Nieuws

Verloop van de inschrijvingen

nieuws - 06/09/2018

Momenteel zijn al voor het congres van 19 & 20 oktober al 540 mensen ingeschreven !

Wil je nog inschrijven voor het congres back2basics? Wees er snel bij!

WERKWIJZE INSCHRIJVINGEN EN GOEDKEURING DOOR DE ZONE

Je kan inschrijven via je hulpverleningszone.

Opgelet, eens ingeschreven, moet je inschrijving nog worden gevalideerd door de zone. Deze validatie betekent dat je van jouw zone toelating krijgt om deel te nemen aan het congres en je ticket wordt betaald door de zone.

TOEGANGSTICKETS

Je toegangsticket zal je 14 dagen voor aanvang van het congres via mail ontvangen.

Je dient dit ticket dan af te printen en mee te brengen naar het congres.

Met het afgeprinte ticket, kan je aanmelden aan het onthaal. In ruil daarvoor krijg je een polsbandje.

Indien je dit ticket niet bij je hebt, kan het worden afgeprint aan het onthaal van het congres tegen een kostprijs van € 15.

VEILIGHEIDSCHARTER

De Brandweerschool PIVO vraagt om het veiligheidscharter al op voorhand door te nemen. Je dient dit de dag zelf op het congres te ondertekenen.

>>> Download het veiligheidscharter (pdf)

MEER INFO OVER INSCHRIJVEN

Sinds 1 augustus kan je inschrijven voor het brandweercongres back2basics. Via jouw hulpverleningszone heb je een link ontvangen om in te schrijven voor het congres en de verschillende keuzesessies.

Stel je eigen programma samen

In totaal zijn er zo’n 50 sessies. Om je wegwijs te maken in je keuze, kan je over elke sessie meer informatie vinden op deze website: bekijk het programma van vrijdag en het programma van zaterdag en klik door naar de informatie over de respectievelijke workshops.

Om het overzichtelijk te houden, vind je hier ook een handig tijdschema met daarin alle info over de sessies op één pagina.

Stel zelf jouw persoonlijk programma samen door te kiezen welke sessie je op het aangegeven tijdstip wenst te volgen. In de inschrijvingsmodule kan je jouw keuze opgeven.

Congres: trajecten

Alles sessies zijn ondergebracht in verschillende trajecten (traject Brand, IGS, Specialisaties, Veiligheid …). Je hoeft je echter niet te beperken tot één traject bij het samenstellen van jouw programma. Shoppen binnen de verschillende trajecten is ook mogelijk!

Vol is vol!

Opgelet, wanneer een keuzesessie volzet is, zal je niet meer kunnen inschrijven voor die bepaalde sessie. Je kan je wel nog opgeven voor de wachtlijst. Daarnaast maak je jouw keuze uit de andere openstaande sessies. Snel inschrijven is dus de boodschap!

Congres dag 1 : 50 extra tickets!

nieuws - 05/09/2018

Eerder werd meegedeeld dat de eerste congresdag, van vrijdag 19 oktober, volzet was. De reden hiervoor was, dat de plenaire sessie, die in de voormiddag in de aula zal plaatsvinden, volgeboekt was.

Wij kregen van veel teleurgestelde mensen de vraag om alsnog te kunnen deelnemen.

Voor hen hebben we nu goed nieuws: er komen 50 extra tickets voor de eerste congresdag in omloop.

Om iedereen toch een kans te geven om aanwezig te zijn voorzien we 50 extra plaatsen.

Er wordt voldoende plaats voorzien in de keuzesessies. De plenaire sessie in de voormiddag, zal je ook kunnen volgen op een groot scherm bij het centrale ontmoetingspunt op het congres.

Redding in besloten ruimtes: een voorsmaakje

nieuws - 04/09/2018

Op de tweede congresdag 2, is er in het traject 'Specialisaties' een sessie voorzien rond reddingen in besloten ruimtes.

De spreker, kapitein Kristof Kremer van Brandweer Zone Antwerpen, bezorgde alvast een interessant artikel over de risico's & aandachtspunten bij reddingen in besloten ruimtes.

Het artikel zal ook verschijnen in het vaktijdschrift De Brandweer(mv), editie september-oktober. Maar als je er nu al meer over wil lezen, dan kan je doorklikken naar de tekst van het artikel op deze website.

>>> artikel redding in besloten ruimtes

Ter info: de sessie 'Redding in besloten ruimtes' is gepland op zaterdag 20 oktober om 15.00 uur.

Kapitein Kristof Cremer - Brandweer Zone Antwerpen

Vakofficier GRIMP en Adviseur Gevaarlijke Stoffen

Foto: GRIMP-team Brandweer Zone Antwerpen maakt zich klaar voor betreding.

Dag 1 uitverkocht!

nieuws - 22/08/2018

De eerste congresdag, die zal plaatsvinden op vrijdag 19 oktober, is vandaag volledig uitverkocht. Het is de eerste keer op het congres dat we een programma aanbieden met thema’s als veranderingsmanagement, cultuur in de brandweerorganisatie, HRM, ICT best practices ...

