Anàlisi Musical II

Assignatura: Anàlisi Musical II

Professor: José Luis Liarte

Codi: AM2

Tipus: específica

Llibre de text: apunts elaborats pel professor


1. Presentació

L’assignatura Anàlisi Musical I i II afavorix el desenrotllament musical de l’alumnat degut a la millora de l’oïda interna, la concentració i la memòria auditiva i visual (per l’ús de partitures). D’altra. Banda, fomenta la curiositat, la sensibilitat estètica i la reflexió crítica a partir del contacte directe amb els procediments compositius i els processos creatius dels diversos autors. L’estudi de les distintes formes musicals i els seus canvis al llarg de la història permet comprendre millor i donar una visió estètica i històrica de cada període. En suma, és font d’un coneixement musical en profunditat que facilita l’accés a estudis especialitzats com la investigació musicològica, la interpretació musical, la composició i, en altres àmbits professionals, la crítica musical tant de discos com de concerts en diversos mitjans (premsa, ràdio, etc.)

L’anàlisi musical està present en els cursos primer i segon del Batxillerat, i els continguts es presenten de manera progressiva al llarg de l’etapa. El primer curs, més generalista, permet repassar aspectes ja treballats en Secundària i aprofundir en el coneixement dels elements analítics i de les formes musicals històriques. En el segon curs es realitza un estudi analític més especialitzat de les formes musicals en les distintes èpoques de la història de la música fins a arribar als nostres dies, incloent-hi la música popular moderna, el jazz i el flamenc, sense deixar de banda la música de cultures no occidentals, que tant ens han influït i atret al llarg de la història de la música. Per este motiu, l’orde dels blocs de contingut és progressiu i constant en el seu plantejament conceptual.

En el segon curs apareix un primer bloc genèric anomenat Elements analítics i formals, que proporciona eines per a realitzar l’estudi analític aplicat de les formes que es proposa en els blocs següents, del 2 al 6, que comprenen totes les etapes de la història de la música des de l’edat mitjana. S’anomenen: De la monodia a la polifonia, Consolidació de la tonalitat: barroc i classicisme, Expansió de la tonalitat: romanticisme, postromanticisme i impressionisme, Pluralitat de llenguatges: música acadèmica del segle XX, i Altres músiques i cultures.

2. Continguts

Bloc 1: Elements anàlitics i formals

- Expressió precisa de les impressions produïdes per obres escoltades i valoració de les seues característiques constructives.

- Elaboració de treballs d'anàlisi i contextualització estilística d'obres musicals.

- Adquisició de bons hàbits d'escolta i respecte als altres durant la interpretació de la música.

Bloc 2: De la monodia a la polifonia. La Edat Mitjana

-Estudi analític de les característiques sonores i estilístiques, formes i gèneres del Cant Gregorià i altres cantells litúrgics, la música profana, la polifonia en l'Ars Antiqua i l'Ars Nova.

Bloc 2. El Renaixement musical

-Estudi analític de les característiques sonores i estilístiques, formes, escoles i gèneres de la música vocal i instrumental. Verticalitat.

Bloc 3: Consolidació de la tonalitat. El Barroc

-Estudi analític de les característiques sonores i estilístiques, formes i gèneres de la música vocal i instrumental. Acords i procediments harmònics, funcions cadenciales, ornamentació, evolució de la massa sonora i de la tímbrica.

Bloc 3: L'estil galant i el Classicisme

- Estudi analític de les característiques sonores i estilístiques, formes i gèneres. Acords i procediments harmònics, funcions cadencials, ornamentació, tímbrica i orquestració. L'estil galant o rococó: la transició

al Classicisme. El classicisme vienés. Importància de la forma sonata clàssica; criteris per a la seua anàlisi.

Bloc 4: Expansió de la tonalitat. Romanticisme

- Estudi analític de les característiques sonores i estilístiques,formes i gèneres. Acords i procediments harmònics, funcions cadencials, ornamentació, tímbrica i orquestració. Elements estilístics del primer romanticisme. De la segona meitat del segle XIX i dels primers nacionalismes.

Bloc 4: Postromanticisme i els Nacionalismes

-Estudi analític de les característiques sonores i estilístiques, formes i gèneres de la música postromàntica. Acords i procediments harmònics, així com el resorgiment de la modalitat, funcions cadencials, orrnamentació, tímbrica i orquestració. Desenrotllament de les diferents escoles nacionals.

Bloc 4: Impressionisme.

- Estudi analític de les característiques sonores i estilístiques, formes i gèneres de la música impressionista. Acords i procediments harmònics, modalisme, funcions cadencials, ornamentació, tímbrica i orquestració. Influència de la música d'altres cultures. Principals autors i les seues tècniques compositives. Formes i gèneres de la música impressionista. Principals autors i les seues tècniques compositives.

