Educació Física

Assignatura: Educació Física

Professor: M. Carmen Garcia Gil

Codi: EFI

Tipus: específica



1. Presentació

L’Educació Física, a través del desenvolupament de la competència motriu, establix la integració dels conceptes, procediments i actituds vinculats al cos, al moviment i la seua relació amb l’entorn. L’enfocament d’esta matèria, no sols ha de contribuir al desenvolupament motriu, sinó també a l’adquisició de totes aquelles conductes que milloren la salut i amb això el benestar físic, psíquic i emocional de l’alumnat com a persones integrants d’una societat de benestar. L'assignatura es distribueix en tres grans parts que es corresponen amb les tres avaluacions. En cada avaluació es tractaran diferents temes corresponents als blocs de continguts que marca la normativa.

2. Blocs de continguts

Dins de l'assignatura d'Educació Física s'han de treballar 5 blocs de continguts:

Bloc 1. Condició física i salut.

Bloc 2. Jocs i esports.

Bloc 3. Activitats adaptades al medi.

Bloc 4. Expressió corporal i comunicació.

Bloc 5. Elements transversals a l'assignatura.

Per tal de treballar-los es desenvoluparan una sèrie d'unitats didàctiques, per exemple dins el bloc 1: condició física i salut s'estudia el cos humà, l'escalfament, la resistència, la força i la flexibilitat.

Tota la informació sobre la resta de blocs de continguts i unitats didàctiques està a la guia d'estudi de l'assignatura.

3. Competències bàsiques

L'alumnat al llarg del curs ha d'adquirir una sèrie de competències relacionades amb les competències clau.

Competència d’aprendre a aprendre. L'alumnat ha de planificar determinades activitats físiques a partir d’un procés d’experimentació i del foment de l’autonomia individual.

Competències socials i cíviques. L'alumnat ha de complir les normes i reglaments, els quals contribueixen a l’acceptació dels codis de conducta i el respecte per una convivència cívica. A més, també contribueix a que els alumnes i les alumnes respecten les diferències i limitacions dels diferents participants, que seguisquen unes normes democràtiques en l’organització del grup i que cada integrant assumisca les seues responsabilitats.

Competència de sentit de la iniciativa i esperit emprenedor. L'alumnat ha d'assumir el protagonisme quant a aspectes d’organització individual en els diferents tipus d’activitats físiques, així com en la planificació de pràctiques que milloren el seu nivell de condició física.

Competència de consciència i expressions culturals. L'alumnat ha d'aconseguir tenir una actitud oberta cap a la integració i la diversitat cultural, així com valorar les activitats físiques que formen part del seu patrimoni cultural popular.

Competència matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnologia. L'alumnat ha d'identificar, valorar i planificar la millora del seu nivell de condició física, utilitzant diferents càlculs per al control de la intensitat com la freqüència cardíaca, el càlcul d’intensitats de l’exercici físic adequats als paràmetres de salut, el càlcul del consum energètic i l’aportació alimentària necessària per a determinades activitats físiques.

Competència digital: Al ser un batxillerat a distància l'alumnat ha d’utilitzar i aplicar de forma adequada les noves tecnologies per a investigar, desenvolupar diferents temes sobre els continguts de la matèria.

Competència en comunicació lingüística. L'alumnat ha d'utilitzar adequadament tant el glossari de la matèria com els conceptes específics d'aquesta. Tot això ajudarà a millorar tant la comprensió lectora, com l’expressió oral i escrita.

4. Activitats

En cada avaluació es realitzen diferents tipus d'activitats que es poden agrupar amb tres tipus. Les dues primeres cal realitzar-les obligatòriament per poder aprovar l'avaluació corresponent. Aquestes són una prova teòrica i una prova pràctica. En la primera d'elles, l'alumnat ha de demostrar que ha aprés els continguts teòrics de les diferents unitats didàctiques i en la segona realitzarà una prova pràctica relacionada també amb les unitats didàctiques de cada una de les avaluacions.

