Llenguatge i Pràctica Musical

Assignatura: Llenguatge i Pràctica Musical

Professor: José Luis Liarte

Codi: LPM

Tipus: específica

Llibre de text: apunts elaborats pel professor


1. Presentació

L’àrea Llenguatge i pràctica musical es concep com una continuació de la formació musical rebuda per l’alumnat en l’etapa anterior que li permet ampliar, desenrotllar i aplicar, amb autonomia i en contextos diversos, els coneixements que contribueixen a l’adquisició d’una sòlida cultura musical. Considerant que la finalitat primordial de la música és la comunicació, pareix necessari que l’alumnat dispose de ferramentes que li permeten comprendre el fet musical. El principal objectiu de la matèria Llenguatge i pràctica musical ha de ser despertar l’interés de l’alumnat per a participar en l’aprenentatge de forma activa, informada i lúdica, des dels diferents rols com a oient,intèrpret o compositor, tant en la vida acadèmica com en la vida privada. L’ensenyança d’esta assignatura ha de partir dels coneixements previs, gustos i costums musicals de l’alumnat, i abordar-se des de la pràctica musical conscient i responsable, vinculada a la refexió sobre els mitjans empleats i l’avaluació constant sobre el que es realitza. Estos principis, orientats al desenrotllament de les capacitats perceptives i expressives i a la comprensió del fet musical serviran com a base per a consolidar aprenentatges que transcendisquen el context en què es van produir.

L’expressió i el llenguatge musical són els dos àmbits del coneixement entorn dels quals s’organitza la matèria, cosa que suposa un aprofundiment en els continguts ja treballats en els blocs “Escolta” i “Interpretació” de l’etapa secundària, amb el llenguatge musical com a element vertebrador.

2. Continguts

Els continguts estan estructurats en blocs diferenciats a fi de facilitar-ne la comprensió.

-El primer bloc, “Destreses musicals”, desenrotlla les capacitats auditives i les habilitats vocals i psicomotores, buscant la millora dels resultats expressius a partir d’una major consciència corporal i un major coneixement de les característiques i funcionament.

-El segon bloc, “L’audició comprensiva”, constitueix l’inici del procés d’interiorització de les estructures i els elements del llenguatge musical, amb el suport de la lectoescriptura musical.

-El tercer bloc, “Teoria musical”, ofereix el vocabulari necessari per a un correcte enteniment i utilització del llenguatge musical.

-El quart bloc, “La creació i la interpretació”, desenrotlla, d’una banda, l’exploració creativa dels elements musicals a través de la improvisació, la creació d’arreglaments i la composició i, d’una altra, l’expressió musical a través d’un repertori ampli i variat que permet l’aplicació i reforç dels coneixements del llenguatge musical adquirits.

-El quint bloc, “Les tecnologies aplicades al so”, promou l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació com a suport a la creació i interpretació musical. Les TIC són un important recurs per a l’educació auditiva, així com per a la comunicació i l’obtenció d’informació sobre músiques de tots els estils i cultures.

-El sext bloc, denominat “Elements transversals a la matèria”, incorpora elements comuns a totes les àrees per al desenrotllament de les competències transversals, i complementa els continguts de la matèria.

3. Competències clau

a) Comunicació lingüística: utilització de la llengua per a expressar idees musicals, interactuar amb altres, tant en forma oral com escrita.

b) Competències bàsiques en ciència i tecnologia: adquisició i ús d'un vocabulari tècnic sobre la música com a art i ciència.

c) Competència digital: utilització de les TIC per obtenir, produir, intercanviar informació musical.

d) Aprendre a aprendre: refexionar sobre els propis processos d'aprenentatge utilitzant recursos autònoms basats en l'observació, correcció i avaluació, amb la fnalitat de continuar amb l'estudi de la música al futur i així utilitzar estratègies d'aprenentatge autònom.

e) Competències socials i cíviques: participar i implicar-se en diferents activitats i contextos musicals col·lectius, respectant els acords i els gustos aliens.

f) Sentit d'iniciativa i esperit emprenedor: l'alumnat haurà de realitzar la major part de les activitats per si mateix, per a això haurà de desenvolupar estratègies que li permetin ser cada vegada més autònoms i responsables del seu procés d'aprenentatge.

g) Consciència i expressions culturals: conèixer i enriquir-se del coneixement del patrimoni, els principis i els aspectes fonamentals de la pròpia cultura.

