zwembad of in buitenwater waar duiken op diepte ingeoefend worden (3-5 opleidingssessies van 2 lesuren).
  • Minimaal 1-3 oefensessies samen met een andere duiker onder supervisie van een 2*FD (als er geen derde duiker aanwezig is mag de sessie ook samen met 2*FD).