Meteen bleek het een schot in de roos. Slechts drie weken na de opening van de inschrijvingen, is de eerste congresdag helemaal volgeboekt.

We zijn blij dat er vanuit de hulpverleningszones zoveel interesse is voor dergelijke onderwerpen.

Inschrijven voor zaterdag 20/10

Voor de tweede congresdag, die zal plaatsvinden op zaterdag 20 oktober, zijn er meer plaatsen. Je kan kiezen uit verschillende sessies.

Ook voor zaterdag 20/10 is snel inschrijven de boodschap! Verschillende keuzesessies zijn nu al volzet!

Wanneer een keuzesessie volzet is, zal je niet meer kunnen inschrijven voor die bepaalde sessie. Je kan je wel nog opgeven voor de wachtlijst. Daarnaast maak je jouw keuze uit de andere openstaande sessies.

Schrijf je dus snel in voor zaterdag 20/10 !
Wat betekent 'back2basics' voor jou?

nieuws - 13/08/2018

Bekijk hieronder in het filmpje het antwoord van Nathalie Van Moorter, kapitein bij Hulpverleningszone 1.

Belangrijk weetje: Nathalie zal de dagvoorzitter zijn van de tweede congresdag (zaterdag 20 oktober).

Ook jij mag je video insturen! Dit kan naar info@brandweervlaanderen.be

(Door de hevige wind versta je niet alles even goed, daarom deze tip: zet de ondertitels aan. Dit doe je door rechtsonder de video op 'cc' te klikken)

Inschrijvingen geopend!

nieuws - 01/08/2018

Vanaf vandaag, 1 augustus, kan je inschrijven voor het brandweercongres back2basics. Je zal via jouw zone een link ontvangen om in te schrijven voor het congres en de verschillende keuzesessies.

Stel je eigen programma samen

In totaal zijn er zo’n 50 sessies. Om je wegwijs te maken in je keuze, kan je over elke sessie meer informatie vinden op deze website: bekijk het programma van vrijdag en van zaterdag en klik door naar de informatie over de respectievelijke workshops.

Om het overzichtelijk te houden, vind je - via de links onderaan dit nieuwsbericht - ook een handig tijdschema met daarin alle info over de sessies op één pagina.

Stel zelf jouw persoonlijk programma samen door te kiezen welke sessie je op het aangegeven tijdstip wenst te volgen. In de inschrijvingsmodule kan je jouw keuze opgeven.

Congres: trajecten

Alles sessies zijn ondergebracht in verschillende trajecten (traject Brand, IGS, Specialisaties, Veiligheid …). Je hoeft je echter niet te beperken tot één traject bij het samenstellen van jouw programma. Shoppen binnen de verschillende trajecten is ook mogelijk!

Vol is vol!

Opgelet, wanneer een keuzesessie volzet is, zal je niet meer kunnen inschrijven voor die bepaalde sessie. Je kan je wel nog opgeven voor de wachtlijst. Daarnaast maak je jouw keuze uit de andere openstaande sessies. Snel inschrijven is dus de boodschap!

Meer weten?

 • Timeline vrijdag 19/10
 • Timeline zaterdag 20/10
 • Programma en sessies vrijdag 19/10
 • Programma en sessies zaterdag 20/10

Programma online!

nieuws - 26/07/2018

Een programma met liefst 50 sessies !

Op vrijdag 19 oktober zijn er vier trajecten die zich vooral richten op ondersteunend personeel en beleidsmakers:

 • Organisatie
 • Mens
 • Brandpreventie
 • Middelen

Op vrijdag is er ook de mogelijkheid om als niet-operationeel personeelslid een “brandweerbad” te krijgen. In dit aparte traject krijg je een spoedcursus brandweer.

Op zaterdag 20 oktober volgen de trajecten voor een groot deel de brandweermatrix. De zeven trajecten zijn:

 • Brand
 • THV
 • IGS
 • DGH
 • Specialisaties
 • Veiligheid
 • Belevingsenquête (De Brandweertoets)

Een greep uit het programma:

 • THV: Nieuwe evoluties bij elektrische en hybride voertuigen - Hoe als brandweer anticiperen? (Robby Testard)
 • IGS: Natuurlijk dus ongevaarlijk ? De gevaren van mest- en kuilgassen. (Jetty Middelkoop, Brandweer Amsterdam Amstelland)
 • Veiligheid: Leren uit incidenten (Ed Oomes, Senior Officer Continuiteit- en Crisismanagement at Schiphol)
 • Specialisatie: Prioritair rijden met grote brandweervoertuigen (Luc Delombaerde, VDAB)

En nog veel meer!

Uiteraard zal je niet elk van de sessies kunnen bijwonen, daarom is er de mogelijkheid om je eigen programma samen te stellen.

nieuws 10/06/2018

Enkele collega’s uit het administratief kader kregen in de voorbereiding van het Brandweercongres een heus 'brandweerbad': een introductie in het echte brandweerwerk. Lees hier hoe een van onze collega’s dat brandweerbad ervoer.