ELS COLORS DEL CAMÍ DE CAVALLS

ELS COLORS DEL CAMÍ DE CAVALLS

Introducció:

Menorca, degut a la seva situació estratègica en el Mediterrani i a la seva riquesa de recursos (coure, sal, blat, llana,...), sempre ha estat un punt clau d'interès militar per qualsevol país del seu entorn.

Ja la població prehistòrica de l'illa, sobretot la talaiòtica, va rebre les visites de diversos pobles que circulaven pel Mediterrani, amb els quals va establir importants relacions comercials i que van deixar la seva empremta en la seva manera de viure. Entre aquests destaquen els cartaginesos, denominats també púnics (s. V aC) i, posteriorment els romans (s. II aC), que van conquerir tot el Mediterrani i també les Illes Baleaars. 

Més tard, amb la invasió bàrbara i la consegüent desfeta de l'imperi romà, van arribar els vàndals (s. V dC), els bizantins (s. VI dC) i posteriorment els musulmans (s. X dC). El segle XIII, Menorca es finalment conquerida pels cristians de la mà del rei Alfons III d'Aragó, amb una flota amb més de 100 naus catalanes, aragoneses i sicilianes. 

El segle XVIII va suposar per a Menorca passar de mans en mans de les potències que es disputaven el poder polític i militar en el Mediterrani: Anglaterra (1708-1756), França (1756-1763), Anglaterra (1763-1782), Espanya (1782-1798), Anglaterra (1798-1802) i, finalment, Espanya. 

El Camí de Cavalls és un vell sender històric que es va utilitzar principalment per defensar la costa de Menorca, però també com a via de comunicació, ja que va suposar un gran benefici per l'agricultura, la pesca i el comerç local.

Amb el pas dels segles es va anar ampliant i edificant també un sistema de torres i fortificacions costeneres amb l'objectiu de millorar el sistema defensiu i militar de l'illa.

Història:

Els orígens del Camí de Cavalls són poc coneguts, ja que existeix una escassa informació escrita i documentada. És un caminet costaner que volta l'illa i que sovint es confon amb qualsevol dels viaranys (sender o camí estret) que comuniquen diferents sectors de la costa (cales). 

Hi ha unanimitat que foren els francesos durant la seva curta estada a Menorca, els qui van fer construir el Camí de Cavalls, tot i que de vegades es veu alguna referència a una major antiguitat; es parla del segle XlV i de la relació del camí amb el sistema de defensa de l'illa basat en les "cavalleries".

Cronologia:

Semble situar-se en temps del rei Jaume II (segle XlV) que va establir l'obligació, l'any 1331, de mantenir un cavall armat per defensar i vigilar el litoral menorquí.  

En el segle XVll va passar anomenar-se "Camí de Cavallers", que servia per vigilar la costa de les eternes amenaces de les incursions de corsaris i pirates, en especial del temut, despiadat i, a la vegada cèlebre, Barbarroja.

Durant la primera dominació anglesa, el governador Richard Kane el va considerar com un "Camí Reial" i, com a conseqüència, va ordenar mantenir-lo "net i transitable com es feia antigament".

Durant els set anys d'ocupació francesa (1756-1763) es van dedicar grans esforços en reforçar tot el perímetre de l'illa. El governador Comte de Lannion va manar el seu eixamplament i millora dels camins que passaven per la costa, perquè així els soldats poguessin arribar a qualsevol cala, en cas d'un desembarcament enemic. El primer mapa de l’illa on apareix el Camí de Cavalls és de l'any 1780, realitzat pel cartògraf Louis Stoki d’Arc de la Rochette. 

L'any 1782 amb la dominació de la Corona Espanyol, el Comte de Cifuentes, governador espanyol de l’illa va proclamar "los caminos llamados de caballos esten abiertos y del todo libres y compuestos de poderse libremente transitar...".

La primera referència bibliogràfica sobre Camí de Cavalls es  la proporcionada per Bernat Calvet el 1890, que va fer una descripció acurada del mapa topogràfic de Menorca del 1780.

Ja dins aquest mil·lenni, responent a una demanda social, es va aprovar al parlament de les Illes Balears la llei de Camí de Cavalls (Llei 13/2000 de 21 de desembre) amb l'objectiu de consolidar l'ús general, lliure i gratuït del Camí de Cavalls. Aquest camí està inclòs dins les rutes de gran recorregut europees sota la referència GR223. 

Curiositats:

Els pobles i llocs del litoral del sud es construien enfora de la costa, per por dels pirates  o bé es troben fortificats.

El Camí de Cavalls es pot transitar tant a peu com a cavall i, en alguns trams, fins hi tot en bicicleta. 

Es tarda en donar la volta a l'illa a peu entre 10 i 12 dies.

La seva longitud és de 185 Km. i està distribuit en 20 etapes, que són:

COSTA NORD:

COSTA SUD:


PASSEIG CROMÀTIC. LA IMPORTÀNCIA I LES CONNOTACIONS DE CADA COLOR: "MENORCA ÉS COLOR"

Sens dubte els colors no tenen el mateix significat en un lloc que en un altre, ja que capten la força i la bellesa de cada paratge.

Menorca és la representació perfecte del Mediterrani pur i que embelesa amb els seus colors. Uns colors que a Menorca apareixen nítids, però armoniosament entremesclats.

El blau de l'aigua cristalina de la mar, el blanc calç de les seves cases, el to arena del marès dels palaus de Ciutadella, el verd del camp a la primavera, el vermell d'algunes cases senyorials,... 

