Om kåren

Om kåren

Djursholms Scoutkår är en av de första scoutkårerna i Sverige, den grundades 1910. Vår scoutstuga ligger vid Värtans strand, på Ranängen i Djursholm.

Kåren består av fem avdelningar från 8-15 år och ett roverlag för äldre scouter. De två yngsta avdelningarna är för barn mellan 8 till 9 år. Nästa steg är för barn mellan 10 till 11 år. Sedan blir man ”spejare” och är mellan 12 till 15 år. Slutligen blir man utmanarscout vid ca. 15 år och uppåt. Sammanlagt är vi över hundra medlemmar idag (2014).

Djursholms Scoutkår försöker varje år leva upp till devisen ”ledd av unga, stöttad av äldre”. Det finns en tanke med att ledarna så långt det är möjligt ska vara ungdomar. På de yngre avdelningarna är det vuxna/föräldrar som är huvudledare och vi skolar in unga ledare som ledarassistenter så att de växer in i rollen som ledare. På Spejarnivå är det ungdomar som är huvudansvariga. Utmanarna leds av vuxen/yngre vuxen, men varje utmanare är delaktig i planering och får träna i att leda egna möten.

Kåren leds av en styrelse som väljs varje år på kårstämman. Styrelsen består av en ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassör och ledamöter. Även i styrelsen eftersträvar vi att unga sitter vid rodret.

Bokningsläget

Det finns stolar, bord, porslin, bestick, glas etc för 20-30 personer, enklare standard. Det finns kyl, frys, spis, mikro, kaffe och vattenkokare. 20 personer kan övernatta i stugan. Egna madrasser/liggunderlag måste medtas. Det finns högtalarsystem och projektor.

  1. Stugan hyrs i första hand ut till kalas eller andra sammankomster för barn och ungdomar. Målsman eller myndig person ska finnas närvarande.
  2. För Scouterna är det en självklarhet att alla som hyr eller lånar delar Scouternas värderingar om alla människors lika värde.
  3. Pris för att hyra stugan är 500:-/påbörjat dygn för scoutkårer, 1000:-/påbörjat dygn för övriga. För aktiva i kåren är det kostnadsfritt. Betalning sker via bg 688-0025 eller swish 123 218 2244 innan uthyrning. Märk inbetalningen med ”hyra + datum + efternamn”.
  4. Stugan ska återlämnas i samma skick som den överlämnades. Om något går sönder under uthyrningstiden ska det ersättas av hyresgästen. Städning görs av hyresgästen. Städmaterial finns i ett städskåp i köket.
  5. Stugan har elektroniskt lås. Kod och instruktioner fås av stugfogden. Observera att båda handtag måste tryckas ner vid öppning och stängning.
  6. Ledarrummet låses före uthyrning och får inte användas.
  7. Sopor kan lämnas i scoutstugans soptunna.
  8. Ovanför mikron i köket sitter proppskåp samt en dosa med en svart spak där det står värme/spis på. Skall spisen användas måste spaken slås över till spis-läget. Glöm inte att slå tillbaka spaken till värme!
  9. Förtäring av alkohol, droger och rökning är förbjudet i och utanför scoutstugan.
  10. Avbokning av stugan ska ske minst 48 timmar innan annars debiteras halva uthyrningsavgiften ändå.

Tält och annat material

Vi lånar eller hyr inte ut våra tält, spritkök etc (undantaget andra scoutkårer) pga av problem med slitage.

Uthyrning Djursholms scoutstuga

För uthyrning eller frågor angående stugan kontakta stugfogden per mejl, stugfogde@djursholmsscoutkar.se.