EL COS HUMÀ, ÉS UNA MÀQUINA PERFECTA ?

L'home com un palau industrial mostra l'interior del cos humà com un petit edifici amb canonades, maquinària pesada, tancs d'acer, indicadors i cintes transportadores controlats per diminuts experts dedicats exclusivament al correcte funcionament del sistema. L'autor de la il.lustració no és un disenyador, sinó el metge alemany Fritz Kahn (1888-1968) qui ja fa un segle s'adonà del potencial d'un bon dibuix per a explicar amb claretat els milers de procesos que tenen lloc en el nostre cos.

Estacions de tren per explicar el volum de glòbuls vermells en el cos, laboratoris científics en el cap d'un home per il.lustrar les reaccions que provoca olorar un rostit, la vista general del que sembla una civilització completa per poder explicar la formació del teixit ossi... Kahn se serví de la fascinació vers el desenvolupament tècnic de la seva època i aconseguí fer comprensibles amb metàfores industrials processos biològics que resultaven abstractes i difícils d'assimilar.

(Text traduït de l'article: "Rescatan del olvido el talento del médico que ilustró el cuerpo humano como una máquina". Helena Celdrán, diari 20 minutos )