Bloc 5: Pluralitat de llenguatges: La música en el segle XX

- Estudi analític de les característiques sonores i estilístiques, formes i gèneres de la música del S. XX. Acords i procediments harmònics, ruptura de la tonalitat i ocupació d’altres paràmetres constructius, funcions cadencials, ornamentació, tímbrica i orquestració. Principals moviments i compositors més importants.

Bloc 5: La música electroacústica

- Estudi de la música electroacústica: els seus orígens i evolució. Nous instruments per a la nova música: els sintetitzadors, l'ordinador, etc. Música electrònica pura i mixta.

Bloc 6: Altres músiques i cultures: El Jazz i altres músiques populars urbanes: pop, rock, etc. El flamenc

- Estudi dels seus orígens i evolució. Anàlisi musical i sociològic.

Bloc 6: Les músiques no occidentals.

- Acostament a la música tradicional d'altres cultures.

3. Competències bàsiques

a) Comunicació lingüística: utilització de la llengua per a expressar idees musicals, interactuar amb altres, tant en forma oral com escrita.

b) Competències bàsiques en ciència i tecnologia: adquisició i ús d'un vocabulari tècnic sobre la música com a art i ciència.

c) Competència digital: utilització de les TIC per obtenir, produir, intercanviar informació musical.

d) Aprendre a aprendre: reflexionar sobre els propis processos d'aprenentatge utilitzant recursos autònoms basats en l'observació, correcció i avaluació, amb la finalitat de continuar amb l'estudi de la música al futur i així utilitzar estratègies d'aprenentatge autònom.

e) Competències socials i cíviques: participar i implicar-se en diferents activitats i contextos musicals col·lectius, respectant els acords i els gustos aliens.

f) Sentit d'iniciativa i esperit emprenedor: l'alumnat haurà de realitzar la major part de les activitats per si mateix, per a això haurà de desenvolupar estratègies que li permetin ser cada vegada més autònoms i responsables del seu procés d'aprenentatge.

g) Consciència i expressions culturals: conèixer i enriquir-se del coneixement del patrimoni, els principis i els aspectes fonamentals de la pròpia cultura.

4. Activitats

Enumeració o descripció molt breu de les activitats avaluables que s'han de presentar en cada avaluació, amb indicació del percentatge que té assignat cadascuna sobre la nota final. També es pot fer referència a les activitats no avaluables, tot remarcant la diferència entre activitats bàsiques i complementàries.

5. Atenció tutorial

Les tutories col·lectives són el dilluns, de 9,50-10,45 i dimarts, de 18,15-19,00; i les individuals dimarts de 17,20-18,15 i dimecres de 8,55-9,50

Activitats bàsiques Per mitjà del material proposat, i seguint la llista de continguts del Curs, realitzar els estudis i exercicis, recorrent al suport de la Tutoria totes les vegades que es considere necessari.

Activitats complementàries: Al llarg del curs es programaran activitats a què podràs accedir utilitzant el moodle

Activitats avaluables: Són un altre tipus d'activitats que, a més de ser importants per a l'estudi, si es contesten i s'entreguen en els terminis establits, sempre abans de l'última quinzena de cada avaluació, seran qualificades, i la seua nota pot ajudar a millorar la de l'examen. N'hi ha de diversos tipus, en funció de que sigues alumne/a presencial, utilitzes el correu electrònic o el moodle.

6. Criteris d'avaluació

1. Reconéixer la forma d'una obra, a partir de l'audició de la mateixa, i saber descriure- la utilitzant una terminologia adequada.

2. Reconéixer per mitjà de l'audició l'estil d'una obra i les seues característiques.

3. Identificar auditivament els principals procediments generadors de manera que utilitza l'autor en una obra.

4.-Identificar per mitjà d'anàlisis els elements estructurals que configuren una obra en una partitura i/o relacions entre elles.

5. Realitzar crítiques de concerts o audicions, complementant el que escolta i allò que s'ha treballat enm classe amb aportacions personals i documentació buscada per si mateix.

6. Comentar oralment o per escrit la relació entre música i text en obres de diferents èpoques i estils.

7. Comentar l'audició d'una obra pertanyent a qualsevol dels estils estudiats utilitzant una terminologia adequada.

8. Valorar la influència de la música d'altres cultura en obres d'autors occidentals.


Criteris de qüalificació: La nota de cada avaluació es calcula amb un examen (amb un pes total del 60%), més la nota de les activitats avaluables (amb un pes del 40%). En cas de que al realitzar aquest percentatge (activitats 40% + examen 60%), la nota final (aplicant el percentage) és menor que la nota que de l’examen, s'aplicarà únicament la nota que més convinga a l'alumne.

Les activitats avaluables concreten allò que va a l’examen de cada unitat. La seua realització encara que no és obligatòria, és molt molt recomanable ja que així es prepara l’examen. A més, amb la seua entrega es pot aconseguir fins a 4 punts de la nota de l’avaluació.

Qui supere les tres avaluacions ja tindrà el curs aprovat i no tindrà que realitzar examen final.

7. Observacions

Des d'aquí podeu consultar la guia d'estudi completa: AM2.