Els colors de Menorca, en combinació amb la llum mediterrània, són una autèntica inspiració pels pintors de l'illa. Una gama cromàtica que unida a un estil de vida molt menorquí, "a poc a poc", proporcionen una inspiració i el tempo que anhelen tots els artistes: Zulema, Toni Arcas, Anna Carreras, Marc Jesús, Rafel Vidal, Jeroni Marqués,...

La naturalesa, juntament amb la història de Menorca són sense cap dubte les culpables de la meravellosa diversitat cromàtica de l'illa.

Els colors que podem trobar al llarg del Camí de Cavalls són:

BLANC

El blanc de les cases emblancades amb calç, any rera any, és el color de la majoria dels "llocs" i cases dels pobles de Menorca (Binibeca Vell).

BLAU

El cel d'un blau tan intens que ens deixa la tramuntana, que tot ho neteja. 

Els blaus de la mar, que van del blau fosc baix dels penyals, al turquesa de moltes platges. 

A l'igual que el blau de la nostra escola.

VERD

El verd del camp de Menorca, dels sembrats, de les plantes silvestres, de les oliveres,... i dels ullastres, que encarnen a la perfecció la plenitud menorquina.

El verd fosc i característic, anomenat "verd carruatge", que es pinten les portes i finestres a les cases de l'illa. 

VERMELL

El vermell que trobam a les construccions de l'època colonial britànica (S.XVIII) i a les senyalitzacions del mateix Camí de Cavalls.

OCRE

El color ocre de l'arena d'algunes platges i de la Catedral, les cases senyorials i palaus de Ciutadella.

NEGRE

El color negre de les roques de la zona del far de Favaritx, que se'l coneix com un "paisatge lunar".


GRIS

El color gris de les roques calcàries de les zones de Cap de Cavalleria, Fornells i el Toro.


MARRÓ

El color marró de l'argila d'algunes platges del nord de l'illa, com la platja de Cavalleria o Cala Pilar.

VAINILLA

El color vainilla del marès, que podem trobar als penyals del sud, a les nombrosos pedreres de l'illa, com les Pedreres de s'Hostal - Líthica (Ciutadella), les prehistòriques navetes, talaiots i taules de l'època Talaiòtica i les parets seques, barraques i ponts de bens.


BIBLIOGRAFIA:

Joan C. de Nicolás Mascaró (1992): El camí de cavalls de Menorca (Ahir i avui). Conselleria de Cultura, Educació i Esports Govern Balear. Editorial Menorca.

El Camí de Cavalls, La volta a Menorca en 10 dies/ 20 etapes (Guia & Mapa). Triangle postals.

WEBGRAFIA:

Innamorati di Minorca - Fall in love with Menorca: https://youtu.be/C3U1I-MXRh8

Camí de Cavalls 360º | The experience of the tour around Menorca: https://youtu.be/uh641v--rY4

Camí de Cavalls - 20 Itinerarios para descubrir Menorca: https://youtu.be/VdF-qb0DKIc

Menorca: Camí de Cavalls | Programa 80cm | TVE2: https://youtu.be/VTewbv_teVE

Menorca geologia dels colors: https://youtu.be/4IwhRHgCrhA


Guia del Camí de Cavalls, etapa a etapa: https://www.descobreixmenorca.com/es/cami-de-cavalls-2/

GR 223- Menorca. Camí de Cavalls: https://www.gr223.info/gr223%20esp.htm

Mapa del Camí de Cavalls interactiu: https://www.descobreixmenorca.com/mapa-del-cami-de-cavalls/

La volta a Menorca per etapes: https://www.camidecavalls360.com/ca/

Molt més que un camí: la història del Camí de Cavalls: http://www.camidecavalls.com/portal.aspx?IDIOMA=1

Camí de Cavalls – Todo lo que Deberías Saber: https://www.menorcadiferente.com/cami-de-cavalls/

Camino Natural Camí de Cavalls: https://www.mapa.gob.es/es/desarrollo-rural/temas/caminos-naturales/caminos-naturales/sector-balear/cami-cavalls/default.aspx

Camí de cavalls: https://www.menorca.es/ca/Cami_de_cavalls/8904

12265 rutas por el Camí de Cavalls: https://es.wikiloc.com/wikiloc/map.do?sw=-89.999%2C-179.999&ne=89.999%2C179.999&q=cam%C3%AD%20de%20cavalls&fitMapToTrails=1&page=1


Colors de Menorca. Es Diari: https://www.esdiari.com/17664-colors-de-menorca/

Menorca en 5 colores: un paseo cromático por la plenitud mediterránea: https://singularia.blog/2021/05/01/menorca-en-5-colores/

Menorca en colors; la geologia de l'illa: https://www.menorca360.com/menorca-en-colors-la-geologia-de-lilla/

Menorca és Color: https://www.menorca.es/ca/Menorca_es_Color/9564

Menorca: paisajes de luz y color: https://visitmenorca.com/blog/menorca-paisajes-luz-color/

El paisatge geològic de Menorca: https://www.menorca.es/ca/El_paisatge_geologic_de_Menorca/13386

La geologia de Menorca: https://www.descobreixmenorca.com/geologia-menorca/

Lugares de interés geológico en Menorca: https://apuntmenorca.com/aire-libre/lugares-interes-geologico-menorca/

Guia del paisatge de Menorca: https://paisatge.obsam.cat/guia/geologia.php