Matlagning utan kokkärl

Matlagning utan kokkärl

Det är inte hästen som drar kärran – det är havren.(Gammalt tyskt ordspråk.)

Varför skaffa sig besvär i onödan? Varför göra enkla saker extra krångliga? Varför ordna med primitiv matlagning, då det finns lättare sätt att tillaga sin föda? Varför bröd på pinne, steka ägg på sten? Det finns ju bakugn och stekpanna.

Vi kan vända på steken och säga: Varför dra ut i naturen med stekpanna, grytor och kastruller, när vildmarksromantiken ligger och lurar bakom varje glödhög, halster och spett. Primitiv matlagning i skog och mark, i ”vildmarken” ger oss en känsla av romantik och äventyr. En god krydda i scoutlivet. Även den mest kräsna hemmagourmet brukar bli förtjust.

Varför? Jo, de smaksensationer som primitiv matlagning har att erbjuda är man inte van vid. Miljön, stämningen, doften av rök, skog och jord gör väl också sitt till. För övrigt är det inte helt uteslutet att vi någon gång får användning och nytta av det, då vi gått vilse i skogen och saknar det ”nödvändigaste”. Skulle du då inte vara glad åt att du fick lära dig ”konsten”? Låt oss lyfta en aning på slöjan och snoka reda på den primitiva matlagningskonstens finesser. Jag lovar dig en delikat, smaklig vildmarksmåltid. Ett första vilkor är oftast att du har en ordentlig glödhög. Att halstra över en flammande eld blir bara en besvikelse. Vidare behövs hjälpmedel, som vi gör av pinnar av färskt virke, som t.ex. halster, grillspett, klykor.

Recept och inspiration