Maak een SEO website

Zelf een website bouwen

Je klanten moeten je gaan vinden in zoekmachines als Google. Maar hoe vinden ze jouw website en hoe kom je zo snel mogelijk boven aan in de zoekresultaten?

Heb je nog geen website en wil je geen technisch onderhoud zoals het updaten van de website software? Probeer dan hier gratis een website van Jimdo om te zien of dit jouw stijl is. Naast de hosting van je website, mail, domein en het beveiligen ontwikkelen zij continue nieuwe features dat past bij nu.

Wil je graag zelf technisch van A-Z de hosting en website in de hand houden, kijk dan eens bij TransIP. Dankzij TransIP haal je de 100% website score en wordt de site opgenomen in de Hall of Fame van internet.nl


Verschil organisch en betaald

Met Search Engine Optimization (SEO), in het Nederlands ‘zoekmachine optimalisatie’, vindt de doelgroep jou op de landingspagina’s van jouw website. Dit kost niets en wordt ‘organisch’ genoemd.

Teleurstelling: niemand kan er voor zorgen dat je in een paar maanden vanzelf op de eerste pagina staat door zoekopdrachten. Niemand. Het helpt als je betere zoekwoorden gebruikt dan de concurrentie, maar hoger in de zoekresultaten kost tijd en is een voortdurend proces in manieren vinden die bezoekers aantrekt.

Er is ook de mogelijkheid om als advertentie bovenaan in Google te komen met betaalde zoekresultaten. Dat werkt zolang je er genoeg geld in blijft stoppen. Doe dit totdat jouw site op een hoogte komt die je wil. Dus heb je hier geld voor over? Gebruik AdWords erbij en blijf SEO toepassen.


Introductie

Onderstaande, 11 minuten durende, video van Brian Dean legt in het kort uit welke 9 SEO technieken je zelf kunt doen.

Je bent niet alleen, er is veel waardevolle inhoud te vinden. Wat kan deze pagina je verder brengen. Het is een samenvatting hoe je een website bouwt met als rode draad hoe je antwoord geeft op jouw doelgroep door de zoekmachines te voeden met de signalen die ze gebruiken.


SEO singalen

Een zoekmachine let op honderden signalen om een pagina een waardering te geven. SEO signalen zijn niet door de zoekmachines gepubliceerd. Zo hebben ze de vrijheid regels te wijzigen als dit nodig is en worden met name SPAM-achtige sites geweerd. Er is wel duidelijkheid over welke signalen wel meewegen. Lees deze inschatting van 200 signalen.


Doelgroep beantwoorden

Wie zijn die mensen, jouw doelgroep? Wat voor vragen hebben ze? Kruip in de huid van jouw doelgroep. Denk zoals zij denken door te lezen op fora van KvK of andere sites voor ondernemers. Bekijk video’s over het onderwerp en spreek ze aan. Als je de vragen helder hebt schrijf je de teksten met de antwoorden uit.

Hoe komen ze op jouw website

Mensen hebben vragen en formuleren dit in een zoekopdracht. De zoekmachine kijkt welke sites het dichtst bij de zoekopdracht ligt. Daarna volgt het resultaat; pagina’s vol met pagina’s. Deze gevonden pagina’s zijn de ‘landingspages’.

Mensen zoeken antwoorden

Gebruik de woorden en opbouw die mensen gebruiken. Mensen die jouw site waardevol vinden krijgen vertrouwen in wat je levert. Dat kan ze over de streep helpen om bij jou af te nemen. Van bezoeker naar afnemer wordt conversie genoemd.

Vermijd vaktaal

Als de tekst door iedereen begrepen kan worden, is de tekst goed geschreven. Vermijd vaktaal en afkortingen die in jouw vak gewoon zijn. Dit lijkt misschien professioneel, maar het kan zijn dat een bezoeker minder kennis op dit gebied heeft en afhaakt.

Schrijf desnoods de betekenis van de term of afkorting een keer voluit. Op elke pagina waar een vakterm of afkorting wordt geschreven. Iemand kan via een link (zoekmachine) deze pagina bezoeken en mist dan de betekenis. Overweeg om een woorden- en/of afkortingenlijst te maken en de woorden daar naar te linken (en gebruik # ankers).