En cadascuna de les avaluacions també hi ha un altre tipus d'activitat avaluable, que no és necessària la seua realització per poder aprovar la assignatura i consisteixen en la realització d'un treball teòric i també al llarg de l'avaluació i relacionades amb les diferents unitats didàctiques es proposen una sèrie de tasques per poder fer un seguiment del treball de l'alumnat.

5. Atenció tutorial

L'horari d'atenció tutorial és:

Tutories individuals: dimecres de 11,10 a 12,05 hores i dijous de 20,30 a 21,15 hores.

Tutories col·lectives: dimecres de 8,55 a 9,50 hores i dijous de 19,00 a 19,45 hores.

6. Instruments d'avaluació i criteris de qualificació i recuperació

Tal i com s'ha indicat a l'apartat de les activitats per poder avaluar l'assignatura s'utilitzaran diferents instruments d'avaluació.

Al final de cada avaluació es realitza una prova teòrica que consta de diferents preguntes on l'alumnat amb les seues respostes ha de demostrar el seu coneixement dels continguts teòrics. També ha de realitzar un prova pràctica diferent en cadascuna de les avaluacions, aquestes estan especificades a la guia d'estudi. La realització d'aquestes dos proves són obligatòries per poder aprovar l'avaluació, i suposen cadascuna d'elles un 30% de la nota.

La resta de activitats tenen un valor del 40% i, tal com s'ha indicat anteriorment, una consistirà en la realització d' un treball teòric (20%) i la resta en la realització de tasques relacionades amb les diferents unitats didàctiques i que també tindran un valor del 20% de la nota.

Els criteris de qualificació i recuperació són:

  • La nota final de l’assignatura serà la mitjana aritmètica de la nota de les tres avaluacions. No obstant això, per poder aprovar l’assignatura sense presentar-se a les proves de recuperació cal una qualificació de 4 punts en cada avaluació, en cas de que aquesta puntuació no s' obtinga l'alumnat haurà d'anar a les proves de recuperació, igualment ho haurà de fer en cas de que la mitjana aritmètica siga inferior a 5. L'alumnat també podrà optar a la realització d'un examen final de l'assignatura que tindrà caràcter teòric-pràctic (50% teoria i 50% pràctica) i necessariament hi haurà que traure com a mínim un 3 en cadascuna de les parts per poder fer mitjana i aprovar l'assignatura.

  • L'alumnat que no supere l'assignatura amb les proves de l'avaluació final, ha d'acudir a la convocatòria extraordinària de finals de juny i realitzar únicament les proves suspeses, ja que la resta de notes es conservaran fins a aquesta convocatòria. En cas de que s' haja optat únicament per la realització de l'examen final i aquest s' haja suspès es tornarà a fer el mateix a la convocatòria extraordinària.

  • La qualificació de cada avaluació s'obté a partir de la nota de la prova teòrica (30%), de la nota de la prova pràctica (30%) i de la nota de les diferents activitats (40%). Per poder aprovar l'avaluació cal realitzar les dos proves, tant la teòrica com la pràctica i a més a més obtenir la qualificació mínima de 3 sobre 10 en cadascuna de les dues. Les diferents activitats sols es podran lliurar a l'avaluació corresponent, en cas de no lliurar-les en el termini marcat ja no es podran presentar i per tant no formaran part de la possible recuperació, tant de l'avaluació corresponent com de l'avaluació final.

  • L'alumnat que no aprove l'avaluació ha de tornar a realitzar la prova suspesa a les proves de l'avaluació final de principi de juny, i en cas de no superar-la a la convocatòria extraordinària.

7. Observacions

Tant per poder obtenir la informació corresponent a l'assignatura així com també el material necessari caldrà fer ús de l'aula virtual.

Des d'aquí podeu consultar la guia d'estudi completa: