La Coral Escriny i Camerata Bacasis us oferim una nova producció conjunta: una selecció de 26 temes del conegut oratori El Messies, de Georg Friedrich Händel.

Més de 60 cantants i una vintena de músics, sota la direcció de Marc Reguant, us convidem a escoltar una de les principals obres corals del barroc.

Agenda

25 desembre 2016. Santpedor. Auditori del Convent. 22 h. ENTRADES ESGOTADES

30 desembre 2016. Girona. Església de Sant Feliu. 19:30 h.

8 gener 2017. Santpedor. Auditori del Convent. 19 h.


Programa

Orquestra Simfonia (Overture)

Cor And the glory of the Lord

Recitatiu Thus saith the Lord

Ària But who may abide the day of his coming?

Cor And he shall purify

Orquestra Pifa (Pastoral symphony)

Recitatiu There were shepherds abiding in the field

Recitatiu And the angel said unto them

Recitatiu And suddenly there was with the angel

Cor Glory to God

Ària Rejoice greatly, O daughter of Zion

Recitatiu Then shall the eyes of the blind

Ària He shall feed his flock

Cor Behold the Lamb of God

Ària He was despised

Cor He trusted in God

Cor Lift up your heads, O ye gates

Cor The Lord gave the word

Ària How beautiful are the feet

Ària Why do the nations so furiously rage together

Cor Hallelujah

Ària I know that my redeemer liveth

Cor Since by man came death

Recitatiu Behold, I tell you a mistery

Ària The trumpet shall sound

Cor Worthy is the Lamb that was slain. Amen

Introducció

Nascut a Halle (Saxònia) el 1685, després d'un període a Itàlia i un retorn temporal a Alemanya (Hannover), G. F. Händel s'instal·lava definitivament a Londres el 1712. 30 anys després, quan estrenava a Dublín l'oratori El Messies, ja era un compositor del tot reconegut per les seves òperes: d'ençà de la seva arribada a la ciutat n’havia estrenades més de 30, amb èxits diversos, i molt sovint actuant ell mateix com a empresari. L'estrena d'El Messies marca un punt d'inflexió en la seva carrera, atès que abandona la composició d'òperes i escriu molts més oratoris que en l'etapa anterior.

Podríem dir que l'oratori és l'invent musical amb el qual l'església intenta contrarestar l'enorme impacte que l'òpera té en la societat del moment, fins a esdevenir el principal gènere musical del barroc. L'oratori també explica històries i ho fa amb tota la càrrega dramàtica, i amb tots els ressorts de l'oratòria aplicada al discurs musical que tan bé va saber desenvolupar l'estètica barroca, però prescindint de la representació teatral, i substituint-la per un narrador; però aquesta no és l'essència d'El Messies, que no té realment un fil narratiu. S'estructura en tres parts que inclouen 53 moviments, quasi la meitat dels quals formen part de la selecció. Tots ells són vocals, excepte la "simfonia" inicial a l'estil de l'obertura francesa, i un altre situat ben bé al mig de l'obra, i alternen els recitatius i les àries (les dues grans formes de l'expressió vocal amb solistes del barroc) i els cors. Els efectius sonors són quatre solistes, cor igualment a quatre parts i un grup instrumental integrat per corda, trompetes, oboès i timbales.

L'enorme popularitat d'aquest oratori no es pot deslligar de l'ús que en va fer l'Anglaterra victoriana, com un símbol de la seva grandesa i precisament en uns moments en què a tot Occident s'estava gestant el cànon d'allò que més tard s'ha conegut com a "música clàssica".

Josep Maria Vilar


Coral Escriny

Camerata Bacasis

Programa de mà

Messiah_programa_ma.pdf