Gebruik maken van links

Als dit relevant is. Dit is zowel voor de lezer als voor de zoekmachine belangrijk. Is jouw contactpagina zichtbaar? Gebruik links naar deze pagina als hier aanleiding toe is. Maak het je bezoeker gemakkelijk.

Maak links aantrekkelijk. In plaats van een link te beschrijven met ‘klik hier voor meer informatie’ kun je het interessant maken. Bijvoorbeeld met ‘Praktische tips en ideeën om slimmer te werken’ of maak het persoonlijk met ‘Bekijk hoe ik 2x zoveel voor elkaar kreeg in de helft van de tijd’.

Waar is die link?

Het gebeurt vaak, je ziet een product dat je wilt afnemen, maar nergens een link hoe je het kunt krijgen. Veel mensen haken dan af. Maak het jouw bezoeker zo gemakkelijk mogelijk, met zo min mogelijk muisklikken. Geef altijd aan waar ze terecht kunnen voor meer informatie.

Tutoyeren of vousvoyeren

Spreek je je publiek aan met je en jij of u. Dat hangt helemaal van jouw doelgroep af. De leeftijd is daarin heel belangrijk en er is in de afgelopen 30 jaar veel veranderd. Veel mensen vinden je en jij persoonlijker en willen liever bij hun voornaam worden genoemd. Als je nog twijfelt dan is dit artikel over u of jij een goed onderbouwd artikel.

Als je besloten hebt om op de website in de u vorm te spreken (vousvoyeren) kun je, wanneer je je klant beter kent, in de mail wel tutoyeren. Het is aanvoelen of dit dan gepast is. Veel mensen zullen het persoonlijke meer waarderen.

Focus op wat kan

Laat merken dat je de bezoeker begrijpt en wat je concreet kunt bieden. Vertaal de productvoordelen in klantvoordelen. Laat weten wat er wel kan en vermijd wat er niet kan. Zeg bijvoorbeeld wanneer je bedrijf geopend is, in plaats van wat de sluitingstijden zijn.

Blog

Kies een blog waar dit hun core-business is. Facebook, Google+ hebben een andere focus. Bedenk vooraf of je dit blog ooit kunt verhuizen als je een andere webhoster gaat kiezen. WordPress of Blogger is een goede keuze. Post 1, 2 of 4 keer per maand en wees hier consequent in.

Samenvattend

 • Houd het kort, je bezoeker heeft haast, maak hier werk van
 • Gebruik ongeveer 12 woorden in een zin. In ieder geval niet meer dan 20.
 • Houd alinea’s kort, circa 4 zinnen per alinea
 • Vermijd vaktaal of verduidelijk het, op elke pagina
 • Detail informatie is belangrijk, op een andere pagina dan de homepage
 • Blijf bij de hoofdzaak
 • Overweeg een blog voor nieuws en tips


Structuur

Behandel een onderwerp per pagina, één hoofdkop (html: h1) per pagina. Een nieuw onderwerp begint op een nieuwe pagina. Creëer een structuur met tussenkoppen (in html: h2, h3).

Detail informatie is belangrijk, maar op een andere pagina dan de homepage. Houd alinea’s kort, circa 4 zinnen per alinea. Blijf bij de hoofdzaak.

Maak je zinnen niet langer dan 20 woorden; bij voorkeur 12 woorden. Dit is voor mensen prettiger lezen, maar ook voor zoekmachines. Schrijf actief; vermijd woorden als ‘zullen’ en ‘worden’. Gebruik geen medio of rond… Wees duidelijk met een datum.

1. Page title

Een goede pagina titel is kort en bevat een trefwoord en een bijvoeglijk naamwoord dat terugkomt op de pagina. Houdt maximaal 50 karakters (inclusief spaties) aan.

Instellen bij Jimdo >>

Opmerking over keywords meta tag

Trefwoorden meta tag, een veld met een opsomming van keywords (trefwoorden) wordt door Google niet meer gebruikt en ondersteund vanwege misbruik in het verleden.

