Posidònia a l'aula

Antecedents

Els animals de la comunitat de fauna associada a les praderies de posidònia són en general petits i gaudir de la seva increïble diversitat de formes no és possible ni tan sols per als bussejadors més experimentats. Aquest projecte va permetre que dos cursos de cinquè de primària tinguessin a l’aula una finestra a aquest món normalment amagat i desconegut mitjançant el muntatge i seguiment d’un aquari amb feixos de Posidonia oceanica adulta durant el curs lectiu.

La llavor del projecte 'La Posidònia a l’aula' va néixer al 2015 com a experiència pilot a l’Escola Gabriel Comas i Ribas d’Esporles. El projecte va ser una iniciativa conjunta de personal de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats i els tutors de cinquè de l’escola amb l’objectiu d’apropar la comunitat de les praderies de Posidònia a l’aula mitjançant la col·locació d’un aquari amb planta adulta de Posidònia i fer el seguiment durant tot el curs lectiu.

L’èxit de la iniciativa va donar-li continuïtat al curs 2017-2018 i va plantejar la possibilitat de reproduir el projecte a altres escoles de Mallorca. Amb aquest objectiu es decidí incloure l’activitat com a part de les accions d’educació ambiental marina en el marc del projecte de 'Red Eléctrica de España, S.A.U. (REE) y Bosque Marino de Red Eléctrica'. Projecte de recerca de restauració de praderies de Posidònia, fruit de la col·laboració entre IMEDEA, REE i la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, en curs entre 2017-2021.