מערכת השיעורים
מערכת אישית ריקה להורדה והדפסה
מידע כללי על מערכת השיעורים והמרכזים
תהליכי הלמידה בבית הספר מתקיימים בכל רגע ובכל מרחב:
תהליכי למידה בבית הספר מתקיימים בכל רגע, בכל מרחב, במגוון צורות ומפגשים , כגון: במפגש של ילדים עם משחק חדש, משימה שדורשת פיצוח, בשיעור, בוועדות, במרכזי למידה, בחצר, אל מול מחשב בספרייה ועוד.
מערכת השעות מהווה ביטוי לתהליכים מאורגנים, וברובם מונחים המתקיימים בבית הספר. תפקיד המערכת הינו לעזור לתלמיד לנתב ולהסדיר את אפשרויות הלמידה המאורגנת. על כן מופיעים בה כל השיעורים, פעילויות ושעות פתיחת המרכזים והבתים השונים.
חשוב לזכור שהלמידה באמצעות המערכת היא רק דרך אחת ויש דרכי למידה נוספות לא פחות אפקטיביות.
עם צמיחה במספר התלמידים ושפע הפעילויות שמוצעות במערכת ועל מנת להקל את ההתמצאות בה, מוצגת המערכת בפורמט המותאם לחטיבות השונות, כאשר פעילויות ומרכזים שאינם מאופיינים במאפייני גיל מופיעים בכל המערכות.
החלוקה לחטיבות אינה שוללת למידה רב גילאית, כל תלמיד יכול לקבל את המערכות של כל החטיבות ומוזמן לבחור שיעורים לפי רצונו, תחומי העניין שלו ויכולותיו האקדמיות.
מערכת השעות מתפרסמת על קיר המזכירות ובבתים השונים ונמסרת לתלמידים רק עם תחילת השנה. השנה יעשה פיילוט של פרסום המערכת באמצעות אפליקציה ייעודית )פרטים בהמשך(.
גרסאות למערכת:
מערכת 1 :מערכת ראשונית המתפרסמת ביום הראשון ללימודים.
מערכת 2: מתפרסמת בחלוף המהומה הראשונית, כשבועיים-שלושה לאחר תחילת השנה, ומבטאה שינויים שהוסכם עליהם.
במידת הצורך תתפרסם מערכת נוספת (מערכת 3) במידה וכמות השינויים והעדכונים )שיעורים חדשים ועוד( מחייבת גרסה חדשה.
חשוב וכדאי לשים לב לקראת בניית מערכת אישית
פירוט המידע הנחוץ לבחירת שיעור- תכניו, אופיו, ייעודו ודרישותיו, מצוי בהרחבה בידיעון זה.
במערכת, מופיעים רק שמות השיעורים, זמניהם, מיקומם ושמות המורים.
כל תלמיד בביה"ס זכאי לנווט את אופן למידתו ולבנות לעצמו מערכת על פי רצונותיו ותחומי העניין שלו, מבלי שיחויב בלימוד תכנים מוגדרים.
אין צורך להילחץ ולקבוע מערכת כבר ביום הראשון. שהות של שבועיים-שלושה ניתנת על מנת שכל אחד יוכל לבקר בשיעורים המעניינים אותו ולגבש את בחירותיו.
קשיים שכיחים ופתרונם:
התנגשות שיעורים אטרקטיביים היא חלק בלתי נפרד מעולמנו ונובעת מהיחס בין כמות השיעורים המוצעים למספר שעות הלימוד, בנוסף, ערך הבחירה בא לידי ביטוי בהתנגשויות אלו, כאשר אדם מבצע בחירה, עליו לוותר על משהו אחד ולדבוק באחר. עובדה נוספת המקשה על תכנון מושכל היא שלכל אחד נקודת ההתחלה שלו, הקצב שלו, השקעתו והבנתו המשתנים מתחום לתחום.
אז איך פותרים את זה ?
קודם כל כדאי לנשום ולהירגע... אח"כ כדאי לפנות למורה בשיעור בו מתקיים הקושי. לעיתים ולגופו של עניין, חשוב לשתף את החונך, ואם כל זה לא הועיל – אפשר לפנות לרכז המערכת
מבנה המערכת
לדוגמא קטע מתוך המערכת:
בשורה העליונה - ימות השבוע
בעמודה הראשונה - שעת הפעילות
במשבצת בה נפגשות השורה והעמודה פירוט השיעורים לדוגמה:
שימו לב, חשוב מאוד לזכור שמערכת השעות מביאה לידי ביטוי את תהליך הבחירה, כאשר אנחנו כתלמידים או בני אדם בכלל בוחרים במשהו אחד, עלינו לוותר על דברים אחרים. לעולם לא נוכל ליצור מערכת בה לא יתנגשו פעילויות שונות זו עם זו. תלמידי בית הספר, זוכים לתרגל וללמוד את מהות הבחירה גם דרך בניית מערכת השעות.
רכזת מערכת :
כל בירור הקשור למערכת- זמני שיעורים, חדרים, בקשות אלו ואחרות – מופנה לרכזת המערכת- עירית סוארי.
ניתן ורצוי לשלוח מייל maarechet@democratics.org.il או 052-6020421