Aanwijzingen voor zoekmachines (robots) in Jimdo >>

2. Description metatag

De omschrijving van die pagina. Hier schrijf je een uitnodigende tekst met daarin trefwoorden die ook op de pagina staan. Het aantal karakters dat in de zoekresultaten wordt weergegeven ligt tussen de 150 en 160 karakters (incl. spaties), daarna wordt de tekst afgebroken (kwestie van uitproberen). Wanneer je 150 aanhoud zit je goed.

Instellen bij Jimdo >>


3. Alt-tag – Foto’s optimaliseren

Zoekmachines weten graag wat er op een afbeelding te zien is. Het verhoogt ook de toegankelijkheid voor bezoekers die blind zijn. Met nuttige informatie die past in de context van trefwoorden op de pagina en beschrijving verhoogt Google de waardering van die pagina.

Instellen in Jimdo >>

4. URL

Het adres naar de webpagina. Een goede url is kort en bevat het trefwoord van de pagina. Denk bijvoorbeeld aan www.voorbeeld.nl/contact of www.voorbeeld.nl/workshops

Twee mogelijkheden in Jimdo, via menu navigatie (gebruik de url als “/workshop/schrijven”, zonder ” tekens en zonder / aan het eind) en via SEO >>

5. kop structuur (h1, h2, h3)

Gebruik in HTML (webcode) de H1 tag voor de titel van de pagina. Tussenkopjes krijgen H2 of H3 (hoofdkop, sub-kopje, sub-sub-kopje). In Jimdo hoeft dit niet in HTML, het is een item in de lijst waar je kunt kiezen tussen de drie.

Instellen met Jimdo >>

6. links

Gebruik links naar een andere interne pagina met de keyword. Een woordenlijst / faq is bijvoorbeeld een goed werkende oplossing.

Hoe maken we deze 6 punten concreet tot een landingspage:

Maak landingspagina’s

Het tabel hieronder kun je als template / sjabloon gebruiken voor elke pagina. Kopieer / plak het in een Word document en sla dit voor elke pagina die je maakt op.

Om focus te houden of de website gaat zoals je wilt is het een goed idee om voor jezelf de pagina opbouw uit te schrijven met alle benodigde SEO onderdelen.

Zaken die meewegen in SEO signalen

On-page factors

 • Hoe is de web pagina code
 • Welke informatie geef je zoekmachines over elke pagina
 • Is de inhoud relevant (focus van jouw site)
 • Is de inhoud up-to-date
 • Is er een maatschappelijke betrokkenheid aanwezig

Off-page factors

 • Sociale betrokkenheid
 • hoeveelheid en kwaliteit van links van andere websites die naar jouw webpagina’s wijzen


Continuous Improvement

Google Analytics is een feedback systeem. Gebruik je de juiste woorden en check met Adwords Keyword planner. Waar komen je bezoekers vandaan en welke pagina’s (lees onderwerpen) bezochten ze? Hoe hoog is je bounce-rate?

Onderhoud in grote lijnen

 • Voordat je jouw website uitschreef, bedacht je wie je doelgroep was. Deze doelgroep heeft nog steeds vragen, bedenk welke vragen jouw doelgroep nu heeft.
 • Bekijk alle vragen die je kunt bedenken opnieuw en omcirkel welke trefwoorden kenmerkend zijn voor de vragen en antwoorden. Of andersom, bedenk opnieuw je vragen en kijk of je nu andere vragen hebt of dezelfde en dat je nieuwe woorden ziet.
 • Controleer de website structuur of maak een nieuwe schets (dat zullen er meer dan een zijn). Plaats de website structuur in een hark, of organogram. Elk onderwerp met een eigen pagina.

Zorg dat je je doel duidelijk hebt. Voor continuous improvement is discipline nodig. Bekijk deze video voor een hele sterke tip! Get in line, stay in line!Links

 1. Meer op Brian's Backlinko (tips per mail) en twitter
 2. Volg Hobo op de blog of twitter
 3. Meet de website snelheid vanuit verschillende continenten
   1. Uptrends
   2. Webpagetest.org
   3. Pingtest
 4. Google's snelheidmeting of andere tools en product index
 5. Test domein integriteit (belangrijk)