4. Activitats

Degut al grau de coneixements del Llenguatge i la seua realització pràctica amb la veu i/o un instrument determinat requerits a un nivell de Grau Mitjà d'ensenyances reglades en els Conservatoris, l'alumnat haurà de practicar el solfeig i instrumentalment obres de la dificultat programada per a este curs.

Per a això haurà de perseverar en la lectura de partitures, tant melòdiques com amb diferents textures, bé amb mètodes de Llenguatge Musical, bé amb partitures, esforçant-se a donar una valoració correcta a les figures i una afinació precisa.

Relacionarà l'audició amb l'escriptura, practicant la memòria amb el “oïda interna”, objectiu este que podrà aconseguir per mitjà d'exercicis de dictat amb fragments de material didàctic i , posteriorment, prenent per escrit fragments d'obres gravades.

Haurà de realitzar exercicis d'improvisació, composició, i realitzar la interpretació vocal i instrumental, compartint la vivència amb companys.

5. Atenció tutorial

Les tutories col·lectives són el dilluns, de 9,50-10,45 i dimarts, de 4,25-5,20; i les individuals dimarts de 17,20-18,15 i dimecres de 8,55-9,50

6. Criteris d'avaluació

1. Entonar individualment o en grup, i amb una adequada emissió i entonació, una melodia amb acompanyament o sense, atenent a les indicacions de la partitura.

3. Identificar i interpretar amb la veu o amb algun instrument, estructures rítmiques o melòdiques simultànies d'una obra breu o d'un fragment, amb canvi o sense de compàs, en un tempo establit.

4. Realitzar exercicis de transposició de melodies a intervals de fins una 4 justa.

5. Realitzar correctament exercicis individuals o col·lectius d'expressió corporal i improvisar estructures rítmiques sobre un fragment escoltat.

6. Identificar i reproduir, tant amb escriptura com verbalment i instrumentalment, melodies, arpegis i acords senzills en distints registres.

7. Improvisar, individual o col·lectivament, breus melodies i xicotetes estructures formals partint de premisses relatives a diferents aspectes del llenguatge musical.

8. Identificar i descriure les característiques bàsiques de les obres escoltades o interpretades.

9. Interpretar de memòria, individual o conjuntament, fragments d'obres del repertori seleccionats entre els proposats per l'alumne o alumna.

10. Improvisar o compondre i interpretar col·lectivament una breu obra musical i coreogràfica a partir d'una melodia donada, utilitzant els coneixements musicals adquirits.

11. Realitzar treballs o exercicis aplicant les ferramentes que oferixen les Noves Tecnologies per a la creació musical.

Criteris de calificació:

Desprès de cada avaluació hi haurà una prova de recuperació. Si no es supera una avaluació, l’alumnat pot presentar i entregar activitats per recuperar-la a l’examen de recuperació. Les esmentades proves de recuperació, en algún cas, poden consistir en el lliurament d'un treball d'ampliació sobre un tema escollit pel professor/a

En juny i setembre hi ha un examen fnal per aquells que no s’hagen presentat durant el curs i per a l’alumnat que no haja superat o compensat les diferents avaluacions. En aquest examen es podan avaluar qüestions de tot el programa.

L'alumnat que no haja superat els objectius d'un trimestre, i donat el caràcter acumulatiu de l'assignatura, recuperarà eixa part junt amb la resta de l'assignatura en l'examen fnal .

Tal com indica l'Ordre 38/2017 del 4 d'octubre, en el cas que algun alumne matriculat amb només dues assignatures suspeses, es valorarà la seva situació per fer-li l'adaptació més adequada.

En el cas de tenir alumnat amb necessitats educatives especials, tal com s'explicita en el Decret 104/2018 del 17 de juliol, es valorarà el seu cas per fer l'adaptació corresponent en col·laboració del Departament d'Orientació.

7. Observacions

Des d'aquí podeu consultar la guia d'estudi completa: LPM.